Na mijn eerdere blog over Wenen, nu een blog over een andere prachtige Oostenrijkse stad. Ik ben dol op Oostenrijk. De sfeer, de cultuur, de muziek, het eten, het landschap, de steden, ik kan wel door blijven gaan, het heeft me gegrepen. En dat terwijl ik totaal niet van de wintersport ben. Als ik aan mensen vertel over mijn liefde voor Oostenrijk, beginnen de meesten juist daar over. Maar echt; Oostenrijk is zoveel méér. Hoewel Salzburg natuurlijk prima in de winter te bezoeken valt. Ik heb de winterse plaatjes wel gezien en dat lijkt me ook schitterend, maar zelf ik ging ik eind september 2015 en had heerlijk weer, zag de herfstkleuren en beleefde Rupertikirtag en had een vakantie om niet te vergeten. Hier mijn tips voor een heerlijk tripje naar gezellig Salzburg.

Oude Stad

Een wandeling door de oude stad van Salzburg mag niet ontbreken in je tripje. Wandel over de Alter Markt, bekijk het 15de-eeuwse Altes Rathaus, bezoek het Panoramaschilderij van Sattler (een soort Panorama Mesdag van Salzburg) en het Stadtmuseum. Een toptip vind ik de Aartsabdij St. Peter. De Kloosterkerk vormt als benedictijnse aartsabdij het historische centrum van Salzburg. De bouw stamt van de 16de en 17de eeuw en bestaat uit drie binnenplaatsen. In het midden van de eerste staat de St. Rupertusfontein, een oude waterput uit de 17de eeuw die in 1927 opnieuw opgebouwd werd. Door een poort bereik je de hoofdbinnenplaats met de Petrusfontein die oorspronkelijk dienstdeed als visput. Het derde hof is niet toegankelijk voor bezoekers. De kerk stamt uit de 12de eeuw. De oorspronkelijk Romeinse basiliek werd tussen 1605 en 1624 en 1760 en 1785 ingrijpend veranderd. De koepel werd in 1622 gebouwd en in 1657 verhoogd. De laatbarokke plafonfresco’s zijn net als de meeste muurschilderingen van de hand van König (1758). Het rotsgraf van Rupertus vind je in de rechterzijbeuk.

Domquartier

Het Domquartier beslaat een groot gedeelte van het centrum en bestaat uit de Dom, het Dommuseum en de Residenz. De Dom is gratis, maar als je een kaartje koopt voor het museum en de Residenz kom je op plekken in de Dom waar je anders niet mag komen. Dat vond ik echt bijzonder mooi.

Nadat de Middeleeuwse Dom in 1598 afgebrand was, werd hij in 1614 heropgebouwd. De vroegbarokke stijl werd verbonden met Romeinse bouwideeën. De kerk biedt plaats voor 10000 mensen. De torens werden pas in de 17de eeuw voltooid. De portaalheiligen stellen Rupertus, Vergilius, Petrus en Paulus voor. Er is een crypte waar de prins-aartsbisschoppen rusten. Het barokke orgel uit 1703 werd door Mozart zelf bespeeld.

Het Dommuseum herbergt de domschatkamer en kunstwerken uit het aartsbisdom Salzburg van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Enkelen herinneren aan de patroonheilige van Salzburg: Rupertus.

Een bezoek aan het Residenz neemt je mee op een reis door 200 jaar stijlgeschiedenis, van de renaissance en de barok tot het classicisme. Het oorspronkelijk uit 1120 stammende gebouw kreeg tussen 1600 en 1619 zijn huidige vorm. In 1660 werd het met een extra verdieping verhoogd. Tot 1803 was dit het verblijf van de Salzburgse prins-bisschoppen. De rondgang door de staatsievertrekken op de tweede verdieping voert eerst naar de Carabinierizaal. De aansluitende ridderzaal is bij wijze van spreken de voorhal van de soevereine ruimten met conferentiezaal, antichambre, audiëntiezaal en de privé-vertrekken.

Hohensalzburg

Dit grootste volledig bewaard gebleven burchtcomplex van Midden-Europa is het symbool van Salzburg. De vesting ligt 120m hoog boven de Salzach op de vestingberg en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende berglandschap. De vesting ziet er nu nog hetzelfde uit als toen ze tijdens de ambtperiode van aartsbisschop Leonhard von Keutschach (1495-1519) gebouwd werd. Vandaag de dag is het deels museum en deels privébezit. Ik ging naar boven met het kabelspoor maar lopend kan ook. De toegang loopt door drie poorten over een ophaalbrug.

Hoogtepunten zijn;

  • Goldene Stube: rijkversierd met grote tegelkachel in gotische stijl.
  • Martelkamer: een hoektoren waar tot 1893 gevangen werden gemarteld.
  • Glockenturm: geeft toegang tot de woonverblijven van het kasteel.
  • Schulhaus en Kuchlturm: resteren van de 16de-eeuwse versterkingen buiten het kasteel die zijn gebouwd tijdens een opstand tegen de aartsbisschoppen.

Let op: Als je dit kasteel bezoekt is het een flinke wandeling met veel trappen op en af, met een wandelwagen is dit dus niet haalbaar. Het handigste is als de kinderen goed kunnen zelfstandig kunnen lopen.

Meer informatie vind je hier.

Mirabell

In 1606 liet aartsbisschop Dietrich dit kasteel bouwen als buitenverblijf voor zijn gezellin Salome Alt. Samen met haar had deze geestelijk leider vijftien kinderen. Het voormalig landgoed Altenau werd in 1818 na de stadsbrand in eenvoudigere vorm heropgebouwd. De Marmerzaal op de eerste verdieping is een bezoekje waard. Niet alleen het kasteel, maar ook de tuin is betoverend mooi. Hij werd rond 1690 aangelegd, maar werd in 1730 grondig veranderd: bronnen en fonteinen, beeldengroepen, de zonderlinge dwergentuin, prachtige bloemperken, het doolhof en het Heckentheater (openluchttheater) zijn hier te zien. En je hebt ook nog een mooi uitzicht op de oude stad verderop. Hier vind je ook speeltuintjes die een welkome afwisseling zijn voor de kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Schloss Hellbrunn en Zoo Salzburg

Dit is een schitterend kasteel aan de rand van de stad. Je komt er makkelijk met de bus. Het is er heerlijk rustig wandelen in het park nadat je het kasteel hebt bezocht. Ik kreeg een interessante rondleiding door paleis en slotpark, ook vooral door de watersystemen die hier lang geleden zijn aangelegd. In de 17de eeuw was het een twijfelachtig genoegen om te tafelen met de vorst: op een teken van Marcus Sittikus liet een dienaar een koude waterstraal door de gaten in de bank spuiten waarop zijn gasten zaten. Maar volgens de regels va het hof mocht men pas opstaan, nadat de vorst het einde van de maaltijd had verkondigd. Je kunt hier dus een beetje nat worden… ;-) Ook erg leuk met kinderen natuurlijk zo’n rondleiding.

Aan de voet van de Hellbrunnerberg, aan de rechterkant van Schloss Hellbrunn, ligt de dierentuin van Salzburg. Het is onderdeel van Schloss Hellbrunn. Het is een grote en ruim aangelegde dierentuin met ruim 140 diersoorten verdeeld over 1200 dieren. De dierentuin staat bekend om de witkop- en ganzegier. Ze lopen en vliegen vrij rond. Op de site van de dierentuin vind je actueel nieuws over de dieren, rondleidingen en shows die je kunt bezoeken. De prijs valt reuze mee (zeker in vergelijking met Nederlandse dierentuinen), met de Salzburgcard is de entree zelfs gratis!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schloss Hellbrunn Salzburg; Kasteel, tuinen en Salzburg Zoo 

Mozart

Salzburg ademt Mozart. Deze zeer jonge muzikale genie kom je op een aantal plekken tegen:

  • Mozartplatz: Dit centraal gelegen plein is enorm interessant door het enorme bronzen Mozartmonument, dat hier in 1842 gebouwd werd. De sokkel van het beeld is een schenking van de Beierse koning Lodewijk I.
  • Mozarts geboortehuis: Het geboortehuis onder de geboortehuizen in de Festspielstadt vind je in de Getreidegasse. In de voormalige woning van de familie Mozart is het Mozartmuseum gevestigd. Op 27 januari 1756 werd Mozart hier geboren. De familie bewoonde maar één etage van het huis. In 1880 ontstond hier een museum, met daarin een verzameling memorabilia van de componist, zoals familieportretten, documenten en zijn eerste instrumenten. Op de tweede verdieping is een leuke expositie ingericht over theateropvoeringen van Mozarts opera’s.
  • Mozart-Wohnhaus: In dit gebouw zou de muzikant tussen 1773 en 1780 veel van zijn werken gecomponeerd hebben. De tentoonstelling die door de kamers loopt, geeft een perfect overzicht van het leven en werk van Mozart en zijn familie. In het woonhuis is gewoonlijk minder druk dat in het geboortehuis.
  • Mozarteum: Dit gebouw in Jugendstil geeft onderdak aan de internationale stichting Mozarteum met twee concertzalen en het Mozartarchief. Muziek- en filmmuseum.
  • Zauberflötenhäuschen: In dit kleine houten paviljoen componeerde Mozart in 1791 de Toverfluit. Toen hij er werkte, stond dit huis in Wenen, in 1783 werd het naar Salzburg gebracht en na enkele verhuizingen, kwam het in 1950 in de Bastionsgarten achter het Mozarteum terecht.

Ten slotte kun je overal in Salzburg (en Oostenrijk) de beroemde Mozartkügeln kopen. Je hebt zelfs een hele winkel met alleen maar Mozartspullen. Koop die Kügeln gewoon in de supermarken, daar vond ik ze veel goedkoper!

Sound of Music

Wie kent deze musical/film niet? Grotendeels is de film opgenomen in Salzburg en omgeving. Sommige plekken zijn nog steeds te bezoeken. Je kunt verschillende tours boeken die je overal langs brengen. Wees niet verbaasd als de plaatselijke bevolking je niet kan helpen, want de film was niet verschenen in het Duitstalige deel van Europa, dus is die hier vrij onbekend. Sinds 2012 speelt hier een nieuwe versie van The sound of Music en die is op een paar onderwerpen gewijzigd, dus schrik niet als je de musical bezoekt. Volgens de mensen hier is dit wel het ware verhaal.

De plaatselijke VVV deed er tot 2011 niets mee. je moet het dus vooral hebben van particuliere tours zoals deze hier. Naast de bustours is er ook een fietstour met een zingende gids te boeken. Wil je zelf op zoek? Dit zijn de plekken: Schloss Leopoldskron, Schloss Frohnberg, Salzburg Aigen, de Hohensalzburg (poppentheater), Schloss Mirabell, Monchbergterras, Residenz, Nonnberg, Hotel Bristol, Schloss Hellbrunn, Mondsee (gele huwelijkskerk), Hochwerfen, Untersberg.

Hallein

Op 20 minuutjes met de S-bahn vind je dit leuke stadje. De kleine, buitengewoon goed geconserveerde en deels autovrije binnenstad van Hallein geeft een goed beeld van een eeuwenoud handelscentrum. De burgerhuizen met barokke versieringen en brede daklijsten zijn getooid met godvruchtige teksten. Monumentale portalen, romantische binnenplaatsen en overdekte arcaden vervolmaken het beeld. Veel pleintjes ontstonden in de 18de eeuw toen tal van zoutpanden en ziederijen werden afgebroken. Het dorp werd in de 13de eeuw de grootste zoutleverancier van Europa. Het ontving als eerste stadsrechten. Je vindt hier het grootste museum voor Keltische geschiedenis in Europa.

Net buiten Hallein, in Bad Dürrnberg, kun je de zoutmijn bezoeken. Dat is natuurlijk een prachtervaring, zeker met kinderen. Salzburgerland (salz is zout) is rijk geworden door de winning van zout. Ook kun je in dit stadje in het kerkje het graf en museum van de componist van “Stille nacht, heilige nacht”, Gruber bezoeken.

Maria Plain

In Maria Plain, aan de rand van Salzburg, ligt een schitterende barokke bedevaartskerk in een prachtig natuurgebied. Het ligt ook wat hoger in de omgeving zodat je vanaf daar een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ik maakte er een heerlijke wandeling en kwam helemaal tot rust.

Untersberg

In Grödig, bereikbaar met de bus, of in tien minuten met de auto, ligt het dalstation van de Untersberg kabelbaan. De 1853m hoge top van de prachtige berg kun je zo op een leuke manier bereiken.

Rupertikirtag

Eind september heb je ieder jaar hét stadsfeest. Rupertikirtag is vernoemd naar de heilige Rupert. Deze heilige speelt een belangrijke rol in de Salburger geschiedenis. Er is al eeuwen een feest rondom zijn dag. Het is dan erg gezellig in de stad met markten, kermis, muziek en veel bier en eten en op de slotdag een groot vuurwerk. Het heeft wel iets weg van het Oktoberfest in München, maar de basis is dus traditioneler. Ik vind het persoonlijk gezelliger en knusser in Salzburg, zeker overdag.

Salzburger Festspiele

De geschiedenis van dit festival gaat terug tot in de 19de eeuw. In 1842 vond er voor het eerst een Mozartfeest plaats. In 1920 werd er voor het eerst op het Domplein het stuk “Elckelyck” (ook wel Jedermann genoemd) opgevoerd. De festiviteiten vinden plaats in het Grote Festivalgebouw, het openluchttheater de “Felsenreitschule” en het nieuwe concertgebouw, het “Huis voor Mozart”. Dit festival is zeer populair en er komen ieder jaar vele bezoekers op af. Dit jaar wordt het gehouden tussen 20 juli en 30 augustus (2018).

Salzburgcard

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Salzburg bezoeken? Kies dan voor de Salzburgcard. Daarmee is het mogelijk om bij een aantal uitjes gelijk naar binnen te gaan langs de rij, mag je gratis naar binnen of krijg je korting op bepaalde gegeven.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens naar Salzburg geweest?

Lees ook

Astrid