De afgelopen week was het weer ‘raak’. En dan niet eens in dezelfde nacht; nee alsof ze het er om doen. De een de ene nacht en de ander de andere nacht. Natuurlijk ook niet ‘s-avonds, nee pas als wij zelf ook naar bed gaan. Vaak is het dan eerst even kijken wat er is, een knuffel, kus, schone luier, slokje water en dan slapen gaan. Voor een paar minuten tenminste. Want als je zelf dan weer eindelijk goed ligt is het over. Voor iedereens nachtrust kiezen we er dan voor dat ze bij ons mogen slapen. Lekker dichtbij, warm en veilig.

Co-sleeping

De eerste nacht was het de beurt van onze zoon. Of het nu tandjes zijn geweest of wat anders, geen idee. Hij had gewoon wat extra aandacht nodig. Prima toch. Na even heerlijk geknuffeld te hebben werd het toch echt wel tijd om weer te gaan slapen. Daar was hij het duidelijk niet mee eens. Dan maar lekker in mama’s armen in slaap vallen, papa een zetje geven zodat er tussen de hoofdkussens ruimte ontstaat waar hij veilig kan liggen. Zonder dat we bang hoeven te zijn dat hij onder de dekens komt. Dan kan je zelf ook in slaap vallen en de volgende ochtend wakker worden met een vrolijk lachende baby naast je.

Dit vond ik toch wel erg fijn, als baby vond hij dit namelijk drie keer niets. Wat dat betreft is hij wat afstandelijker. Terwijl als mama die knuffelmomenten toch wel erg fijn zijn. Het tegenovergestelde van onze dochter die bijna een maand tussen ons in heeft geslapen.

Co-sleeping wil zeggen dat je baby bij jou in bed slaapt; je dus echt samen slaapt. Eventueel kan je kiezen voor een co-sleeper. Dit is een wiegje die je aan het bed hangt zodat je toch naast elkaar ligt, maar je niet bang hoeft te zijn dat je bovenop de baby rolt. En je baby echt zijn eigen plekje heeft. Met eigen dekentjes etc.

Rooming-in

De nacht daarna was het de beurt van onze dochter. In haar eigen bed slapen zag ze echt niet zitten. Dan weet ze vaak dat ze bij mama en papa op de kamer mag slapen. Zeker als ze zo warm voelt als op dat moment, echte koorts had ze echter niet. En extra drinken had ze ook al gehad. Als ik haar in het ledikantje neer legt, kruipt ze zelf al onder de dekens. Soms trek ik het bedje dan naar me toe. Dan steekt er heel lief een handje door de spijlen door om mijn hand vast te houden. Als ze in slaap is gevallen trek ik mijn hand terug zodat ik ook kan gaan slapen. Om de volgende ochtend om kwart voor zeven wakker gemaakt te worden met een dochter die op het bed aan het rondspringen is. Dat ‘ziek zijn’ valt dus ook nog wel mee.

Een paar nachten later was het weer de beurt aan onze dochter. Ze heeft een nacht lang enorme nachtmerries gehad waardoor ze iedere twee uur, na een slaapcyclus wakker werd en getroost moest worden. Gedurende de avond hebben manlief en ik omstebeurt dienst gedraaid, maar nadat we zelf ook naar bed gingen hebben we haar bij ons genomen. In bed. Zodat we haar direct konden troosten en konden laten weten dat we er zijn. Ze niet alleen is.

Bij deze variant van rooming-in slaap je wel op dezelfde kamer. Maar ieder in je eigen bedje. Sinds de co-sleeper niet meer past en naar zolder verhuisd is staat er een ledikant naast ons bed. Voor de nachten dat je kind toch de behoefte heeft om dichtbij te slapen, maar je dat liever niet in bed hebt omdat je dan minder goed slaapt.

Mocht je kiezen voor samen slapen, moet je wel letten op de veiligheid. De kans op wiegendood is echter twee keer zo groot op wiegendood bij kinderen die op een eigen kamer slapen.

Meer informatie over veilig slapen vind je hier.

Slapen jullie kinderen wel eens bij jullie in bed / op de kamer?

Lees ook

Linda van Aken