Skip to Content

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen

Daar gaan we dan. Witte labjassen aan en bril op en trek de keukenkastjes maar open voor de leukste proefjes voor kinderen. De wetenschap ligt aan je voeten als je samen met de kinderen een van deze experimenten gaat doen.

Ballon doorprikken

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit verbazingwekkende experiment laat zien hoe je een ballon kunt doorprikken zonder dat deze kapot gaat. Begin met het opblazen van de ballon en zorg ervoor dat er nog een donker gedeelte aan de bovenkant overblijft.

Dompel een prikker in olijfolie om de punt zachter te maken en steek de prikker voorzichtig door het donkere gedeelte van de ballon, terwijl je draaiende bewegingen maakt. Duw de prikker er helemaal doorheen en haal hem eruit aan het uiteinde van het donkere gedeelte.

Verbluffend genoeg zal de ballon nog steeds heel zijn, met de prikker erdoorheen gestoken. Je kunt zelfs proberen hoeveel prikkers je kunt toevoegen om je eigen wereldrecord te vestigen.

Als het mooi weer is, kun je hetzelfde principe toepassen, maar vul de ballon met water voor een nog ‘gevaarlijker’ experiment.

Tip: Gebruik een zak met een ritssluiting, vul deze met water en steek scherpe potloden erdoorheen om te zien hoeveel potloden je door de zak kunt prikken.

Ballon opblazen in een fles

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Probeer een ballon op te blazen in een fles – een ogenschijnlijk onmogelijke taak. Als het je niet lukt, ben je zeker geen blaasgenie. Maar maak dan een gaatje onderin de fles en zie hoe het nu wel lukt!

Het is leuk om twee flessen te hebben, een met een gaatje en de andere zonder, zodat je een uitdaging kunt aangaan met vrienden om te zien wie het voor elkaar krijgt om de ballon op te blazen.

Drijvend mannetje

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit grappige experiment begint met het tekenen van een mannetje op een bord met een droog uitwisbare marker. Zodra je wat water op het bord schenkt, komt het getekende mannetje tot ‘leven’ en drijft het over het bord.

Het is een eenvoudig en vermakelijk voorbeeld van oppervlaktespanning en hydrofobe eigenschappen, en het zal zeker voor wat lachende gezichten zorgen.

Boeken omver blazen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Je zult waarschijnlijk denken dat dit onmogelijk klinkt, maar het kan echt! Voor dit experiment heb je een plastic tas, een stapel boeken en een weegschaal nodig.

Begin met het wegen van de stapel boeken voordat je begint, want het is leuk om te kunnen zeggen hoeveel kilo je kunt omver blazen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de tas is en leg deze met de open kant naar je toe.

Plaats de boeken bovenop de tas en houd de open kant van de tas stevig met je handen bij elkaar. En dan, met een krachtige adem, blaas in de tas. Wat er gebeurt zal je verbazen!

Bonen ontkiemen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het is zowel leuk als leerzaam om samen met anderen groenten te laten groeien, vooral omdat groenten niet zomaar uit de supermarkt komen. Het proces van zaad tot oogst is fascinerend en biedt een geweldige kans om kinderen en volwassenen bewust te maken van waar ons voedsel vandaan komt.

Door samen groenten te kweken, kun je het hele groeiproces van dichtbij ervaren, van het planten van zaden of zaailingen tot het verzorgen van de planten en uiteindelijk het oogsten van verse groenten.

Prei

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit geldt ook voor prei, een fascinerende groente die je opnieuw kunt laten groeien. Het enige wat je hoeft te doen, is de onderkant van de prei (het witte deel) in een potje met water plaatsen.

Binnen de kortste keren zul je getuige zijn van het wonderlijke proces waarbij een nieuwe prei uit het water tevoorschijn komt, waardoor je een leuke en educatieve ervaring hebt met het zelf kweken van groenten.

Cola vulkaan

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit korte experiment heeft een groots effect. Het enige wat je hoeft te doen, is een pepermuntje in een nieuwe fles cola gooien en een paar stappen achteruit zetten. Het resultaat is waarschijnlijk al te raden.

Dit experiment is gebaseerd op eerdere proeven met verschillende soorten frisdrank, waarbij bijvoorbeeld Cola Light het beste werkt.

Als alternatief voor een pepermuntje kun je ook een Mentos-mint gebruiken. In dat geval heb je iets meer tijd, omdat de cola eerst de harde buitenkant moet doorbreken voordat het spektakel begint.

