Skip to Content

Poollicht of het Noorderlicht: wat is het en waar kun je het zien?

Poollicht of het Noorderlicht: wat is het en waar kun je het zien?

Je hebt ze vast ook weleens gezien: die prachtige foto’s met van die groene luchten. We noemen het meestal in de volksmond het Noorderlicht of Poollicht. Wat is het nu eigenlijk precies? Waar kun je het zien (naast Scandinavië)? En hoe weet je wanneer je dit kunt gaan waarnemen?

Wat is het verschil tussen poollicht en het Noorderlicht?

Aurora Polaris is de officiële benaming van het poollicht. Wij hebben het hier meestal over deze groene luchten in de landen bij de Noordpool. Dit Noorderlicht wordt aangeduid met Aurora Borealis. In Alaska of bijvoorbeeld Groenland kun je deze luchten prachtig waarnemen. En een enkele keer lukt het zelfs ook hier.

Maar wist je ook dat er eveneens bij de Zuidpool dit soort luchten zijn te zien? Dit poollicht of Zuiderlicht heet Aurora Australis. Het Noorderlicht is dus niks anders dan poollicht, alleen wordt hiermee enkel en alleen het poollicht bij/vanaf de Noordpool bedoeld.

Wat is poollicht?

Poollicht is een geomagnetisch lichtverschijnsel welke voorkomt in de bovenste lagen van de aardatmosfeer. Je neemt dit waar als een lichte groene gloed of als stralenbundels. Bewegende bogen kunnen eveneens voorkomen. Wat een prachtig gezicht is, is de vorm waarop het lijkt alsof de horizon groen licht ‘uitspuwt’. Eigenlijk kan poollicht dus op veel manieren zich manifesteren. Er zijn zelfs verhalen dat het lijkt alsof het vlammen zijn.

Poollicht ontstaat door zonnewind. De zonnewind zal vooral sterk zijn als op de zon uitbarstingen plaatsvinden. Als hierdoor het poollicht nog beter zichtbaar wordt, kun je het groene verschijnsel ook hier waarnemen. De deeltjes die met de wind meegenomen worden vanaf de zon bevatten veel energie. Deze energie komt in contact met zuurstof- en stikstofatomen. Als deze energie vervolgens weer vrijkomt wordt het zichtbaar als het groene licht.

Waarom dit bij de polen gebeurt? Door het aardmagnetisch veld zal de storm met deze deeltjes bij de aarde worden afgebogen, om daarna bij één van de polen de atmosfeer binnen te komen. Overigens denken we vaak aan groen licht bij poollicht, maar je kunt het ook anders waarnemen. Als je dichtbij het licht bent, zal je het meestal als groen of paars zien. Sta je verder er vandaan (dan kun je denken aan honderden kilometers) dan kun je het licht waarnemen met een vage rode of gelige kleur.

Geschiedenis

Natuurlijk werd deze theorie vroeger nog niet aangehangen. Voordat men dit kon onderzoeken werden er door volken eigen verklaringen aan gegeven. Zo werd er gedacht dat het voorspelde dat er iets ergs zou gaan gebeuren, zoals oorlog of ander bloedvergieten. Er werd gedacht dat het een weerspiegeling van de zee zou zijn. Maar er waren ook indianen die ervan uit gingen dat als je dood ging, je terecht zou komen in een dansende geest. Dit zou de geest van Aurora zijn.

Voor weer anderen was het poollicht het branden van de hemel. Dat er bij zo’n machtig natuurschouwspel mooie verhalen ontstaan en mythische gedachten, is niet moeilijk om te begrijpen.

Waarnemen

Wanneer de zon actief is, is de kans op poollicht dus het grootst. In de buurt van de polen is dit vanzelfsprekend beter te zien dan hier. Wij kunnen het hier alleen zien als het extreem is. Dit houdt in dat er dus actieve zonnestormen nodig zijn, die worden veroorzaakt door een zonnevlam.

Wil je weten waar en hoe je dit in Nederland of België wilt waarnemen, dan zul je de voorspellingen goed in de gaten moeten houden. Vaak zal het weerbericht dit al aan ons vertellen, maar wil je het zelf op tijd willen weten, dan kun je ook sites bezoeken die hierover gaan. Zoals bijvoorbeeld Poollicht.be of Noorderlichtjagers.nl.

Poollicht waarnemen op vakantie

Natuurlijk kun je op je bucketlist hebben staan dat je het poollicht wilt zien. Een vakantie boeken richting de Noordpool is dan een eerste stap. Hoewel ook dat nog niet altijd de garantie geeft dat je ook werkelijk het Noorderlicht zult gaan zien. Er worden vakanties aangeboden die het Noorderlicht erbij hebben staan als een activiteit.

Maar of de weergoden je goed gezind zijn, dat weet je natuurlijk pas ter plekke. Je hebt in ieder geval een prachtige vakantie te pakken in bijvoorbeeld Lapland (Zweden of Finland) of je kunt naar Groenland of Noord-Noorwegen gaan. De mooiste noorderlichtervaringen zijn er o.a. in de winter. En dan is het zeker goed toeven in deze landen met hun prachtige winterse activiteiten. Een sledetocht met husky’s, langlaufen of misschien heb jij er al genoeg aan om zelf heerlijke tochten door de sneeuw te kunnen maken.

Of wat dacht je van een diner op een bevroren zee? Zoek maar eens op Noorderlichtreizen! Er zijn zelfs reizen waarbij het fotograferen van dit prachtige verschijnsel centraal staat. Volgens de Noorderlichtjagers (van de gelijknamige site) zijn er plaatsen te vinden in de buurt van de Poolcirkel waar praktisch iedere nacht poollicht te aanschouwen is. Maar ook zij vertellen erbij dat je nooit garantie hebt dat het ook echt gebeuren zal.

Naar welke landen voor het Noorderlicht?

Landen die je het beste kunt bezoeken zijn dus gelegen bij de poolcirkel. Zweden, Noorwegen en Finland zijn in het noorden dus prima bestemmingen. IJsland is in zijn geheel gelegen bij de poolcirkel, dus daar zit je sowieso al goed. Maar je kunt ook verder denken en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Canada, Alaska of Nova Zembla. Het Zuiderlicht beperkt zich vooral tot Antarctica.

Welke periode

Zoals gezegd is de winter een ideaal seizoen om op zoek te gaan naar het Noorderlicht. De zomer kun je vergeten omdat het dan niet donker wordt! De middernachtzon is uiteraard ook een prachtig fenomeen om heen te gaan, maar dan zul je nog een extra reis moeten maken. In de winter blijft het dus donker en daarmee heb je dus betere opties om het noorderlicht te mogen aanschouwen.

Hoewel je dan toch de beste kans maakt om middernacht! Maar: puur afgaande op de statistieken zijn eigenlijk de lente en de herfst juist de beste seizoenen! Juist bij de wisselingen van de seizoenen (21 maart en 21 september) komen de meeste voor. Tijdens deze periodes zijn er namelijk meer geomagnetische storingen. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.