eendWe hadden meerdere rondreizen op de planning staan dit jaar; zo was er het plan om een rondreis te maken door Mexico en door Ierland. Net zoals vele anderen moesten we deze plannen omgooien en besloten we gewoon in eigen land te blijven. Hier is tenslotte nog meer dan genoeg te zien en te ontdekken. En we hoopten stiekem dat het nu zonder alle buitenlandse toeristen een stukje rustiger zou zijn. We hadden alleen de eerste camping geboekt en een lijst gemaakt van uitjes voor onderweg; van leuke natuurspeeltuinen tot musea, kinderparken, dierentuinen en lekkere restaurants. Ook hadden we de museumkaart gekocht aangezien er wel wat musea op ons lijstje stonden. Het voordeel hiervan is dat we een grove planning hadden van de route door Nederland en vervolgens per dag konden beslissen wat we wel / niet zouden doen afhankelijk van het weer of hoe moe de kinderen zijn etc. Aangezien we via Instagram veel vragen kregen zal ik hieronder onze route en wat we allemaal hebben gezien en gedaan delen. Gedurende de reis zal ik dit overzicht verder aanvullen.

Inhoudsopgave

Noord-Holland

We begonnen de reis in Noord-Holland. Helaas was de camping van onze voorkeur al bijna helemaal volgeboekt en was er nog maar één nachtje mogelijk. Dit was ook meteen de eerste avond na het Engels voor Bengels summercamp. Dus nadat we de kinderen hadden opgehaald, reden we, op de heetste dag van de zomer, meteen door met achter de auto een vouwwagen. Het was al weer zeven jaar geleden dat we daar voor het laatst gebruik van hebben gemaakt dus dat was wel weer even wennen. Noord-Holland is natuurlijk erg groot, dus het is even kiezen waar je heen gaat en wij besloten voor de kust in het noorden te gaan, een gebied waar we normaal langs rijden richting oma en opa op Texel.

Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom

 


De camping waar wij die eerste nacht sliepen was Camping de Bongerd; dit is een heel fijne camping met zowel kampeerplaatsen als verhuuraccommodaties. Wat deze camping zo bijzonder maakte was de Holle Bolle Boom; een park met zowel een binnenspeeltuin, een binnenzwembad en een heel gaaf park buiten met meerdere zwembaden en glijbanen en een doolhof. Bij aankomst doken de kinderen meteen het zwembad in, we hebben hier genoten van de Italiaanse avond terwijl de kinderen in de binnenspeeltuin konden spelen en de volgende ochtend hadden we gereserveerd voor het binnenzwembad.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom met kinderen

Minicamping de Horizon

Deze tweede nacht in Noord-Holland sliepen we bij minicamping de Horizon, ook relatief dichtbij de kust en een kleine camping met maximaal 25 plaatsen. Wat deze camping zo bijzonder maakte is de koeien; we hadden een plaats grenzend aan het weiland met een zeer weids uitzicht en werden ook weer wakker met de koeien in de nabijheid. Ook zijn er een aantal speeltoestellen voor de kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Land van Fluwel

 


In de middag brachten we een bezoekje aan het Land van Fluwel; dit is een avonturenparadijs dat grotendeels bestaat uit een blotevoetenpad met speeltuin, verstoppertjesbos, skelterbaan en een strandje waar ze heerlijk kunnen spelen. Ook is er een terras met restaurant waar je wat kan eten of drinken. Het blotevoetenpad was echt een absolute aanrader met onder andere twee heel gave bruggen en een parcours door het water, geïnspireerd op de gebieden in Noord-Holland. Ook heb je hier de tulip Experience aangezien je midden tussen de tulpenvelden zit.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Land van Fluwel; blote voetenpad & speeltuin in de kop van Noord-Holland

Strand van Petten

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Girls just wanna have fun! 😘 #summertime #beachlife #vakantiemetkinderen #kopvannoordholland #rondjenederland

