Skip to Content

Review: Smartivity Globe Trotters

Review: Smartivity Globe Trotters

De Smartivity Globe Trotters is een uniek en educatief speelgoed dat kinderen de mogelijkheid biedt om op een speelse manier meer te leren over de wereld. Het combineert creatief denken, bouwvaardigheden en geografische kennis in één uitdagende set.

Dit speelgoed, dat deel uitmaakt van de STEAM-categorie (Science, Technology, Engineering, Art, and Mathematics), is een uitstekende manier om kinderen niet alleen te laten spelen, maar ook om ze op ontdekkende wijze te laten leren. Wat maakt deze wereldbol zo bijzonder? In deze review duiken we dieper in op de sterke punten van dit speelgoed.

Bouw je eigen wereldbol

Review: Smartivity Globe Trotters

Het meest opvallende kenmerk van de Globe Trotters is dat kinderen zelf hun eigen model van de aardbol moeten bouwen. Het geheel bestaat uit 327 gelaserde houten onderdelen die in elkaar gezet moet worden met elastiekjes (geen lijm of spijkers nodig) om een stevige globe te creëren.

Deze constructie biedt een ideale uitdaging voor kinderen vanaf 8 jaar. Het vergt geduld, ruimtelijk inzicht en fijne motoriek. Voor sommige kinderen kan dit misschien wat lastig zijn, en een beetje hulp van een volwassene is dan ook welkom om frustraties te voorkomen of te voorkomen dat er een stap wordt overgeslagen of niet duidelijk is. Maar juist die complexiteit maakt het een waardevolle activiteit die goed past bij het STEAM-principe: leren door te doen.

Zo moesten op een gegeven moment elastiekjes die eerder waren aangebracht waren weer verwijderd worden, wat in eerste instantie niet heel duidelijk was. Ook bouw je een hulparm met ‘stempels’ om de buitenkant van de wereldbol op de juiste plek te krijgen, dit mag volgens de uitleg niet met de hand, maar dat was voor ons toch wel iets makkelijker.

Ontdekkend leren: van continenten tot dag en nacht

Wanneer de globe eenmaal is opgebouwd, is het niet ‘klaar’. De Smartivity Globe Trotters is ontworpen om kinderen op een interactieve spelenderwijze manier kennis te laten maken met geografie.

Review: Smartivity Globe Trotters

Zo biedt het speelgoed inzicht in geografische coördinaten, zoals breedte- en lengtegraden, en interessante feiten over de continenten zoals welke dieren of gebouwen daar staan. In de handleiding staan de spelregels voor drie spelletjes die je kunt spelen. De spelletjes zijn heel eenvoudig en duren niet lang zodat je ze een paar keer achter elkaar kunt spelen.

Review: Smartivity Globe Trotters

Daarnaast kun je door de aardbol te draaien en daar met de lamp van een zaklamp (compleet met diy houder) zien wat het verschil tussen dag en nacht is. De globe kan vrij ronddraaien in een houder die dit proces inzichtelijk maakt.

Review: Smartivity Globe Trotters

Je kunt trouwens niet alleen gebruik maken van de globe zelf, maar ook via een bijbehorende app die je gratis kan downloaden om meer te weten te komen. Of je maakt gebruik van augmented reality. Dit maakt het geheel nog aantrekkelijker en interactiever.

Bevordert verschillende vaardigheden

De Smartivity Globe Trotters biedt meer dan alleen een lesje geografie. Het speelgoed bevordert tal van belangrijke vaardigheden bij kinderen. De constructie van de globe draagt bij aan de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, precisie en probleemoplossend denken.

Daarnaast stimuleert het ontdekkende leren niet alleen de cognitieve, maar ook de creatieve ontwikkeling van het kind. Het combineren van spel en leren maakt dat de Globe Trotters perfect past binnen het STEAM-onderwijs, waar wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde centraal staan.

Bovendien helpt het kinderen om vaardigheden te ontwikkelen die belangrijk zijn voor de toekomst, zoals samenwerken, creatief denken en onderzoeken.

Winnaar Speelgoed van het Jaar in de categorie STEAM

Dat de Smartivity Globe Trotters bekroond is tot één van de winnaars in de STEAM-categorie van de Speelgoed van het Jaar verkiezing, is geen verrassing. De combinatie van educatief, uitdagend en innovatief speelgoed maakt het tot een ideale keuze voor ouders die hun kinderen willen ondersteunen in hun ontwikkeling.

Dit jaar viert de verkiezing zijn 50-jarig jubileum, en de aandacht voor STEAM-speelgoed laat zien dat er steeds meer vraag is naar speelgoed dat niet alleen vermakelijk is, maar ook bijdraagt aan de educatieve ontwikkeling van kinderen.

STEAM-onderwijs legt de nadruk op het bevorderen van nieuwsgierigheid en kritisch denken bij kinderen, en Smartivity Globe Trotters sluit hier perfect op aan. Het speelgoed maakt geavanceerde concepten als aardrijkskunde, constructietechnieken en wetenschappelijke principes toegankelijk en aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Door gebruik te maken van innovatieve en interactieve methoden, zoals het bouwen van een globe en het spelen van leerzame spellen, stimuleert het product belangrijke competenties op een speelse manier. Daarnaast biedt het een uitdaging die kinderen motiveert om te blijven ontdekken en leren.

Meer informatie of stemmen op de publieksprijs kan op de website van Speelgoed van het Jaar.

Conclusie

De Smartivity Globe Trotters is een fantastisch voorbeeld van hoe spel en leren hand in hand kunnen gaan. Het bouwen van de globe biedt een uitdagende en bevredigende ervaring, terwijl het interactieve aspect van het draaien en ontdekken van geografische kennis zorgt voor eindeloos speelplezier.

Met de focus op het ontwikkelen van zowel cognitieve als constructieve vaardigheden, biedt dit speelgoed een waardevolle toevoeging aan de educatie van kinderen. Voor ouders die op zoek zijn naar iets meer dan alleen vermaak, is dit een aanrader voor nieuwsgierige kinderen die houden van een uitdaging.

Pluspunten:

  • Educatief en uitdagend speelgoed.
  • Bevordert ruimtelijk inzicht en constructievaardigheden.
  • Interactief leren over geografie, dag en nacht.
  • Winnaar in de STEAM-categorie van Speelgoed van het Jaar.

Minpunten:

  • Kan wat moeilijk zijn voor jongere kinderen, hulp van een volwassene is soms nodig.

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, vooral voor wie houdt van puzzels en ontdekkend leren.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)