Skip to Content

Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen

Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen

De vakantiekoffers zijn weer uitgepakt en liggen inmiddels op zolder te wachten tot volgend jaar. De kinderen hebben de eerste schooldagen gehad en zijn aan het wennen aan hun nieuwe plekje in de klas.

Langzaam hobbelen we weer in het ritme, maar een beetje hulp is daarbij soms wel handig. Bijvoorbeeld van een planbord.

Wij hadden al een planbord voordat er een baby in ons gezin kwam, een beetje old school met pen en papier, maar reuzehandig.

Kinderen en een planbord

Kinderen zijn gewend aan een planbord omdat er ook één in de klas gebruikt wordt. Daarop staat precies wanneer het pauze is (niet onbelangrijk!) wanneer ze gaan gymmen en wanneer er aan het tafeltje gewerkt moet worden.

Kleuterjuffen zijn superhandig in zo’n systeem, dat zie ik als ik soms bij mijn moeder in de klas kom. Zij is kleuterjuf van groep 1 en er hangt een planbord voor de hele week in de klas, inclusief draaisysteem om te laten zien welke juf er welke dag is.

Maar er hangt ook een rij kaartjes waarop te zien is wat er die dag gaat gebeuren. Kringverhaal, liedjes zingen, een werkje…

Het is niet zo raar dat kinderen veel baat hebben bij een planbord. Zelf vind ik het ook fijn om te weten wat ik die dag moet doen (to do-lijstjes..) en wat er de rest van de week gaat gebeuren.

Kinderen vinden dat ook fijn, maar voor hen is het lastig om gebeurtenissen die nog moeten komen op een rijtje te zetten. Vaak snappen ze de begrippen ‘morgen’, ‘overmorgen’ en ‘volgende week’ nog niet.

Een kind zegt gerust ‘Ik ben volgende week jarig!’, terwijl het heel goed weet dat het nog maar één nachtje slapen is.

‘Volgende week’ en ‘morgen’ zijn nog twee synoniemen in zijn hoofd voor ‘iets in de toekomst’. Een planbord maakt de dag en/of de week overzichtelijk voor het kind.

Dagplanning met pictogrammen

Eén van de bekendste planborden voor kinderen is de dagplanning met pictogrammen. Je hebt dan een aantal pictogrammen of plaatjes van activiteiten. Bijvoorbeeld: naar oma, buiten spelen, eten, slapen, naar school, met een vriendje spelen…

Vervolgens heb je een magnetisch bord of een prikbord, waar je de pictogrammen tijdelijk aan vast kunt maken. ’s Morgens hang je de pictogrammen van die dag op in de goede volgorde.

Zoals: ontbijten, naar school, lunchen, met een vriendje spelen, avondeten, thuis spelen of trompetles etc. en slapen. Als je kind beneden komt, bekijk je samen ‘de dag’. Wat gaat er gebeuren? Hierdoor is je kind er al op voorbereid dat hij vanavond nog iets moet doen, zoals trompetles.

Het leven voelt dan minder als een achtbaan die de ene keer onverwachts die kant op slingert, en de andere dag de andere kant. Je kind weet waar het aan toe is.

Natuurlijk zal hij het ook weer deels vergeten. Maar dan kan je hem eraan herinneren, weet je nog, we gaan naar trompetles, dat stond vanmorgen al op het bord!

Zelf zo’n planbord maken? Op Pinterest staan genoeg pictogrammen, die hoef je alleen maar uit te printen en uit te knippen. Bestellen kan ook, dan krijg je ze als magneten. Dat kan bijvoorbeeld hier of bij de Hema.

Pictogrammen & Dagritmekaarten

Jonge kinderen hebben vooral baat bij plaatjes, pictogrammen. Op een plaatje is duidelijk te zien wat we gaan doen, eten of naar de speeltuin, boodschappen doen of naar school.

Je kunt zo’n planner heel makkelijk zelf maken en als je het op een overzichtelijke plek in huis of in de keuken ophangt is het voor iedereen duidelijk wat er die dag te doen staat.

Ook op de kinderopvang bij je peuter of in de kleuterklas wordt er gewerkt met dagritmekaarten. Dus de kinderen worden al op jonge leeftijd aangeleerd om met een structuur te werken, het geeft het kind een overzicht, rust en een veilig gevoel. Vaak zijn dezelfde kaarten ook op internet te vinden.

Met gratis downloads kun je deze kaarten dus ook thuis gebruiken waardoor je kind er nog meer vertrouwd mee raakt. Kijk wel goed op school welke themakaarten gebruikt worden.

Sommige scholen werken volgens Piramide en anderen weer met Uk & Puk, de kaarten kunnen per school dus verschillen. En het zou zonde zijn als je dan net de verkeerde (onbekende) kaarten ophangt thuis.

Weekplanning met pictogrammen

Hetzelfde idee kan je natuurlijk ook voor een hele week gebruiken. Dit gebruik je meestal pas wanneer je kind zes jaar is.

