Skip to Content

Ring of Fire bevalling; wat is de betekenis en ervaringen aan einde van zwangerschap

Ring of Fire bevalling; wat is de betekenis en ervaringen aan einde van zwangerschap

En nu moet de baby er nog uit! Na de verbazing of blijdschap van het zwanger raken, volgen er maanden van zwangerschap. Sommige vrouwen vinden hun zwangerschap het mooiste wat haar is overkomen. Anderen vinden het pittig of zelfs de hel op aarde.

Elke zwangerschap is anders zo is ook elke vrouw anders natuurlijk. De ene zwangere vrouw kan niet wachten op de bevalling terwijl de ander er als een blok tegen op ziet. Linksom of rechtsom de baby zal uit je buik moeten.

Pijn is niet fijn

Doet een bevalling pijn? Met welke pijn kan je het vergelijken? Doen weeën meer pijn dan persen? Allemaal vragen die zwangere dames hebben en terecht want pijn wil je liever niet. Elke moeder zal een ander antwoord geven op deze vragen, simpelweg omdat iedere vrouw het anders ervaart.

Maar het voorkomen van pijn is helaas niet geheel mogelijk bij een bevallig. Pijn hoort bij een bevalling en is zelfs nuttig. Je kan het bijna niet voorstellen. Vroeger was er geen uitgebreide medische zorg.

Bevallingspijn geeft je het signaal dat de geboorte zal gaan beginnen en je een veilige plek moet zoeken om te bevallen. Daarbij zorgen de pijnprikkels ervoor dat je lijf endorfine aanmaakt. Endorfine is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt als natuurlijke pijnstiller.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je de pijn gedurende de bevalling beter kunt verdragen. In combinatie met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen kan het helpen de weeën op te vangen.

Door je te focussen op het wegpuffen van de weeën, jezelf te vertrouwen en geen angst te hebben voor wat er komen gaat, gaat de endorfine hun werk doen. Het geeft je een licht euforisch gevoel en maakt dat de pijn iets zachter wordt.

Maar dit hormoon doet meer. Het wekt je moederinstinct op waardoor je meteen een hechte band met je baby ervaart. Tot slot maakt endorfine je baarmoeder ontvankelijker voor oxytocine.

Oxytocine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontsluiting. Hoe gek het ook klinkt pijn heeft een functie en zorgt er dus voor dat de geboorte sneller verloopt!

Vertrouw op je lichaam

Als je kunt kiezen waar je kan bevallen, is het fijn om een omgeving te kiezen waar jij je prettig voelt. De één vindt het thuis prettig, de ander juist in het ziekenhuis.

Belangrijk is om vooraf aan te geven welke mensen je liever wel en niet bij de bevalling wilt hebben. Als er familie bij een bevalling is, kan de bevallende vrouw eerder om pijnstilling vragen tijdens de bevalling. Het kan veroorzaakt worden door dat de familie moeilijk kan aanzien dat een naaste pijn heeft.

Wellicht kun je vooraf ook de plek van je bevalling aangenaam maken voor jezelf. Denk aan foto’s, de temperatuur van de kamer, achtergrondmuziek en een lekker geurtje. Het is belangrijk dat je je tijdens de bevalling op je gemak voelt. Vrouwen die vooraf de overtuiging hebben dat ze zelf iets kunnen doen aan de pijn, vragen minder snel om pijnstilling.

Goed om vooraf te beseffen is dat wanneer je gebruik wilt maken van pijnbestrijding je altijd naar het ziekenhuis moet en dat er een kans is op complicaties. Elke medische ingreep brengt risico’s met zich mee.

Een bevalling met pijnstilling door middel van een ruggenprik, injectie met een verdovende middel zoals Pethidine of Remifentanil of pijnpompje is dan geen ongecompliceerde bevalling meer.

Pijnbestrijding zal de pijn verlichten maar er zijn ook een aantal nadelen. Een nadeel van een ruggenprik is dat het persen langer kan duren, bloeddruk kan tijdelijk verlagen met gevolg van kortdurende duizeligheid en misselijkheid, vrij rondlopen kan niet na een ruggenprik en soms moeten weeën worden versterkt door extra medicijnen.

Heb vertrouwen in je lichaam en in de zekerheid dat wanneer je hulp nodig hebt dat zal komen.

Stap voor stap

Een bevalling heeft verschillende fases. De ontsluiting is de eerste fase. In deze fase gaat de baarmoedermond open. Dit stadium bestaat uit een latente fase en de actieve fase. Vervolgens komt de uitdrijving, het stadium van persen en de geboorte. Tot slot het nageboortetijdperk wanneer de vrouw van de placenta of moederkoek “bevalt”.

De eerste vijf centimeters ontsluiting heet latente fase en kan uren of zelfs dagen duren. De baarmoederhals zal zachter en korter worden. Weeën in deze fase zijn nog doorgaans onregelmatig. Ook is de pijn redelijk weg te puffen.

De actieve fase is van ongeveer vijf centimeter tot tien centimeter, volledige ontsluiting. De baarmoedermond is in dit stadium dan niet meer te voelen. Vanaf die moment gaat vaak wat sneller en de gemiddelde voortgang is een centimeter ontsluiting per uur.

Je weet het einde komt nu in zicht. Maar ook de pijn wordt heviger. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden.

Tien centimeter, de baarmoedermond staat helemaal open en je hebt volledige ontsluiting. Dat betekent de fase uitdrijving. De ontsluitingsweeën worden nu persweeën. En je voelt een steeds sterkere druk beneden.

Sommigen vrouwen vergelijken deze druk met het moeten poepen. Vaak zal het lichaam vanzelf overgaan op de reflectoire persdrang.

Deze reflectoire persdrang kun je niet ophouden. Je baarmoeder is één van de krachtigste spieren in je lijf die je baby naar beneden richting je vagina drukt.

Bij je eerste kindje zal je langer persen,  hoogstwaarschijnlijk ruim een uur. Dat komt omdat je bekkenbodem nog stug is en helemaal opgerekt moet worden.

Een tweede kindje zal sneller gaan omdat alles opgerekt is. Het persen zal dan ook minder lang duren.

Ring of Fire

Wanneer je mag persen is het einde wel echt bijna in zicht. Bij het laatste deel van het persen zie je eerst een klein stukje van het hoofdje van je baby. Bij elke pers komt je baby meer en meer tevoorschijn.

Je bent er nu echt bijna maar voor vele dames komt dan ook de allerheftigste pijn. De pijn die je ook snel vergeet maar op het moment bijna ondragelijk aanvoelt. En dat is het moment dat de grootste omvang van het hoofdje door je vagina is.

Veel moeders die natuurlijk zijn bevallen zullen zich heel goed kunnen voorstellen dat dit moment “the ring of fire” wordt genoemd. Alles staat gespannen en brand.

Voor sommigen zijn die paar seconden echt de hel op aarde want het liefst wil je doorpersen en niet inhouden of wegpuffen. Het moet er NU uit!

Door het hoofdje rustig geboren te laten worden kan de huid gelegen tussen de anus en de vagina, ook wel perineum genoemd, goed oprekken. Zo voorkom je zoveel mogelijk de schade met uitscheuren.

De laatste oerkreet en pers voelt dan echt als een verlossing. Het hoofdje zal snel volgen door de schouders en dan heb je binnen enkele seconde die kleine op je borst.

Het is je gelukt! Gefeliciteerd met jullie baby!

Dit zal je allemaal in een roes meemaken. De pijn zal nu afnemen. En nog een of twee keer licht persen en je placenta zal ook uit je vagina komen. De fase nageboortetijdperk is ook voorbij. Helaas is de kans op pijn nog niet helemaal voorbij. Wellicht zal je gehecht moeten worden.

Ook kunnen er naweeën optreden. De bevalling zit erop. “Ik ga dit nooit meer doen! Nooit meer een bevalling!” roep je dan nog na je eerste bevalling….

Omschrijving van de afbeelding

Floortje