Onze zoon is gek op puzzelen, al vanaf jongst af aan kan hij zich hier echt in verliezen. Als ik hem ging ophalen bij de peuterspeelzaal was hij 9 van de 10 keer aan het puzzelen en ook op school liet hij de juffen versteld staan van wat hij kan. Als je kind net gaat puzzelen, beginnen ze met trial and error: ze proberen vooral heel veel waar welk stukje past, later gaan ze logisch nadenken.

Zoeken ze kleuren bij elkaar of kijken ze naar de vormen. Puzzelen is daarnaast een goede stimulans van de oog-handcoordinatie en de fijne motoriek. Of je nu een dreumes hebt die voor het eerst een houten puzzelstukje in de hand heeft of je samen met het gezin werkt aan een puzzel van 1000 stukjes; puzzels blijven altijd leuk! En ideaal voor in de vakantie. 

Let op: Hoeveel puzzelstukjes geschikt zijn voor welke leeftijd is een indicatie, dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van het kind. Het ene kind puzzelt graag en kan meer aan dan het andere kind dat liever kleurt of buiten speelt. Veel puzzels hebben ook een vermelding op de doos staan voor welke leeftijd dit geschikt is en of het zelfstandig kan of samen onder begeleiding.

Houten vormenpuzzels voor baby’s en dreumessen van 1 jaar oud

Vanaf ongeveer 1 a 1,5 jaar oud kan je baby beginnen met puzzelen. Daarvoor zal het vooral nog heel veel sabbelen op de stukjes. Aangezien ze veel in hun mond stoppen is het belangrijk om puzzels te kiezen die daar tegen kunnen. Bijvoorbeeld houten puzzels die je ook makkelijk met een natte doek kan afnemen. Het is verstandig om daarom op te letten welke soort verf / lak ze gebruikt hebben (goedkope puzzels via ali express zijn bijvoorbeeld niet gekeurd).

Het makkelijkste zijn de vormenpuzzels. Hierbij moeten ze houten puzzelstukjes in het juiste gat leggen. Dit worden ook wel nopjespuzzels genoemd, vanwege de nopjes aan de bovenkant om ze makkelijker vast te pakken. Puzzels met vijf tot tien stukjes zijn in principe voldoende. Onder andere Goki, Janod, Eichhorn, Haba en Ravensburger zijn bekende merken.

Deze puzzels vind je hier.

Houten inlegpuzzels voor peuters van 2 en 3 jaar

Ook voor peuters van 2 en 3 jaar zijn houten legpuzzels een aanrader. Je kan nu echter voor wat meer uitdaging gaan en puzzels met meer stukjes kiezen. Als je kind daar geen moeite mee heeft kan je eenvoudige houten puzzels proberen van 4, 6 of 8 stukjes of naar de kartonnen puzzels gaan tot 12 of 16 stukjes. Je hebt ook dozen met meerdere puzzels met verschillende moeilijkheidsgraad zodat je goed kan aansluiten bij het niveau van je kind en meer uitdaging kan bieden.

Deze puzzels vind je hier.

Legpuzzels en vloerpuzzels voor kleuters van 4/5/6 jaar

Als je kind naar school gaat weet je kind hoe het puzzelen werkt en kan je voorzichtig meer uitdaging bieden. Je kan ook puzzels gaan proberen met legpuzzels van 50 stukjes of zelfs 100 waarbij je uitlegt hoe het bijvoorbeeld eerst de hoekjes moet zoeken, dan de randjes en vervolgens het midden van de puzzel moet leggen. Is een puzzel te moeilijk kan je altijd samen helpen, vinden ze alleen maar gezellig.

Deze puzzels vind je hier.

Bij kleuters zijn vloerpuzzels ook enorm populair. Deze stukjes zijn net wat groter en daardoor makkelijker puzzelen.

Deze puzzels vind je hier.

Legpuzzels en 3D-puzzels voor kinderen van 7/9 jaar

Als je kind puzzelen leuk vindt, kan je toewerken naar puzzels van 200 of 500 stukjes. Daar zijn ze dan wel even zoet mee, omdat het echt een uitdaging is. Ook een goede oefening om het concentratievermogen te stimuleren ;-)

Deze puzzels vind je hier.