Als het zonnetje schijnt willen de kinderen niets liever dan buiten spelen. Zodra ik ze wakker maak, vragen ze om twee dingen; kaas (op brood) en buiten spelen. Dat vind ik natuurlijk helemaal niet erg. Buiten spelen is ‘gezond’ niet alleen vanwege de vitamine D maar ook zijn ze buiten veel actiever aan het spelen. Echter kan ook al in het voorjaar het zonnetje goed zijn werk doen en is het dus verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen om de huid te beschermen tegen UV-stralen. De meest bekende opties zijn het dragen van bedekkende kleding, een breedgerande hoed en het vermijden van de zon tussen 12 en 15 uur ’s middags. Deze maatregelen zijn echter onvoldoende om zonschade voorkomen. Het gebruik van een crème met hoge SPF is noodzakelijk om directe gevolgen van zonnestraling (roodheid, zwelling, blaren) en indirecte gevolgen (bruining, droogheid, rimpels) tegen te gaan. Het natuurlijke verzorgingsmerk Naïf heeft sinds begin dit jaar ook een zonnebrand op de markt gebracht en dit mochten wij testen.

Naïf Baby

Naïf is in korte tijd een vrij bekend merk geworden als het gaat om verzorgingsproducten voor kinderen, zelfs mijn man is bekend met dit merk als zijnde ‘die twee vaders’. We zijn hier in huis groot fan van de shampoo en de nurturing crème. Zeer kenmerkend voor de producten van Naïf is de heerlijke geur die vaak ontbreekt bij natuurlijke producten. Alle producten van Naïf zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Alle producten zijn dermatologisch getest, hypoallergeen en PH-huidneutraal.

Ze bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en geen bestanddelen zoals PEG, SLS / SLES, Phenoxyetanol en parabenen die irriterend of mogelijk schadelijk zijn voor baby’s, ouders of de natuur. In de ingrediëntenlijst staat wel dat er parfum in zit. Dit betreft een allergeenvrij parfum, zónder bekende irriterende of allergene stoffen. Hierdoor zijn de producten van Naïf ook geschikt voor de gevoelige huid.

Zonnebrandcrème

Ook de zonnebrandcrème zit in een mooie witte tube met gele accenten. Uit een tube is de zonnebrandcrème beter te doseren dan de meeste flesjes, alleen een spray zou nog makkelijker zijn. De crème smeert makkelijk uit en laat geen witte vlekken achter. Hij is ook heel zuinig in gebruik zodat je zelfs bij dagelijks gebruik in de zomer er lange tijd van kan genieten. Aanbevolen wordt om echt iedere twee uur te smeren. Ook als je gaat zwemmen en ook in de lentezon. Die kan namelijk verraderlijk sterk zijn.

Natuurlijke ingrediënten

Alle producten zijn dermatologisch getest, hypoallergeen, PH-huidneutraal en zonder bestanddelen die irriterend of mogelijk schadelijk zijn voor baby’s, ouders of de natuur. Ik viel even over het woordje parfum in de ingrediëntenlijst bij alle producten van Naïf. Dat is vaak geen goed teken. Na geïnformeerd te hebben blijkt het om allergeenvrije parfum te gaan, een parfum zónder bekende irriterende of allergene stoffen.

De ingrediënten Shea Butter en Zinkoxide zorgen er trouwens voor dat de huid niet alleen beschermd wordt, maar tegelijkertijd ook gevoed wordt.

SPF 50

Voor kinderen wordt er vaak een hoge factor zonnebrand geadviseerd om de tere kinderhuid te beschermen. Zonnebrandcrèmes bevatten uiteenlopende hoeveelheden SPF. Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid! De zonnebrandcrème van Naïf bevat echter ook andere ingrediënten die tegen UVB-stralen beschermen. SPF50 biedt 98% bescherming. De term ‘sunblock’ wat de suggestie wekt dat het 100% straling tegenhoudt mag niet meer gebruikt worden omdat dat niet bestaat. Dit is dus het hoogst haalbare.

Algemene tips ter bescherming van de zon

Het smeren met zonnebrand is ontzettend belangrijk doordat beschadigingen van UV-straling uit zonlicht schadelijke gevolgen kunnen hebben. Zeker bij kinderen in de groei die extra kwetsbaar zijn. Van de buitenkant zie je het niet, maar aan de binnenkant draag je het wel mee en levert dit een grotere kans op dat ze op latere leeftijd huidkanker krijgen. Daarom is bescherming zo ontzettend belangrijk. Naast smeren helpen de volgende maatregelen;

  • Zorg dat de huid van je kind niet verbrandt.
  • Smeer je kind een halfuur voor het naar buiten gaan in met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 20 (SPF 20) of hoger.
  • Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen.
  • Houd kinderen tussen 12 en 15 uur zo veel mogelijk uit de zon.
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt om het hoofd en hun gezicht te beschermen.
  • Kinderen zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef ze daarom het goede voorbeeld.
  • Je kunt je kind ook UV-werende kleding aantrekken.

Meer informatie vind je hier.

Voor iedere verkochte zonnebrandcrème doneert Naïf €0,50 aan KWF Kankerbestrijding. Zo hopen ze dat elke zonnige dag bijdraagt aan de wereldwijde strijd tegen (huid)kanker.

Lees ook

Linda van Aken