Ken jij ze al? De Fingerlings? Om eerlijk te zijn, ik nog niet. Had het wel ergens voorbij zien komen, maar had zoiets van ‘weer’ zo’n klein robotje. Wat moet je daar mee? Het leek voor mij een beetje op een soort veredeld knijpaapje; misschien ken je ze nog wel van vroeger. Van die aapjes met een soort klem zodat je ze ergens aan vast kan klemmen. Dat was echter totdat we er één in huis hadden!

Dochterlief zag de doos en kon niet wachten om het uit te pakken. Ze mochten samen kiezen; want volgende week volgt er nog een heel leuke andere review. Maar ze waren het over eens; het kleine aapje eerst. Klein; want hij is gebaseerd op het Pygmee-aapje; de kleinste aapjes ter wereld. Zo gezegd zo gedaan. En wat zat ik er naast; stiekem ben ik nu ook wel fan van Aimee.

Fingerlings aapje kopen?

In mei kwamen deze aapjes op de markt, al snel waren ze echter uitverkocht. Deze schattige en kleine aapjes werden meteen een rage. Dat is een goed teken natuurlijk, dan zijn ze erg populair. En ook al snap ik het als moeder niet altijd, ze doen me ergens wel denken aan de Tamagotchi’s die we vroeger hadden en je als kind echt moest hebben om erbij te horen en onze ouders het ook niet begrepen. Of het andere robotspeelgoed dat momenteel het populair is. Het fijne van deze aapjes is echter dat je geen tientallen euro’s kwijt bent en ze dus voor iedereen zijn. Daarom ideaal speelgoed om je kind mee te verrassen, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Momenteel zijn ze weer te koop! Zie hieronder voor meer informatie waar.

Goedkoop Fingerlings aapje?

Let op: onlangs hoorde ik dat in de tussentijd veel ouders een variant hebben gekocht via een Aziatische site. Omdat ze niet konden wachten tot ze weer te koop waren, of omdat ze hoopten het daar goedkoper te kunnen krijgen. Maar nog niemand die daar positief over is. Vaak zijn het aapjes die niets kunnen, of enkel een lichtje dat aan en uit kan. Goedkoop is dus geen duurkoop.

Uitpakken

Het is een vrij grote doos, waar je dan in een hoekje een klein aapje ziet zitten. Daarachter zit er nog een junglegym en toch ook wel een hoop ‘lucht’ waardoor het groter lijkt. Scheelt dus weer in de opbergruimte in de kast. Het aapje is zo uitgepakt, daarnaast vind je een aantal handleidingen in diverse talen waaronder Nederlands en het klimrek dat uit zes delen bestaat. Dat is zo in elkaar gezet. Ondertussen werd er al gespeeld met het aapje, je hoeft er geen batterijen aan toe te voegen en achterop het hoofdje zit de aan- en uitschuifknop.

Let’s play! Wat kan een Fingerlings aapje?

Het is een echt slingeraapje met een staartje dat overal aan blijft haken. Hij hangt graag ondersteboven ;-) En echt niet alleen aan de junglegym. Wat dacht je van oren, deurklinken, lampen, stoelen alles. Naast hangen kan je hem ook makkelijk ergens om heen klemmen. Rond je vinger, maar ook een potlood of je vorkje. Als je kind dan nog niet gaat eten… En het fijnste is; je hoeft hiervoor nog niet eens het aapje ‘aan’ te zetten.

Zodra je het aapje aanzet lijkt het aapje tot leven te komen. Er zitten een aantal sensoren in die reageren op jou, van een aantal druksensoren op zijn hoofd, maar ook in zijn mond. Daardoor heeft het aapje een aantal functies gekregen. In totaal zijn er maar liefst 40 interacties mogelijk. Je blijft dus zoeken naar wat er mogelijk is. Zo kan het onder andere:

  • Scheetjes laten als je op beide sensoren tegelijk drukt ;-)
  • Ogen dicht en slaapgeluiden maken als je hem wiegt.
  • Kusjes geven als je blaaskusjes geeft.
  • Over zijn hoofd aaien voor zoete geluidjes
  • In je handen klappen zodat het aapje je nadoet.

Het maakt ook nog uit hoe je het aapje houdt. Of het ondersteboven hangt of juist rechtop zit etc. Dan kunnen de reacties heel erg verschillen. Een goede uitdaging dus voor je kind om achter alle 40 vaardigheden te komen. Dat is soms wel even herhalen, want het aapje reageert niet altijd even snel of hetzelfde. Niet dat dat voor de kinderen uitmaakt. Die vinden het allemaal geweldig. En zo blijft het ook een verrassing hoe het aapje reageert. Want uiteindelijk gaat het er om dat je iets uitlokt.

Uitgespeeld?

Is je kindje klaar met spelen of afgeleid door iets anders dan zal het een paar keer een soort fluitgeluidje maken om de aandacht te trekken. Daardoor ook erg leuk om te verstoppen en je kind te laten zoeken. Je moet dan wel heel stil zijn om goed te horen waar het geluid vandaan komt.

Na 5 minuten schakelt hij over op de slaapmodus. Daardoor bespaart hij energie. Als je het aapje wakker wil maken moet je hem even op zijn hoofd aaien. En daarna even uit- en aanzetten.

Reageert het aapje heel slecht of wil hij niet meer aan; dan is het tijd om de batterijen te vervangen.

De fingerlings zijn fijn en klein zodat je hem ook makkelijk kan meenemen in je schooltas of ook voor in de auto. Om tijdens de pauze mee te spelen. Want je aapje moet natuurlijk wel goed verzorgd worden.

Fingerlings; waar zijn ze te koop?

De Fingerlings komen van het Canadese Wowwee dat gespecialiseerd is in innovatief en robotachtig speelgoed. De adviesleeftijd van deze aapjes zijn van 5 tot 8 jaar, maar ook onze zoon is groot fan. De Fingerlings zijn te koop bij Intertoys. Maar wees er snel bij, want de eerste uitvoeringen zijn alweer uitverkocht. In totaal zijn er maar liefst zes verschillende kleuren te koop; van mint en turquoise tot roze en bauw en zwart en wit. Alle aapjes hebben ook een andere naam; de roze die wij hebben ontvangen heeft de toepasselijke naam Aimee. Naast de jungle gymspeelset heb je ook een set met een wipwap; daar zitten ook twee aapjes bij!

Limited editions!

Speciaal voor de feestdagen komen er ook twee limited editions op de markt. Deze zijn namelijk voorzien van glitters! Amelia (turquoise) en Rose (lichtroze). Deze sprankelende aapjes kunnen tijdens de koude wintermaanden lekker warm gehouden worden door het schattige bijgeleverde kleedje.

Fingerling eenhoorns

Naast de aapjes heb je sinds ook de fingerling eenhoorns, ze kunnen natuurlijk niet achterblijven op deze trend. De witte unicorn Gigi is jouw nieuwe interactieve eenhoorn vriendje. Daarnaast is er ook een roze en paarse variant. De kleurrijke eenhoorn maakt meer dan 40 verschillende, leuke geluidjes, waardoor het nét een echt huisdiertje is.

Meer informatie vind je hier.

stories

Lees ook

Linda van Aken