Wanneer een kind bij de ouders in bed slaapt, noemen we dit bedsharen. Wat hierbij belangrijk is, is natuurlijk de veiligheid waarop dit gebeurt. Iedereen heeft wel gehoord over wiegendood en doet zijn uiterste best om dit te voorkomen. Je wilt niet dat je kindje iets overkomt. Daarom is het heel verstandig om je goed te laten informeren! Het is natuurlijk heel goed dat we zoveel gewaarschuwd worden voor de risico’s van samen slapen, maar daardoor wordt men ook bang gemaakt. Veel ouders slapen samen met hun kinderen, maar durven hier niet voor uit te komen omdat er toch een taboe op heerst. Dit heeft tot gevolg dat men er ook niet over durft te praten en slecht geïnformeerd is of blijft. Er kunnen zo veel onveilige situaties ontstaan met juist een verhoogd risico op wiegendood! Door rekening te houden met bepaalde richtlijnen omtrent samen slapen, kun jij dit zo veilig mogelijk doen.

Hoe creëer je een veilige omgeving?

Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je samen wilt slapen. Bedenk wel dat het slechts richtlijnen zijn en geen ‘regels’. Jij bepaalt zelf in hoeverre je deze opvolgt.

  • Slaap alleen met je kind in bed als je borstvoeding geeft. De hormonen maken je alerter op de signalen van je baby. Als je kunstvoeding geeft, kun je je baby wel in een co-sleeper of wieg bij jou op de kamer laten slapen.
  • Lig in de maternale houding: de moeder ligt op haar zij met de knieën opgetrokken en schermt met de onderste arm haar hoofdkussen af. Je kindje ligt dicht naast je op zijn rug en met jouw andere arm kun je hem vastpakken.
  • Leg je kindje (onder de twee jaar) niet tussen jou en je partner in; slaap dus in de maternale houding met je kindje aan de buitenkant van het bed. Om te voorkomen dat hij toch uit bed kan rollen, kun je het bed strak tegen de muur zetten of een veilig bedhek gebruiken.
  • Misschien vanzelfsprekend, maar gebruik geen alcohol, drugs en medicijnen die je reactievermogen kunnen beïnvloeden. Ook is het niet veilig om samen te slapen als jij en/of je partner rookt. Wanneer je zelf oververmoeid bent, kan het ook verstandig zijn om tijdelijk niet met je baby samen in bed te slapen.
  • Wist je dat een dekbed bijvoorbeeld niet veilig is voor een baby? Een dekbed is namelijk opgevuld en zorgt ervoor dat je kindje zijn warmte niet goed kwijt kan. Dit noemen we warmtestuwing en dit kan erg gevaarlijk zijn. Gebruik in plaats van een dekbed een laken met een (wollen) deken, eigenlijk net zoals in een babybedje. Vanaf twee jaar kun je wel een dekbed gebruiken.
  • Kussens moeten ook goed afgeschermd worden, zodat je jonge kindje hier niet bij in de buurt kan komen. Wanneer hij per ongeluk met zijn gezichtje tegen het kussen aan komt te liggen, ademt hij geen frisse lucht meer in; hij ademt namelijk de lucht in die hij zojuist zelf heeft uitgeademd en die in het kussen is blijven hangen. De lucht bevat steeds minder zuurstof en hierdoor kan je baby stikken.
  • Leg je baby gewoon op een stevig matras. Zaken zoals een aankleedkussen, een los matrasje, voedingskussen of babynestje verhogen het risico op warmtestuwing en/of rebreathing. Zorg dat er geen gevaarlijke spleten zijn tussen het matras en iets anders, omdat je baby daardoor bekneld kan raken.

Onze ervaring met een familiebed

Inmiddels hebben wij onze boxspring van 140×200 cm ingeruild voor een groot ‘familiebed’. De naam zegt het al: dit is een bed waar de hele familie (nou ja, het hele gezin) in mag slapen. Ons bed is ongeveer 280×200 cm groot en bestaat uit twee bedden die aan elkaar vast zitten: een bed van 160 cm breed (twee matrassen van 80 cm), en een bed van 90 cm breed. Tussen de twee bedden is een ruimte van ongeveer 10 centimeter breed, die we hebben opgevuld met een stuk schuimrubber van onze oude matras. Spleten kunnen ook gevaar opleveren, dus we hebben ons best gedaan om deze op te vullen, maar ook dit is nog niet honderd procent veilig. De bedden staan stevig tegen elkaar aan zodat ze niet kunnen verschuiven. De ene zijkant staat tegen de muur en aan de andere kant hebben we een bedhekje geplaatst, zodat ons zoontje niet zomaar uit bed kan rollen. We slapen hier alle drie heel goed in! Wanneer we ooit een tweede kindje willen, laten we hem al direct bij ons in bed slapen. Er is ruimte genoeg!

Omdat het zo ‘hoort’, hadden ook wij een ledikantje in de babykamer gezet. Een hartstikke leuk ding, inclusief leuke lakentjes en toebehoren. Achteraf bleek het pure geldverspilling te zijn, want hij heeft er hooguit vijf keer in geslapen, waar ik overigens enorme spijt van heb. Als kraamvrouw ben je toch al wat labieler en onzekerder dan normaal, dus volg je al snel het advies op van iemand die er meer verstand van had moeten hebben. Het slapen in de wieg ging in de kraamweek ook echt niet van een leien dakje; steeds wanneer mijn zoontje in slaap was gevallen en ik hem probeerde weg te leggen in zijn wieg, werd hij huilend wakker. Elke keer weer.

Van onze kraamhulp kregen we de tip om hem tussen ons in te laten slapen op het aankleedkussen. Zoals ik al zei: we hadden ons toen nog niet verdiept in (veilig) samen slapen, dus volgden we ook dit advies op. Even later kwam er een lactatiekundige van het consultatiebureau langs omdat er wat opstartproblemen waren met de borstvoeding, en kregen we de tip om hem niet op het aankleedkussen, maar op het wiegmatrasje tussen ons in te leggen in bed. Voor mijn gevoel waren we niet verstandig bezig, dus ben ik meer informatie gaan opzoeken over hoe je je baby veilig bij je in bed kunt laten slapen. Al snel kwam ik er achter dat we erg onveilig bezig waren geweest. Dat was even schrikken! Natuurlijk wil je het beste voor je kindje en niet dat hem iets overkomt. Uiteindelijk ben ik ook lid geworden van een fijne Facebookgroep waar nog meer informatie te vinden was over veilig samen slapen en natuurlijk ouderschap.

Lees ook

Jisca