Skip to Content

Makedo review; karton knutselen pakket & voorbeelden

Makedo review; karton knutselen pakket & voorbeelden

Ken je dat? Ben je weken in de weer geweest om van alles uit te zoeken. Winkel in, winkel uit, verschillende webshops rondgeklikt en denk je eindelijk succes te hebben. Heeft je kind de meest geweldige cadeaus gekregen die je maar kunt bedenken. Waar denk je dat het mee gaat spelen?

Juist, de doos. Die doos is het cadeautje waar ze misschien niet om vroegen, maar wel wat te leuk was om niet mee te spelen. Daarop is Makedo ingesprongen. Makedo is hét gereedschap voor kinderen om van karton de meest mooie creaties te maken.

Een ruimtereiziger in karton

Kinderen zijn van nature fantasierijk. In elk ding zien ze talrijke mogelijkheden die wij volwassenen misschien helemaal niet meer zien. Ook als het gaat om kosteloze materialen die je anders weg zou gooien.

Een melkpak wordt een huisje voor de kabouters in de tuin, een bananendoos is een racewagen en die grote doos van de nieuwe koelkast is de komende weken een raket of een huis. Rollen ducktape gaan er doorheen en er wordt driftig gewerkt met scherpe messen.

Tenminste, dat laatste doen wij ouders wel vaak voor ze, want dat is soms toch nog wel wat te gevaarlijk. Ik kan het nog goed herinneren van vroeger dat een vriendje een spaceshuttle gebouwd had van kartonnen dozen.

We konden er echt in, overal zaten er metertjes op het kartonnen dashboard. Oude koplampen op de voorkant geplakt en aan de zijkant een sticker van de NASA. Wekenlang zijn we astronauten in training geweest en maakten we denkbeeldige reizen door de ruimte.

Kunststof gereedschap

Makedo review; karton knutselen pakket & voorbeelden - Mamaliefde

Makedo ontwikkelde gereedschap voor kinderen om dit soort knutselwerken te maken.

Kunststof zaagjes, speciale priemen speciale schroevendraaiers maken het in elkaar zetten van grote ideeën een heel stuk makkelijker. Ze zorgen er meteen voor dat kinderen op een veilige manier met gereedschap om leren gaan. Hoewel het zaagje prima door het karton heen gaat, een snee in arm of hand komt er niet van.

Aan de achterkant van het zaagje zit een priem die makkelijk door het karton heen kan om de schroeven er doorheen te laten gaan. Deze priem kun je ook gebruiken om vouwlijnen te maken om karton in andere posities te plaatsen. Met speciale herbruikbare schroeven draaien de kartonnen platen aan elkaar.

De test

Thuisrecycling is sinds kort Benelux-distributeur van dit van oorsprong Australische product. Zij vroegen ons dit product te testen. Aangezien ik op een buitenschoolse opvang werk, besloten ze de klassenset op te sturen om zoveel mogelijk kinderen ermee aan de slag te laten gaan.

Daar stond ik dan afgelopen week voor de groep met een grijs gereedschapstasje in mijn hand. Zelf had ik het nog niet uitgeprobeerd, dus het was voor mij net zo nieuw als voor de kinderen.

Het toeval wil dat we met verbouwingen bezig zijn op het kindcentrum en daardoor een grote berg dozen hadden van de in elkaar gezette nieuwe meubels.

Na een beetje uitleg wat mijn bedoeling voor die middag was en dat ze mee mochten helpen om iets nieuws uit te proberen, had ik al snel een clubje bij elkaar om aan de slag te gaan. Een clubje van zo’n acht jongens die elkaar afwisselden omdat ze ook nog een heleboel andere dingen wilden doen.

Als eerste bekeken we samen de gereedschappen. Even wat testjes in kleine stukken karton. Een keertje gaatjes prikken en stukjes zagen, de eerste schroeven er in- en er uitdraaien. Eerst gewoon eens kijken wat het doet en hoe het precies werkt.

We hadden het allemaal al snel in de gaten. De kids hadden al snel twee stukken karton stevig aan elkaar zitten. Niemand had er problemen mee. Het enige wat een beetje lastig is, is het zagen.

Doordat het een kunststof zaagje is, wappert het soms een beetje heen en weer. Dit zaagt dan wat lastig. Maar dit is wel een stuk veiliger en kunnen ze er zelf mee aan de slag. Na een kort oefenrondje stonden de kids te popelen om verder aan de slag te gaan.

Zie ginds komt de kartonnen stoomboot

Makedo review; karton knutselen pakket & voorbeelden - Mamaliefde

Het is Sinterklaastijd, dus we kozen er al snel voor om samen een stoomboot te gaan bouwen. Ik tekende de lijnen die ze konden zagen en hield het overzicht. De jongens prikten de gaatjes en draaiden de schroeven er in. We zetten de dozen aan elkaar vast om het geheel groter te maken.

Stukje bij beetje verscheen de stoomboot. Soms draaiden we een schroef er even kort uit zodat er een extra stuk bij vastgezet kon worden. Kartonnetje voor kartonnetje leek het steeds meer op het schip van de Goedheiligman.

De boot moest uit zichzelf kunnen staan vonden we. Niet ergens tegenaan hangen, maar als een decorstuk in het midden van de ruimte. Door zijpaneeltjes eraan te maken ging dat hartstikke makkelijk. Op een bepaald moment vonden we een handige truc uit.

De minitool kan ook gebruikt worden als tijdelijke klem. Door er een paar te prikken in de stukken die je vast wilt maken, heb je je handen vrij om andere dingen te doen. Telkens als je een schroef erin wilt draaien, haal je de tool eruit om het weer ergens anders te gebruiken.

Ik zag het plezier in de ogen van de kids. Telkens als er iets lukte zag ik een stukje trots groeien. Aan het einde toen het hele schip af was zag ik enkel blije gezichten. Ouders die de kinderen op kwamen halen waren verbaasd hoe goed hun kinderen met het gereedschap hadden gewerkt.

De komende weken zal de Sint graag in zijn boot vertoeven. Na de Sinterklaasperiode gaan we zeker verder experimenteren aangezien je deze materialen kan hergebruiken.

Over Makedo

Makedo wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vier jaar. Zij kunnen er zelf mee aan de slag om van alles te bouwen en creëren. Daarnaast leren ze ook werken met gereedschap en ontwikkelen ze hun ruimtelijk inzicht.

Makedo is daarom ook erg geschikt voor techniek en maak-onderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 (de jongsten evt. nog onder begeleiding) tot wel 100 jaar! Want ook volwassenen – zoals vormgevers, ontwerpers en leraren – zijn groot fan!

Makedo is ontworpen door de Australische industrieel ontwerper Paul Justin. Zijn kinderen hebben een onuitputbare creatieve geest als het gaat om het recyclen en upcyclen van oude materialen om daar met behulp van wat fantasie speelgoed van te maken. Dat bracht hem op het idee om gereedschap voor kinderen te ontwikkelen waarmee ze van karton de leukste speelattributen kunnen maken.

Er zijn diverse sets op de markt, voor deze test is de educatieve set gebruikt die echt supercompleet is. Voor thuis zijn er ook kleinere sets op de markt. Om vrij mee aan de slag te gaan of binnen een thema zoals een poppenhuis. Natuurlijk kan je na gebruik deze onderdelen hergebruiken.

Maarten Fest
Social media
Latest posts by Maarten Fest (see all)