De huidige situatie legt natuurlijk een enorme druk op het huishouden. Het is tenslotte een unieke situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Kinderen thuis, mensen die thuis werken of de dreiging hebben dat ze hun werk kwijtraken ondanks de toegezegde maatregelen van de overheid, niet even makkelijk het huis uit kunnen etc. Dat legt natuurlijk een enorme druk op de relatie wat een flinke uitdaging is. Eerst werd er gedacht, gezellig over een paar maanden een babyboom, maar de kans is groter dat het voorbeeld in China wordt gevolgd en er straks een golf van scheidingen volgt. Hoe zorg je ervoor dat ook die relatie werkbaar blijft?

Blijf communiceren

De eerste en allerbelangrijkste tip; blijf communiceren. Zijn er frustraties krop die niet op maar spreek ze uit, bij voorkeur ’s avonds als de kinderen op bed liggen zodat zij hier niet mee lastig gevallen worden. Tenzij het je te hoog zit, spreek het dan direct uit, want het opkroppen leidt tot nog meer frustratie en reken maar dat de kinderen dat meekrijgen. Dan kun je het beter gewoon even opklaren door even in een andere ruimte te staan, tv aan en praten. Communicatie is zo essentieel op dit moment.

Geef elkaar complimenten

Het is zo makkelijk om te benoemen wat de ander fout doet. Daarom is het ook zo belangrijk om aan te geven waar je wel blij mee bent. Heb je daar moeite mee, spreek dan af dat je elkaar iedere dag even een compliment geeft aan het einde van de dag. Even om elkaar te bedanken of aan te geven waar je blij mee was. Als de ander dit weet is het makkelijker om dat in de toekomst nog een keer te doen. En dat hoeft echt niet te zijn dat je met een bos bloemen thuis komt na het doen van boodschappen, maar door even de kinderen mee te nemen een blokje om. Te gaan koken of wat dan ook.

Zorg voor een heldere taakverdeling

Maak duidelijke afspraken, wie is waarvoor verantwoordelijk; wie begeleidt het huiswerk, wie kookt, wie doet de boodschappen maar ook wie kan wanneer thuiswerken. Probeer daar ook een evenwicht in te vinden en stel een soort wisseldienst op zodat je ook even elkaar kan afwisselen en kan ‘ontlasten’. Want ja, even alleen op een kamer of kantoor werken is dan een stuk rustiger dan kinderen die 24/7 in dezelfde leefomgeving zitten.

Vergeet ook niet regelmatig de afspraken te evalueren. Hoe gaat het nu? Bevalt de taakverdeling of is het toch prettiger als de ander iets doet, of wil jij het liever doen? Houd daarbij ook rekening als iemand bijvoorbeeld aan de telefoon moet zitten dat dit ongestoord kan en de ander daar rekening mee houdt in de planning.

Zorg voor afleiding

Begin een project voor jezelf; dat kan zijn het lezen van een boek, beginnen met het bakken van taarten of brood, een knutselproject, een blog starten of wat dan ook. Ga bijvoorbeeld uitgebreid in bad en gun elkaar ook de tijd om iedere dag even tijd voor zichzelf te hebben.

Stop met van minuut tot minuut het nieuws volgen

Eén keer per dag het nieuws kijken om op de hoogte te blijven is meer dan genoeg. Van de hele dag van minuut tot minuut het nieuws volgen word je alleen maar gefrustreerd.

Planning

Naast tijd voor jezelf is het ook heel belangrijk om gezamenlijke momenten te hebben als gezin. Dit is tenslotte een unieke situatie en kan ook iets heel moois opleveren. Begin samen de dag, lunch samen en eet aan het einde van de dag. Plan ook een momentje in om met het hele gezin bijvoorbeeld een spelletje te spelen.

Date night

Nee, je kan niet gezellig samen uit eten of naar het theater terwijl een oppas voor de kinderen zorgt. Maar je kan het wel gezellig maken. Koop een fles wijn, wat lekkers en speel samen een bordspel, dek romantisch de tafel met kaarslicht als de kinderen op bed liggen, kijk samen een film op de tv. Gewoon even een avond per week geen laptop / computer ook al ben je overdag niet toegekomen aan het thuiswerken.

Zie het als een kans

Dit is een unieke situatie en het moment om juist dichter bij elkaar te komen en niet alleen de familieband maar ook de relatie te versterken. Je leert elkaar nu nog veel beter kennen met de goede en minder fijne eigenschappen.

Accepteer de ander zoals hij is

Probeer je partner niet te veranderen, dat heeft toch geen nut. Je hebt voor je partner gekozen zoals hij is en was. Door de ander te willen veranderen zet je de situatie alleen maar op scherp. Maak duidelijke afspraken; is de één bijvoorbeeld een rommelkont en de ander heel netjes, probeer dan een middenweg te vinden die voor beiden werkbaar is.

Leg de telefoon weg

Maak ook duidelijke afspraken over het telefoongebruik. Niets zo irritant als dat iemand constant op zijn telefoon zit. Spreek bijvoorbeeld af dat wie voor de kinderen zorgt geen telefoon in de hand neemt of filmpjes gaat kijken en er ook echt even is voor de kinderen. Of als ze bezig zijn met hun huiswerk, ook probeert te werken op de laptop.

Respecteer elkaar en blijf netjes

Ook al ben je er even helemaal klaar mee, blijf altijd netjes. Gaat je dat op dat moment niet lukken, maak het dan op een ander moment bespreekbaar of vraag desnoods of iemand anders (via Skype) wil bemiddelen zodat er toch dingen uitgesproken worden.

Tel tot tien

Lijkt me helder toch? Tel tot tien, en verlaat anders even de ruimte. Desnoods ga je even naar het toilet.

Wat doe jij om je relatie ‘goed’ te houden?

Lees ook