Kinderen van jong tot oud spelen graag. Voor elke leeftijd is er leuk speelgoed te vinden. Sommig speelgoed is populairder bij jongens en ander speelgoed is juist weer populairder bij meisjes. Ander speelgoed zijn bij beiden populair. Ieder jaar komt er weer nieuw speelgoed op de markt, daarom dat de Speelgoed van het Jaar-verkiezing in het leven is geroepen om je op weg te helpen met een selectie van speelgoed dat zeer geschikt is om te geven voor een verjaardag of met de feestdagen.

Populair speelgoed voor een baby

Als je kindje net geboren is, zal hij of zij voornamelijk slapen en eten. Zodra ze een paar maanden oud zijn, beginnen ze de wereld om zich heen te ontdekken en te grijpen naar allerlei dingen. Je kan bijvoorbeeld speelgoed in de box leggen dat geschikt is voor deze leeftijd. Denk hierbij aan zachte knuffeltjes (tutdoekjes), deze zijn niet te groot en kunnen ze dus makkelijk in de handjes houden. Ook knuffeltjes die geluid maken (rammelen of kraken), vinden deze kinderen vaak erg leuk. Vergeet vooral ook niet de mobiel voor boven de box. Kinderen vinden het geweldig om te kijken naar de draaiende mobiel en de mooie geluidjes vinden zij geweldig. Ook een babygym is altijd heel populair.

Speelgoed voor een dreumes

Als je kindje iets groter is, wordt hij of zij een stuk mobieler en gaat dan echt op ontdekking uit. Om dat te stimuleren kan een loopwagen of een trekauto geschikt speelgoed zijn. Op deze leeftijd zullen zij ook kennismaken met het feit dat dingen weg zijn, of weer verschijnen. Zoals op een magisch tekenbord. Ze vinden het geweldig dat er iets op het tekenbord verschijnt als zij hier overheen gaan. Ook het uitvegen van dit bord is erg leuk. Vaak kunnen zij zich hier heel lang mee vermaken. Kinderen van deze leeftijd gaan zich motorisch steeds verder ontwikkelen, dit begint met de grove motoriek zoals staan en lopen en vervolgens ook de fijne motoriek. Een timmerspel is dan ook leuk. Zo moeten ze gericht op de houten blokjes slaan, zodat deze door het plankje heen gaan. Of wat denk je van blokjes om te stapelen, dit is ook een test die ze bij het consultatiebureau moeten doen. Let er wel op dat speelgoed voor deze leeftijd nog geen kleine onderdelen bevat die ze in hun mond kunnen stoppen, of verf die giftig kan zijn.

Speelgoed voor een peuter

Een peuter kan steeds meer zelfstandig spelen. Neem bijvoorbeeld een vormenstoof en laat hem of haar daar eens mee spelen. Het is een hele uitdaging om alle blokjes in de stoof te krijgen. Ook houten puzzels worden op deze leeftijd steeds interessanter. En wat zijn ze blij als het helemaal gelukt is. Wat op deze leeftijd ook erg populair is, zijn blokken. Het is leuk om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. En deze moet uiteraard omgegooid worden. Daarna wordt deze weer opgebouwd. Dit kunnen deze kinderen keer op keer blijven doen. Vooral als mama of papa de toren bouwt, is het geweldig om deze om te gooien en te roepen “Nog een keer!”. Naast blokken zijn ook Playmobil 1, 2, 3 of Little People enorm populair.

Speelgoed voor een kleuter

Kleuters krijgen steeds meer interesse en zullen zich cognitief gaan ontwikkelen, net als de fijne motoriek. Voor deze kinderen is weer heel ander speelgoed geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een kralenplank. Dit is iets wat de fijne motoriek stimuleert en kinderen vinden het geweldig om daar iets moois mee te maken. Ook een kleurboek is superleuk, het is een uitdaging om netjes binnen de lijntjes te kleuren. Omdat ze op deze leeftijd vaak ook interesse in letters krijgen, is het leuk om een eerste leesboek te kopen voor dit kindje. Zo kunnen ze leren welke klank bij welke letter hoort. Het is belangrijk dat je een boekje koopt dat bij de leeftijd past, de woorden moeten kort zijn en fonetisch gelezen kunnen worden en schrijfletters / kleine letters zijn. Twijfel je; kijk dan eens rond in de kleuterklas of vraag aan de juf waar je kind daar mee speelt. Zoals kids k’nex. Grote kans dat je kind meer kan dan je denkt, zo hoorde ik laatst dat ze op school zelfstandig stop-motion filmpjes hadden gemaakt.

Speelgoed voor schoolkinderen

Voor kinderen op de basisschool is er een heel breed aanbod. Het cliché is dat jongens vaak heel erg blij zijn met een auto en meisjes met een pop, maar dat kan ook prima andersom. Als de meiden wat ouder worden, vinden zij make-up en nagellak ook erg interessant worden. Wil je niet dat jouw kind dit bij zichzelf doet, dan is een make-up-pop wellicht een goed idee. Ook lol surprise scoort heel hoge ogen op deze leeftijd! Jongens zullen zich ook steeds meer gaan interesseren voor de spelcomputer en is alles wat te maken heeft met fortnite interessant. Nieuw zijn onder ander de laserguns die hoge ogen scoren.

Ook gezelschapsspelletjes zijn een goed cadeau voor kinderen van deze leeftijd. Ze begrijpen de regels steeds beter en kunnen dus echt als volwaardig speler meespelen. En wat zijn ze trots als ze dan helemaal zelf winnen. Veel kinderen vinden het ook heerlijk om te knutselen. Voor jongens kun je bijvoorbeeld iets van Cars kiezen om te knutselen en voor meiden iets van Violetta. Wil jij deze kinderen een educatief cadeau geven? Geef hen dan een boek cadeau. Let wel op het juiste AVI-niveau. Als jij een boek geeft op een te laag niveau, dan is het boek binnen een mum van tijd uit. Geef jij een boek op een te hoog niveau, dan zal het lastig te lezen zijn en dan geven sommige kinderen het snel op. Het juiste AVI-niveau is dus erg belangrijk. Ook wetenschappelijke experimenten scoren vaak enorm goed.

In de zomermaanden zijn waterpistolen en waterballonnen vaak erg populair, wat hebben ze een lol met deze spullen. Ouders, opgepast! Tevens zijn stepjes of rolschaatsen / skeelers erg favoriet bij de meiden en jongens houden meer van een skateboard.

Speelgoed voor een tiener / puber

Pubers willen vaak niet meer zoveel spelen. Zij spelen liever een spelletje op hun telefoon of gaan chatten met leeftijdsgenoten. Iets waar je hen vaak nog wel blij mee kunt maken is een spelcomputer. Ook waterballonnen blijven bij deze leeftijdscategorie erg populair in de zomer. Als je naar de camping op vakantie gaat, willen zij vaak zo min mogelijk lopen en zo snel mogelijk overal zijn. Een elektrische step is dan een goed idee om aan kinderen van deze leeftijd te geven. Zij kunnen zich zo snel en eenvoudig verplaatsen over de camping. Er is nog iets anders waar je kinderen van deze leeftijd vaak erg blij mee kan maken: een boek of een tijdschrift. Kinderen lezen vaak graag ’s avonds in bed nog even.

Er is dus genoeg speelgoed te vinden voor elke leeftijdscategorie. Elk kind vindt natuurlijk andere dingen leuk, maar er is altijd iets leuks voor iemand te vinden.

Lego heart stockphoto from Shutterstock / lewis tse pui lung

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)