Samen met je kinderen koken is leuk om te doen en helemaal als het ook nog graag gegeten wordt door de kids. Maar wát ga je dan koken of bakken? Door van heel gewone recepten net iets anders te maken, krijg je verrassende dingen. En luister ook gewoon eens naar wat je kind lekker vindt!

Aan de slag met pizzadeeg

Simpel, maar wel lekker voor tussendoor of bijvoorbeeld bij een brunch: pizzastengels! Of wat dacht je van een minipizza of pizzahoorntjes. Deze heerlijke recepten vind je bij Tante Fanny. Minipizza’s maken kun je natuurlijk heel goed doen met ieder kant-en-klare pizzadeeg of je maakt die natuurlijk zelf. Snijd vierkantjes of rondjes van het deeg en geef ieder kind één of meerdere stukken deeg, die ze naar hartenlust mogen beleggen. Zo hebben ze allemaal precies de pizza’s die ze lekker vinden! Natuurlijk begin je even met het insmeren van de bodem met tomatenpuree en de volgende stap is vaak geraspte kaas. En dan? Denk aan champignons, paprika, ananas, banaan, reepjes ham of salami, hamblokjes, uienringetjes of waarom geen eitje of shoarma. En wil je het helemaal leuk doen: waarom geen gezichtje maken op je pizza?

Fruitchips

Dol op chips: welk kind is dat niet? Maar chips is nu eenmaal minder gezond. Dus is fruitchips een beter idee. Een gezonde snack immers: chips van fruit! En waarom zou je dat niet samen maken? Je kunt hiervoor meerdere soorten fruit gebruiken. En voor de smaak is dat ook wel een lekkere afwisseling.

Fruitsoorten die je zou kunnen gebruiken zijn (maar misschien heb je zelf ook nog wel lekkere ideeën):

  • Banaan
  • Appel
  • Peer
  • Aardbeien
  • Perzik

Verwarm je oven voor op 100 graden. Het fruit schil je in heel dunne plakjes. Hoe dunner hoe beter. Dat is misschien voor je kind nog lastig om te doen. Maar hij of zij kan wel helpen met het bestrooien van het fruit. Bij een appel en een peer smaakt kaneelpoeder erg lekker. Een aardbei of banaan is vaak al zoet op zich, dus die kan misschien ook wel zo naturel. Hoewel banaan met kaneel ook lekker is. Kwestie van uitproberen wat jullie lekker vinden! Om verkleuring tegen te gaan zou je citroensap bij het fruit kunnen gebruiken. Je doet dit allemaal het handigst door het fruit in een kom te doen en vervolgens te mengen met het kaneel en eventueel het citroensap. Natuurlijk zijn aardbeien en banaan te zacht om zo te mengen. Dit soort fruit kan je beter gewoon bestrooien met het kaneel en het citroensap. Wel aan beide kanten! Daarna leg je het fruit op de bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. In zo’n 90 minuten bak je het nu krokant in de oven. Maar ook dat is een kwestie van smaak, want er zijn ook mensen die ze twee uur in de oven doen. Even zelf uitproberen dus wat je het lekkerste vindt. Daarnaast kan het ook nog per fruitsoort verschillend zijn wat jij het lekkerste vindt! Bedenk dat harde fruitsoorten vaak langer nodig hebben dan zachte, zoals een perzik of een aardbei.

Bananenpannenkoeken

Een lekkere variant op de gewone pannenkoek en nog simpel te maken ook: bananenpannenkoeken. Natuurlijk zijn hier ook diverse varianten op te vinden. Hierbij een paar variaties.

Benodigdheden:

  • 1 banaan
  • 1 ei, eventueel naar smaak 2 eieren
  • 3 eetlepels havermout

Prak de banaan, kluts het ei erdoor heen en vermeng het geheel met de havermout. Vervolgens bakken in de koekenpan. Simpeler kan het niet, toch?

Wil je iets meer smaak eraan, dan kan je voor meer variatie in de vulling gaan. Of kies een lekker beleg. Kokosrasp en blauwe bessen, bijvoorbeeld, als beleg, of ga voor bananenpannenkoeken met walnoten of pecannoten.

Een lekkere laagjes ovenschotel

Een heerlijke schotel uit de oven met kaas, gehakt, aardappel en tomaten. Veel kinderen vinden gerechten met een kaaslaagje wel lekker, dus dat zit vaak wel goed. Het heeft wel iets weg, op het oog, van lasagne, maar het bestaat dus simpelweg uit aardappelen in plaats van pasta. Dit heerlijke recept vind je bij Machteld van culinairebagage. De schotel wordt per laagje opgevuld: leuk om te doen voor de kinderen. Omdat als laatste de kaas er overheen gaat lijkt de schotel verdacht veel op lasagne, die natuurlijk ook eigenlijk niets anders is dan een laagjesschotel. Let wel even op, want de kaas wordt pas over de schotel gestrooid als deze al langere tijd in de oven staat!

Een cake bakken… maar welke?

Een heerlijke cake bakken is uiteraard ook niet tegen dovemans oren gezegd als je met je kind iets wil gaan ondernemen in de keuken. Maar waarom zou je heel saai een gewone cake bakken als je het ook spannender kan maken? Wat dacht je van een zebracake? Een cake waarbij de strepen van de zebra te zien zijn? Door een deel van het beslag met cacao te vermengen krijg je twee kleuren beslag. Door deze kleuren om en om in de vorm te scheppen ontstaat vanzelf het zebrapatroon! Simpel en hartstikke leuk om te doen!

Een andere leuke variant is een opgerolde cake maken. Dit wordt natuurlijk pas echt leuk als je twee verschillende kleuren beslag hebt. Dit is te bereiken zoals bovenstaand idee: de ene helft gewoon ‘naturel’ beslag en de andere meng je met cacao. Maar wat dacht je van een flitsend geheel door het rode beslag van een velvetcake te maken? Door het rode en witte deel in laagjes op elkaar te leggen en vervolgens op te rollen krijg je een prachtig uitziende cake. En rood? Dat alleen al staat heel flitsend! Dit Engelstalige recept helpt je verder!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)