Geen idee wat je nu weer moet geven voor een verjaardag, kinderfeestje, Sinterklaas of gewoon tussendoor? Binnen de speelgoedwereld zijn er bepaalde speelgoed trends te ontdekken van speelgoed dat het heel goed doet. Als je voor populair speelgoed gaat, weet je dan ook vrijwel zeker dat je goed zit! 

Populair speelgoed 2021; welke trends?

Speelgoed voor volwassenen

Spelen en speelgoed is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen hebben dit jaar weer het spelen herontdekt toen we met zijn allen thuis zaten. En is nog steeds enorm populair; vooral bordspellen zoals Ticket to Ride & 30 Seconds, kaartspellen zoals Exploding Kittens en puzzels zoals van Jan van Haasteren scoren hoge ogen! Ook LEGO scoort hier hoge ogen; van de nieuwe LEGO Mario, maar ook de LEGO boekwinkel is dit jaar erg populair en de Harry Potter LEGO.

Artiesten van de toekomst

Met de populariteit van Tiktok en Instagram Reels kan ieder kind zich artiest voelen. Deze trends worden doorvertaald naar het speelgoed van dit jaar zoals de nieuwe serie van LOL OMG Remix waarbij zangers centraal staan. Of wat dacht je van de VTech vloggercamera speciaal voor kinderen zodat ze hun eigen filmpjes al dan niet met filters of stickers kunnen maken?

Land vol bouwmasters

Eén van de populairste programma’s van dit jaar was toch wel het succesvolle LEGO Masters; toen we met zijn allen thuis zaten keek jong en oud naar dit programma en werd het spelen met LEGO weer helemaal herontdekt. Hier in huis wordt er ook regelmatig ‘LEGO masters’ gespeeld waarbij ik opdrachten moet geven van iets dat ze moeten bouwen. Zelfs sterren zoals Orlando Bloom toonden trots het resultaat van alle bouwwerken die ze hadden gemaakt. Bij kinderen zijn de LEGO Friends en de LEGO City of LEGO Ninjago erg populair maar voor volwassenen heb je bijvoorbeeld ook ANDY Warhol LEGO. Zelfs bij IKEA kun je sinds deze week LEGO Bygglek kopen, inclusief handige opbergboxen. Nieuw dit jaar is LEGO Mario dat het ook goed doet bij verschillende leeftijdscategorieën. Naast LEGO doen ook de knikkerbanen het weer goed; afgelopen tijd was Gravitrax al heel populair en dit jaar komen ze met een nieuwe lijn Gravitrax Pro waarmee je nog meer de hoogte in kan en spectaculaire knikkerbanen kan bouwen.

Jaar van gaming consoles

Het zal je vast niet verbazen dat ook de gaming consoles het dit jaar goed deden; toen bekend werd dat de scholen gingen sluiten werd massaal de Nintendo Switch ingeslagen omdat hier niet alleen alleen mee gespeeld kan worden maar ook met meerdere personen tegelijkertijd. Sinterklaas is natuurlijk ideaal om nieuwe games te geven. Van vintage Mario spellen tot en met actieve spellen zoals Just Dance 2021 of de Nintendo Ring. Daarnaast komen er in november twee nieuwe consoles uit; namelijk Playstation 5 en de nieuwste Xbox Serie X waar gamers echt naar uitkijken!

Spelen met het gezin

Niet alleen spelen volwassenen zelf weer; ook als gezin wordt er weer meer tijd doorgebracht en samengespeeld. Hiervoor zijn gezinsspellen zoals Monopoly die er in heel veel verschillende varianten is erg populair of wat dacht je van het nieuwe Party & Co Disney Princess dat ook voor jongere kinderen geschikt is? Ook spelenderwijs leren en experimentensets zijn erg populair. Wat dacht je van je eigen vulkaan maken of je eigen make up maken? Of de “ik leer”-sets van Jumbo met het nieuwe ik leer symmetrie?

Creativiteit thuis

Natuurlijk ontbreekt de creatieve factor dit jaar ook niet. Het schilderen of tekenen op nummer doet het nog steeds erg goed, en ook de diamond painting is nog steeds erg populair. Daarnaast doet het dit jaar erg goed om je eigen sieraden of armbanden te maken; van knopen tot poeders of LEGO Dots waarmee jij je eigen armband kan decoreren en iedere dag kan aanpassen. De trend van dit jaar is echter toch wel het tie dye, waarvoor er speciale sets en producten op de markt zijn gebracht om de rotzooi zoals bij het spelen met slijm van een tijdje terug zoveel mogelijk te beperken.

Oud en vertrouwd

Naast nieuwe trends doet ook het ‘oude’ en vertrouwde speelgoed het erg goed dit jaar. De meeste rages verspreiden zich ontzettend snel op het schoolplein zoals de Ztringz en de fidget spinner, dat ligt dit jaar toch anders. Daardoor zie je dat trends die een aantal jaar meegaan dit jaar het weer erg goed doen. Dit zijn onder andere Pokémon  bij de jongens; zo werd de app Pokémon Go weer volop gespeeld om toch buiten te komen. En heb je natuurlijk de game voor consoles. Bij meisjes zie je dat Frozen na het uitkomen van Frozen 2 weer of nog steeds hoge ogen scoort. Denk bijvoorbeeld aan verkleedkleren of poppen om zelf het verhaal mee na te spelen. Bij jongere kinderen scoort vooral Paw Patrol heel erg goed! Ook Super Mario in de vorm van LEGO mario maar ook de retro games voor op de consoles scoren erg goed. Er zijn dit jaar zelfs Mario sneakers op de markt gebracht!

Duurzaam spelen

In een periode waarin het milieu steeds meer aandacht krijgt en er maatregelen worden getroffen kan de speelgoed sector niet achter blijven. Zo zie je bijvoorbeeld dat de dozen kleiner worden zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is, maar ook minder transport nodig is om ze te vervoeren. Ook wordt er bewust gekeken naar materialen en zijn bioplastic en suikerriet erg populair. Dit geldt voor nieuwe producten zoals Biobuddi (lego van suikerriet) maar ook Nijntje heeft een uitvoering gemaakt van gerecyclede petflessen.

 

Maar wat is nu populair en geschikt speelgoed voor op dat verlanglijstje? De ontwikkelingen gaan zo snel dat je soms ook niet meer weet wat er te koop is of wat geschikt is voor welke leeftijd. Daarom een handig overzicht van de laatste trends en het nieuwste speelgoed wat dit jaar heel hoge ogen zal scoren. Dit op basis van marktontwikkelingen en data bij bol.com. Bol.com verkoopt al sinds 2009 speelgoed. Met meer dan 10 miljoen klanten en 21 miljoen artikelen in de winkel, ziet bol.com snel verschuivingen in de markt. Als er een trend ontstaat, is dat dus direct terug te zien in de data.

Duurzaam Speelgoed

Er wordt steeds bewuster gekeken naar duurzaamheid; ook als het gaat om speelgoed. Steeds populairder wordt dan ook speelgoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen of vernieuwende materialen zoals bioplastic. Zo scoort Nijntje in samenwerking met Brikkon en BioBuddi (hier) hoge ogen, ook de bio bouwsets van de Hema (hier) die in samenwerking met BioBuddi worden gemaakt scoren hoge ogen. Of wat dacht je van spelen met karton; met de creatieve pakketten van re-cycle-me (hier) kunnen kinderen van alles maken.

Lees ook: Biobuddi x Hema; bioplastic duplo bouwsets van suikerriet 

Van primaire kleuren naar pastel

Ook op het gebied van kleurgebruik doen nieuwe trends hun intrede. Van oudsher heeft veel speelgoed voor kleintjes felle, primaire kleuren. Met de komst van het houten speelgoed zoals van Little Dutch (hier) in rustige pasteltinten is hier verandering in gekomen. Maar ook houten speelgoed zoals van Grimm’s (hier) dat eerst in primaire kleuren geschilderd wordt, is nu ook veel in monochroom en pastelkleuren te vinden. Voor oudere kinderen zijn de speelkeukens en poppenhuizen van Kidkraft (hier) altijd een succes. Speelgoed van natuurlijke materialen wordt steeds populairder als alternatief van plastic speelgoed met licht en geluid. En naast dat kinderen er mee kunnen spelen, moet het ook ‘passen binnen het interieur’.

