Sinds we een multicooker hebben ben ik weer volop aan het experimenteren met recepten en gerechten die ik anders niet snel zou maken. Eén daarvan is gehaktbrood; ik dacht altijd dat dat heel erg droog zou zijn en vond het iets typisch Amerikaans. In de wat oudere films is meatloaf een traditioneel gerecht dat regelmatig voorbijkomt ;-) Toen ik een recept voorbij zag komen voor in de slowcooker wilde ik dat wel proberen. Natuurlijk gaf ik er mijn eigen twist aan en volgde ik niet helemaal het recept. Helaas bleek dat hij iets te groot was voor in de slowcooker; dus werd het toch een gerecht uit de oven. Het resultaat was zo groot dat we er zelfs twee keer van hebben kunnen eten; een keer lekker met zelfgemaakte zoete aardappelpatatjes en salade en de andere keer met pasta. De kinderen vonden het enorm lekker en wilden meer en meer en meer en ik moest dit vaker maken. Maar goed dat er dus nog een halve in de diepvries ligt ;-)

Ingrediënten

  • 350 gram kipgehakt
  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 2 pakjes katenspek (langgerekt)
  • ketchup
  • 2 uien
  • 1 rode ui
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • sambal
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • italiaanse kruiden
  • 3 gekookte eieren
  • 100 gram geraspte kaas
  • paneermeel (of havermout)
  • scheutje melk
  • rode wijn
  • honing
  • chilisaus
  • ketjap manis
  • bbq-saus

Bereidingswijze

Je begint met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. En vervolgens het grof snijden van de 2 grote uien. Deze vormen het ‘bedje’ in de schaal. Daarna snijd je ook de puntpaprika; ik heb driekwart heel fijn gesneden voor door het gehaktmengsel en het overgebleven kwart in reepjes voor op de bodem van de schaal. Ondertussen kook je de eieren in de pan.

In een kom meng je de twee soorten gehakt door elkaar. Hier voeg je de geraspte knoflook, fijn gesneden rode ui, rode peper en puntpaprika aan toe. Vervolgens breng je het op smaak met sambal, 4 eetlepels ketchup, paprikapoeder, chilipoeder, kerriepoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper. Ook voeg je de paneermeel en een scheutje melk toe, of de in melk geweekte havermout. Dit meng je goed door elkaar zodat het een geheel wordt. Als het gehaktmengsel klaar is begin je met het ‘vlechten’ van de spek. Dit doe je door de strookjes spek op een plastic folie naast elkaar te leggen en vervolgens om en om daar dwars over andere stroken te ‘weven’. Dit is wel even een klusje. Als de eieren gekookt zijn laat je deze even afkoelen en omdat ik een vrij lang brood had, sneed ik ze over de lengte doormidden.

Dan begint het ‘opbouwen’. Het gehaktmengsel verdeelde ik over het spek. Heel voorzichtig, want anders kan dit gaan schuiven en krijg je ‘lege’ plekken. Dit probeer je heel voorzichtig uit te spreiden, maar houdt de randjes van de spek vrij. Vervolgens maak je een geultje in het midden van het gehakt waar je de gekookte eieren in legt en de geraspte kaas. Eventueel kun je dit ook al direct door het gehaktmengsel heen roeren. Dan is het de kunst om het gehakt goed rond te krijgen. Hier komt het plastic folie bij kijken, dit kun je gebruiken door het geheel te buigen. En dan in het midden ‘aandrukken’ zodat het gehaktmengsel helemaal rond is. Als het goed is sluit de spek dan ook perfect af.

Het gehaktbrood leg je in de schaal op de rode ui en puntpaprika. Daarna dacht ik dat ik tomatenblokjes had, maar dit bleken gepelde tomaten te zijn. In plaats van deze over het brood heen te gieten, lag het dus vooral aan de zijkant. Ik heb ze wel iets kleiner gesneden, maar verder zo gelaten. Over deze groenten maalde ik wat vers zeezout en peper zodat ik daar een andere dag pastasaus van kon maken ;-)

Tot slot maakte ik een mix om het geheel mee in te smeren en te glaceren. Dit is een combinatie van ketchup, met honing, ketjap manis, bbq-saus, chilisaus en sambal. Met een kwast smeerde ik hiermee de buitenkant in voordat het geheel 35 minuten in de oven ging. Vervolgens tussentijds nog twee keer en na afloop wat er nog over was. Dit maakt het echt helemaal af en voegt zoveel extra smaak toe. De laatste vijf minuten goot ik er ook nog wat rode wijn overheen ;-)

Als het geheel in de oven ligt zul je zien dat er op een gegeven moment allemaal vochtdruppeltjes uit het vlees komen; dit is voor een deel het spek en de kaas. Die kaas en de combinatie met kippengehakt zorgt ervoor dat de binnenkant ook heerlijk zacht blijft en geeft het een heel andere textuur dan bijvoorbeeld een gehaktbal.

Stiekem ben je dus wel even bezig in de keuken, dus ik was blij dat het iets groter was geworden dan verwacht. Manlief heeft het tweede deel gevacumeerd zodat we het goed in de vriezer kunnen bewaren. Maar natuurlijk kun je het ook gebruiken als broodbeleg.