Iedereen is wel gek op appelmoes toch? We eten het regelmatig bij de friet of gebakken aardappeltjes, maar ook zo uit een schaaltje is het heerlijk. Het nadeel van appelmoes uit de winkel is dat er vaak van alles aan is toegevoegd zodat het lang houdbaar blijft, en vaak is het vrij zoet door de toegevoegde suikers. Maar er is een manier waarop je het zelf heel makkelijk in de hand kunt hebben wat er in de appelmoes gaat en hoeveel suiker je eraan toevoegt: zelf maken! Wist je dat je zelf heel makkelijk én snel appelmoes kunt maken? Je hebt hiervoor slechts een paar ingrediënten nodig en voor je het weet staat er een heerlijke, verse appelmoes bij jou op tafel.

Wat heb je nodig voor een lekkere zelfgemaakte appelmoes?

Om appelmoes te maken heb je natuurlijk appels nodig. Ongeveer één kilo is voldoende om een pannetje appelmoes te maken. Daarnaast heb je één eetlepel citroensap nodig, wat voorkomt dat de appels tijdens het koken bruinig worden. Verder heb je 100 ml water nodig en ongeveer 1 eetlepel kristalsuiker, maar je kunt natuurlijk ook meer of minder gebruiken naar smaak.

Kort samengevat zijn dit de ingrediënten:

  • 1 kilo appels (Goudrenet, Elstar of Jonagold)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Daarnaast kan het handig zijn om een staafmixer of blender in huis te hebben, zodat je er een heel gladde moes van kunt maken. Dat is natuurlijk volledig jouw keuze: gaat jouw voorkeur uit naar een fijne structuur? Dan is het goed om de appelmoes na het koken nog even te pureren. Maar houd je meer van herkenbare stukjes in de appelmoes? Dan laat je het pureren met de staafmixer of blender gewoon achterwege. Dat scheelt ook weer tijd en afwas.

Hoe maak je het?

Allereerst ga je aan de slag met de appels. Je moet de appels goed schillen, want een stukje schil in de appelmoes is niet zo fijn. Verwijder ook goed het klokhuis, want deze willen we natuurlijk ook niet terugvinden in de appelmoes. Na het schillen van de appels, snijd je de appels in kleine stukjes. Deze doe je vervolgens in een grote pan, samen met het water, het citroensap en de suiker. Breng het aan de kook en blijf goed roeren. Als de appels eenmaal aan de kook zijn gebracht, kun je het vuur lager zetten. Met het deksel half op de pan, laat je het vervolgens nog een kwartiertje koken. Het is belangrijk om regelmatig de appelmoes te roeren, anders heb je kans dat het aan de bodem gaat aanbranden. Proef tijdens het koken even of je de appelmoes goed van smaak vindt; je kunt bijvoorbeeld altijd nog wat extra suiker toevoegen als je de appelmoes niet zoet genoeg vindt.

De appelmoes is klaar zodra je de structuur goed vindt; prefereer je een appelmoes die wat gladder is, dan laat je het nog eventjes afkoelen voordat je met de staafmixer of blender aan de slag kunt.

Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen hoe je de appelmoes het liefste eet: warm of juist lekker koud.

De lekkerste appelmoesvariaties

Heb je het basisrecept hierboven eenmaal goed onder de knie en ben je toe aan wat variatie? Probeer dan eens onderstaande variaties uit!

  • Appelmoes met rozijnen: zodra je appelmoes klaar is, kun je wat gewelde rozijnen aan de moes toevoegen en goed doorroeren. Het is zo net alsof je een appeltaartje eet!
  • Appelmoes met ananas: een heel lekkere combinatie is appel en ananas. Tijdens het koken voeg je ook wat kleine stukjes ananas toe. Je zult versteld staan van de heerlijke smaak!
  • Appelmoes met banaan: prak één banaan helemaal fijn en roer deze goed door de appelmoes heen. Dit kan eventueel nog beter met een staafmixer, zodat je geen stukjes hebt en alles goed gemengd is. Erg lekker! Ook kleine kinderen zullen hier van smullen.
  • Gegratineerde appelmoes: hier heb je misschien nog nooit aan gedacht, maar zodra je dit een keer hebt gemaakt en geproefd, wil je niet anders meer! Om dit te maken, doe je de appelmoes in een ovenschaal. Vervolgens strooi je er vier verkruimelde beschuitjes overheen, met een paar eetlepels bruine suiker. In de oven laat je dit even smelten, om vervolgens weer te laten afkoelen. Dit is koud het allerlekkerst!
  • Appelmoes met kaneel: sommige mensen doen standaard kaneel door hun zelfgemaakte appelmoes, maar je moet er natuurlijk maar net van houden. Helemaal lekker om kaneel toe te voegen én rozijnen, zoals hierboven beschreven! Je kunt er zelfs een klodder verse slagroom door doen, zodat je een heerlijk toetje krijgt.
  • Appelmoes met gedroogd fruit: voeg bijvoorbeeld eens gedroogde abrikozen, dadels of pruimen toe aan je appelmoes! Omdat deze vruchten al zoet zijn van zichzelf, hoef je minder of geen suiker toe te voegen aan je appelmoes.
  • Appelmoes met limoensap: in plaats van citroensap, kun je voor je zelfgemaakte appelmoes natuurlijk ook limoensap gebruiken. Ook dit zorgt ervoor dat je appeltjes niet bruin kleuren, maar het geeft net een andere frisse smaak!

Heb jij ook zo’n zin gekregen in zelfgemaakte appelmoes? Ga dan snel aan de slag met bovenstaand recept of maak meteen een heerlijke variatie op het basisrecept voor appelmoes! Nadat je het eens zelf hebt gekookt, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Weg met die appelmoes uit de winkel!

Lees ook

Jisca