Lees ook: Nieuw: Grimm’s monochroom & pastel collectie

Interactief intelligent speelgoed

Kiezen kinderen wel voor een spel met een scherm, dan maakt de nieuwe Nintendo Switch (hier) grote kans om op de verlanglijstjes te komen. Naast de standaard versie is er sinds dit jaar ook een lite variant. Ook spelletjes voor op de Nintendo Switch zoals Just Dance 2020 is erg populair.

Lees ook: Nintendo Switch review
Lees ook: Populaire games Nintendo Switch 2019

Daarnaast is interactief en slim speelgoed, dat aan de smartphone gekoppeld wordt en zo tot leven komt, in opkomst. Deze trend is zichtbaar bij LEGO Hidden Side (hier), waar kinderen met behulp van augmented reality een bouwset tot leven laten komen. Met Snapstar (hier), dat kans maakt om één van dé rages van het jaar te worden, kunnen kinderen foto’s maken van poppen voor een green screen, waarna de foto via een app bewerkt kan worden om daarna te delen op social media.

Lees ook: Review; LEGO Hidden Side Newbury Highschool
Lees ook: #Snapstar review

Wat ook populair is, is Of wat dacht je van speelgoed om te programmeren zoals de robots van Clementoni (hier). Ook ander speelgoed zoals kindertablets, kidicams en smartwatches van VTech (hier) zijn populair.

Lees ook: Review: Mind designer robot
Lees ook: Interactief speelgoed programmeren en coderen
Lees ook: Uitdagend en educatief STEAM speelgoed voor alle leeftijden

Gezelschapsspellen; Gamen zonder scherm

Bijzonder is dat ondanks de groeiende populariteit van online gaming, ook spellen zoals bordspellen zoals Monopoly dat dit jaar ook in een speciale LOL Surprise variant (hier) komt, tot kaartspellen en dobbelgames zoals Qwixx (hier) sterk in populariteit groeien. En niet alleen onder kinderen! Het assortiment telt tienduizenden fysieke spellen en deze vliegen de winkel uit. Ze worden steeds uitdagender zoals bij Smartgames (hier) die je ook zelf kan spelen. Naast de klassieke spellen, komen er steeds meer strategische bordspellen op de markt. Deze zijn ook populair bij volwassenen, denk bijvoorbeeld aan traditionele pictionary games (hier) in een nieuw jasje of de steeds populairder wordende Escape Games (hier)

Lees ook: Populairste gezelschapsspellen
Lees ook: Smart Games om alleen te spelen

Comeback van klassiek speelgoed

Klassiek speelgoed is terug van weggeweest. Barbie (hier), Baby Born (hier) en Sylvanian Families (hier) staan ook deze feestdagen weer hoog op de verlanglijstjes van kinderen. Merken als Playmobil (hier) en LEGO (hier) doen het ook altijd erg goed. Erg populair zijn onder andere Lego Ninjago of de Lego City trein bij jongens, Lego Friends en Frozen 2 bij meisjes en Lego Architecture of de speciale bouwsets bij volwassenen!

Of wat dacht je van ‘ouderwets’ puzzelen, dit is weer geliefd. Niet alleen ouderen, maar ook kinderen gaan graag samen om de tafel om duizend puzzelstukjes in elkaar te leggen of wat dacht je van puzzels zonder vaste randjes zoals de Mad Cappr puzzels (hier).

Lees ook: Populairste Lego sets; van Duplo tot friends, city en ninjago
Lees ook: Playmobil speelgoed; leukste sets
Lees ook: Sylvanian Families
Lees ook: De leukste puzzels voor alle leeftijden

Auto’s en racebanen; Max Mania

Boys will be boys en auto’s en racebanen zijn ook dit jaar altijd een schot in de roos. Naast een hang naar nostalgie en gezelligheid, hebben we óók oog voor onze Hollandse helden, zoals Max Verstappen. Er is sprake van een ware Max Mania in speelgoedland. Van racebanen zoals de nieuwe Turbo Force Racers van VTech (hier) met stunt- en racebaan, en ‘hot wheels’ (hier) tot op afstand bestuurbare auto’s (hier): kinderen kruipen graag in de huid van hun held en bouwen hun eigen ‘Zandvoort’.”

Lees ook: Review: VTech racebaan Turbo Force Racers Super Racetrack Set

Het jaar van de poppen

Het wordt een poppennajaar waarbij zowel Baby Born (hier) en Baby Annabell (hier) het goed blijven doen. Naast de poppen zelf komen er ook steeds meer accessoires; van interactieve bedjes of op afstand bestuurbare scooters en zelfs complete glampers en poppenhuizen met meubelpakketten voor in de kamers.

Lees ook: Interactieve babypoppen
Lees ook: Baby Annabell interactieve pop

Nieuw op de markt zijn de O.M.G. LOL Surprise! fashionpoppen (hier) die een enorme hit zijn. Na de eerste serie van 4 poppen is er nu een nieuwe editie in Winter disco sfeer.

Lees ook: O.M.G. LOL Surprise! fashion pop
Lees ook: LOL Surprise Glamper
Lees ook: LOL Surprise Huis

Naast poppen zijn voor de jongste kinderen ook interactieve knuffels zoals Cubby de beer van Furreal Friends (hier) een absolute topper.

Lees ook: Furreal Walk-a-lots; kleine dieren van eenhoorn tot hond

Unboxing Toys; Niet weten wat je krijgt

Ook minder voorspelbare cadeaus – de zogenaamde verrassingscadeaus – scoren ook dit jaar hoog in de Top 10 van speelgoedtrends. Deze trend is begonnen op youtube waarbij er iets werd open gemaakt en niet bekend was wat er in zit. In het begin waren dit de chocolade verrassings eieren, maar tegenwoordig heb je nog veel meer speelgoed met series die je vervolgens kan verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de enorm populaire ballen van L.O.L. Surprise! (hier), Hatchimals (hier) en LEGO minifiguurtjes (hier). Nieuw zijn de Baby Born surprise mini poppen (hier) die ook enorm populair zijn. Dit zijn cadeautjes die ook heel populair zijn als schoencadeautje.

Naast het unboxen is ook het verzamelen enorm populair. Dit is een behoefte die er al sinds het begin van de mensheid is; toen werd er vooral eten verzameld. Nu gaat het om speelgoed verzamelen, toen ik jong was waren trollen en zeepjes of nagellakkleurtjes populair. Nu zijn vooral LOL Surprise! poppen enorm populair, maar ook de Ugly Dolls. Niet alleen voor meisjes dus. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij dingen die je moet verzamelen zoals stickerboeken en kaarten.

Lees ook: LOL Surprise! Poppen

Films als inspiratiebron

Tot zijn films zijn een goede inspiratiebron voor verlanglijstjes. Het langverwachte tweede deel van Frozen 2 (hier) zorgt nu al voor een groeiende populariteit van de ijsblauwe producten rondom Elsa, Anna en hun vrienden. Dit speelgoed vind je echt overal in de winkels en verschillende merken hebben hiervan licentie producten; van Lego tot Ravensburger puzzels en poppen om mee te spelen.

De populariteit van de film ‘Detective Pickachu’ is ook goed terug te zien in de verkoop Pokémon speelgoed (hier) . Ook de films van The Lego Movie (hier) en Playmobil Movie (hier) zijn dit jaar erg populair.

Lees ook: Frozen 2
Lees ook: Frozen 2 speelgoed; poppetjes, speelset, puzzels, spelletjes, verkleedkleding sieraden en meer
Lees ook: Detective Pikachu
Lees ook: Pokemon; Speelgoed, kaarten en spellen zoals Pokemon Go
Lees ook: The LEGO Movie

Wat staat er bij jullie kind op het verlanglijstje?

Lees ook

Linda van Aken