Het is een eenvoudige en opwindende demonstratie van chemische reacties in actie.

Dansende druiven

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit leuke experiment is als een dansfeest voor druiven! Begin met het schenken van 7-Up in een doorzichtige vaas en voeg vervolgens de druiven toe.

Kijk aandachtig naar wat er gebeurt – de druiven zullen gaan “dansen” in de bruisende vloeistof, waardoor je de hele middag plezier hebt terwijl je het spektakel aanschouwt.

Als je geen druiven hebt, kun je hetzelfde effect bereiken met rozijnen. Het is een speelse demonstratie van drijfvermogen en gasvorming in een eenvoudig en verrassend experiment.

Dansende rijstkorrels

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit leuke experiment brengt rijstkorrels tot leven door ze te laten dansen op muziek. Het is heel eenvoudig te doen. Span plastic folie strak over een schaaltje en plaats dit schaaltje voor de luidsprekers van een radio.

Leg een handvol ongekookte rijstkorrels op de folie, zet de radio aan en verhoog het volume geleidelijk. Terwijl de muziek speelt, zul je zien dat de rijstkorrels beginnen te bewegen en “dansen” op het ritme van de muziek.

Het is een intrigerend experiment dat laat zien hoe geluidsgolven fysieke beweging kunnen veroorzaken en het is leuk om te proberen of je hetzelfde effect kunt bereiken met je stem.

Een gat in je hand

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit eenvoudige experiment betreft een zelfgemaakte koker van een A4-tje. Kijk met beide ogen vooruit terwijl je de koker met je rechterhand voor je rechteroog houdt.

Breng vervolgens langzaam je linkerhand voor de koker naar je linkeroog. Je zult merken dat het zicht door de koker verschuift en dat je een nieuw perspectief krijgt.

Dit experiment laat zien hoe onze hersenen beelden combineren vanuit beide ogen om diepte en een driedimensionaal beeld te creëren. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om het concept van binoculair zicht te begrijpen.

Eetbaar slijm maken

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit is meteen een goede binnenkomer. Zelf eetbare slijm maken klinkt toch als een droom? Bij Maisonslash vond ik dit experiment en gaat deze droom werkelijkheid worden. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 ml Fruittella snoepjes
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Kokosolie

Volg de onderstaande stappen:

  • Verhit de Fruittella 20 seconden in de magnetron. Blijf roeren totdat ze volledig gesmolten zijn.
  • Meng de maïzena en poedersuiker in een kom. Strooi de helft op het aanrecht.
  • Giet de gesmolten Fruittella’s over het poedermengsel. Begin met het kneden van dit mengsel en voeg het overgebleven poeder langzaamaan toe. Bekijk zelf hoeveel je nog toe wilt voegen om de juiste balans te creëren tussen kneedbaarheid en plakkerigheid.
  • Het kan even duren voordat het slijm niet meer plakkerig is.
  • Voeg 1 theelepel olie toe.
  • Het is klaar! Plakt het toch nog teveel? Voeg nog wat maïzena toe.

Krant blazen

Dit eenvoudige experiment maakt gebruik van een stuk krantenpapier van 30 cm bij 10 cm. Hang het papier over de rand van een tafel en houd het vast.

Wanneer je over het stuk papier blaast, zou je verwachten dat het omhoog wordt geblazen, maar het zal hoogstwaarschijnlijk naar beneden vallen in plaats van omhoog te stijgen. Dit experiment illustreert het principe van luchtdruk.

Terwijl je blaast, creëer je een lagedrukgebied boven het papier, waardoor de hogere luchtdruk onder het papier het naar beneden duwt.

Het is een leuke manier om te laten zien hoe luchtdrukverschillen invloed kunnen hebben op objecten in onze omgeving.

M&M’s of Skittles

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit verrukkelijke experiment is visueel aantrekkelijk en eenvoudig uit te voeren. Plaats M&M’s of Skittles in een cirkelvorm aan de zijkant van een bord en besprenkel ze vervolgens met een beetje water.

Het resultaat is een prachtig kleurenspel waarbij de kleurstoffen van de snoepjes zich langzaam verspreiden en samenkomen in het midden van het bord.

Dit experiment toont op een leuke manier de principes van kleurmenging en diffusie, en het zal zeker de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen terwijl ze genieten van het visuele spektakel.

Afstotend peper

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit eenvoudige experiment is een boeiende manier om enkele basisprincipes van de oppervlaktespanning en de interactie tussen vloeistoffen te begrijpen.

