Skip to Content

Top 10 soorten diëten; gezond eten en afvallen

Top 10 soorten diëten; gezond eten en afvallen

Worden jullie er ook weleens gek van: al die verschillende diëten, die allemaal weer iets heel anders beweren? Waar bij de één pasta en brood de grote boosdoeners zijn en bij de ander dit juist als tovermiddel wordt gezien, bijvoorbeeld.

Tijd om eens in de populairste diëten van tegenwoordig te duiken en te kijken wat ze nu precies inhouden. Of het waar is wat ze zeggen? Dát laten we maar even aan de deskundigen over…

Maar eerst: denk na!

Welk dieet spreekt jou het meeste aan? Wees verstandig en doe geen domme dingen als je gaat dieten. Zorg dat je geen voedingsstoffen zomaar uitsluit, zodat je essentiële stoffen tekort gaat komen met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Misschien val je er inderdaad wel vanaf, maar je gezondheid is toch wel de belangrijkste pijler, nietwaar? Wil je hier meer van weten (hoe je dus slim een keuze maakt) dan is het Voedingscentrum een betrouwbare bron om te raadplegen.

Wanneer val je af?

Heel simpel natuurlijk: je valt af als je meer (calorieën) verbruikt dan inneemt. Dus wil het helemaal niet zeggen dat je minder moet gaan eten.

Sterker nog: als je echt op een hongerdieet gaat, kan dit zelfs averechts werken omdat je lichaam dan signalen gaat afgeven dat je eten nodig hebt!

Met als gevolg dat je dus meer honger houdt (en dus sneller vreetbuien…) maar ook gaat je lichaam dingen doen om toch maar ergens energie vandaan te halen, wat niet echt goed voor je is!

Spieren worden bijvoorbeeld ‘afgebroken’ en je schildklier kan minder goed gaan werken (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Buiten dat alles om is een hongerdieet natuurlijk maar even vol te houden en daarna? Zitten de kilootjes er dus zo weer aan. Het is veel beter om gezonder te gaan eten en uiteraard niet te gaan schransen.

Lees ook: Ervaringen: hoe ik 30 kilo afviel in één jaar tijd

Soorten diëten

Je hebt veel keuze als je wilt gaan diëten. Kies je voor supplementen/maaltijdvervangers? Of kies je voor een bepaalde leefstijl wat betreft eten zoals intermittent fasting? Hieronder een aantal soorten diëten, zowel gelinkt aan een bepaald merk afslankbehandelingen als diëten vanuit een bepaalde visie.

Atkins dieet

Bij dit dieet draait het ook wel om de eiwitten en minder koolhydraten. Alleen worden hier ook veel vetten gebruikt! Brood, pasta en aanverwante zaken zijn uit den boze. Vlees, boter, kaas, eieren en mayonaise (!) zijn juist helemaal hét. Deze mag je zelfs onbeperkt eten.

Ook hier heb je 4 fasen. Het mag duidelijk zijn dat het geen dieet is voor vegetariërs, en dat je je af kan vragen of er niet erg weinig koolhydraten binnenkomen zo. Het voordeel is wel dat je dus geen last hebt van eeuwigdurende honger…

Meer informatie vind je hier.

Cambridge

Cambridge is een combinatie van maaltijdvervangers, gezond eten én begeleiding door consulenten. Zolang je gebruik maakt van de dieten producten is deze begeleiding zelfs gratis, met uitzondering van het eerste intakegesprek.

Bij Cambridge gaan ze ervan uit dat iedereen uniek is en dus iedereen ook zijn eigen afvalplan nodig heeft. Dat klinkt vrij logisch, toch? Er is veel keuze aan smaken en varianten wat betreft de maaltijdvervangers.

Meer informatie vind je hier.

Dash Dieet

DASH staat voor Dietary Approach to Stop Hypertension, en is dus een dieet om je bloeddruk te verlagen. Maar een andere bijkomstigheid is dat je er ook van afvalt. Zoutarm dus en vooral eten van gezonde zaken.

En niet te veel! Het eten wordt opgedeeld in groepen, waarbij je de eerste twee weken uit twee groepen niet mag eten om je trek naar suiker kwijt te raken. Een suikerarm dieet dus, maar deze producten (het gaat hier om fruit en volkoren producten) mogen na die tijd wel weer.

Meer informatie vind je hier.

Ketogeen dieet

Het Keto dieet is een koolhydraatarm dieet. En niet zo’n klein beetje ook. Je mag hooguit nog 30 gram koolhydraten per dag nuttigen, wat dus uitzonderlijk weinig is.

Wat je juist wel eet zijn eiwitten en vetten. Ze gaan er hierbij vanuit dat je lichaam door dit koolhydraatarme dieet niet meer aan suikerverbranding maar juist aan vetverbranding gaat doen.

Er is simpelweg geen glucose meer wat ze kunnen verbranden…De boosdoeners zijn dus o.a. rijst, brood, pasta, melk, aardappelen etc. Dit lijstje kom je inderdaad op meer plekken tegen…

Dit dieet werkt niet op de korte termijn, want je lichaam zal natuurlijk eerst over moeten schakelen naar de vetverbranding. Het is dus meer bedoeld voor langere tijd/altijd. Waarbij ik toch weer de kanttekening maak dat je op moet letten dat je geen voedingsstoffen tekort komt…

Meer informatie vind je hier.

Modifast

Modifast is zo’n dieet waarvan je je afvraagt of dit niet gewoon een manier is om spullen te verkopen. Je eet maaltijdvervangers en daarmee word je dus afhankelijk van dit product. Inzicht in gezond eten doe je er dus niet mee op.

Oké, makkelijk is het wel! Er zijn twee varianten en je begint eerst met alle maaltijden te vervangen. Daarna zal je langzaam weer terugkeren naar gewone maaltijden.

Maar ja: als je weer gewoon op de oude voet verder gaat, wat gebeurt er dan? Vaak zie je dan toch dat de kilootjes er gewoon weer aankomen. Je zult dus alsnog zelf achter een gezonde verandering van je eetpatroon aan moeten als je eindelijk op je gewicht zit.

Meer informatie vind je hier.

Novashops

Novashops is een dieet wat alleen online verkrijgbaar is en gebaseerd is op het leren van gezond eten. Bij dit dieet draait het erom dat koolhydraten worden vermeden en er meer eiwitten worden gegeten. Je leert bij dit dieet dat het draait om de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Het speelt in op de lange termijn dus dat is alleen maar goed, omdat je anders het bekende jojo-effect gaat krijgen. Gelukkig hoef je met dit dieet niet steeds bij te houden hoeveel calorieën je eet.

Naast de proteïneproducten die je zo’n vier tot zes keer per dag eet, mag je ook groente eten. Het Novashops-dieet bestaat uit 4 fasen, waarbij je dus bij stap 4 uitkomt op gewoon gezond eten.

Meer informatie vind je hier.

Paleodieet

Het paleodieet is gebaseerd op de manier van eten die onze voorouders deden (waar wij vanuit gaan …). Daarom gaat men ervan uit dat wij dit soort voedsel het beste kunnen verwerken. Andere namen zijn oerdieet of oerdis.

Het is op zich niet specifiek gericht op afvallen, maar juist op gezond eten. Men eet dus vooral groente, fruit, vis, vlees en noten. Klinkt goed, toch zijn er ook veel zaken die niet gegeten worden. Zout en suiker zijn natuurlijk bekende levensmiddelen met een gezondheidsrisico en worden dus niet genuttigd.

Maar ook melk, peulvruchten en granen zijn uit den boze. Wat groente betreft is er ook een kanttekening: groenten uit de nachtschadefamilie mogen ook niet. Hiertoe behoren o.a. de aardappel, tomaten en paprika.

Helaas blijken er toch ook negatieve aspecten te zijn. Rood vlees wordt bijvoorbeeld aangeraden, waarvan we inmiddels weten dat het de kans op darmkanker kan vergroten. Ook geeft het mijden van alle granen en zuivelproducten een kans op tekorten!

Meer informatie vind je hier.

Pioppi Dieet

Dit dieet houdt de gemoederen zo links en rechts wel bezig! Waar het voedingscentrum er tegen waarschuwt, zijn er artsen die er juist mee weglopen. Tja, hoe moet je als simpele burger het dan nog weten?

Maar wat is het nu eigenlijk? De Britse cardioloog Malhotra heeft een dieet samengesteld gebaseerd op de manier van eten in het Italiaanse dorp Pioppi.

Waarom? Omdat daar de mensen gemiddeld maar liefst 90 jaar worden en ook nog lang in goede gezondheid zijn. Zij eten veel groente en onbewerkte producten. Met hun dieet op zich is niets mis.

Waar het voedingscentrum echter moeite mee heeft is de draai die de cardioloog er aan gaf: hij heeft er weinig koolhydraten en veel vet aan toegevoegd. Precies, die zijn we al meer tegengekomen in dit artikel.

Zoals je wel zult snappen eten deze Italianen echt niet pasta-vrij (om maar even een voorbeeld te geven). Omdat koolhydraten simpelweg ook nodig zijn voor het lichaam, kan je ook hier weer vraagtekens bij zetten.

Tegelijkertijd zijn er dus artsen, o.a. gespecialiseerd in overgewicht of diabetisch, die dit dieet wel toejuichen…

Meer informatie vind je hier.

Weight Care

Een Nederlandse aanbieder van maaltijdvervangers, die je kan gebruiken ter vervanging van de gewone maaltijd. Afhankelijk van je doel doe je dit 1 of 2 keer per dag. Wil je afvallen of op gewicht blijven? Weight Care vindt variatie belangrijk omdat dat het gezondst is en dus is er ook veel keus.

Meer informatie vind je hier.

Weightwatchers

De Weightwatchers is natuurlijk een bekende manier van afvallen, overgewaaid (lang geleden) uit Amerika. Bij deze manier van afvallen ben je dus continu alles wat je eet aan het tellen door middel van een puntensysteem.

Hoeveel jij mag innemen zal Weightwatchers bepalen aan o.a. de leeftijd en je geslacht. Je wordt hierin begeleid en ook sport wordt aangeraden. Het grote voordeel is wel dat je alles gewoon mag eten, maar dus leert wat veel en minder punten oplevert.

Natuurlijk kan dit gezonde veranderingen geven, als je maar wel in de gaten houdt wat je dan neemt. Want als je alleen maar kijkt naar de minste punten, kan je zomaar bepaalde voedingsstoffen continue gaan boycotten terwijl je die wel nodig hebt!

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *