In het najaar van 2014 was ik twee weken op vakantie in Berlijn. Over Berlijn heb je mijn blog al kunnen lezen. Ik vind het altijd leuk om ook de omgeving van zo´n stad op te zoeken. Vaak zijn daar ook een aantal pareltjes te vinden, die wellicht niet iedereen kent. Onder andere Potsdam en Dresden zijn aanraders. De stadjes die hieronder beschrijf, heb ik allen bezocht met het openbaar vervoer.  Oranienburg is te bereiken met de zogenoemde “S-Bahn”, een soort metro-trein en Brandenburg met een regionale trein. Verdiep je van te voren in de verschillende vervoersbewijzen, want dat kan een leuk voordeeltje opleveren.

Schloss Oranienburg

De noordwestelijke voorstad dankt zijn naam aan Louise Henriette van Oranje-Nassau. Haar echtgenoot, de keurvorst Frederik-Willem, schonk haar hier in 1650 een buitenverblijf en zij nam Nederlandse vaklieden in dienst om in het gebied bedrijven te vestigen. Paleis en tuinen zijn te bezoeken via een rondleiding en er is een museum.

Het indrukwekkende paleis Oranienburg is één van de belangrijkste barokke gebouwen van de Mark Brandenburg. Het paleisgebouw dateert uit 1651 en is een landgoed. Rond 1700 werd het kasteel beschouwd als de mooiste van de Pruisische huizen. In het midden van de 18e eeuw hadden het paleis en de tuin een tweede bloeiperiode onder de prins August Wilhelm van Pruisen, een broer van Frederik de Grote.

Het museum heeft een collectie kunstwerken, waaronder een bijzondere porseleinkamer. Ook erg bijzonder zijn een groep van stoelen van ivoor, een serie wandtapijten die de heerlijkheden van de Grote Keurvorst te beschrijven, sculpturen van François Dieussart en plastic beeldhouwwerken van beeldhouwer Bartholomeus Eggers.

Tot de schilderijencollectie behoren meesterwerken van de Vlaamse Anthonie van Dyck. Een ander hoogtepunt is de zilveren kluis, waarin geselecteerde voorbeelden van koninklijk zilver worden getoond.

Er is ook een mooi groot Park bij het Kasteel. Zelf ben ik daar niet in geweest, omdat ik wat minder mooi weer had, maar parken zijn altijd een aanrader als je van rust en wandelen houdt.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid