Skip to Content

Rust, reinheid en regelmaat baby’s en kinderen; van boek met tips tot oorsprong

Rust, reinheid en regelmaat baby’s en kinderen; van boek met tips tot oorsprong

Rust, reinheid en regelmaat: wie is er niet bekend mee? Vaak komen deze termen wel ergens voorbij. En dat is al heel lang zo. De drie R’s, oud en stoffig of toch nog altijd wel heel verstandig?

Vroeger werd Rust, Reinheid en Regelmaat aangeraden aan de kersverse moeders. Toen ik moeder werd, 26 jaar geleden, werden deze 3 R’s een beetje gezien als ouderwets en was men overgestapt naar 3 x een ‘L’: Licht, Lucht en Liefde.

Naar mijn gevoel komen echter die ‘3x een R’ nog altijd heel veelvuldig voorbij en zijn ze bekender dan de term van 3x een ‘L’…

Hoewel ze natuurlijk allemaal een waarheid als een koe bevatten! En liefde voor mij nog altijd het belangrijkste ingrediënt is bij de opvoeding! En dat geldt niet alleen voor baby’s zoals je hier kan lezen.

Vroeger en nu

Een baby blijft een baby, of het nu honderd jaar geleden geboren werd of nu. Regeltjes die toen goed werkten, zouden het nu ook nog gewoon moeten doen. Maar door veranderende inzichten kunnen we zelf er anders tegenaan gaan kijken.

Of de maatschappij vraagt simpelweg om andere manieren van leven. Zo zal de R van rust nu anders ingevuld worden dan toen.

Hoewel: was er echt zoveel meer rust in de gezinnen van vroeger? Hadden moeders toen niet hun handen nog veel voller aan de grote gezinnen en de veel meer tijd eisende huishoudens?

Ze mochten misschien thuis zijn: maar waren ze er dan ook echt voor de kinderen? Hoe vaak hoor je niet dat het de oudere zussen waren die de jongsten onder hun hoede namen!

Hoe normaal was het niet dat baby’s gewoon bleven huilen, want anders verwende ze je of er was gewoon geen tijd voor een troostende knuffel!

De drie R’s nu

We kunnen beter eens kijken naar Rust, Reinheid en Regelmaat in het huidige leven. Zijn deze nog te geven? En waarom zijn ze zo belangrijk? Welke aanpassingen kun je maken zodat je inderdaad voor bijvoorbeeld rust kan zorgen?

Rust

Dat rust voor minder stress zorgt zal duidelijk zijn. Daarnaast kan rust zorgen voor beter slapen, beter eten e.d. omdat een kindje minder wordt afgeleid. Minder prikkelingen geeft immers meer rust.

Toch hoef je hier niet al te ingewikkeld over te doen. Bepaalde geluiden in huis geven je kindje zelfs meer rust! Hoeveel kindjes slapen juist niet beter als er ergens wel achtergrondgeluiden te horen zijn?

Maar rust in de zin van je kleine kindje niet overal de hele dag mee naar toe slepen is wel een mooie. Dat kost veel te veel energie voor je wurm. Met grotere kinderen zorgen voor rust, zeker voor het slapen gaan, is belangrijk.

Plan niet de hele week vol met allerlei activiteiten en verplichtingen. Stress bij kinderen zou toch niet moeten hoeven! Kies dus bewust voor lege gaten in de weekplanning zodat je kind ook eens niks hoeft. Zorg dat jullie werkschema’s zo op elkaar inspelen dat je kind er niet de dupe van wordt!

Verder kun je rust ook doortrekken naar de manier van reageren op elkaar. Door rustig te reageren als er eens iets gebeurt, geef je niet alleen het goede voorbeeld. Het geeft een veel positievere sfeer, waar je kind zeker mee geholpen wordt!

Reinheid

Uiteraard is hygiëne belangrijk. Niet alleen in huis, maar ook de gewoonten die jij je kind aanleert. De persoonlijke verzorging vanzelfsprekend ook. Met een kleine aantekening dat het inmiddels ook bekend is dat je een kind ook te vaak kan wassen en te schoon kan opvoeden.

Waardoor het juist minder weerstand opbouwt en zelfs meer kans heeft op eczeem (bij te vaak wassen)!

Regelmaat

Veel kinderen (en volwassenen) gedijen het beste bij regelmaat. Voor je kindje betekent het dat het precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit geeft je kindje vertrouwen.

Hij begrijpt wat er gaat komen en wat de bedoeling is. Daarnaast is bijvoorbeeld een vaste tijd om naar bed te gaan ook gewoon gezond én zorgt er vaak voor dat er beter geslapen wordt.

Volg een vaste volgorde voordat je kind naar bed gaat. Half uurtje van tevoren gaat de tv uit, tandenpoetsen en naar bed en dan even gezellig een boekje lezen (of dat doe je eerst beneden op de bank).

Misschien een liedje zingen of een gebedje uitspreken. Altijd dezelfde routine klinkt saai, maar werkt vaak wel het beste! Maar deze regelmaat kun je uiteraard doortrekken naar veel meer dingen dan alleen een avondroutine.

Komen de kinderen tussen de middag thuis eten? Dan is het bijvoorbeeld eerst eten en dan mogen ze nog even buiten spelen (als je zoveel tijd hebt…).

In de ochtend werkt het ook zo het beste. Hierbij kun je het ook doortrekken naar andere zaken. Regelmaat houdt ook iets in als ‘consequent’ zijn.

Door iets altijd wel of niet af te keuren of goed te vinden (wat toch ook een soort van regelmaat is) weet je kind waar het aan toe is. En dat geeft ook nog weer rust…

In het kort enkele tips om Rust, Reinheid en Regelmaat te stimuleren

Rust:

  • Voorkom overvolle agenda’s.
  • Bij pasgeboren kindjes: je hoeft hem echt niet bij iedereen in de armen te leggen! En plan niet iedere dag bezoek in!
  • Een vaste regelmaat zorgt ook al voor rust.
  • Niet alleen maar drukke dingen doen, maar zorg ook voor ontspanning.
  • Zorg voor een rustige manier van reageren als er iets gebeurt.
  • Zorg voor ruimte in je tijdschema’s, zodat er niet gehaast hoeft te worden.

Reinheid:

  • Leer je kind wanneer het zijn handen moet wassen en andere hygiënische gewoonten.
  • Een huis is schoon en (aardig…) opgeruimd.
  • Leer je kind om zelf ook op te ruimen.
  • Leer je kind een vaste routine aan wat betreft tandenpoetsen, wassen e.d. bij persoonlijke verzorging. Zo zal het minder snel iets vergeten te doen! En jong geleerd is oud gedaan…
  • In huis wordt er niet gerookt en goed geventileerd voor een gezonde leefomgeving.

Regelmaat:

  • Zorg voor een vaste oppas of kinderdagverblijf en niet voor allerlei verschillende manieren (al hangt dit van je kind af of dit veel indruk maakt).
  • Vaste routines werken het beste voor je kind.
  • Goed eten als regelmaat…
  • Wees ook consequent.
  • Vaste bedtijden komt de nachtrust ten goede.

Boeken

Een handig boek dat je kan helpen is regelmaat en inbakeren van Ria Blom. Een waardevol boek met praktische adviezen om onrust, overmatig huilen en weinig slapen bij jonge kinderen te voorkomen én te verhelpen.

Het is niet alleen bestemd voor ouders en verzorgers, maar ook voor eenieder die beroepshalve met kinderen te maken heeft. Gebaseerd op haar jarenlange ervaring als vrijgevestigd wijkverpleegkundige Ouder- en Kindzorg reikt Ria Blom inzichten en snel tot resultaat leidende methoden aan die de onrustspiraal doorbreken.

De basis van de opvoeding, zoals de auteur deze beschrijft, is voorspelbare regelmaat en eenduidigheid – een weldaad voor elk kind. ‘Grenzenloze liefde’ zal in veel gevallen wijken voor ‘liefdevolle grenzen’ en een ‘meer van minder’ patroon.

Naast voorspelbare regelmaat heeft een aantal kinderen een stevige begrenzing door inbakeren nodig, om het onvrijwillig bewegen van armen en benen te stoppen. Dan pas krijgt de slaap een kans.

Hierdoor verandert al met een paar dagen de kwaliteit van eten, kunnen genieten van knuffelen en aanraken, eigen spel en de slaap.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)