Skip to Content

Relatie versterken; tips en activiteiten hoe contact en communicatie verbeteren bij problemen en leuk houden

Relatie versterken; tips en activiteiten hoe contact en communicatie verbeteren bij problemen en leuk houden

Relatieproblemen kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Het hoeft bij lange na niet altijd zo te zijn dat je op elkaar uitgekeken bent. Irritaties kunnen altijd ontstaan, al zal je uiteraard meer van elkaar kunnen hebben als het goed zit tussen jullie.

Hoe voorkom je dat je twijfels of zelfs problemen krijgt binnen je relatie? Hoe houden jullie jullie relatie gezond?

Uiteraard is iedere relatie anders, simpelweg alleen al omdat ieder persoon anders is. Maar vanzelfsprekend kan je veel problemen voorkomen door samen aan je relatie te werken. En dat hoeft helemaal niet zwaar te zijn.

Hier dan ook tips om relatie problemen te voorkomen en samen relationship goals te formuleren.

Blijf communiceren

De eerste en allerbelangrijkste tip; blijf communiceren. Zijn er frustraties binnen de relatie krop die niet op maar spreek ze uit, bij voorkeur ’s avonds als de kinderen op bed liggen zodat zij hier niet mee lastig gevallen worden.

Tenzij het je te hoog zit, spreek het dan direct uit, want het opkroppen leidt tot nog meer frustratie en reken maar dat de kinderen dat meekrijgen. Dan kun je het beter gewoon even opklaren door even in een andere ruimte te staan, tv aan en praten. Communicatie is zo essentieel op dit moment.

Ga niet vergelijken met anderen

Op sociale media worden van allerlei leuke plaatjes gedeeld. Hoe gezellig iedereen het heeft, hoe creatief iedereen is en hoe leuk ouders het vinden om hun kinderen les te geven. Het is een beeld dat niet altijd compleet met de werkelijkheid klopt. Want iedereen bepaalt zelf wat ze op sociale media delen.

Dus het kan heel goed zijn dat ze niet die ene ruzie delen waarbij ze uit haar slof schoot, omdat haar man niet eens even een half uurtje rekenen wilt uitleggen. Of dat moment dat je het liefst even een half uur op de bank zit om een tijdschrift te lezen, maar er na één minuut alweer een peuter aan je been hangt die zichzelf nog niet zo goed kan vermaken.

Acceptatie

Accepteer dat het thuis ook weleens ongezellig mag zijn. Je kunt niet altijd alle ballen hoog houden. Het gaat erom dat je het daarna ook aangeeft binnen je relatie en desgewenst je excuus aanbiedt.

En soms lukt het gewoon niet om de was te doen, stof te zuigen, eten te koken en te helpen bij het schoolwerk. Laat staan dat je de kinderen ook nog eens op een creatieve manier vermaakt. Soms lukt het gewoon niet en dat is oké, probeer het dan gewoon te loslaten.

Jouw wereld

Jij leeft in jouw wereld en hoe een ander het doet of wat de ander projecteert op sociale media is haar keuze. Laat je niet gek maken. Doe wat je kan, maar ga vooral niet harder lopen om ook dat toffe knutselwerkje in elkaar te flansen met de kinderen als je weet dat je daarna in de avond in je opperbeste chagrijnige bui naast je man op de bank zit.

Ga samen thuis uit eten

Vorige week zijn wij thuis uit eten geweest. Dat klinkt best een beetje raar als ik het zo typ. Maar in feite is het niet zo vreemd als dat het er staat, hoor 😊. Rond 17:00 uur hebben de kinderen eerst gegeten.

Pannenkoeken, het moet natuurlijk ook een feestmaal voor hen zijn. En rond 19:00 uur zijn de kids naar bed gegaan. Ze logeerden bij elkaar op de kamer en mochten dus nog even spelen, kletsen en lezen. Daarna begon onze avond.

We hebben samen gekookt in de keuken, de tafel gedekt voor twee en samen aan tafel gezeten. We hebben fijn gesproken met elkaar over allerlei dingen, zonder dat we het hebben gehad over Paw Patrol, skeelers of Barbies.

Ik geniet ten zeerste van deze gesprekken met de kinderen, maar ik vind het zeker net zo belangrijk en fijn om alleen met mijn man te praten.

Ik had ook vragenkaartjes gemaakt om over out-of-the-box-dingen te praten.

  • Aan welke eigenschap zou jij je irriteren als je een kopie van jezelf zou tegenkomen?
  • Aan welk moment denk je het eerst terug uit onze relatie waar je het meest trots op bent?
  • Wat waardeer je in de ander?
  • Waar staan we over 5 jaar?

We waanden ons even in onze eigen wereld, zonder dat Corona de boventoon voerde. En we sloten ons diner af met een Magnum in een doosje met deksel. Diegene die we altijd zagen op tv tijdens de reclames. Deze wilden we nu in het echt eens aanschouwen en beleven.

Bovendien was het een goedkoop toetje ten opzichte van een toetje uit een echt restaurant. En elke keer als we die beker in de vriezer in de supermarkt zien staan denken we weer aan onze avond. Geweldig zo’n geheugen vol herinneringen.

Blijf ’s ochtends samen wat langer in bed liggen

Wij zitten nu in de fase dat onze kinderen in het weekend ’s ochtends alleen uit bed mogen en televisie mogen kijken. (Nou ja, onze kinderen noemen het tegenwoordig: Netflixen). Het geeft ons de mogelijkheid om uit te slapen en lekker te blijven liggen. Je kunt meerdere dingen doen dan alleen blijven liggen.

Uiteraard ben je vrij om genegenheid met elkaar te hebben. Altijd goed! Maar je kan er ook voor kiezen om met elkaar te praten. Diepgaande gesprekken op de vroege ochtend, wie heeft daar geen zin in 😉.

Het voordeel van blijven liggen is dat de dag ook sneller voorbij is. En dat is soms heel fijn, aangezien de dagen lang duren nu ze bijna allemaal op elkaar lijken, nu tijdens de Coronacrisis.

Ga wandelen en stuur je kinderen vooruit

Overdag kun je de kinderen niet de hele tijd achter de televisie euh.. Netflix zetten. Feitelijk kan het natuurlijk wel, maar het is niet wenselijk. Ga lekker wandelen in jouw eigen buurt en stuur de kinderen af en toe eens vooruit.

  • Takken. Laat de kinderen takken verzamelen en laat ze er vervolgens een kunstwerk van maken.
  • Opdrachten op papier. Maak van tevoren opdrachten op papier. Allerlei dingen die ze moeten zoeken, net als met autobingo. Maar dan loopbingo in de buurt. Denk daarbij aan het zoeken van: een bepaald huisnummer, het woordje ‘straat’, een hond, een roze bloem, een opa, een paardenbloem, een driehoek enz.

Op deze manier zorg je ervoor dat de kinderen niet constant bij jullie in de buurt lopen als jullie even tijd voor jezelf nodig hebben.

Blijf praten

Had ik al gezegd dat blijven praten belangrijk is? Bij deze nog een keer.

Organiseer een spelletjesavond

Speel ’s avonds ouderwets een spelletje met elkaar. Boggle, Rummikub, Yatzhee etc. (hier) Je bent lekker bezig, het is interactief en je kan de volgende ochtend opscheppen tegenover je kinderen dat je hun vader hebt ingemaakt.

Of je geeft het goede voorbeeld en zegt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Ik weet wel welke keuze ik zal maken.

Maak alleen een wandeling

Je bent de hele dag omringd door je gezin en dan mag je ze best ook eens zat worden. Maak dus eens zelf een wandelingetje in jouw buurt. Even je hoofd leeg en alleen zijn met je gedachtes. Pak je rust waar het kan, dat heb je soms ook even nodig.

Bel met een vriendin

Nu jij je vriendinnen niet meer ziet, is het heel normaal als je hen mist. Dus bel af en toe met ze. Er is niets zo fijn als met iemand te praten doe jouw geluk en frustraties begrijpt en je daarom niet veroordeelt.

Als de kids ’s avonds op bed liggen ga jij met een kopje thee en een zak M&M’s zitten met de telefoon aan je oor. Doe af en toe je ogen dicht, dan lijkt het net of ze echt naast je zit.

Speel een spel via skype met vrienden

Om het samen gezellig te hebben, heb je soms ook anderen nodig. Zoals familie en vrienden. Je kunt ze digitaal in huis halen door met elkaar te Skypen en tegelijkertijd 30 seconds te spelen.

Kijken of je met beeldscherm ertussen ook aan de ander ‘de watersnoodramp’ duidelijk kunt uitleggen. Heel zachtjes fluisteren is nu echt geen optie meer 😊.

Geef elkaar complimenten

Het is zo makkelijk om te benoemen wat de ander fout doet. Daarom is het ook zo belangrijk om aan te geven waar je wel blij mee bent. Heb je daar moeite mee, spreek dan af dat je elkaar iedere dag even een compliment geeft aan het einde van de dag. Even om elkaar te bedanken of aan te geven waar je blij mee was.

Als de ander dit weet is het makkelijker om dat in de toekomst nog een keer te doen. En dat hoeft echt niet te zijn dat je met een bos bloemen thuis komt na het doen van boodschappen, maar door even de kinderen mee te nemen een blokje om. Te gaan koken of wat dan ook.

Zorg voor een heldere taakverdeling

Maak duidelijke afspraken, wie is waarvoor verantwoordelijk; wie begeleidt het huiswerk, wie kookt, wie doet de boodschappen maar ook wie kan wanneer thuiswerken.

Probeer daar ook een evenwicht in te vinden en stel een soort wisseldienst op zodat je ook even elkaar kan afwisselen en kan ‘ontlasten’. Want ja, even alleen op een kamer of kantoor werken is dan een stuk rustiger dan kinderen die 24/7 in dezelfde leefomgeving zitten.

Vergeet ook niet regelmatig de afspraken te evalueren. Hoe gaat het nu? Bevalt de taakverdeling of is het toch prettiger als de ander iets doet, of wil jij het liever doen? Houd daarbij ook rekening als iemand bijvoorbeeld aan de telefoon moet zitten dat dit ongestoord kan en de ander daar rekening mee houdt in de planning.

Zorg voor afleiding

Begin een project voor jezelf; dat kan zijn het lezen van een boek, beginnen met het bakken van taarten of brood, een knutselproject, een blog starten of wat dan ook. Ga bijvoorbeeld uitgebreid in bad en gun elkaar ook de tijd om iedere dag even tijd voor zichzelf te hebben.

Planning

Naast tijd voor jezelf is het ook heel belangrijk om gezamenlijke momenten te hebben als gezin. Dit is tenslotte een unieke situatie en kan ook iets heel moois opleveren. Begin samen de dag, lunch samen en eet aan het einde van de dag. Plan ook een momentje in om met het hele gezin bijvoorbeeld een spelletje te spelen.

Date night

Nee, je kan niet gezellig samen uit eten of naar het theater terwijl een oppas voor de kinderen zorgt. Maar je kan het wel gezellig maken. Koop een fles wijn, wat lekkers en speel samen een bordspel, dek romantisch de tafel met kaarslicht als de kinderen op bed liggen, kijk samen een romantische film op de tv.

Gewoon even een avond per week geen laptop / computer ook al ben je overdag niet toegekomen aan het thuiswerken.

Lees ook: 10 originele date night ideeën met je partner thuis of buitenshuis

Zie het als een kans

Dit is een unieke situatie en het moment om juist dichter bij elkaar te komen en niet alleen de familieband maar ook de relatie te versterken. Je leert elkaar nu nog veel beter kennen met de goede en minder fijne eigenschappen.

Accepteer de ander zoals hij is

Probeer je partner niet te veranderen, dat heeft toch geen nut. Je hebt voor je partner gekozen zoals hij is en was. Door de ander te willen veranderen zet je de situatie alleen maar op scherp.

Maak duidelijke afspraken; is de één bijvoorbeeld een rommelkont en de ander heel netjes, probeer dan een middenweg te vinden die voor beiden werkbaar is.

Leg de telefoon weg

Maak ook duidelijke afspraken over het telefoongebruik. Niets zo irritant als dat iemand constant op zijn telefoon zit.

Spreek bijvoorbeeld af dat wie voor de kinderen zorgt geen telefoon in de hand neemt of filmpjes gaat kijken en er ook echt even is voor de kinderen. Of als ze bezig zijn met hun huiswerk, ook probeert te werken op de laptop.

Respecteer elkaar en blijf netjes

Ook al ben je er even helemaal klaar mee, blijf altijd netjes. Gaat je dat op dat moment niet lukken, maak het dan op een ander moment bespreekbaar of vraag desnoods of iemand anders (via Skype) wil bemiddelen zodat er toch dingen uitgesproken worden.

Tel tot tien

Lijkt me helder toch? Tel tot tien, en verlaat anders even de ruimte. Desnoods ga je even naar het toilet.

Wat doe jij om je relatie ‘goed’ te houden?

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *