Skip to Content

10 Tips om pubers te leren hun eigen rommel op te ruimen

10 Tips om pubers te leren hun eigen rommel op te ruimen

Veel ouders vinden het een uitdaging om hun pubers te stimuleren hun eigen rommel op te ruimen. Rondslingerende kleding, lege borden op de kamer, stapels schoolboeken, en schoenen in de gang: het lijkt soms een onmogelijke klus. Toch is het mogelijk om de verantwoordelijkheid van pubers te vergroten door ze leren hun leefomgeving schoon en hygiënisch te houden.

Stel realistische verwachtingen

Het begint met het hebben van realistische verwachtingen. Pubers hebben hun handen vol aan school, vrienden en hun sociale leven. Daarom is het belangrijk om duidelijke, haalbare verwachtingen te scheppen.

Bespreek wat een “opgeruimde kamer” betekent voor beide partijen en wat er daarvoor gedaan moet worden. Probeer ze ook te laten zien waarom het handig is om georganiseerd te zijn, zodat ze gemotiveerd raken om een ​​beetje structuur in hun kamer te brengen. Als je ze laat inzien dat het hun leven gemakkelijker maakt, sta ze er vaak al wat positief tegenover.

Leer ze kleine gewoontes aan

Voor veel pubers voelt een kamer opruimen als een enorme taak. Begin daarom met kleine gewoontes die ze dagelijks kunnen toepassen, zodat de rommel niet teveel ophoopt. Denk aan het direct bij de was gooien van kleding na het omkleden, of het zelf terugzetten van schoenen in de schoenenkast zodra ze binnenkomen.

Dit soort kleine gewoontes nemen maar weinig tijd in beslag, maar helpen wel om het overzicht te bewaren. Deze eenvoudige stappen zorgen ervoor dat geleidelijk aan een tweede natuur wordt.

Net als tandenpoetsen zou opruimen een onderdeel moeten zijn van de dagelijkse routine. Door het dagelijks zelfs op te pakken, blijft de ruimte opgeruimd zonder dat het een grote taak wordt. Moedig ze aan om elke avond bijvoorbeeld vijf minuten om hun kamer te ordenen. Dit hoeft geen uitgebreide schoonmaak te zijn, maar het opruimen van overtollige en losse spullen kan al genoeg zijn.

Tip: Stel een dagelijks herinneringsalarm in op de telefoon, zodat ze voor het slapen gaan hun kamer netjes opruimen voordat ze gaan slapen.

Kies handige opbergers

Een georganiseerde kamer is een stuk eenvoudiger opgeruimd te houden. Geef ze een paar handige opbergers en kasten, zodat ze alles een eigen plekje kunnen geven en precies weten waar alles hoort. Denk bijvoorbeeld aan een prullenbak, een wasmand en een schoenenkast.

Voorbeelden van handige accessoires:

  • Een wasmand om vuile kleding meteen op de juiste plek te verzamelen.
  • Een bureau-organisator voor scholenspullen en pennen.
  • Een schoenenkast in de bende waar alle schoenen snel en netjes kunnen worden opgeborgen.

Jong geleerd

Begin al op jonge leeftijd met het aanleren van opruimgewoontes; denk bijvoorbeeld aan het wegbrengen van je eigen bord en bestek naar de keuken. Op peuterleeftijd vinden ze het nog leuk om te helpen, en als ze het al jong aanleren weten ze het op latere leeftijd niet anders. Dat geldt natuurlijk ook voor hun eigen kamer; begin eerst met samen speelgoed en knuffels op te ruimen en geef ze naar mate ze ouder worden steeds meer verantwoordelijkheid.

Geef zelf het goede voorbeeld

Ouders spelen een grote rol in het aanleren van routines en gedragingen bij hun kinderen. Wanneer jij zelf georganiseerd en opgeruimd bent, zullen de pubers dit gedrag eerder overnemen. Laat zien dat er geen onoverkomelijke taak is, maar een dagelijkse gewoonte die zorgt voor een prettige leefomgeving.

Maak bijvoorbeeld een enorm moment / dag waarop je als gezin opruimt. Door te laten zien dat iedereen in huis verantwoordelijk is voor hun eigen ruimte en rommel, krijgt pubers het gevoel dat dit een normaal onderdeel van het leven is.

Beloon hun inzet

Positieve bekrachtiging werkt vaak erg goed bij de pubers. Beloon hen wanneer ze moeite doen om hun ruimte vrij te houden. Dit kan een simpel compliment zijn, of een kleine beloning zoals hun favoriete snack of een extra uurtje schermtijd. Zo leren ze dat hun gedrag iets oplevert en dat hun inspanning wordt gewaardeerd. Door beloningen te koppelen aan hun inzet, wordt het gedrag positief bekrachtigd en ontstaan ​​er een motivatie om het vol te houden in plaats van een negatieve spiraal.

Ideeën om opruimen leuker te maken

Pubers hebben soms wat extra motivatie nodig om aan de slag te gaan. Maak van opruimen een activiteit waar ze plezier aan beleven. Zet bijvoorbeeld hun favoriete muziek op, of maak er een challenge van. Samen een kamer opruimen kan ook helpen. Dit maakt de taak niet alleen gezelliger, maar zorgt er ook voor dat het sneller gaat.

Voorbeelden:

  • Zet een timer om binnen tien minuten de meeste spullen op te ruimen.
  • Maak een takenlijst en laat elke taak afstrepen voor een gevoel van voldoening.
  • Gebruik muziek om de sfeer leuk te maken.

Laat ze de consequenties zien

Soms is het nodig om pubers zelf de gevolgen te laten ondergaan van hun eigen gedrag. Als ze hun vieze kleding niet naar de was brengen, zullen ze merken dat hun favoriete kledingstuk niet schoon is als ze het willen dragen. Als ze hun spullen niet goed opbergen en weten waar dat ligt, kan dat leiden tot stress op het moment dat ze haast hebben.

Geef ze wel wat vrijheid om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen kamer, en ze dus ook zelf ervaren hoe rommel het dagelijks leven kan beïnvloeden. Door deze leerervaring wordt ze gestimuleerd om het probleem zelf op te lossen en in de toekomst (als ze op zichzelf wonen) te vermijden.

Wees geduldig en blijf consequent

Veranderingen kosten tijd, zeker bij pubers die zich volop aan het ontwikkelen zijn en hun energie over het algemeen liever op andere plekken besteden. Het is belangrijk om geduldig te blijven en consequent te zijn in je verwachtingen. Dit betekent niet dat je moet toegeven, maar juist dat je dezelfde verwachtingen blijft herhalen zonder teveel drama. Uiteindelijk leren ze door herhaling wat er van hen verwacht wordt.

Evalueer na een paar weken of er al vooruitgang zichtbaar is en bespreek wat nog een aandachtspunt is. Geef ze erkenning voor elke kleine stap in de goede richting en blijf ze op een positieve manier aanmoedigen.

Goede communicatie & flexibiliteit

Tot slot is een open communicatie met je kind cruciaal. Luister naar de feedback over waar ze moeite mee hebben, en wees bereid om samen naar oplossingen te zoeken. Misschien vinden ze het lastig om alles bij te houden, of hebben ze gewoon geen tijd. Door begrip te tonen en mee te denken over praktische oplossingen, zullen pubers eerder gemotiveerd raken om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Linda van Aken