Neem een diep bord en vul het met water. Strooi vervolgens een beetje peper in het midden van het bord. Voeg nu voorzichtig een paar druppels afwasmiddel toe in datzelfde gebied. Observeer hoe de peper reageert op de toevoeging van het afwasmiddel.

Dit experiment illustreert het fenomeen van oppervlaktespanning. Watermoleculen oefenen aantrekkingskrachten op elkaar uit, wat resulteert in een dunne, elastische laag aan het oppervlak van het water. Wanneer je peper op het water strooit, blijven de peperkorrels op het oppervlak drijven vanwege deze oppervlaktespanning.

Wanneer je afwasmiddel aan het water toevoegt, verstoort het de oppervlaktespanning. Het afwasmiddel bevat moleculen die waterafstotend zijn (hydrofoob) aan één kant en wateraantrekkend (hydrofiel) aan de andere kant. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het afwasmiddel de watermoleculen van elkaar duwt en de oppervlaktespanning verbreekt.

Stuiterend ei

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Creëer je eigen stuiterende ei, een unieke twist op de klassieke stuiterbal. Plaats een rauw ei zonder schil in een kom met azijn en laat het een dag rusten. Verwijder het ei na deze wachttijd en je zult getuige zijn van de geboorte van je eigen stuiterei.

Probeer het eerst voorzichtig te laten stuiteren vanaf een lage hoogte, want onthoud dat het ei niet zo robuust is als een typische stuiterbal. Experimenteer en ontdek vanaf welke hoogte jouw stuiterei heel blijft!

Water verplaatsen met zonder handen op een magische wijze

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde
50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde
50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit is een leuke en makkelijk proefje om uit te voeren. Je hebt er alleen water, drie velletjes toiletpapier (aan elkaar houden!) en twee bekers voor nodig. Dat hebben we toch allemaal wel in huis.

Zet één bekertje met water neer en één bekertje zonder water lager. Gebruik bijvoorbeeld een trap. Leg dan het eerste velletje van de drie opeenvolgende papiertjes in het bekertje met water en vervolgens leg je het andere uiteinde in het lege bekertje met water dat lager staat. Let nu maar eens op wat er gaat gebeuren!

€ 0,10 cent en azijn

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Geldproefjes blijven altijd te gek. Helemaal als je er kristallen van kunt maken.

  • Leg een munt van € 0,10 cent in een bakje.
  • Vul deze met azijn.
  • En zie de natuur zijn werk omzetten in magie.

Lava lamp

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment is een geweldige manier om de principes van dichtheid en chemische reacties te begrijpen. De olie en het water hebben verschillende dichtheden, wat betekent dat ze niet goed met elkaar mengen.

De voedingskleurstof geeft een visueel aantrekkelijk element aan het mengsel. Wanneer je de Alka-Seltzer-tablet toevoegt, begint deze te bruisen en produceert koolstofdioxidegasbellen. D

Deze bellen stijgen op door de olie naar de oppervlakte van het water, waardoor de indruk ontstaat van bewegende “lava” in de fles, vergelijkbaar met een echte lava lamp.

Regenboog in een glas

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment is een prachtige demonstratie van de scheiding van vloeistoffen met verschillende dichtheden. De lichte siroop blijft onderaan, terwijl water en olie bovenop drijven.

Door de verschillen in dichtheid vormen ze lagen, en wanneer je voedingskleurstof toevoegt, krijg je een levendige en kleurrijke regenboogeffect.

Baking soda en azijn reactie

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit is een klassiek experiment dat laat zien hoe een chemische reactie gas produceert. Baking soda (natriumbicarbonaat) reageert met azijn (azijnzuur) om koolstofdioxidegas vrij te maken.

De gasvorming zorgt ervoor dat de ballon opblaast. Het is een eenvoudige en interactieve manier om chemie te begrijpen.

Zelfgemaakte vulkaan

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Hier kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten door een vulkaanmodel te maken met klei of modder. Het toevoegen van bakpoeder en azijn bootst een vulkaanuitbarsting na wanneer de chemische reactie tussen beide stoffen plaatsvindt. Dit experiment is niet alleen educatief, maar ook erg leuk!

Magnetische slijm

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment voegt een element van magie toe aan gewoon slijm. Door ijzerhoudend poeder aan het slijm toe te voegen, wordt het magnetisch en kan het met een magneet worden gemodelleerd.

Het is een geweldige manier om kinderen te introduceren in de wereld van magnetisme en polymeren.

Lees ook: Spelen met magneten

Maïzena en water mengsel

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het mengsel van maïzena en water vormt een niet-Newtoniaanse vloeistof, wat betekent dat het zich anders gedraagt dan gewone vloeistoffen.

Als je er snel druk op uitoefent, gedraagt het zich als een vaste stof, maar als je er langzaam in roert, gedraagt het zich als een vloeistof. Dit experiment helpt kinderen begrijpen dat materialen soms onverwachte eigenschappen hebben.

Lees ook: Oobleck maken

Bellenblaas experiment

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het maken van je eigen bellenblaasmengsel is een leuke manier om de wetenschap van oppervlaktespanning te verkennen.

Experimenteer met verschillende voorwerpen zoals rietjes, draadlussen of pijpreinigers om verschillende soorten bellen te blazen en ontdek welke vormen je kunt creëren.

Drijvende eieren

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment toont de impact van zout op de dichtheid. Het ei zinkt in gewoon water, maar drijft in water met toegevoegd zout vanwege de verhoogde dichtheid van het zoute water. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om dit concept te illustreren.

Zoutkristallen kweken

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment is een geweldige manier om de principes van kristalvorming te begrijpen. Terwijl het zoute water verdampt, blijven de zoutkristallen achter, waardoor ze zichtbaar worden op het oppervlak van het voorwerp. Het is een prachtige manier om kinderen te laten zien hoe kristallen groeien.

Zelfgemaakte elektromagneet

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit experiment laat kinderen kennismaken met de basisprincipes van elektromagnetisme. Door een koperdraad rond een spijker te wikkelen en deze op een batterij aan te sluiten, creëer je een tijdelijke elektromagneet.

Kinderen kunnen ontdekken hoe elektriciteit en magnetisme met elkaar verbonden zijn door kleine metalen voorwerpen aan te trekken.

Luchtdruk auto verplaatsen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Maak zelf een autootje of gebruik standaard autootjes waar je een ballon aan bevestigd zodat je daarmee kan gaan racen.

Kristallen maken

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Kristallen kunnen worden gemaakt door het oplossen van een kristalvormend materiaal, zoals zout of suiker, in een geschikt oplosmiddel, gevolgd door langzame afkoeling of verdamping van het oplosmiddel, waardoor de deeltjes geleidelijk aan ordenen en kristallen vormen. Dit proces vereist zorgvuldige controle van factoren zoals temperatuur, concentratie en zuiverheid om de gewenste kristalvorm en grootte te verkrijgen.

Condensatie

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Een condensatie-experiment kan worden uitgevoerd door het plaatsen van een warme oppervlakte boven een koude ondergrond, waarbij waterdamp in de lucht in contact komt met de koude ondergrond en condenseert, resulterend in de vorming van waterdruppels. Dit proces illustreert het principe van condensatie, waarbij de overgang van waterdamp naar vloeibaar water plaatsvindt door afkoeling, wat vaak wordt waargenomen bij bijvoorbeeld het beslaan van een spiegel na het douchen.

Robotarm

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Maak zelf je eigen robotarm van karton waarbij je een aantal rietjes bevestigd en daarna met touwtjes aan de vingers vastknoopt die je met je eigen vingers kan besturen.

Longen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Een educatief experiment waarbij de werking van de longen duidelijk wordt; als je in het rietje blaast vullen de longen zich met lucht en als je de druk er af haalt lopen ze weer leeg. Hoe visueel wil je het hebben?

Olifanten tandpasta

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Een bekend experiment wat ook veel op youtube te zien is in enorme hoeveelheden; is het maken van olifanten tandpasta. Dit kan natuurlijk ook op kleine schaal. Mix in een apart bekertje, meng 2 eetlepels gist met 3 eetlepels warm water, en wacht tot het is opgelost. Voeg 100mL waterstofperoxide toe aan de plastic fles. Spuit er ook wat (kleurloos) zeep of afwasmiddel bij (twee keer spuiten is voldoende). Voeg voedingskleurstof toe als extra effect.

Regenwolk

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Nog een experiment om te laten zien hoe regen werkt; vul een glas met water en spuit daar wat scheerschuim op. Met een paar druppels blauwe kleurstof kan je zo regen laten druppelen.

Kleuren mengen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Als je kleuren mengt met elkaar kan je nieuwe kleuren maken; dit kan je natuurlijk doen om verf te mengen, maar ook met pipetjes gekleurd water.

Kleur adsorberen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Crêpepapier staat er om bekend dat dit veel kleur kan afgeven; hang wat stroken crêpepapier op boven een bak en geef je kind een spuitbus met water. Daarmee kan je op het crêpepapier sprayen zodat het gekleurde water naar beneden druppelt.

Tornado in pot

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Om een tornado in een pot te demonstreren, vul je een grote transparante pot met water en voeg je een paar druppels vloeibare zeep toe om de wrijving tussen de watermoleculen te verminderen. Vervolgens plaats je de pot op een draaiende draaitafel en draai je deze langzaam rond terwijl je de pot kantelt.

Door de rotatie ontstaat een draaikolk in het water, die lijkt op een mini-tornado, waarbij het water langs de zijkanten van de pot naar beneden stroomt en een spiraalvormige beweging creëert. Deze eenvoudige demonstratie illustreert het principe van de vorming van een tornado door rotatie en differentiële druk.

Regenwolk maken

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Vul een pot met kokend heet water en dek dat af met een metalen blad waar je ijsklontjes op legt. De warme condens stijgt op en koelt af tegen het metaal en druppelt zo weer naar beneden. Als het deksel ligt gebogen is in het midden vormen de waterdruppels zich in het midden.

Suiker assimilatie

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Nog een experiment om te laten zien hoe vloeistoffen werken; geef ieder kind een bordje met gekleurd water of een dikkere vloeistof en laat hier een paar suikerklontjes in stapelen. Het suiker zuigt vervolgens het water op en krijgt dan ook een kleurtje. Totdat het zo vloeibaar wordt en in elkaar stort.

Dichtheid

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Een variant op het experiment om te zien of iets blijft drijven of zinken; hierbij wordt er namelijk gewerkt met een combinatie van water en olie met verschillende dichtheid.

Composteren

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Nog een natuurlijk experiment voor op de lange termijn; want hoe werkt dat composteren eigenlijk?

Ei zonder schil

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Om de schil van een ei op te lossen, dompel je een rauw ei onder in azijn, waarbij je ervoor zorgt dat het volledig bedekt is. Laat het ei enkele dagen in de azijn staan, waarbij je af en toe voorzichtig roert om de azijn gelijkmatig te verdelen. Gedurende deze tijd zal het zuur in de azijn reageren met het calciumcarbonaat in de eierschaal, waarbij koolstofdioxide vrijkomt en calciumacetaat wordt gevormd, waardoor de schaal langzaam oplost. Na een paar dagen kun je voorzichtig het ei uit de azijn halen en het voorzichtig afspoelen onder koud water om de resterende schilresten te verwijderen, waardoor je een flexibel en doorzichtig “gelei-ei” overhoudt. Dit experiment illustreert de reactie tussen zuur en base, en is vaak populair in educatieve settings om chemische principes te demonstreren.

Groene vlammen

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Om groene vlammen te produceren, voeg je een kleine hoeveelheid van een stof die barium bevat toe aan een brandstof zoals ethanol, methanol of isopropanol, en steek je deze aan in een goed geventileerde ruimte. Bariumnitraat is een veelgebruikte stof voor dit doel vanwege zijn vermogen om een karakteristieke groene vlam te produceren wanneer het wordt verhit. Terwijl de brandstof brandt, zorgt de toegevoegde bariumverbinding ervoor dat de vlam groen kleurt door de emissie van specifieke golflengten van licht. Dit experiment wordt vaak gebruikt voor educatieve doeleinden en demonstraties van spectroscopische fenomenen. Het is echter belangrijk om voorzichtigheid te betrachten bij het werken met brandbare stoffen en open vuur.

Lopen op eieren

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het “lopen op eieren” experiment betreft het plaatsen van eieren in een platte doos of op de grond, waarna een persoon probeert er overheen te lopen zonder de eieren te breken. Dit kan worden gedaan door de persoon rustig en voorzichtig zijn gewicht te verdelen terwijl hij op de eieren stapt, waarbij hij vooral let op zijn balans en de verdeling van zijn gewicht. De structuur van de eierschaal zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk over het oppervlak van de eieren, waardoor het mogelijk is om erop te lopen zonder ze te breken, mits de persoon de juiste techniek en zorgvuldigheid toepast.

Kool & Selderij kleuren

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde
50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Voor dit experiment worden koolbladeren en stengels bleekselderij gebruikt om het principe van capillaire werking en watertransport in planten te demonstreren. Hiervoor worden de uiteinden van de bleekselderijstengels in gekleurd water geplaatst, terwijl de koolbladeren in verschillende gekleurde oplossingen worden ondergedompeld. Gedurende enkele uren worden de plantendelen door de capillaire werking in staat gesteld water op te nemen, waarbij de kleurstoffen in het water worden getransporteerd en zich verspreiden door de vaatbundels van de planten. Na verloop van tijd zullen de bleekselderijstengels en koolbladeren gekleurd worden, waardoor de leerlingen visueel inzicht krijgen in hoe planten water en voedingsstoffen opnemen en transporteren.

Dansende batterij

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Maak van koper een ballerina meet een rokje, bevestig deze aan de noord- en zuidpool van de batterij waardoor de stroom hierdoor gaat lopen en

Magisch melk experiment

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het magische melkexperiment is een fascinerende demonstratie van oppervlaktespanning en chemische reacties. Door een schaal te vullen met ongeveer 2,5 cm melk en voedselkleuren willekeurig overal te laten vallen, en vervolgens een wattenstaafje met Dawn-afwasmiddel in de melk te dopen en op het oppervlak te drukken, ontstaan er wervelingen en patronen in de kleuren. Het afwasmiddel, een ontvetter, drijft boven op de melk en grijpt de voedselkleurstof, waardoor beweging ontstaat die de kleuren doet dansen en veranderen, zonder zich met de melk te vermengen. Dit experiment is niet alleen leuk, maar het illustreert ook belangrijke concepten in de chemie en fysica.

Lichtgevend ijs

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Om lichtgevend ijs te maken, meng je een fosforescerende stof, zoals fosforpoeder, met water en giet je dit mengsel in ijsvormen. Plaats de vormen in de vriezer en laat ze volledig bevriezen. Wanneer je het ijs uit de vormen haalt en in een donkere ruimte plaatst, zal het fosforescerende materiaal oplichten door de energie die het heeft opgeslagen tijdens het bevriezingsproces, waardoor je een betoverend effect krijgt van lichtgevend ijs. Dit experiment is een intrigerende manier om de eigenschappen van fosforescerende materialen te ervaren en creëert een magische sfeer tijdens speciale gelegenheden.

Gummybeer experiment

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Het gummybeer experiment om osmose te demonstreren omvat het onderdompelen van een kleine gummibeer in een oplossing met een hoge concentratie aan suiker, zoals een suikerwateroplossing. Na verloop van tijd zal water door osmose van de omringende oplossing naar de gummibeer diffunderen, waardoor de gummibeer opzwelt en groter wordt. Dit experiment illustreert het principe van osmose, waarbij water zich verplaatst van een gebied met een lagere concentratie van opgeloste stoffen naar een gebied met een hogere concentratie, en biedt een interactieve en visuele manier om dit biologische proces te begrijpen.

Letterlijk proeven

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit eenvoudige proefexperiment is een leuke toevoeging aan een kinderfeestje. Plaats verschillende soorten voedsel zoals mosterd, jam, chocoladepasta en ketchup op tafel. Vraag de proever om een blinddoek voor de ogen te dragen en vervolgens te proeven van elk voedsel zonder te kijken.

Het doel is om te raden welke smaken ze proeven. Na het experiment kun je bespreken welke smaken de proever goed heeft geraden en hoe verrassend sommige smaken kunnen zijn wanneer je ze niet kunt zien.

Het is een leuke manier om de zintuigen te prikkelen en wat plezier toe te voegen aan het feestje. En wie weet, misschien ontdekken de kinderen wel nieuwe smaakcombinaties!

Fles water met een muntje eronder

50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - Mamaliefde

Dit eenvoudige experiment betreft een zelfgemaakte koker van een A4-tje. Kijk met beide ogen vooruit terwijl je de koker met je rechterhand voor je rechteroog houdt. Breng vervolgens langzaam je linkerhand voor de koker naar je linkeroog.

Je zult merken dat het zicht door de koker verschuift en dat je een nieuw perspectief krijgt. Dit experiment laat zien hoe onze hersenen beelden combineren vanuit beide ogen om diepte en een driedimensionaal beeld te creëren.

Het is een eenvoudige maar effectieve manier om het concept van binoculair zicht te begrijpen.

Check ook vooral eens dit filmpje hier.

Leerzaam en leuk voor in de klas

Het leuke van proefjes is, is dat je ze ook inzicht mee kan geven. Vraag van te voren altijd: “Wat denk je dat er gaat gebeuren?” Daarnaast blijven experimenten leuk voor zowel kind als ouder. Aangenaam kennis te maken nieuwe professors!

Anita Schokker