Een bericht gedeeld door Linda v. Aken 💻Mamaliefde.nl (@lindavaken) op


Omdat we hier vlakbij het strand zaten, besloten we toch even door te rijden. Dit is één van de nieuwere stranden in Nederland en aangelegd vanwege het behoud van de duinen. Waarom hier? Je hebt hier namelijk het palendorp dat bij hoog water in zee staat met een schommel. We hadden geluk, want net op dat moment was het hoogwater. Het was wel een stukje lopen, maar dat was het zeker waard. Het schommelen zo boven de golven was wel echt heel erg indrukwekkend. Tafereeltjes die je normaal vaak in tropische gebieden ziet, maar nu gewoon hier in eigen land en dus ook behoorlijk wat likes opleverde op Instagram ;-) Ook is hier een panoramaduin met een mooi uitzicht over de duinen richting Schoorl en Julianadorp.

Meer informatie vind je hier.

Klimduin Schoorl

 


De jongste was erg moe, dus hij ging rond normale tijd naar bed, maar met dochter bracht ik nog een bezoekje aan de klimduin in Schoorl. Midden in het dorpje vind je deze enorme duin waar je naar boven kan lopen om vervolgens heel snel naar beneden te rennen. Natuurlijk een groot succes bij de kinderen. Ik had er al een paar keer over gehoord, maar was er nog nooit geweest dus die stond ook wel op mijn bucket list ;-) Het was even zoeken naar een parkeerplaats en dus deden we een extra rondje door dit schattige dorpje.

Na afloop dronken we nog wat op een terrasje beneden aan het duin en omdat ik dochter een ijsje had beloofd haalden we die bij Pinocchio. Toen we aan kwamen stond hier al een enorme rij, maar op de terugweg was hij gelukkig zo goed als weg. Nadat we het ijs hadden geproefd snapten we wel waarom; het was echt lekker. Ook voor papa namen we een ijsje mee dat, ingepakt in zilverfolie, goed bevroren bleef.

Meer informatie vind je hier.

Friesland

Afsluitdijk Wadden Center

 


Vanaf Noord-Holland reden we via de Afsluitdijk naar Friesland. Vaak maken we dan halverwege een stop bij het monument om even te kijken naar de golven of naar boven te klimmen. Dit keer reden we door want ik had gelezen over het bezoekerscentrum Afsluitdijk Wadden Center. En dat is zeker een aanrader! Je mag hier gratis naar binnen en kan dan doorlopen naar boven waar je de expositieruimte vindt. Voor 0,75 cent kun je voor de kinderen een speurtochtje kopen met diverse opdrachten die ze ook nog thuis kunnen maken en een zoektocht naar visjes. Als ze er een aantal hebben gevonden kunnen ze dat laten zien bij de receptie en krijgen ze een lolly. Het is een heel interactieve tentoonstelling waarbij gebruik gemaakt wordt van multimediale technieken en kinderen ook echt zelf aan de slag kunnen met bijvoorbeeld dammen bouwen of vissenmigratie van zoet naar zout water. Ook echt een aanrader is Aqua Vista; een film waarbij je in vogelvlucht over Friesland en rondom het IJsselmeer / Waddenzee vliegt alsof je zelf een grutto bent. Dat er zitzakken liggen zodat je liggend op je buik dit zelf kan ervaren maakt het natuurlijk helemaal af! Boven is er ook nog een panoramadak met uitzicht over zowel de Waddenzee als het IJsselmeer.

Meer informatie vind je hier.

Fries Openluchtmuseum Aldfaers erf

 


Toen ik het overzicht aan het maken was van openluchtmusea kwam ik het Fries Openluchtmuseum tegen. Hier kun je niet terecht met de museumkaart maar voor de prijs (2,50 voor volwassenen) hoef je het niet te laten. Helaas was het kabouterpad / speurtocht voor kinderen nu niet mogelijk en was ook de grote buitenspeeltuin gesloten omdat er geen toezicht gehouden kon worden. Wel waren de huisjes open en kon je overal naar binnen om te kijken hoe de mensen vroeger woonden en werkten zoals bij de bakker of de smid. Het was een heel schattig dorpje midden op een terp en was leuk om een keer bezocht te hebben. Er is hier ook een restaurant waar je wat kan eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Naturij Drachten

