In het najaar van 2015 was ik twee weken op vakantie in de prachtige stad Salzburg. Wat er allemaal te zien en te doen is in deze stad heb ik al eerder geschreven. Veel mensen komen de Altstadt van Salzburg niet uit, omdat er zoveel te zien is uiteraard, of omdat mensen er maar kort zijn. Echter dat is erg jammer, want ook in de nabije omgeving van de Altstadt en in de regio zijn er mooie dingen te zien en te doen. Bijvoorbeeld in en bij Schloss Hellbrunn, waarover ik jullie meer over zal vertellen. Dit is een schitterend kasteel aan de rand van de stad. Je komt er eenvoudig met de bus of je gaat een mooi stuk fietsen. Het is er heerlijk rustig wandelen in het park nadat je het kasteel hebt bezocht. Je krijgt een interessante rondleiding door paleis en slotpark, ook vooral door de watersystemen die hier lang geleden zijn aangelegd. In de 17de eeuw was het een dubieus genoegen om te tafelen met de vorst: op een teken van Marcus Sittikus liet een dienaar een koude waterstraal door de gaten in de bank spuiten waarop zijn gasten zaten. Maar volgens de regels va het hof mocht men pas opstaan, nadat de vorst het einde van de maaltijd had verkondigd. Je kunt hier dus een beetje nat worden… ;-) Ook erg leuk met kinderen natuurlijk zo’n rondleiding. In het park is ook het paviljoentje dat voorkomt in film de The Sound of Music. Iets verderop heb je Zoo Salzburg. Een erg leuke, niet al te grote dierentuin. Kortom genoeg redenen om hier een dagje naar toe te gaan.

Schloss Hellbrunn

Schloss Hellbrunn is een paleis uit de vroege 17e eeuw in maniëristische stijl met de beroemde waterpartijen in de kasteeltuin. Het kasteel wordt omringd door uitgestrekte aangelegde parken. Een deel van het historische kasteelpark wordt nu gebruikt door de dierentuin van Salzburg.

Markus Sittikus von Hohenems werd in 1612 tot aartsbisschop van Salzburg gekozen. Hij bouwde een laatgotische villa naar Italiaans model aan de poorten van de stad. De architect had ook de nieuwe kathedraal van Salzburg gebouwd. De balzaal heeft prachtige schilderijen en op het gewelfde plafond zie je allegorische voorstellingen. Bijzonder zijn ook de achthoek, viskamer, vogelkamer en hoekkamer. Rond het gesloten erehof zijn symmetrische bijgebouwen gebouwd.
De zeer goed bewaarde waterpartijen uit de late Renaissance met allerlei watergrappen en verschillende bewegende figuren en vele gebeeldhouwde grotten zijn hier te zien: het Theatrum (Romeins theater) met de Principal en de vijver, de Orpheus-grot, de wijnkelder, de fontein Altembs met Perseus, de grot van Neptunus, de spiegel, schelp, vogelnest en ruïnegrot (in het kasteel), de grot van Venus, beelden van dwazen en zwijnen, de grot van Steenbok en de fontein van de godin Diana, de grot van Mydas en de kroon en de fontein van Neptunus. Van 1749 tot 1752 voegde aartsbisschop Andreas Jakob von Dietrichstein het fraaie “mechanische theater” toe aan de oude waterpartijen.

Tuinen van Schloss Hellbrunn

De tuinen van Schloss Hellbrunn zijn belangrijke tuinarchitectuurmonumenten in Oostenrijk en worden beschermd als historische monumenten. De royale maniëristische siertuin van de “Wasserparterre” is vrij toegankelijk. Deze siertuin vormt met de sparrenlaan een landschapsas naar het kasteel Goldenstein. Het bestaat uit een geometrisch ontworpen hoofdvijver met een centraal eiland, dat het centrale centrum van het park is. Aan beide zijden van deze vijver zijn symmetrisch nog twee vijvers.

In het uiterste zuiden van de kasteeltuin, in de geest van de Kapucijnenorde van Sint Franciscus, of in de geest van zijn oom, St. Carlo Borromeo, bouwde de aartsbisschop een heilige wildernistuin als de tegenstelling voor de prinselijke weelderige pleziertuin in de vorm van een Golgotha, waarin verschillende sculpturen van kluizenaars en een bewoonde hermitage te vinden waren. Van deze heilige monumenten zijn nu nog maar enkele fundamenten bewaard gebleven. De wilde tuin werd echter behouden als een onafhankelijk onderdeel van het historische kasteelpark. Tegenwoordig behoren grote delen van de sacrale tuin tot het gebied van de dierentuin van Hellbrunn.

Monat Sschlössl

De Monatsschlössl (Waldems-Schlösschen) werd gebouwd in 1615 en kijkt van de Hellbrunnerberg naar het centrum van de siertuin. Het kasteel stond ooit centraal in de prinselijke kasteeltuin, ontworpen in de vorm van een sierlijke aardbeiberg die hoog torent tussen de geometrisch geplaatste vijvers. Deze “berg” met zijn “Turkse aardbeien” was een symbool van plezierig leven en staat als een tegenpool voor het soortgelijk gebouwde tweede kasteel in het kasteelpark, het afgebroken Schlösschen Belvedere in het afgelegen religieuze parkgedeelte. Van 1920 tot 1924 was in het gebouw het vogelmuseum van Eduard Paul Tratz.

Nu vind je er het Salzburg Folklore Museum. De collectie, opgericht in 1904 door Karl Adrian, biedt een inzicht in de Salzburgse volkscultuur met voorbeelden van gebruiken, populaire vroomheid, woondecoraties en volksgeneeskunde. Je ziet typische kostuums voor de districten van Salzburg, een Samson-figuur uit Mauterndorf die rond 1900 samen met hun twee dwergen en verschillende Perchten naar het museum kwam.

Meer informatie vind je hier.

Theater Hellbrunnerberg

Uniek is het romantische stenen theater op de Hellbrunnerberg, volledig uitgehouwen in de rots. Hier was in 1617, kort na een optreden in de oude residentie van Salzburg, één van de eerste operavoorstellingen in Midden-Europa, namelijk L’Orfeo van Claudio Monteverdi.

Hellbrunner Allee

De Hellbrunner Allee is samen met de Fürstenweg de oudste overgebleven laan in Centraal-Europa (misschien zelfs ’s werelds oudste overgebleven laan). Het is een beschermd landschapsdeel. De Fürstenweg, ontworpen als een oude lindelaan, leidt naar het uiterwaardenbos en naar de oevers van de Salzach. Het vormt ook de as van het kasteelgebouw en de Sternweiher – die zich ook tot ver in het landschap uitstrekt.

Meer informatie vind je hier.

Salzburg Zoo

Het 14 hectare grote gebied maakt deel uit van het historische paleispark van Slot Hellbrunn en grenst aan de gemeente Anif in het zuiden. De dierentuin heeft ongeveer 150 verschillende soorten dieren. Het aantal bezoekers is ongeveer 300.000 per jaar.

In een tekst uit 1421 wordt een “Peunt pey de Tirgarten” genoemd, die in 1459 in het bezit was van Petrus Erlacher. Deze Tiergarten was een nobel jachthuis. Vanaf 1612 liet de aartsbisschop van Salzburg Markus Sittikus het paleis bouwen met zijn grote jachtpark rond de Hellbrunnberg en zijn vogelverblijven rond de Fasanerie in het noorden van het kasteel. Het aartsbisschoppelijke jachthuis bestond niet meer na de val van het aartsbisdom Salzburg en het neerschieten van wilde dieren door een Franse generaal in december 1800.

Als herinnering aan deze geschiedenis werd de dierentuin in 1961 voor bezoekers geopend als een bergdierentuin, waarbij de lokale (Alpen) dierenwereld dichter bij het publiek moest worden gebracht. De dierentuin werd een onderdeel van de historische kasteeltuin. In 1966 richtte Heinrich Windischbauer een vale gierenkolonie op, die nog steeds bestaat en een grote attractie is. De vale gier komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Elk jaar brengen 50-100 niet-fokkende vale gieren uit Kroatië hun zomer door in het nationale park Hohe Tauern. Er zijn contacten tussen de dieren in Hellbrunn en die in de Hohe Tauern.

De dierentuin werkt regelmatig samen in het kader van wetenschappelijke projecten met de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Universiteit van Salzburg.

De dierentuin is verdeeld in continenten:

Eurazië

Het noordelijke deel van de dierentuin is gewijd aan de natuur van het dubbele continent van Eurazië. De alpine steenbokplant werd in 2012 opnieuw ontworpen. Er werd een terrarium gecreëerd voor de lokale slangen. Op de steile hellingen van de Hellbrunner Berg zijn de verblijven voor wolven, Europese bruine beren, otters en gemzen. In het Europese parkgedeelte vind je Europese wolven en bosrendieren, en de vrij vliegende vale gier.

  • De rode panda, Chinese Muntjak en de witte gibbon vind je in de Oost-Aziatische dierenwereld. Ook zie je hier een gibbonhuis.
  • De kinderboerderij is de thuisbasis van voornamelijk bedreigde dierenrassen, waaronder mangalitza, bosschapen en de pauwgeit. Buiten de kinderboerderij is het mogelijk om alpaca’s, Afrikaanse miniatuurgeiten en Kameroense schapen te aaien en te voeden met speciaal voer.

(Zuid-)Amerika

Het parkgedeelte (Zuid) Amerika is verdeeld over drie kleine dierenhuizen, de Gibbon, het tropische en het Zuid-Amerikahuis. Er worden verschillende vertegenwoordigers van de New World-apen getoond: Lisztaffe, Kaiserschnurrbarttamarin, Goldkopflöwenäffchen, Zwergseidenäffchen, Boliviaanse eekhoornaap en Kapucijnen. De tamarins, de groene leguaan en de brilneuzen kunnen vrij bewegen in het tropische huis. In Zuid-Amerika leven naast de apen, typische vertegenwoordigers van Zuid-Amerikaanse vissen, amfibieën en reptielen. Sinds juli 2015 woont er in het Gibbonhaus een tweevingerige luiaard.

  • Ook vind je hier prairiehonden met zwarte staart, grote maras en capybaras.
  • De faciliteiten voor de Zuid-Amerikaanse roofdieren werden in 2013 vernieuwd. In het nieuwe Jaguar-huis wonen naast Jaguar en Puma ook Königsboa en Keilkopf-Smooth Caiman. De inrichting van het interieur is gemodelleerd naar een junglelandschap met Maya-architectuur.

Afrika

Het savannegebied voor witte neushoorns, de zebra’s, antilopen en lycheewaterbokken in het Afrikaanse gedeelte is met meer dan een hectare grond het grootste gebied van de dierentuin. In het vogelpark zie je roodstaartpelikanen, paradijsvogels en gekroonde kraanvogels, helmhoenvogels en sitatungas zien.

  • In 2010 werd het leeuwenhuis afgerond. Hier zie je dieren uit verschillende vegetatiezones in tropisch Afrika, zoals juweelboomkikkers, gekko’s, panterkameleons, harlekijnkwartels. Verder zie je de zebramangoest en schildpadden.
  • Er komt een plek voor Afrikaanse pinguïns, die in 2020 wordt geopend.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)