Loempia’s; ik vind ze heerlijk. Bij de Chinees hier om de hoek kun je echt zulke lekkere loempia’s halen die ze zelf maken en helemaal vol zitten. Geen hap met deeg dus maar een combinatie van knapperige groenten, kip en ei. Hier in huis eten ze ook heel graag taart; de hartige quiche scoort altijd hoge ogen. Echter in plaats van bladerdeeg kun je ook met filodeeg aan de slag om een heuse loempiataart te creëren! Deze kun je in een springvorm maken in de oven; maar om het experiment nog wat uit te breiden ging ik aan de slag met de airfryer. Of dat een succes was?

Ingrediënten

Voor deze loempiataart heb je nodig;

  • Filodeeg; dit is een wat dunner deeg dan bladerdeeg en vind je vaak in de vriezer van bijvoorbeeld AH & Jumbo.
  • Kip; 500 gram
  • Oosterse groenten (babymais, gele wortel, sugar snaps, paprika, rode ui, erwten etc)
  • Taugé
  • 4 eieren
  • Ketjap
  • Zout
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Kerrie
  • Koriander
  • Gemberpoeder (djahe)
  • Cashewnoten
  • Eventueel sambal
  • Chilisaus

Bereidingswijze loempiataart

Je begint met het ontdooien van de vellen loempiadeeg. Dit moet je heel voorzichtig doen om te voorkomen dat ze scheuren. Laat ze even rustig liggen op kamertemperatuur zodat ze ontdooien en je ze kan uitvouwen zodat ze verder kunnen ontdooien. Niets overhaasten!

Dan ga je aan de slag met de vulling. Hiervoor snijd je de kip in heel kleine stukjes van ongeveer 0,5 cm en kruid deze met kruiden naar keuze zoals zout, peper, gemberpoeder, paprikapoeder, kerrie, koriander en tijm. Daarna bak je deze in de olie met een scheutje ketjap tot ze aan de buitenkant gaar zijn; verder garen gebeurt in de airfryer. Daarna voeg je de groenten toe en bakt deze ook even aan zodat het inslinkt en tot slot de taugé. Dit doe je maar heel kort zodat het lekker knapperig blijft. Daarna giet je het overtollige vocht af om te voorkomen dat de taart te slap wordt.

Als je een ovenschaal hebt voor de airfryer vet je die in, en anders vouw je een bakpapier in het frituurmandje van de airfryer. Daar leg je vervolgens de filodeegvellen overheen. Je begint met een vel op de bodem, en de rest gebruik je voor de rand; laat ze aan de onderkant overlappen zodat er niets uit kan lopen. De bovenkant vouw je naar buiten zodat je deze na de vulling kan dichtvouwen aan de bovenkant en het helemaal ingepakt wordt.

Als het deeg klaarligt schep je de vulling er in, is die nog een beetje vochtig sprenkel dan wat maïzena of paneermeel op de bodem om het vocht op te vangen. Je begint met de helft van de vulling en mixt dan twee eieren met een scheutje ketjap en giet dit over de vulling. Daarna de rest van de vulling met nog twee eieren. Op deze manier zal het ei zich mooi verdelen over het geheel wat zal zorgen voor extra stevigheid.

Tot slot hak je de cashewnoten fijn; dit kun je bijvoorbeeld doen door de cashew in een boterhamzakje te stoppen, en vervolgens fijn te slaan met een zware deegroller. Deze kruimel je over de taart heen waarna je hem kan dichtvouwen. Smeer de bovenkant in met een losgeklopt eitje. Knip de overige resten van het bakpapier af om te voorkomen dat deze gaat verbranden.

Vervolgens bak je de taart in 30 minuten op 175 graden in de airfryer af. Houdt in de gaten dat de bovenkant niet te bruin wordt of verbrandt. Gaat het te hard, vouw er dan een zilverfoliepapiertje overheen.

Vegetarische loempiataart

Voor een vegetarische loempiataart vervang je de kip door mihoen, die je extra op smaak brengt met bijvoorbeeld nasikruiden of een bouillonblokje. Deze kook je in de pan met de kruiden of een bouillonblokje, laat je uitlekken en voeg je vervolgens toe aan de roergebakken groenten.

Het resultaat

Ik was zeer aangenaam verrast door het resultaat; vaak moeten experimenten nog even aangepast worden maar dit was meteen een succes. De taart was mooi stevig en prima aan te snijden. Het smaakte ook echt naar een loempia, maar dan zonder het gepriegel of het frituren in de olie! Heerlijk is de loempiataart met wat zoetpittige chilisaus voor net die extra kick.

Voor de kinderen was het wel net iets teveel groenten; voor hen had er nog wat meer ei doorheen gemoeten zoals met een quiche zodat je niet een hele hap aan groenten hebt. De rest hadden ze wel allemaal opgegeten ;-)

Een dag later was hij trouwens nog lekkerder en voor mijn gevoel na een nachtje in de koelkast ook iets steviger geworden.

Lees ook

Linda van Aken