Kinderen worden groot en dan is er opeens die dag dat je zoon of dochter het uitgaansleven ontdekt. Weer een obstakel waar je als ouder even overheen moet, want ja, alleen op stap in de avond/nacht: dat is toch wel weer even slikken. Maar hoe pak je dat nu aan? Welke regels spreek je af met je kind? En hoe strikt ben je hierin?
Afspraken maken hoort er gewoon bij
Misschien houd je er helemaal niet van om met een prekend vingertje afspraken te maken met je kind. Toch kun je dit beter wel even doen. Oké, niet met een letterlijk prekend vingertje natuurlijk. Maar wel in een goed gesprek, waarbij je duidelijk bent in wat je verlangt.
Leg uit waarom die regels er zijn en als het kan, kijk dan of je samen bepaalde regels kunt opstellen. Hoe meer je puber het idee heeft dat hij zelf ook iets in te brengen heeft, hoe meer hij geneigd zal zijn om zich aan de regels te houden.
Eén keertje uit of iedere week
Gaat je kind gewoon eens een keer naar een feest van school dan is het een ander verhaal dan wanneer het continu het uitgaansleven induikt. Bij eerstgenoemde zal je toch vooral afgaan op de tijden van het feest en zal je zoon of dochter met zijn klasgenoten weer naar huis komen óf jij of een andere ouder haalt ze op. Het wordt een ander verhaal als ze werkelijk gaan stappen.
Waar een besloten feest (op school of een groter feest van een vriend ofzo) nog een soort van ‘beschermd’ is, lokken er nu diverse gevaren. En daar moet jij je kind dus wel op voorbereiden en duidelijk maken hoe het daar mee om moet gaan.
Tijdstip van thuiskomen
Waar veel mensen direct aan denken is het tijdstip waarop de kinderen thuis moeten komen, als we het hebben over afspraken maken bij uitgaan. Welk tijdstip houd je aan? Het is goed om zowel je eigen gevoel hierbij te volgen áls te kijken naar wat anderen doen.
Aan de ene kant wordt het onveiliger naarmate de nacht vordert, maar aan de andere kant is eerder weg moeten dan de rest ook een reden om minder veilig te zijn. Hij of zij zal dan immers niet met zijn vrienden mee kunnen fietsen. Ga jij zelf je kind halen, dan heb je dat probleem niet. Het nadeel is wel dat jij je zoon of dochter tot een uitzondering maakt, wat je kind vast niet fijn vindt.
Niet op tijd thuis zijn
En wat doe je als je kind niet op tijd thuis is? Maak ook dat duidelijk, zodat je puber weet wat hem te wachten staat… Het is goed om consequent te zijn, want anders stellen regels niks voor en is je puber zo met alle afspraken aan de haal.
Maar: er zijn uitzonderingen! Stel dat hij altijd met een koppel vrienden gaat en een vriend krijgt een lekke band. Natuurlijk mag je dan niet van hem verwachten dat hij zijn vriend in de steek laat en alleen naar huis fietst. Zo zijn er nog meer redenen te bedenken. Maar maak wel duidelijk dat hij in zo’n geval dat aan je laat weten.
Zo word jij niet ongerust En misschien kun je ze zelfs wel helpen met het probleem wat zich voorgedaan heeft. Wil je niet wakker gebeld worden als er verder niks is wat je doen kan? Dan kun je ook afspreken dat hij het even in een appje zet, zodat je wel degelijk weet waar hij is, als je wakker schrikt en ziet dat hij er nog niet is!
Ik ben thuis!
Even weten dat je kind thuis is, is fijn en wel zo safe. Spreek af dat hij even ‘om de hoek van de deur’ komt melden dat hij er is. Zo kun jij rustig slapen én je ziet ook even hoe het met hem gesteld is (als hij niet te snel is…).
Drank, drugs en meer
Natuurlijk laat je ook nog even duidelijk weten dat je kind tot zijn 18e geen drank of sigaretten gebruikt. En vanzelfsprekend ook geen drugs aanraakt. Liefst ook na zijn 18e niet, natuurlijk… Nu zullen veel kinderen via school al van alles horen over drugs (als het goed is) maar het is wel slim om dit ook nog eens met je zoon of dochter te bespreken.
Wat doe je als…
Denk eens met je kind mee hoe hij in bepaalde situaties moet reageren. Als er een pilletje of drank wordt aangeboden, bijvoorbeeld, of als iemand handtastelijk wordt! Zorg ook dat je altijd je telefoon bij de hand hebt, zodat je kind jou kan bereiken mocht er een onveilige situatie zijn of als hij opgehaald wil worden!
Bepaal met je kind wie hij (zij) als eerste belt bij bepaalde omstandigheden. Waar kan hij heen voor hulp? Of wat dacht je van situaties als onwel worden door drugs of drank! Hoe handel je als dit in je vriendengroep gebeurt?
Hoe vaak is toegestaan?
Heeft de stapper het helemaal naar zijn zin en gaat hij/zij het liefst iedere avond los (bij wijze van) dan is het wel verstandig om ook hierin afspraken te maken. Er zal immers ook nog tijd moeten zijn voor school. En er is meer in het leven dan enkel stappen. Hij kan ook een heerlijke tijd hebben op zijn sportvereniging of gewoon even bij een vriend thuis. Welke richtlijn je hiervoor aan moet houden is heel persoonlijk.
Houd het leuk!
Vergeet niet om het geheel ook nog leuk te houden. Alleen maar in problemen praten is natuurlijk ook niet leuk en uitgaan hoort er toch echt bij. Omgaan met leeftijdsgenoten is belangrijk voor je puber. En uitgaan is één van de leuke manieren om dat te doen.
Stel dan ook interesse in de dingen die hij gaat doen. Luister naar de enthousiaste verhalen en als je ook open staat voor deze superleuke kant van uitgaan, dan heb je ook meer kans dat je kind het wel wil vertellen als er dingen niet goed gaan!
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024