Net zoals geen enkele baby direct staat en kan lopen, is eten een vaardigheid, die je moet leren met vallen en opstaan. En vallen zal er heel veel; op de grond wel te verstaan. Regelmatig hoor je discussies over of het wel of niet verstandig is om dit bij je kinderen toe te passen. Mijn advies; kijk naar wat je eigen kinderen aangeven.
Het ene kind is er met vier maanden klaar voor zoals onze dochter en bij de ander begin je rond de zes maanden met gepureerd voedsel zoals bij onze zoon. Het is allebei even goed. Het leek me leuk om een overzicht te maken van hoe het introduceren hier in huis is gegaan, inclusief een overzicht van de fasen waar je doorheen gaat.
Rapley methode schema
Vier maanden – Spelend ontdekken
De eerste keer was, toen baby girl vier maanden oud was, met een gekookte wortel. Als je op deze leeftijd begint bleek het vooral belangrijk om heel veel geduld te hebben. Aangezien ze nog melkvoeding krijgen is het niet belangrijk hoeveel ze naar binnen krijgen, maar vooral dat ze feeling krijgen met het eten en het zelfvertrouwen dit ook in de mond te stoppen.
Kinderen stoppen tenslotte dingen in hun mond, omdat ze daarmee beter kunnen onderzoeken. Regelmatig hoor je het advies om meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te geven zodat ze aan de smaak kunnen wennen, dat was hier in huis niet nodig. Gaf regelmatig ook gewoon ‘iets uit de pan’.
Zes maanden – Eerste vaste hapjes
Toen baby girl ouder werd ging ze meer eten. Zo gaven we haar broodkorsten, en vervolgens pas hele boterhammen, vaak met een beetje boter of ander smeerselbeleg. Gevolg is ook dat er meer op de grond belandt. De vloer rondom de eettafel wordt hier in huis daarom altijd gemiddeld zo’n drie keer per dag met de stofzuiger schoongemaakt.
Dit weegt voor mij echter niet op tegen het gemak waarmee ze eet, ook in een restaurant netjes kan eten (maar dan geen rijst of doperwten met de hand, maar grotere brokken). Met zes maanden mocht ze voor het eerst ook tijdens het uit eten wat hapjes proeven. We waren in een wokrestaurant en de producten werden vers bereid, dus puur en zonder zout en andere kruiden.
Tien maanden – Uit eten
Voor het eerst dat ze tijdens het buitenshuis eten haar eigen bordje krijgt; dit keer een echte kinderpannenkoek met rozijntjes. De pannenkoek ging helemaal op!
Twaalf maanden – Drinken uit open beker
Vanaf dit moment begonnen we ook te oefenen met het drinken uit een beker. Gelukkig was het zomer, dus lekker tijdens het buiten spelen een beker water geven zodat het niet erg is als ze nat wordt. Vervolgens ook aan tafel tijdens het avondeten, aangezien ze daarna toch naar bed gaat, en dat uitbreiden naar de lunch en alle drinkmomenten. Binnen een maand dronk ze goed uit een beker, de tuitbeker heeft ze nooit gewild (wel geprobeerd).
12 / 18 maanden – Met bestek eten
Vanaf dit moment leggen we ook meer de nadruk op het eten met een lepel of vork. We bieden haar dit altijd aan en helpen haar met opscheppen. Het eten gaat goed, alleen met het opscheppen heeft ze nog steeds moeite, prikken gaat beter. Gelukkig strekt ze dan haar hand met vork of lepel zodat wij het kunnen opscheppen en ze het dan zelf kan opeten. Natuurlijk oefenen we ook door haar hand vast te houden (of het einde van de lepel) om de beweging te oefenen. Echter gaan we ervan uit dat dit vanzelf wel komt en hebben we er geen haast mee.
Anderhalf jaar – Zonder knoeien
Sinds dat ze anderhalf is draagt ze dan ook geen slab meer tijdens het eten. Over het algemeen eet ze netjes genoeg met handen of bestek dat haar kleren niet meer vies worden. Echter bij eten met veel (rode) saus zoals pasta doen we dit vaak toch nog wel om de kleding te beschermen. Ook oefenen we met ja en nee. We vragen haar of ze een boterham wil, of drinken, of nog een beetje. En wachten tot ze ja of nee heeft gezegd / geknikt.
De theorie achter Rapley
Even een stukje uitleg / theorie. De Rapley-methode – in het Engels ook wel baby-led weaning genoemd – is het introduceren van vast voedsel aan een baby door hem/haar uit te dagen te onderzoeken, experimenteren en activiteiten na te apen. Dit in tegenstelling tot het toedienen van gepureerde voedingsmiddelen.
De methode wordt in Nederland genoemd naar onderzoekster Gill Rapley. Zij constateerde dat baby’s goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, mits ze de gelegenheid daartoe krijgen. En dat het veel gemakkelijker is om vast voedsel te introduceren als de controle aan de baby wordt overgegeven. Ouders die ermee worstelen om hun baby aan een serie voedingsmiddelen te laten wennen of wiens baby moeite had met klontjes in het gepureerde eten, ontdekken dat het antwoord ligt in luisteren naar die baby. Afwachten tot een kind de 6 maanden nadert blijkt het proces bovendien te vergemakkelijken.
Rapley onderzocht tijdens haar Master’s onderzoek of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een gemakkelijke en leuke weg was voor de ouders. De theorie van ‘baby-led weaning’ was ontstaan. Deze methode geeft de baby de kans om zelf vast te stellen dat er vele soorten voedsel bestaan. Het ontdekken en proeven maakt onderdeel uit van het gehele ontdekken van de wereld rondom hem of haar heen. De methode speelt in op de aangeboren drang van de baby tot onderzoeken, experimenteren en imiteren. (Wikipedia)
Boek Gill Rapley met recepten
Gill Rapley heeft meerdere boeken geschreven met uitleg over de methode en speciale kookboeken met recepten voor baby’s om te proberen. Deze serie over baby led weaning zijn echter wel allemaal engelstalig.
Ten years ago, Baby-Led Weaning ended the myth that babies need to be spoon-fed purées. In fact, at about six months, most babies are ready to discover solid food for themselves. Today, baby-led weaning (BLW) is a global phenomenon&;and this tenth anniversary edition of the definitive guide explains all its benefits:
- Baby participates in family meals right from the start, and learns to love a variety of foods.
- Nutritious milk feedings continue while Baby transitions to solids at his or her own pace.
- By self-feeding, Baby develops hand-eye coordination, chewing skills&;and confidence!
Plus, this edition is updated with the latest research on allergy prevention and feeding Baby safely, a guide to using BLW at daycare, and much more. Here is everything you need to know about teaching your child healthy eating habits that will last a lifetime.
Dit boek vind je hier.
Meer informatie
Wil je graag meer lezen over de Rapley-methode en de achtergronden neem dan eens een kijkje op één van de volgende websites:
- Oei, ik groei– Uit het vuistje; een korte basic uitleg van de Rapley-methode compleet met een voedselintroductieschema.
- Ecomama – Leren eten met de Rapley-methode; uitleg voor de mama of papa, die wil beginnen met de Rapley-methode met een indeling aan de hand van de leeftijd van de baby.
- Borstvoeding.com – Introductie van vast voedsel na 6 maanden. Een zeer uitgebreide uitleg voor het introduceren van vast voedsel na 6 maanden (ongeacht of je borstvoeding of flesvoeding hebt gegeven). Ook hier vind je een uitgebreid introductieschema, maar ook praktische tips, voordelen en de ontwikkeling van het kind op dit gebied.
Hebben jullie thuis ook de Rapley-methode gehanteerd, of een andere manier? En wat zijn jullie ervaringen?
Lees ook
- Maak het winkelen voor familie en vrienden makkelijker met een online verlanglijstje voor je kind - 22 maart 2023
- Paasrecepten kind - 21 maart 2023
- De populairste strandvakantiebestemmingen van Spanje - 20 maart 2023