Skip to Content

Nieuw samengesteld gezin; hoe daarmee om gaan?

Nieuw samengesteld gezin; hoe daarmee om gaan?

Je hebt een nieuwe partner gevonden? En jullie denken erover na om een volgende stap in jullie relatie te nemen? Jullie willen graag samen gaan wonen. Een mooi besluit, natuurlijk, maar zijn er al kinderen in het spel van vorige relaties, dan wordt het wel een stukje ingewikkelder.

Niet alleen jullie zelf zullen een nieuwe draai moeten gaan vinden, maar ook jullie kinderen. Hoe ga je dit aanpakken? Hoe maak je een succes van jullie samengestelde gezin?

Wat is er anders aan een samengesteld gezin?

Bij een samengesteld gezin komen heel andere dingen om de hoek kijken, dan bij een ‘gewoon’ gezin. Terwijl je de gewone uitdagingen rondom opvoeden ook gewoon blijft houden. Wat een samengesteld gezin complexer maakt zijn onder andere de volgende factoren:

  • Kinderen die niet van jou zijn in combinatie met je eigen kinderen. Hoe ga je met hen om? 
  • Jullie beide gezinnen hadden hun eigen gewoontes, die je nu met elkaar moet zien te verenigen.
  • Kinderen kunnen zich tegen de ‘indringers’ keren.
  • Kinderen willen niemand anders naast hun ouder hebben staan dan hun andere biologische ouder.
  • Er komt een soort strijd om je eigen plekje in het gezin te veroveren.
  • Bij het overlijden van de biologische ouder kan er veel verdriet zijn én zal het kind extra verdriet kunnen voelen omdat het lijkt alsof zijn andere ouder hier geen verdriet meer om heeft.
  • Bij een scheiding heb je altijd te maken met de ex-partners. Jullie zullen met allebei jullie exen moeten onderhandelen.
  • Kinderen kunnen jullie tegen elkaar uitspelen.
  • En zo kun je zelf vast ook nog meer bedenken…

Start rustig aan

Probeer je eens te verplaatsen in je kind. Dan zal je vast ook gaan begrijpen waarom je kind verdrietig is en eigenlijk helemaal niet zit te wachten op een ander, vreemd mens in huis. En al helemaal niet op de plek waar hij of zij de echte papa of mama zou willen hebben.

Doe dus niets overhaast. Laat je nieuwe partner eerst een band krijgen met de kinderen voordat jullie bij elkaar intrekken.

Onderneem dingen met elkaar om zo leuke herinneringen met elkaar te maken. Zijn er bij beide partners al kinderen aanwezig? Ga bijvoorbeeld af en toe gezellig met elkaar op stap. Zo leren de kinderen elkaar ook kennen. 

Praten is goud

Als jullie bij elkaar wonen, zorg dan dat je kind weet dat het op zijn eigen unieke plek blijft staan en dat hij of zij niet daarvan af wordt geduwd. Praat eerlijk met elkaar en geef ook je kind de kans om zijn eigen verhaal te doen.

Niet boos worden als het vooral commentaar heeft, maar probeer uit zijn woorden te halen wat er echt aan de hand is. Het kan best zo zijn dat jij dingen doet waar je niks mee bedoeld of waar je jezelf niet eens bewust van bent, maar die voor hem bedreigend kunnen overkomen.

Misschien doe je wel heel erg je best om de zoon van je partner aan je te laten wennen, maar geef je daarmee je eigen zoon het gevoel dat hij nu op de tweede plek komt. Laat merken dat je er altijd voor hem bent en dat hij dit ook allemaal mag verwoorden.

Praten als gezin

Omdat er zoveel verschillende dingen kunnen spelen in een samengesteld gezin kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld iedere week of maand een familiegesprek te houden. Vertel hierin wat jullie goed vinden gaan en wat juist niet.

Let op dat je niet alleen maar in kritiek op elkaar belandt. Benadruk dus ook zeker de dingen die juist goed gaan. Speelt er iets? Dan mag iedereen meedenken hoe dit opgelost kan worden.

Gaan jullie net starten? Laat de kinderen dan ook meedenken over andere zaken, zoals wie waar gaat slapen. Hoe meer ze het gevoel hebben dat het ze niet allemaal zomaar even overkomt, hoe beter.

Je eigen kinderen: hoe zorg je dat ze niets tekortkomen?

Je voelt je misschien schuldig om ook weleens iets met je eigen kind te willen doen, omdat het dan net is alsof je je stiefkind buiten spel zet. Maar door ze juist eens apart mee te nemen krijgen ze qualitytime, wat juist heel fijn kan zijn.

Als de stiefkinderen daar open voor staan, zou je dat ook met hen kunnen doen. Maar dat zal heel erg van de situatie afhangen. 

Maak tijd voor elkaar als partner

In een gewoon gezin is het al een uitdaging om als partner tijd vrij te maken voor de ander. Kinderen slokken nu eenmaal veel tijd op en dan heb je ook nog je werk en andere verplichtingen.

Toch is investeren in je relatie wel heel belangrijk. Ben je dan ook nog eens onderdeel van een samengesteld gezin, dan kan er nog meer aan de hand zijn waarom dingen minder lekker lopen tussen jullie.

Spanningen rondom de stiefouder (jouw partner dus) en jouw eigen kinderen, bijvoorbeeld. Of jij hebt juist problemen met je stiefkinderen. Ze accepteren je bijvoorbeeld niet. Voor je het weet leg je dit soort frustraties bij elkaar neer.

Om je relatie fijn te houden zal je tijd voor elkaar vrij moeten maken en open met elkaar moeten praten om te voorkomen dat jullie uit elkaar groeien of alleen nog maar bezig zijn met problemen.

Maak afspraken

Zorg voor duidelijke afspraken wat er wel en niet mag en houd je daar ook aan. Ga niet naar je stiefkinderen toe opeens heel makkelijk met de regels om, om zo vriendjes te worden. Bepaal waar je als stiefouder je wel en waar niet mee bemoeit in de opvoeding en steun elkaar. 

Weekendkinderen

Misschien wonen jouw kinderen wel de hele week of de halve week bij jou, maar zijn de kinderen van je partner er alleen maar één keer in de twee weken een weekendje aanwezig. En misschien hebben jullie ook inmiddels wel samen een kindje, die er dus altijd is.

Zorg ervoor dat ieder kind toch zijn eigen plekje heeft en dat ze er allemaal net zo bij horen!

Dus ieder kind heeft niet alleen gevoelsmatig zijn eigen plekje, maar ook wat betreft zijn slaapplek en dat soort zaken. Anders voelt het voor het kind alsof hij enkel op bezoek is en misschien geeft het hem zelfs wel het gevoel dat hij er dus eigenlijk niet bij hoort!

Coaching kan een idee zijn

Er bestaan coaches die samengestelde gezinnen begeleiden. Heb je het gevoel dat jullie wel wat hulp kunnen gebruiken? Schakel dan een ‘stiefcoach’ in. Een samengesteld gezin runnen is nu eenmaal een uitdaging.

Wil je er helemaal voor gaan en er echt een succes van maken? Dan kan een ‘stiefcoach’ je een fijne basis geven of een helpende hand. Hoe deze coach zichzelf noemt, verschilt. Stiefgezinscoach komt bijvoorbeeld ook voor.

Linda van Aken