Skip to Content

Drukke of rustige baby in buik laatste weken voor bevalling is dit een goed teken?

Drukke of rustige baby in buik laatste weken voor bevalling is dit een goed teken?

De laatste loodjes, zo worden die weken voor de bevalling ook wel genoemd. Je lichaam heeft hard gewerkt en alles aan je kindje is ‘af’. Het kamertje is klaar en je geniet van je verlof. Misschien gaat de tijd hard, of tel je de dagen juist af. In de laatste weken ga je frequenter op controle bij de verloskundige.

Wat doet een baby de laatste weken voor de bevalling precies in je buik? En wat wil het zeggen als je een drukke of juist rustige baby hebt in het derde trimester? Ook vragen veel vrouwen zich af wanneer ze moeten bellen naar de verloskundige.

Een drukke baby de weken voor je bevalling

Een harde por in je zij of het gevoel dat je baby een hele draai maakt. Mogelijk dat jij je zorgen maakt als je kindje erg actief is. Is dat een teken dat je kindje het misschien minder naar de zin heeft? Nee hoor, zeggen verloskundigen. Een baby communiceert in de buik al een beetje met je.

Op de echo is de hik van je baby te zien. ’s Nachts word je wakker van een voet of knie tegen je ribben. Er zijn situaties waarin veel bewegingen van de baby een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen.

De hormonen in je lichaam werken hard. Zo zorgt het hormoon prostaglandine ervoor dat je baarmoedermond gaat verweken. Dit helpt de zogenaamde ‘uitdrijving’ van je kindje.

Wanneer een baby drukker kan zijn is:

  • Als jij net wakker wordt van je middagdutje. Baby’s bewegen met name in de middag en avond veel.
  • Zit of lig je rustig? Dan voel je de baby vaak ook beter bewegen. Als je een stevige wandeling maakt, voel je de baby vaak wat minder goed. Deze kan nog wel bewegen, maar de kans is groot dat je meer gericht bent op je eigen lichaam.
  • Er zijn ook baby’s die een behoorlijke beweging maken na een suikerrijke maaltijd van moeder. Denk aan een hand M&M’s (echt, dit heb ik van een verloskundige die zelf zwanger was) die je opsnoept.
  • Maak jij je zorgen over de vele bewegingen? Bel dan met je verloskundige. Deze kan met een extra controle of echo je vaak geruststellen.

De baby minder voelen in de laatste weken

In de laatste weken voor de bevalling heeft je baby een stuk minder ruimte dan eerst. Waar hij of zij eerst nog koppeltje duikelend door je buik heen kon, is dit nu anders. Ruimtegebrek zorgt ervoor dat je nog wel bewegingen voelt. Deze voelen vooral als schuiven.

Bijvoorbeeld als het hoofdje van je baby zich beweegt of de handjes zich uitstrekken. Het is zeer belangrijk dat je de baby wel elke dag voelt. Ook in de laatste weken. Als je je onrustig voelt hierover, kan je altijd vragen om en extra controle.

Wat doe je als je de baby minder voelt?

  • Op je zij liggend kun je de bewegingen beter voelen.
  • Ga op je linkerzij liggen en tel de bewegingen
  • Zijn dit er minder dan 10? En heb je al twee uur gewacht?
  • Bel de verloskundige meteen. Ook als je je zorgen maakt.
  • De verloskundige verwijst je door naar het ziekenhuis. De verloskundige en gynaecoloog daar zullen je in veel gevallen eerst vragen stellen. Wanneer voelde je de baby voor het laatst? Daarna word je aan het CTG gelegd.
  • Je ligt dan op een bed. Op je buik worden twee banden bevestigd met het CTG-apparaat. De ene kan de hartslag van je baby meten, de andere de buikactiviteit. Ook als er sprake is van weeën kan het CTG-apparaat dit meten. Via een computerscherm kun je zelf meekijken. Vaak wordt een CTG minstens een half uur uitgevoerd.
  • Via schermen kijken de dienstdoende verpleegkundige en eventueel gynaecoloog mee. Als de CTG voldoende beweging en hartslag van de baby laat zien, mag je vaak naar huis. Het kan zijn dat ze dan voorstellen om de CTG te herhalen over een dag of twee dagen.

Activiteit van de baby voor de bevalling

De laatste weken voor de geboorte slapen baby’s vaak een stuk meer. Op deze manier spaart hun lichaam al energie voor de bevalling. In eerste instantie zou je dit misschien niet zeggen, maar ook voor baby’s is dit een intensieve gebeurtenis.

Daarnaast zal je kindje gaan indalen. Dit betekent dat de baby met het hoofd naar je bekken toe zakt. Op deze manier ligt het hoofd al ‘klaar’ voor de bevalling.

Je merkt het indalen vaak, omdat je allereerst meer lucht krijgt. Ook klachten als maagzuur kunnen wat afnemen. Verder voel je onderin je buik en tussen je benen een zwaarder gevoel.

Drukke of rustige baby, voorbode van karakter?

Er gaan wel eens bakerpraatjes dat een drukke baby ook zou betekenen dat je een energievoller kindje krijgt. En dat een rustige baby betekent dat je kind later ook rustig is.

Toch is hier tot op heden nog geen bewijs voor gevonden. Wel kan het zijn dat de ene baby meer slaapbehoefte heeft dan de ander. Bij het ouder worden kun je dit nog steeds merken.

Drukke of rustige baby in buik laatste weken voor bevalling is dit een goed teken? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter