Skip to Content

Positief opvoeden tips en principes

Positief opvoeden tips en principes

Positief opvoeden, dat klinkt meteen al heel fijn. Maar hoe doe je zoiets en wat zijn de voordelen van positief opvoeden? Wat doe je niet en wat juist wel? Of eigenlijk: wat wordt gezien als positief opvoeden?

Wat is positief opvoeden?

We hebben vast allemaal wel een beeld bij de term positief opvoeden. Maar wat wordt er nu precies onder verstaan? Inderdaad betekent het dat je op een positieve manier naar je kind kijkt.

Een kind is een unieke persoonlijkheid en zal dus zijn eigen sterke en zwakke punten hebben. Door hierop in te spelen ondersteun jij je kind het beste én laat je ook voelen dat hij goed is zoals hij is. Hierbij houd je rekening met zijn eigen karakter, maar ook met zijn leeftijd en hoever hij is in zijn ontwikkeling.

Je geeft positieve aandacht en je steunt je kind op een positieve manier. Je bent duidelijk in je regels én je zorgt voor voldoende uitdaging. Natuurlijk staat veiligheid hoog in het vaandel. En bij conflicten? Blijf je kalm!

Wat zijn de voordelen van positief opvoeden?

Er zijn heel veel voordelen op te noemen die deze manier van opvoeden met zich meeneemt.

  • Het kind kan zich veilig ontwikkelen op zijn eigen tempo, hierdoor zal hij zich veel zekerder voelen.
  • Omdat het kind positief benaderd wordt, zal hij ook positiever over zichzelf denken.
  • De band tussen jullie zal heel goed zijn.
  • Het kind zal minder snel traumatische dingen meemaken in zijn gewone dagelijkse leven. Hij hoeft bijvoorbeeld niet continu op zijn hoede te zijn omdat papa of mama opeens boos kan worden…
  • Daarop aansluitend: er zullen minder snel gedragsproblemen ontstaan.
  • De sfeer in huis is positief. Niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor jouzelf.

Mag je kind alles bij positief opvoeden?

Misschien denk je nu dat je dus alles maar toe moet staan. Maar dat is zeker niet het geval. Alleen corrigeer jij je kind niet door boos te worden.

Omdat je zorgt voor duidelijkheid en structuur is het voor je kind ook helder wat er wel en niet mag. En als hij ergens ‘de fout’ ingaat, ben jij duidelijk dat het niet mag. Maar je blijft dus kalm.

Wees duidelijk in wat verkeerd gaat en zorg dat je kind de signalen ook goed kan aflezen. Dus laat in alles hetzelfde zien. Niet alleen in woorden, maar ook in je houding. Als jouw baas vertelt dat je iets niet goed gedaan hebt, maar ondertussen duidelijk de lol ervan inziet, heb jij niet het idee dat het nu om iets heel serieus gaat.

Ook je kind kan dan niet meer snappen hoe het nu ziet. En daarmee kunnen er misverstanden ontstaan, die bij jou zorgen voor irritatie, terwijl je zoontje of dochtertje het gewoon niet meer snapt.

Toon je liefde

Natuurlijk valt of staat alles met liefde… Laat je kind voelen dat je om hem geeft en wees vol liefde met hem bezig. Knuffel hem of haar regelmatig, maak echt tijd voor hem vrij (toon dat hij ertoe doet dus) en zorg dat je kind altijd bij je terecht kunt. Dit begint trouwens al bij de geboorte.

Je baby heeft direct jouw warme aanwezigheid nodig! Wees er dan ook en toon je liefde. Een kind wat zich geliefd voelt zal zich doorgaans beter ontwikkelen.

Wees positief in de omgang

Dat je bij positief opvoeden zelf een positief voorbeeld moet zijn is eigenlijk niet ingewikkeld om te begrijpen.

  • Praat positief 
  • Blijf kalm
  • Maak echt tijd vrij, dus niet snel een beetje aandacht met ondertussen de telefoon voor je neus…
  • Geef complimentjes
  • Reageer op je kind als hij iets wil laten zien of laten horen

Omarm je kind zoals hij is

Misschien is je zoon of dochter niet zoals jij je had voorgesteld…Ben je teleurgesteld omdat je kind minder snel ontwikkelt of is hij of zij heel stil of juist heel druk. En daarmee heel anders dan jij bent.

Omarm je kind zoals hij is. Je kind is uniek en prachtig op zijn eigen manier. Door positief naar hem te kijken zal je ook positiever reageren op je mooie zoon of dochter.

Stimuleer hem op zijn manier en geef hem door jouw positieve benadering zelfvertrouwen en een gevoel van ‘er mogen zijn’, gewoon zoals hij is.

Regelmaat en duidelijkheid

Kinderen doen het goed bij regelmaat. Bij dingen die altijd zo gaan. Denk maar eens aan een bedritueel. Jouw kind weet hierdoor precies waar hij aan toe is. Dit kan al veel gemopper schelen. En mopperen is nog altijd niet positief…

Dat geldt ook voor duidelijkheid scheppen. Wees duidelijk in wat echt niet mag en houd je daar zelf ook aan. Jij bent immers het juiste voorbeeld. Door duidelijkheid te scheppen bied jij je kind houvast én weet hij wat er van hem verwacht wordt. En ja, ook dat scheelt weer redenen om niet blij te reageren. 

Gevoelens benoemen

Leer je kind wat gevoelens zijn, benoem ze en sta ze toe. Praat er open over. Niet alleen als je ziet dat je kind iets dwars zit, maar ook bij jezelf. Door duidelijk uit te leggen dat je bijvoorbeeld een beetje ziek bent en daarom moe bent, snapt je uk dat je daarom minder kan hebben.

En dat het dus niet aan hem ligt. En uiteraard leer je zo je kind ook van alles over gevoelens en dat die heel normaal zijn en er mogen zijn. 

Lekker bezig zijn

Voor een kind is het belangrijk om te mogen ontdekken. Om nieuwe dingen te mogen doen of gewone dingen zelf te mogen doen. Bied die ruimte dan ook. Je kind leert er veel van, wordt er zelfstandiger door en als jij laat merken dat je vertrouwen hebt in zijn kunnen, dan zal dat zeker goed zijn voor zijn zelfvertrouwen.

En lukt het niet? Dan leg je hem uit dat dat niks uitmaakt en dat je juist moet leren door te doen. En dat jij zeker weet dat hij het binnenkort ook kan. Natuurlijk aangepast aan zijn leeftijd…

Doe leuke dingen samen

Een positieve sfeer in huis is goud waard. Tijd hebben op een fijne manier met elkaar zal dat zeker versterken. Ook voor jullie band onderling is dat goed. Plan regelmatig leuke dingen in of doe het natuurlijk lekker spontaan!

Lekker gezellig samen bezig zijn en dat hoeft echt niet meteen ver buitenshuis en duur te zijn. Een middagje knutselen met elkaar en gewoon plezier maken is net zo prima!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)