Skip to Content

Is pompoen gezond; van voedingswaarde tot welke pompoen?

Is pompoen gezond; van voedingswaarde tot welke pompoen?

Het is weer herfst. Ik ben van mening dat de herfst één van de mooiste seizoenen van het jaar is. Dat komt door de oranje-, bruin- en roodtinten van de gevallen bladeren en ik vind dat zo een heerlijk sfeervol geheel geven. De pompoen doet daar niets aan af. D

e mooie, dieporanje kleur van de vrucht past helemaal in de herfstsetting. Ik verheug me nu al op de dagen dat we na een heerlijke boswandeling opgekruld bij de haard tezamen komen en een kom rijkgevulde pompoensoep ons weer mag opwarmen.

Het geeft mij al een voorproefje op het gevoel van gezellig samenzijn in de aanloop naar de feestdagen toe. Ik noemde al de pompoen als verrijkend element in deze setting. Maar is de pompoen wel zo een graag geziene gast in ons midden?

Het gerucht gaat dat de pompoen gezond is. Maar in hoeverre kunnen we stellen dat dit ook waar is? Aangezien ikzelf graag pompoen eet, ben ik op onderzoek uitgegaan. Hier deel ik graag mijn bevindingen.

Pompoen; vrucht of groenten?

De oranje vrucht komt natuurlijk ergens vandaan. Wanneer deze van eigen bodem komt, dan zaaien de boeren rond mei de zaadjes en rond eind september kan de pompoen geoogst worden.

Gelukkig zijn we niet afhankelijk van de oogst uit ons eigen kikkerlandje, maar kunnen we het hele jaar door genieten van de pompoen. Wanneer we ze niet van Nederlandse bodem halen, worden ze geïmporteerd uit Argentinië, Spanje of Egypte.

Wist je dat de pompoen familie is van de komkommer en de meloen? Ik vond dat opvallend aangezien de komkommer en de meloen er heel anders uit zien. Met name valt dit op aan de kleur van de verschillende vruchten. De gemeenschappelijke overeenkomst is dat ze een stevige schil en zacht vruchtvlees aan de binnenkant hebben.

Nu vind ik wel dat de pompoen het wint van de komkommer als we het hebben over een stevige schil. Ik moet toch altijd wel met een enorm vleesmes en dan hangend op het mes me een weg werken door de schil van de pompoen heen. Daar heb ik bij de komkommer geen last van.

Daarnaast hebben ze als overeenkomst dat ze uit de tropen afkomstig zijn.

In de kern van de vruchten vind je een verzameling zaden en die van de pompoen zou je bijvoorbeeld kunnen roosteren. Ik heb het nog nooit gedaan, maar het schijnt lekker te zijn als borrelhapje. Natuurlijk kennen we de pompoenpit als welkome ingrediënt in salades of je ochtendyoghurt.

Meer informatie over pompoenen en bijvoorbeeld hoe te bewaren vind je hier.

Verschillende pompoenen

Het is weer herfst. Ik ben van mening dat de herfst één van de mooiste seizoenen van het jaar is. Dat komt door de oranje-, bruin- en roodtinten van de gevallen bladeren en ik vind dat zo een heerlijk sfeervol geheel geven. De pompoen doet daar niets aan af. D

Er zijn vele soorten pompoenen, maar de bekendste die we in de supermarkt vinden zijn de ‘gewone’ pompoen en de flespompoen.

De gewone pompoen! Je hebt natuurlijk de gewone, bekende dieporanje pompoen. Daarvan schijnt de smaak het minst rijk te zijn van alle pompoensoorten en deze kan je dan ook het beste verwerken in je gerechten. De pompoen ziet er wel erg mooi uit van kleur en wordt daarom vaak decoratief gebruikt.

De flespompoen is mijn favoriet. Het heeft de vorm van een heel grote huidkleurige peer. De binnenkant van de flespompoen kleurt dieporanje. Maar het gaat vooral om de nootachtige smaak die de pompoen bevat. Ook heeft de pompoen bijna geen draadjes met uitzondering van de kern waar je eenvoudig omheen snijdt.

De flespompoen is daardoor een heel fijne om te verwerken in je gerechten. Ikzelf gebruik graag deze pompoen in mijn gerechten. Allereerst kook ik deze graag en vervolgens bak ik de stukjes pompoen. Je zou het ook in de oven kunnen roosteren. Heerlijk voor in een salade of als vervanger voor aardappels.

Maar waarom eten we zo graag pompoen? En is het eigenlijk wel zo gezond als dat we denken dat het is?

Gezond? De pompoen als superfood!

Het gerucht gaat dat de pompoen enorm gezond is. Verschillende bronnen onderschrijven het gerucht tot mijn opluchting. Het is een vezelrijke vrucht, koolhydraat- en caloriearme vrucht.

Je kan het daardoor zonder schuldgevoel eten. Er zitten daarnaast enorm veel vitaminen en mineralen in. Hieronder een kleine uiteenzetting van wat de pompoen rijk is aan deze vitaminen en mineralen.

