Skip to Content

Regenwater opvangen en hergebruiken; opslag bovengronds

Regenwater opvangen en hergebruiken; opslag bovengronds

De zomer gaat tegenwoordig gepaard met hogere temperaturen en droge lucht. De droge periodes worden steeds langer. Als het regent hebben we last van steeds heftigere regenbuien en overvloedig regenwater.

Het ene moment klagen we over droogte en het ander moment hebben we te maken met wateroverlast. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je in deze tijd je planten verantwoord water kunt geven, je auto kunt wassen, en je ramen kunt lappen. Eén manier om dat te doen is door regenwater op te vangen!

Waarom zou ik het regenwater hergebruiken?

De zomer gaat tegenwoordig gepaard met hogere temperaturen en droge lucht. De droge periodes worden steeds langer. Als het regent hebben we last van steeds heftigere regenbuien en overvloedig regenwater.

Er zijn in eerste instantie veel voordelen als je het regenwater opvangt, waaronder een lagere waterrekening, een grotere droogtebestendigheid, en een betere gezondheid van je planten. Het is gewoon beter voor het milieu.

Regenwater bevat bijna geen kalk. Dit is beter voor de planten en laat geen witte kalkkringen achter op potten. De planten worden niet gealarmeerd omdat het regenwater al op buitentemperatuur is. Als je regenwater opvangt, draag je bij aan de vermindering van afvloeiend regenwater.

Afvloeiend regenwater is een belangrijke oorzaak van waterverontreiniging omdat het verontreinigende stoffen van onze tuinen, straten en parkeerplaatsen naar rivieren en meren voert.

Door regenwater weg te leiden van bestrating en naar je tuin te leiden, kun je helpen deze verontreinigende stoffen uit te filteren voordat ze de kans krijgen onze waterwegen te verontreinigen. Maar het kan je ook geld besparen op je waterrekening.

Regenwater kun je bijvoorbeeld gebruiken om te besparen op kostbaar leidingwater. Het geeft grote voordelen want regenwater kun je gebruiken voor de tuin, maar ook voor toilet om te spoelen, de wasmachine, de auto, de ramen en zelfs om je ermee te douchen.

Tegenwoordig kun je zelfs bij je gemeentes subsidie krijgen om regenwater wat je opgevangen hebt te gebruiken. Informeer hiervoor bij je eigen gemeente.

Hoe vang je het water op in een regenton?

Het meeste regenwater komt in het riool terecht en dat is jammer. Als je alleen regenwater voor je tuin gebruikt, is een regenton voldoende. Je kunt hemelwater via het dak opvangen en het via de dakgoot in een regenpijp laten vallen. Je verbindt de regenton met de regenpijp, die verbonden is met het laagste punt van de regengoot.

Regengoten lopen altijd een beetje af. Om te voorkomen dat je regentonnetje overloopt als je ton vol is, kun je een overloopslang installeren die overtollig water naar een nabijgelegen border of moestuin leidt.

Misschien heb je hier voldoende aan om je tuin mee te besproeien. Met een regenton vang je maar een klein beetje regenwater op, maar wil je meer water opvangen bijvoorbeeld 30000 liter water dan kun je dit doen met regenwater ondergronds infiltreren met infiltratiekratten.

Gebruik regenwater of ga bovengronds om regenwater op te vangen in een vijver, greppel in de tuin of verlaagde groenstrook.

Wat zijn de voor- en nadelen van een ondergrondse regenwatertankinfiltratie?

De zomer gaat tegenwoordig gepaard met hogere temperaturen en droge lucht. De droge periodes worden steeds langer. Als het regent hebben we last van steeds heftigere regenbuien en overvloedig regenwater.

Dit systeem maakt gebruik van het vochtgehalte te regelen en onkruidgroei te voorkomen. De manier waarop het werkt is vrij eenvoudig. Eerst wordt een ondergrondse tank onder de grond geplaatst. Vervolgens wordt een netwerk van buizen rond de omtrek van de tank aangelegd.

Tenslotte wordt een pomp gebruikt om water door de buizen te laten circuleren, waardoor een ondergronds infiltratiesysteem ontstaat. Deze kun je aansluiten op je buitenkraan. De voordelen van dit soort systeem zijn talrijk.

Het systeem regelt voor ondergrondse reservoirs en helpt het vochtgehalte op peil te houden en onkruidgroei te voorkomen. Het helpt ook de afwatering te verbeteren en afspoeling te verminderen. Dit is de ideale manier om de gezondheid van je gazon en tuin te verbeteren.

Het nadeel van het regenwater infiltreren is waarschijnlijk de prijs. Wat de prijs zal zijn hangt van vele factoren af.

Manier om op regenwater te besparen

Er zijn eigenlijk een aantal manieren om op deze vitale hulpbron te besparen. Je kunt bijvoorbeeld een regentuin aanleggen rondom je terras, met water passerende verhardende tegels die beplant zijn met inheemse planten en grassen.

De tuin helpt het regenwater op te vangen voordat het de kans krijgt af te vloeien, en de planten helpen het water te absorberen en te filteren.

Een andere optie is het gebruik van doorlaatbare bestrating voor je oprit of looppad. Deze klinkers laten water doorsijpelen, waardoor de hoeveelheid afvloeiing vermindert.

En tenslotte kun je eenvoudig je totale waterverbruik verminderen. Door kleine veranderingen aan te brengen, zoals de kraan uitzetten terwijl je je tanden poetst, kun je na verloop van tijd een aanzienlijke hoeveelheid water besparen.

Dus wordt creatief en begin na te denken over alle manieren waarop je regenwater kunt gebruiken om geld te besparen en het milieu te helpen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *