Naar mate de spanning stijgt worden kinderen zich er weer van bewust dat Sinterklaas ook betekent dat het cadeautjestijd is. En dus mijmeren ze niet alleen of ze wel cadeautjes krijgen, omdat die allemaal overboord zijn geslagen, maar ook wat er dan in zou moeten zitten. Het lijkt wel alsof er ieder jaar veel meer keuze is. En tja, waar moet je dan beginnen? Gelukkig zijn de speelgoedwinkels behulpzaam en maken zij lijstjes met wat zij zien dat de deur uitvliegt. Superhandig, is jouw kind straks niet de enige die niet de nieuwste Hatchimal heeft gekregen en dat trots op school kan vertellen. Daarom een overzicht van de nieuwste trends en top tien van het populairste speelgoed.

Robotica, educatie en unboxing zijn de belangrijkste trends als het gaat om speelgoedaankopen in aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis. Hatchimals surprise-eieren, de Nintendo Labo en LOL-verrassingsballen zijn het meest populaire speelgoed, maar worden op de voet gevolgd door robots, drones en ander technisch speelgoed. Ook bij meisjes wordt dit steeds populairder.

Duurzaam speelgoed

Ook als het gaat om speelgoed zie je daar de trend bewuster om te gaan met materialen en sneller te kiezen voor duurzame alternatieven. Niet alleen speelgoed van hout of andere natuurlijke materialen, maar ook alternatieven zoals suikerbietafval zie je terugkomen. Niet alleen kleine start-ups letten hier op, maar ook grote bedrijven zoals Lego zijn alternatieven aan het ontwikkelen. Het voordeel van dit speelgoed is dat dit ook veel langer meegaat.

Lees ook: Review Biobuddi; Duurzaam speelgoed als alternatief op duplo gemaakt van suikerbiet
Lees ook: Overzicht houten speelgoed merken
Lees ook: Antroposofisch waldorf speelgoed voor baby’s en peuters

Unboxing trend

Eén van de grootste trends van dit moment is het zogeheten unboxing, waarbij de ervaring van het uitpakken belangrijker is dan het speelgoed zelf. Hierdoor ontstaat er dit jaar een enorme stijging in de vraag naar verzamelfiguurtjes. Dit zijn figuurtjes die verstopt zitten in bijvoorbeeld een ei of een bal. Een goed voorbeeld daarvan is de LOL-bal, waarbij kinderen vijf lagen met verrassingen moeten uitpakken voor een leuk popje met toebehoren. Hatchimals eieren – het populairste speelgoed van dit moment – worden uitgebroed, waarbij het diertje dat erin zit, zich langzaam onthult. De reden voor deze populariteit lijkt te wijten aan de trend van unboxing-video’s op YouTube, waarin iemand voor de camera een pakketje uitpakt en niet weet wat erin zit.

Lees ook: Overzicht LOL Suprise speelgoed; van ballen tot lil sisters en bruisballen
Lees ook: Overzicht unboxing & verzamel speelgoed; de rage van 2018
Lees ook: Unboxing & slijm voor jongens; Crate Creatures & Ready2Robot

Robotica & elektronische dierenvriendjes

De roboticatrend zet ook in de speelgoedwinkels zijn opmars voort. In de top 10 staan onder meer de Fingerlings-robotaapjes, de Silverlit Hyperdrone Racing Drone en de Clementoni Evolution Robot. Ook LEGO BOOST is momenteel zeer populair.

Dat kinderen dol zijn op het verrassende effect van speelgoed, blijkt ook uit de populariteit van de Hatchimals. Deze elektronische dierenvriendjes die kinderen kunnen ‘uitbroeden, opvoeden en verzorgen’ waren vorig jaar al favoriet. Dit jaar keren de Hatchimals terug als tweeling en pronken ze opnieuw veelvuldig op de verlanglijstjes.

Ouders/verzorgers kunnen zich beter alvast voorbereiden op de komst van een hondje of poesje, want in de zak van Sinterklaas zitten naar verwachting ook veel interactieve huisdieren van FurReal Friends. Deze viervoeters kunnen bewegen, geaaid worden en maken soms geluid, maar hoeven gelukkig niet uitgelaten te worden. Dat scheelt weer een loopje door de regen. Met name hondjes zijn in trek zoals Little Live Pets Puppy Tiara of Baby Bjorn Hondje.

Lees ook: Zoomer Chimp review
Lees ook: Wowwee Chippies review; elektronisch huisdier
Lees ook: Review: Chewbacca; FurReals Friends Star Wars interactieve pop
Lees ook: Interactief speelgoed om kinderen te leren programmeren of coderen thuis en op school
Lees ook: Interactieve babypop kopen? Overzicht van poppen met verschillende functies en geluid inclusief ervaringen

Educatie & wetenschap; ook voor meisjes!

De rol van educatie en experimenteren tijdens het spelen wordt steeds belangrijker. De speelgoedketen omarmt op dit gebied de visie van STEM, dat staat voor Science-Technology-Engineering-Mathematics. Dit is een vernieuwende benadering om kinderen spelenderwijs vaardigheden te leren ontwikkelen op het gebied van techniek, onderzoeken, experimenteren, wetenschap en robotica. Het speelgoed stimuleert kinderen om logisch en kritisch na te denken en problemen op te lossen. Vooral bij meisjes ziet Intertoys hiervoor een stijgende interesse. Belangrijke innovaties in deze categorie zijn bijvoorbeeld de Project Mc² Perfume Science Kit, een wetenschapsset waarmee kinderen met behulp cosmetische scheikunde hun eigen parfums kunnen maken, en het Ravensburger Elektrohuis, waarmee ze hun eigen 3D-elektrohuis met spannende licht- en geluidseffecten bouwen.

‘Evergreen’ speelgoed

Niet al het speelgoed is gevoelig voor trends. Er is namelijk ook speelgoed dat jaarlijks terugkeert op de verlanglijstjes van kinderen. Naast het elektronische en interactieve speelgoed, is er zoals altijd ook weer veel vraag naar traditioneel speelgoed zoals knutselspullen waaronder het populaire Dessineo en LEGO DUPLO-sets. Dit jaar gaat de interesse vooral uit naar de LEGO DUPLO-variant Grote Kermis, waarmee de zak van Sinterklaas snel gevuld raakt.

Lees ook: Playmobil; het geheim achter het succes van dit speelgoed
Lees ook: Playmobil; de leukste speelgoedsets voor jongens en meisjes
Lees ook: Populairste Legosets voor jongens en meisjes

Traditioneel speelgoed

De vraag naar ‘traditioneel’ speelgoed is dit jaar enorm. De vraag naar knutselspullen en bordspellen blijft onverminderd groot, al zijn de traditionele varianten vaak in een nieuw jasje gegoten. Van innovatieve knutselpakketten als de Bunchems, waarmee kinderen ideeën tot leven brengen aan de hand van kleurrijke balletjes die aan elkaar blijven plakken, tot de Zentangle waarmee volwassenen met fineliners tangles (patronen) tekenen en ware kunstwerken kunnen creëren. Gelet op de duizenden aantallen Bunchems-pakketten die dit jaar al zijn verkocht, is ‘ouderwets’ knutselen een erg populaire bezigheid.

Lees ook: Knutselen met baby’s, peuters en kleuters

Gezelschapsspelen

Het nostalgische gevoel van het spelen van een gezelschapsspel op een druilerige zondagmiddag met familie blijft in trek. Zowel in ‘evergreens’ als Monopoly, Rubik’s Cube of de Kolonisten van Catan als in spellen zoals 30 Seconds Every Day Life, Toilet Pret en Het beste van Weerwolven, Escape Room The Game, Colt Express en De Slimste Mens Ter Wereld. Ook Ticket to Ride Europe en Soggy Doggy. Terug van weggeweest zijn de Beyblades, de hype van een aantal jaar geleden.

Lees ook: Gezelschapsspellen voor kinderen; van bordspellen tot kaartspellen ook voor peuters en kleuters

Animatiefilms & boekenwurmen hoog op verlanglijstje

De animatiefilms Finding Dory en de GVR waren het afgelopen jaar veelgevraagde cadeaus en ook dit jaar staan animatiefilms bovenaan het verlanglijstje. Dit jaar zijn Verschrikkelijke Ikke 3, Vaiana, Sing en Cars 3 absolute favorieten. Jonge ’bingewatchers’ hebben de bijna 19 uur durende Harry Potter-reeks hoog op het verlanglijstje staan.

Boekenwurmen daarentegen vragen dit jaar aan Sinterklaas ‘Dagboek van een muts 11 – BFF’s voor even’ en ‘Tekenen met Jill’. Opvallend is dat het in 2015 uitgegeven boek De Gorgels van Jochem Meyer nog steeds één van de populairste kinderboeken is van dit moment. Voor de allerkleinste sinterklaasvierders onder ons zitten naar verwachting SinterWoezel en Pietje Pip en Jip en Janneke – Sinterklaas komt! in de zak van de Goedheiligman dit jaar.

Top 10 populairste speelgoed van 2018

Het populairste speelgoed van dit jaar (in willekeurige volgorde)

Populairste speelgoed alle leeftijden

 1. Nintendo Switch
 2. Lego adventskalender

Populairste speelgoed van 0 tot 4 jaar

 1. Lego Duplo Grote Kermis
 2. SinterWoezel en Pietje Pip
 3. Cars 3
 4. Elektro wonderpen Nijntje
 5. Nijntje Verstoppertje spelen
 6. Baby Annabell
 7. Lego Duplo Getallentrein
 8. VTech Magibook
 9. Op weg naar groep 1
 10. Paw Patrol Patroller

Populairste speelgoed van 5 tot 6 jaar

 1. Fingerlings
 2. BABY born Interactieve Pop Roze
 3. Clementoni Spelend leren Robot
 4. Soggy Doggy
 5. Verschrikkelijke Ikke 3
 6. Toiletpret
 7. Vaiana
 8. Dessineo
 9. Furreal Friends tijger
 10. Little Live Pets Puppy Tiara

Populairste speelgoed van 7 tot 10 jaar

 1. Hatchimals Surprise Giraven Tweeling
 2. LOL verrassingsbal
 3. Clementoni Cyber Robot
 4. LEGO BOOST
 5. Lego Ninjago Mecha Draak
 6. Nerf Modulus Regulator
 7. Tekenen met Jill
 8. Silverlit MacroBot Robot
 9. Project Mc² Perfume Science Kit
 10. Ravensburger Elektro Huis

Populairste speelgoed voor 11+

 1. Silverlit Hyperdrone Racing Drone
 2. RiDD Hover Urban Hoverboard
 3. 30 Seconds Everyday life
 4. Harry Potter – Complete 8-Film Collection
 5. Dagboek van een muts 11 – BFF’s voor even
 6. Escaperoom
 7. Beyblades
 8. Kolonisten van Catan
 9. Ticket to Ride Europe
 10. 3Doodler

Wat staat er op het verlanglijstje van jouw zoon of dochter?

Lees ook

Linda van Aken