In het Rijksmuseum van Oudheden hebben ze deze zomer een speciale activiteit; kinderen kunnen namelijk  Romein in 1 dag worden. Dus ging ik, Healthy-Kelly voor Mamaliefde, samen met mijn man, onze dochter van 6 en ons zoontje van 4 naar Leiden. 

Bij binnenkomst gingen we meteen naar de begeleidster toe die de activiteit begeleidt. De kinderen kregen allebei een paspoort en daar werd hun Romeinse naam opgeschreven, de namen Stijn en Esmay bestonden natuurlijk nog niet in die tijd. Hun nieuwe namen werden Salvus en Egnatia, ze moesten er zelf wel om lachen. Daarna werd er bepaald wat voor beroep hun vader had in die tijd, dit werd gedaan door het draaien aan een ad. Bij Stijn kwam er boer uit en bij Esmay architect, hoewel ze natuurlijk dezelfde vader hebben is het wel leuk als ieder zijn eigen opdrachten kan doen, de verdere opdrachten die ze kregen werden afgestemd op het beroep

De eerste opdracht die er volgde, was een opdracht in de schoolbanken, ze moesten allebei vragen beantwoorden. Voor de boer was dit de klok op tijd zetten en voor de architect waren dit Latijnse woorden, natuurlijk moesten wij ze wel een beetje helpen want voor deze opdracht waren ze net wat te jong i.v.m dingen lezen en invullen etc.

Daarna werd het tijd om het museum in te gaan en ook daarvoor kregen ze een opdracht, ze moesten namelijk op zoek gaan naar bepaalde vitrines en daar een vraag over beantwoorden en een tekenopdracht doen. Het leuke van het zoeken is dat je echt goed naar de vitrines moet kijken en naar de nummers, zo krijgen ze ook zeker wat mee van de andere museumstukken die er staan. Al ging het er bij hen vooral om dat ze de vitrines zouden vinden en niet zo zeer om wat er nu allemaal stond, al trokken een aantal dingen wel erg hun aandacht: de laadjes met gevonden producten van vroeger erin, de grote boot, de sieraden bij het Egyptestuk, de route van verschillende bedden van vroeger tot nu en er werd gegniffeld toen ze 2 blote meneren zagen

Toen we uiteindelijk de vitrines hadden gevonden en de opdrachten hadden volbracht, konden ze beneden de stempels voor in hun paspoort gaan halen en werden er nog wat opdrachten gedaan. De eerste opdracht die ze moesten doen waren 2 spelletjes: memory en draaien met een tol, dit vonden ze superleuk om te doen. Toen ze ook daarvoor stempels kregen, mochten ze eindelijk datgene gaan doen waar ze zo lang op gewacht hadden: knutselen. Onze zoon mocht als boer een bakje schilderen en onze dochter mocht als architect een broche maken, iets wat met veel precisie door haar werd gedaan.

Als allerlaatste opdracht was er nog een Romeins examen maar de begeleidster gaf aan dat het best pittig zou zijn en aangezien onze kinderen nog niet goed kunnen lezen, hebben we besloten dit over te slaan. Dolgelukkig waren ze toen ze hoorden dat ze daarvoor toch hun stempel zouden krijgen, want alleen dan hadden ze hun "diploma" gehaald en mochten ze als echte Romeinen op de foto.

De kinderen hebben zich, met wat aanpassingen, goed vermaakt en vonden het met name erg leuk om de spelletjes en het knutselen te doen. Voor de rest waren ze toch echt nog wat te jong om dingen te lezen en het moeilijke examen te maken. Ik persoonlijk denk dat de leeftijd vanaf een jaar of 8 een mooie leeftijd is om hier aan mee te doen, naar mijn idee begrijpen ze dan ook veel meer en leren ze er ook meer van.

We hebben een gezellige dag gehad en het is ook erg leuk om gewoon eens rond te lopen in het museum, want er is genoeg te zien en te beleven over onder andere de Romeinen, Egyptenaren en Grieken. Deze tentoonstelling is er nog tot en met 4 september. Je betaalt voor dit programma geen extra bijdrage, kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. Daarboven voor half geld.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)