Voor zes jaar vindt een kind het nog moeilijk om het verschil te begrijpen tussen ‘over twee dagen’ en ‘over drie dagen’, en kan het juist voor verwarring zorgen.

Whiteboard planner voor jonge kinderen

Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde

Zodra je kind kan lezen en of schrijven kun je samen een wat uitgebreider schema op de planner schrijven. Deze whiteboard maandplanner is de perfecte uitkomst voor gezinnen.

De planner heeft een lekker groot formaat, waarmee er genoeg ruimte is om meerdere agenda’s bij te houden! De maandplanner wordt geleverd met 4 kleuren whiteboard stiften met een fijne punt.

Hiermee kan je er dun mee schrijven en dankzij de 4 verschillende kleuren raken agenda’s niet door de war. Ook zijn deze stiften magnetisch, plak ze na gebruik weer keurig terug op de planner en hou ze altijd bij de hand.

Is de maand voorbij? Gebruik dan de magnetische wisser en begin weer opnieuw. Je kunt de maandplanner jaar in jaar uit gebruiken, dat is ook nog eens goed voor het milieu!

Ook op zakelijk gebied komt deze moderne planner goed van pas. Is dit een goede oplossing voor het hele team? Of hang je hem op in je thuiskantoor?

De whiteboard planner kan op elk metalen oppervlak geplaatst worden, maar hij kan natuurlijk ook gewoon op je bureau liggen.

Zelf een planbord maken

Je kunt makkelijk zelf een planbord maken als je er een avondje werk in wilt stoppen. Je kunt een planbord op verschillende manier maken:

  • Gebruik een whiteboard en teken verschillende kolommen, voor elke dag een kolom. Zo heb je een weekverdeling. Je kunt verschillende kleuren stiften gebruiken, bijvoorbeeld rood voor school, groen voor thuisactiviteiten, blauw voor op visite gaan of bij een vriendje spelen… Je kunt ook voor elk gezinslid een kolom maken, met ieder een eigen kleur.
  • In plaats van een whiteboard kun je ook een prikbord of een krijtbord gebruiken. Je kunt de kolommen of vakken tekenen, maar je kunt er ook wasi-tape voor gebruiken of touwtjes spannen. Net welke stijl bij jou past. Wil je het helemaal heftig aanpakken? Dan kan je altijd een stuk muur in de gang verven met krijtverf!
  • Houd je van DIY? Dan heb je opties genoeg, je kunt ook een leuke stof over een prikbord spannen bijvoorbeeld. Je kunt het prikbord dan nog steeds gebruiken, maar het ziet er origineler uit. Als de kleur van een prikbord niet bij je interieur past, kun je hem met stof aan je interieur aanpassen. Tricotstof is het handigst, daar gaan de punaises het makkelijkst doorheen en ze laten nagenoeg geen gaatjes achter.
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde

Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde
Planbord gezin met weekschema of planning voor kinderen - Mamaliefde

Planbord ook fijn voor papa’s en mama’s

Doordat je de week inzichtelijk maakt voor je kind, heb je zelf ook een goed beeld van de komende week.

Is er op woensdag een kinderpartijtje en ga je op maandag boodschappen doen? Koop dan meteen een presentje. Anders moet je dinsdag of woensdag last-minute nog naar een speelgoedwinkel rennen.

Kan natuurlijk ook, maar het is wel relaxed als je alles tegelijk kan doen. Scheelt tijd en dat kunnen alle papa’s en mama’s goed gebruiken.

Dagelijkse dingen op het planbord

Vaak vragen kinderen dezelfde vragen, zoals: wat gaan we eten, mag er vanmiddag een vriendje komen spelen, wanneer moet ik nu naar zwemles?

Door deze dagelijkse dingen ook op het planbord te zetten voorkom je een hoop vragen en heeft je kind meer vastigheid. ‘Kijk maar op het planbord!’, en na verloop van tijd zal je kind zelf op het planbord gaan kijken.

Kinderen leren plannen door een planbord

Je kunt het planbord samen met je kind invullen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: op welke dag ga je altijd naar zwemles? ‘Op dinsdag!’, zeg je kind vol overtuiging.

‘Nee, altijd na de eerste dag op school, als je juf Eva hebt, weet je nog?’ Vervolgens plakt of prikt je kind het plaatje van ‘zwemles’ bij de maandag.

Door het planbord samen in te vullen, leert je kind om te plannen. Als hij samen met jou ‘zwemles’ heeft geplakt op de maandag, en hij vraagt maandag uit school: ‘Mam, ik wil bij Wouter spelen!’, kun je uitleggen dat dat niet gaat want er staat al iets op het planbord voor die middag.

Hij zal het er misschien niet mee eens zijn, maar hij zal het gaan begrijpen. Als je kind later zijn eigen huiswerk moet gaan plannen, heeft hij al de nodige ervaring opgedaan met plannen.

Martine Pieters-de Wit