Skip to Content

Kolonisten van Catan junior review & spelregels

Kolonisten van Catan junior review & spelregels

Kolonisten van Catan, of alleen Kolonisten of Catan zoals het ook wel eens wordt genoemd, is een spel dat uitkwam toen ik zelf een jongere was. Het was toen enorm populair en werd heel veel gespeeld.

Als kind heb ik het zelf dan ook regelmatig gespeeld, als bordspel, maar ook als ‘levende’ versie op zomerkamp waarbij je met anderen moest gaan ruilen. En nog steeds is Kolonisten van Catan een populair spel.

Ook hiervan is er een junior versie dat je met 2 of met meer spelers kan spelen en een volwassen versie. Wij kregen de junior versie van 999 games om te spelen met de kinderen. Naast deze twee versies heb je ook nog diverse uitbreidingen en een kaartversie.

Spelregels Kolonisten van Catan Junior

Bij Kolonisten van Catan maak je gebruik van een speelbord dat de basis is voor het spel. Het bord bestaat uit twee zijdes; een kant is bedrukt voor als je met zijn tweeën speelt en de andere zijde voor als je met meer personen speelt.

Iedere speler kiest een kleur en begint vervolgens op een van de twee uitvalsbasissen met een burcht en een schip die een zeestraat vormt. Het doel van het spel is om als eerste 7 punten te scoren.

Die punten behaal je door 7 burchten te bouwen, of door het meeste de rover in te zetten. Bij de standaard versie telt ook de langste handeslroute mee.

Nadat het spel is opgezet krijg je grondstoffen; op het bord staan velden die symbool staan voor een grondstof met daarop een cijfer. De eerste keer krijg je van alle aangrenzende velden een grondstof.

Later krijg je alleen grondstoffen als dat cijfer gegooid wordt, door jezelf of door een andere speler. Het kan dus best zo zijn dat als je gooit je zelf geen grondstoffen krijgt omdat je niet aan dat cijfer grenst maar iemand anders wel.

Met die grondstoffen kun je vervolgens de schepen en burchten kopen om zo punten op te bouwen. Tussen de burchten heb je altijd twee schepen nodig om daar te komen.

Word je geblokkeerd omdat iemand anders al een schip heeft liggen, dan kun je niet verder en zal je een andere richting op moeten bouwen. Of kun je verder bouwen vanaf het tweede startpunt.

Naast de burchten en schepen kun je echter ook ontwikkelingskaarten kopen, dit kan strategisch heel slim zijn want hiermee kun je besparen op de ‘kosten’ om te bouwen of kun je de rover inzetten en zo roven. Of krijg je extra ingrediënten.

Iedere beurt mag je gooien, kopen en bouwen je hoeft dus niet één van de handelingen te kiezen. Heb je een ingrediënt nodig om iets te kopen, maar niet in je bezit dan kun je kiezen om te ruilen met de markt. Deze ligt op het bord en bevat van alle ingrediënten 1 aan het begin van het spel.

Nadat er geruild is kan de samenstelling echter wisselen. Mochten er alleen maar dezelfde ingrediënten liggen, dan wordt deze weer geruild met de bank zodat er 5 verschillende ingrediënten liggen.

De wisselkoers hiervoor is 1 op 1. Je kan ook kiezen om te ruilen met de bank; dan is de wisselkoers echter 2 op 1; jij geeft twee dezelfde ingrediënten en krijgt er 1 naar keuze voor terug.

Tot slot heb je nog de rover; deze wordt gespeeld als er 6 gegooid wordt en mag dan op een veld naar keuze gezet worden. Als dat getal dan gegooid wordt, krijgen de spelers die daar aan grenzen geen ingrediënten.

Daarnaast ontvangt de speler die de rover verplaatst dat ingrediënt. Je kan hiermee dus én een ingrediënt scoren dat je graag wil hebben én  je medespelers dwars zitten.

Onze ervaring

De kinderen vinden dit spel fantastisch, in het begin is het even wennen (voor ons) omdat een aantal regels net wat anders zijn dan in de volwassen versie. Maar al snel kun je dit prima spelen.

Je merkt ook al snel dat iedereen een andere tactiek ontwikkelt; de één bouwt het liefst zo snel mogelijk terwijl de ander gokt op de ontwikkelingskaarten en zo snel punten kan scoren.

Het blijft ook spannend om te kijken naar welke kleur en welke startpositie het handigste is om zo in het begin al meteen punten te scoren.

Het is ook heel fijn dat er een variant is om met twee spelers te spelen. Vooral de mannen vinden dit spel erg leuk om te spelen en kunnen het dan samen doen. De duur van het spel is ook prima vol te houden met kinderen, je kunt het redelijk snel spelen waardoor de concentratie aanwezig blijft.

Ondanks dat je met beurten werkt, moet je zelf ook blijven opletten of je niet een rover toegespeeld krijgt en of je geen ingrediënten mist met uitdelen. Hierdoor blijft ook iedereen betrokken bij het spel.

Linda van Aken