Vitaminen en mineralen

Het is weer herfst. Ik ben van mening dat de herfst één van de mooiste seizoenen van het jaar is. Dat komt door de oranje-, bruin- en roodtinten van de gevallen bladeren en ik vind dat zo een heerlijk sfeervol geheel geven. De pompoen doet daar niets aan af. D

Er kunnen dan wel heel veel vitaminen en mineralen in zitten, maar welke is de pompoen rijk en wat hebben we er aan? Hierbij een korte toelichting op de vitamines en mineralen die de pompoen rijk is. Ik benoem de belangrijkste.

  • Magnesium is goed voor de ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten. Een extra stimulans nadat je bijvoorbeeld gesport hebt!
  • Zink is goed voor je haar, huid en je nagels, maar ook voor een goed geheugen. Dat verklaart een hoop.
  • IJzer is een mineraal dat als belangrijkste functie heeft het vervoeren van zuurstof in je lichaam. Een tekort zorgt voor een verminderd afweersysteem, vermoeidheid en dus minder energie.
  • Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw van je botten en je gebit. Melk? Nee, voortaan een extra opscheplepel met pompoen.
  • Kalium is een mineraal dat helpt bij het reguleren van je bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam.
  • Vitamine A (betacaroteen) is goed voor de ogen en voor je huid. De pompoen is niet voor niets een afgeleide van de wortel.
  • Vitamine B2: Goed voor je haar en ook weer voor je huid. En het is ook goed voor de spijsvertering.
  • Vitamine C helpt voor een goede weerstand.
  • Vitamine E beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Het is dus net alsof je een potje multivitaminen naar binnen werkt, maar dan op natuurlijke wijze. Als conclusie kun je dan wel stellen dat de pompoen een echte superfood is. Met maar 14 kilocalorieën per 100 gram kun je zonder schuldgevoel meerdere malen wat extra pompoen voor jezelf opscheppen.

Meer informatie vind je hier.

Pompoen voor de kids

Nu bekend is dat de pompoen een bron van vezels, vitaminen en mineralen en ook nog koolhydraat- en caloriearm is, is de pompoen zeker een groente die je aan je kind wilt voorschotelen.

Het eten van groenten kan bij sommige kinderen een uitdaging zijn, maar de veelzijdigheid die de pompoen biedt, zou ervoor moeten zorgen dat er vast wel een gerecht bij zit die je kind moet kunnen bekoren.

Denk aan frites van pompoen of poffertjes van pompoen. Voor mijn eigen zoontje van 3,5 jaar oud, gebruik ik pompoen als vervanger voor aardappel. Mijn zoontje vindt het heerlijk. Hier deel ik alvast een recept die een hit moet worden bij jullie kids. Ik hoor graag of het heeft gesmaakt!

Recept; pompoenpatatjes

Benodigdheden:

  • 1 kleine flespompoen
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snufje cayennepeper
  • zout
  • bakpapier

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in dikke lange reepjes. Alhoewel, houd je ze wat dunner, dan worden ze wel wat knapperiger. Mix de komijnpoeder, cayennepeper en paprikapoeder met de olijfolie in een kom en meng de frites erdoorheen.

Leg vervolgens de frites op het vel bakpapier. Bak de frites op 200 graden 30 á 40 minuten lang.

Zorg ook dat je ze tussendoor een keer omdraait en wanneer ze mooi goudbruin zijn, kunnen ze geserveerd worden. Bestrooi met het zout en voilà je kinderen kunnen genieten van lekkere frites. Nu nog lekkere, liefst zelfgemaakte mayonaise erbij en ze willen niks anders meer. Lekker als bijgerecht.

Wat kunnen we nog meer met de pompoen?

Buiten het feit dat de pompoen supergezond en lekker is, kun je nog veel meer met de pompoen. En dat biedt mogelijkheden voor met je kinderen. In de herfst zie je dat de pompoen veel gebruikt wordt voor decoratief gebruik.

En dat heeft ook te maken met het feit dat Halloween en Sint Maarten ook alweer bijna op de stoep staan. Symbolisch worden ze gebruikt in het decor voor deze twee feestdagen. Vaak zie je dat de pompoen decoratief wordt bewerkt tot eng gezichtje dat dienst zal doen als kaarsenhouder. Zoals ik al zei, het is een veelzijdige vrucht.

Pompoen is een hit!

De conclusie luidt wel dat de pompoen supergezond is en nu weten we ook dat de vrucht bekend staat als superfood. Voor de komende maanden kun je dus lekker aan de slag met de pompoen zonder enig schuldgevoel.

Het vruchtvlees van de gewone pompoen kun je mooi gebruiken in je gerechten, terwijl je de schil gebruikt in decoratieve setting. Ik was al fan, maar ik verwacht dat ik nog veel plezier ga hebben van de pompoen. Succes! En deel ook vooral jullie recepten met pompoen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *