Nu ben ik alles behalve een spruitjesfan. En ik zal ze daarom ook niet snel voorschotelen aan mijn kinderen. Wel vind ik dat ze alles moeten leren eten, dus soms zet ik mezelf er gewoon overheen (behalve bij vis). Tijdens het boodschappen doen zag ik dat de spruitjes in de aanbieding waren en daarom nam ik een zak mee. Ooit heb ik weleens een spruitjestaart (hartige taart met spruitjes als basis) gegeten die ik wel lekker vond. Waarom zou ik dat niet ook kunnen maken? Ik ging op zoek naar wat tips en daarna ging ik gewoon de keuken in. Zien waar we uit komen. Tussendoor kreeg ik nog even hulp van mijn dochter. Foto’s heb ik niet gemaakt, behalve van een stukje taart dat overbleef. Alleen maar goed toch dat de taart zo gewaardeerd werd?

Ingrediënten

Voor deze hartige quiche heb je nodig;

  • 1 pak bladerdeeg
  • Halve zak spruitjes (?gram)
  • 2 speklapjes
  • Marcipano (smeerbaar marsepein)
  • paneermeel
  • 3 eieren
  • 200 mL crème fraiche
  • melk
  • geraspte kaas

Bereidingswijze

Je laat het bladerdeeg ontdooien en verwarmd alvast de oven voor. De speklapjes sneed ik in reepjes (je kunt dus ook gewoon spekreepjes gebruiken, maar dit vlees heeft toch een ander smaakje). Ondertussen begin je met het wassen van de spruitjes en het afsnijden van de ‘kontjes’. Zelf sneed ik ze in kwarten en gooide ze daarna met wat olijfolie bij de gegaarde speklapjes in de wok. Nadat ik een halve zak had gesneden zette ik het vuur iets hoger en deed de marcipano erbij. Dit is een smeerbare marsepein die erg zoet is en perfect geschikt is om te karamelliseren. Je hebt dan geen suiker meer nodig (zit al in de marsepein). Hierdoor worden de spruitjes lekker zoet en zullen de kinderen ze sneller eten. Meer ingrediënten deed ik er niet bij om een smaakexplosie te voorkomen. Als alternatief is het prima te combineren met champignons of paprika.

Als het bladerdeeg is ontdooid kun je beginnen met het bedekken van de springvorm. Ik leg altijd een vel bakpapier op de onderkant zodat hij niet aankoekt en makkelijker te snijden en te verdelen is. Als alles is bedekt, strooi ik er een laagje paneermeel in dat overtollig vocht opzuigt en voorkomt dat het in het bladerdeeg gaat zitten. Eventueel zou je ook het bladerdeeg alvast kunnen voorbakken. Dan het mengsel met spek en spruitjes er in storten. Met de losgeklopte eieren, aangelengd met crème fraîche en melk (op gevoel, geen idee hoeveel het precies was), maar net dat het iets vloeibaarder wordt maar niet zo dat het in de oven niet meer ‘droog’ bakt. Dit mengsel giet je over de taart heen. Vervolgens vouw je de randjes van het bladerdeeg naar binnen en bestrooi je het geheel met de geraspte kaas. Nu is hij klaar om de oven in te gaan.

Onze kinderen hebben gesmuld, hopelijk bij jullie thuis ook.

Eten jullie wel eens spruitjes, of iets anders dat je zelf eigenlijk niet zo lekker vindt?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)