 


Nu hadden we eigenlijk wat andere plannen maar na het lezen van ervaringen van anderen over de drukte en de grote aantallen mensen hebben we die omgegooid en begonnen we de dag bij de Naturij in Drachten. Dit is een combinatie kinderboerderij / speelpark met ook nog een aantal blotevoetenpaden. We begonnen met een rondje langs de dieren zoals de volière met vogels, de ezels en paarden, geitjes, varkens en nog meer. We eindigden bij het beginpunt van het blotevoetenpad en liepen daarna een stukje van de kabouterwandeling terug richting de speeltuin waar de kinderen lekker konden spelen. Helaas was de speelhal gesloten op maandagochtend vanwege de grote schoonmaak, toen we even naar binnen keken zagen we dat dit goed werd aangepakt en zelfs alle ballenbadballen door de schoonmaakmachine gingen. We sloten af met een bezoekje aan het verkeerspark waar ze heel hard rondjes konden racen over het wegennet compleet met werkende verkeerslichten en verkeersborden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Familiepark & kinderboerderij Naturij Drachten met kinderen bezoeken

Leeuwarden

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Toeristje spelen #leeuwardenstad #oldehove #fryslân #visitfriesland #rondjenederland #reizenmetkinderen #welkomteruginnl

Een bericht gedeeld door Linda v. Aken 💻Mamaliefde.nl (@lindavaken) op


Vanwege de regen gingen we op zoek naar een overdekt uitje en kwamen uit bij het Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden, konden we meteen een bezoekje brengen aan de hoofdstad van deze provincie. Toen we door de stad liepen herkenden ze de Oldenhove (kerktoren) en de Waag uit de film die ze hadden gezien in het IJsselmeer Wadden Center. Bij de Oldenhove hadden we geparkeerd en wat heel grappig was gedaan waren de bedriegertjes; kleine fonteintjes water op de grens waar vroeger de muren van de kerk stonden. Op het plein lagen ook zwarte stenen op de plaatsen waar grafstenen hadden gelegen. Via een omweg door het centrum van Leeuwarden, waar we bij de Subway even een broodje hebben gehaald, kwamen we uit bij het Natuurmuseum om vervolgens via de Prinsentuin weer terug te lopen naar de parkeerplaats.

Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden

 


We hadden vooraf gehoord dat het Natuurmuseum Fryslan heel erg leuk zou zijn met kinderen, en daar was geen woord van gelogen. Alles was gericht op de kinderen. Bij de binnenkomst vielen al de enorme skeletten op en waren ze meteen al onder de indruk. Na een kleine tentoonstelling met opgezette dieren kwamen we in het verwonderlab waar door middel van interactieve opstellingen ze meer te weten kwamen over albinodieren, poep van dieren, ‘opscheppers’, hoe een vogel vliegt en nog veel meer. Overal waren filmpjes en knoppen om aan te zitten. Op zolder was er nog een zolderkamer van Darwin ingericht met meer informatie over de evolutietheorie en natuurlijke selectie, en beneden en in de hal was de tijdelijke tentoonstelling Gif over giftige dieren en planten met als hoogtepunt een selectie van levende slangen en reptielen. Ook Freek Vonk was hier ‘aanwezig’. Helaas hadden we voor de onderwatersafari apart moeten reserveren dus dat was niet mogelijk.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden met kinderen

NP Alde Faenen & Pettebosk

 


Ik had gelezen en foto’s gezien van de beleeftuin bij NP Alde Faenen; een prachtig gebied aan het water. Helaas bleek het bezoekerscentrum gesloten en wilden we weer wegrijden toen we de routebordjes zagen voor een aantal wandelingen zoals het kikkerpad en het moeraspad. Dit zagen de kinderen wel zitten (en gelukkig was het net gestopt met regenen) dus laarzen aan en gaan! Het was een korte wandeling van nog geen 2 km maar wel met een paar leuke ‘hindernissen’ en paden direct langs het water. Het grote kikkerpad liep voor een deel langs het verharde rolstoelpad en het avontureneiland met hindernisbaan wat gebruikt wordt voor schoolreisjes. Een groot deel was afgesloten, maar de boomstammen over het water waren wel toegankelijk. We liepen zelfs een stukje door het ‘moeras’.

Meer informatie vind je hier.

Bosbergtoren

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De skywalk; lopen over glas om vervolgens te genieten van het geweldige uitzicht over het #drentsfriesewold een beetje (heel erg)spannend maar ze deden het toch maar mooi! Vanaf iedere hoek was het uitzicht weer anders. En toen we naar beneden liepen konden we ook mooi de verschillen zien qua hoogte in het bos vanaf andere plateaus. Deze 33 meter hoge toren staat op een stuifduin tegen een 300 jaar oude eik en is ook te bezoeken met een lift voor ‘luie’ mensen en invaliden of kinderwagens. Op de terugweg maakten we een korte wandeling over het invaludenpad langs het openluchttheater waar natuurlijk even een showtje gegeven moest worden! #bosbergtoren #appelscha #fryslân #visitfriesland #grenzenverleggen #skyisthelimit #rondjenederland #welkomteruginnl

Een bericht gedeeld door Linda v. Aken 💻Mamaliefde.nl (@lindavaken) op


Eén van de mooiste uitkijktorens in Nederland vind je in Appelscha, Friesland. Deze 33 meter hoge toren is gebouwd bovenop een 20 meter hoge stuifduin die is ontstaan vanwege het zand dat tegen een 300 jaar oude eik is opgehoopt. Bovenaan de berg zie je nog twee takken van de boom. Het bijzondere aan deze toren is dat je met de lift naar boven kan en dus ook geschikt is met de rolstoel. Bovenaan vind je een aantal skywalks; uitstulpingen met een glazen vloer waar je op kan lopen. Ook als je met de trap naar boven of beneden gaat kom je onderweg balkons tegen waar je naar buiten kan. Het bijzondere hieraan is dat je de bomen en wat er leeft van verschillende hoogte kan bekijken. Vanaf de toren is er ook een 2 km lange wandeling die langs het openluchttheater en de zandvlakte voert om uit te komen bij het restaurant en de parkeerplaats.

Meer informatie vind je hier.

Kruidhof Hortus van Friesland

 


Toen ik het overzicht van speeltuinen maakte kwam ik deze tip tegen, en het bleek ook nog eens een museum te zijn die we met de museumkaart konden bezoeken. Vanwege het blotevoetenpad hadden we niet heel veel tijd meer, maar het was zeker heel leuk. Vooral ook met de kleine rugzakjes (tegen betaling) met een vragenlijst waarvan je de antwoorden kon vinden bij de kabouters in de diverse thematuinen. Zo liepen we door het bos, maar ook een fruitboomgaard, heemtuin, kloostertuin etc. We liepen bewust eerst een rondje door de tuinen om te eindigen in de speeltuin waar ook water was. Heel grappig was de laarzenboom die hier groeit; voor als de kinderen met water willen spelen maar het toch iets minder is. Je eindigt in een winkel waar je zelf ook planten kan kopen voor thuis.

Meer informatie vind je hier.

IJsboerderij BoereIIs

Onderweg kwamen we langs deze ijsboerderij en besloten we daar even te stoppen voor een ijsje. Ondertussen was het zonnetje weer gaan schijnen. Na een bezoekje aan de koeienstal bestelden we ijsjes waarvan we zagen dat die ter plaatse werden gemaakt. Het ijs was echt heel lekker en zat vol met smaak of stukjes echte chocolade. Echt een aanrader dus als je hier in de buurt bent. Voor de boerderij is ook een terras waar je kan zitten met voor de kinderen een speeltuintje met zandbak, trampoline, klimhuisje en een airtrampoline met de Friese vlag. Je kan hier trouwens ook verse melk tappen, kaas en vlees halen of ijs meenemen naar huis. Ook in de omgeving kun je verkooppunten vinden waar ze het ijs verkopen dat hier wordt gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark

 


Al een paar keer had ik gelezen over het doolhofpark en aangezien ik kinderen heb die dat geweldig vinden, hadden we vanuit de auto gebeld om te reserveren. Net iets voor etenstijd zodat ze eerst even lekker konden spelen voordat ze aan tafel moesten om te eten. Rond etenstijd werd het wel een stuk rustiger doordat veel bezoekers weer naar huis gingen om daar te eten. Je hebt hier drie doolhoven; van steen, metaal en een jungledoolhof, je kan goud zoeken en er is een speeltuintje. De kinderen hebben zich hier prima vermaakt en het eten bij het grillrestaurant was ook erg lekker! We gingen voor zowel de grillplank met diverse gerechten, zodat we van alles wat hadden, als de dessertplank met diverse toetjes. Dan hoef je tenminste niet te kiezen ;-)

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen

Restaurant Meer van Lenten

 


Die avond aten we bij het restaurant Meer van Lenten, dit heeft uitzicht op het grote Sneekermeer waar je bootjes voorbij ziet varen en zeilen. Wat dit een aanrader maakt met kinderen is de zandspeeltuin dat aan het terras grenst. Dit is volledig omheind, zodat kinderen niet zomaar richting het water of het fietspad op kunnen lopen en heeft 1 in- en uitgang op het terras. Op de kaart staan diverse vlees- en visgerechten, maar ook pannenkoeken die er bij de kinderen natuurlijk wel ingingen. De wijn hier was ook echt heerlijk!

Na het eten stopten we ook nog even in het dorp Terherne voor een foto in het Kameleondorp dat hier midden op het plein staat. Het liefste hadden we natuurlijk ook een bezoekje gebracht aan het dorp of het eiland, maar vanwege het weer en de vaardienstregeling is dat voor de volgende keer.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekenboerderij De Koppenjan

Ook over dit restaurant had ik veel goede verhalen gehoord, dus hebben we hier ook een avond gegeten. Ze hebben een zeer ruim aanbod van pannenkoeken inclusief een aantal specials en wat uitsmijters. De kinderen kunnen zelf hun eigen pannenkoek samenstellen, superhandig dus. Het terras is niet heel groot, dus er zijn niet heel veel plekken, maar het is zeker een aanrader om hier te eten. Eigenlijk ben ik niet zo’n pannenkoekenfan maar de pannenkoeken hier waren echt heel erg goed! Ook het ijsje ging er goed in. Voor de kinderen is er een speeltuin en als je meer tijd hebt is een bezoekje aan de speelboerderij, minigolf, pottenbakker of één van de andere activiteiten die je hier kan doen een absolute aanrader. Ook ligt er een camping achter op het terrein.

Meer informatie vind je hier.

Groningen

Blotevoetenpad Opende

 


Eén van de leukste blotevoetenpaden van Nederland is toch wel te vinden in het Westerkwartier, Opende. Nu reden we hier toevallig voorbij en besloten we toch te stoppen, aangezien het in eerste instantie voor later op de planning stond. Toen we aan kwamen rijden twijfelden we even, want het zag er wel erg druk uit en we moesten in een reserveweiland parkeren. Gelukkig viel dat op het pad zelf mee en liep iedereen netjes op afstand van elkaar. Alleen bij een aantal hindernissen werd de afstand iets korter. Vanwege corona was er maar één uitgang geopend en het strandje gesloten, zodat iedereen dezelfde kant oploopt. In het begin had ik zelf de schoenen nog aan, maar al snel gingen die uit en dat was maar goed ook want na een aantal dagen regen was het behoorlijk modderig op een aantal plekken. Zelfs met schoenen aan zou je het niet schoon houden. De route is echt heel leuk en uitdagend, niet zo zeer vanwege de ondergrond dat is voornamelijk gras maar wel de obstakels. Aan het einde is er een theetuin waar je ijsjes kan halen en een kleine waterspeeltuin. Bij de voetendouche stond er ook weer een rij te wachten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Opende Groningen

Knuppelpad Roegwold

 


Het Roegwold is een natuurgebied ten oosten van de stad Groningen, hier wordt landbouwgrond weer teruggegeven aan de natuur en zijn er meren, maar komt er ook bebossing en natuurlijke kruiden te groeien. Wat het nu al heel bijzonder maakt is het knuppelpad; een 800 meter lang vlonderpad over één van de meren heen als onderdeel van een 2km lange wandeling. Je kan zo toch net weer iets dichterbij de vogels en eenden komen. De kinderen vonden dit heel bijzonder en we zagen ook echt heel veel. Zeker als je het fototoestel gebruikt als verrekijker ;-) Gelukkig was het nu vanwege corona eenrichtingsverkeer en dat was wel heel fijn, want het pad zelf is heel smal en daarom ook best spannend met kinderen. Ik was dan ook heel blij dat we geen tegenliggers tegenkwamen. Doordat we dit als eerste op de dag deden was het hier ook nog vrij rustig en waren we, tot we halverwege waren, de enigen.

Meer informatie vind je hier.

MuZEEaquarium Delfzijl

 


In Delfzijl vind je het Muzeeaquarium; een combinatie van een museum en een aquarium dat meerdere thema’s behandelt. Van de geschiedenis van de plaats zelf, tot het ontstaan van vulkanen, wat er in de grond te vinden is, wat rariteitenkabinetten zijn, schelpen en edelsteenformaties, hunebedden etc. Het bijzondere aan dit museum is echter nog wel de bunker achter het gebouw; hier vind je namelijk diverse aquaria waar je kennismaakt met de vissen die op de bodem van de zee leven. Heel leuk is ook dat er met de aankleding rekening is gehouden en je bijvoorbeeld het strand hebt, maar ook de haven of het dorp. De kinderen waren helemaal verbaasd dat ze hier zelfs (honds)haaien hadden! In de centrale hal heb je ook diverse spelelementen voor de kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Dinopark Landgoed Tenaxx

 


Als je kinderen hebt die fan zijn van dinosauriërs en je naar Groningen gaat is een bezoek aan landgoed Tenaxx absoluut een aanrader. Voor een klein bedrag (50 euro voor heel gezin) ben je hier bijna een hele dag zoet. Je vindt hier onder andere tientallen dinosauriërsmodellen, waarvan een groot deel in het krijtbos waar ook geluidsboxen zijn opgehangen zodat je echt het gevoel hebt om in een echt dinobos rond te lopen. Door het bos lopen ook diverse survivalbanen voor de kinderen die wat meer uitdaging willen hebben met diverse hindernissen en trekvlotten. Er is een meer waar je in een bootje kan roeien, een strandje maar ook een kinderplein met zandbak waar je dinoskeletten kan opgraven, een enorme opblaasbare dino survivalrunbaan, glijbaan met sledes en zelfs een opblaasbaar zwembad. Vooraan heb je ook nog een miniatuurpark en er rijdt een treintje rond. Bij het entreebedrag is ook inbegrepen dat je onbeperkt ranja kan drinken en patat of snacks kan bestellen bij een van de twee snackpunten. Voor ijsjes en andere drankjes dien je wel te betalen. Toen we aankwamen was het hier vrij druk, dus zijn we eerst het bos in gegaan waar het ook een stuk koeler was. Daarna was het gelukkig al een stuk rustiger en ook goed te doen om afstand te houden. Op een gegeven moment waren we zelfs alleen in het miniaturenpark.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Familiepark Nienoord

 


Op het terrein van Landgoed Nienoord vind je dit familiepark; het is een combinatie van een grote speeltuin met kinderboerderij compleet met een aantal attracties zoals tractoren, en een tochtje op een paardenparcours. Ook is er een monorail en diverse grotere speelelementen. Nadat we eerst een rondje samen deden hebben we een fijn plekje gezocht in de schaduw en hebben de kinderen zich een paar uur prima vermaakt. Ideaal was de speelschuur met overkapping waar het heerlijk koel was en daar