Skip to Content

Pinksteren / Bloemenfeest vrije school

Pinksteren / Bloemenfeest vrije school

Pinksteren, een feest dat velen associëren met extra vrije dagen, draagt diepere betekenissen voor degenen die de Christelijke traditie volgen of op een vrije school zitten. Dit feest wordt gevierd 50 dagen na Pasen en markeren niet alleen een religieuze gebeurtenis, maar ook een viering van de natuur en verbondenheid tussen hemel en aarde. Op sommige vrije scholen wordt het dan ook wel het bloemenfeest genoemd. Het pinksterfeest een feest vol licht, kleur en vrolijkheid.

Christelijke traditie van Pinksteren

Pinksteren is diep geworteld in de christelijke traditie. Het markeert de 50ste dag na Pasen, toen volgens het verhaal Christus zijn volgelingen de Heilige Geest zond. Na zijn opstanding met Pasen en zijn terugkeer naar de hemel met Hemelvaart, beloofde Christus zijn volgelingen niet alleen te laten. Met Pinksteren vervulde hij die belofte door de Geest van God te sturen om hen te begeleiden en de kracht te geven om het evangelie te verspreiden.

Volgens de overlevering daalde de Geest neer in de vorm van vuur, waardoor de apostelen verschillende talen konden spreken en begrijpen. Dit symboliseert de universele boodschap van het evangelie en de verspreiding ervan over grenzen van taal en cultuur heen.

Voorjaarsrite: Verbinding met de natuur

Naast de christelijke betekenis heeft Pinksteren ook wortels in voorchristelijke voorjaarsriten. Meifeesten en Voorjaarsriten, zoals Beltane bij de Kelten en Vanadis- of Walpurgisnacht bij de Germanen, vierden de vruchtbaarheid en groeikracht van de natuur. Het opkomende groen en de belofte van een vruchtbare oogst werden gevierd met offers, dansen rond het vuur en feesten. Het plaatsen van meibomen, versierd met linten en vlaggen, symboliseerde de verbinding tussen hemel en aarde. Deze bomen dienden als middelpunt van vieringen en waren het toneel voor dans en zang.

Traditioneel gezien was Pinksteren de tijd om een partner te vinden. Een klein meiboompje voor het huis verwijst dan naar een huwbare pinksterbruidegom of pinksterbruid. In sommige dorpen werd het knapste meisje uitgekozen en uitgedost met bloemen en groen. Ze mocht vooraan de grote pinksteroptocht lopen; omringd door al haar aanbidders.

Vrijeschool tradities

Voor jonge kinderen is de Christelijke achtergrond van Pinksteren misschien wat abstract, daarom leggen ze op de Vrijeschool vooral de nadruk op de natuurlijke interpretatie van het feest. Pinksteren wordt gezien als een viering met symbolen zoals wit, bloemen, vuur, lucht en duiven, waarbij de neerdaling van de Heilige Geest wordt geassocieerd met een natuurlijke kracht die zowel de natuur als de mens inspireert tot nieuwe creaties. Kinderen boetseren bijvoorbeeld duiven als symbool van neerdalende kracht of maken bellenstokken, bruidsboeketten en bruidssluiers.

Dit wordt uitgebreid gevierd met kinderen die gekleed in het wit en met gevlochten kroontjes van crepe-papier en papieren bloemen naar school komen. Het schoolplein met de meiboom vormt het toneel voor zang, dans en het vlechten van slingers rondom de meiboom.

Pinksterbruidspaar

Het hoogtepunt van de viering is de vorming van het Pinksterbruidspaar, waarbij het oudste jongen en meisje van de klas samen een symbolisch huwelijk sluiten dat de vruchtbaarheid van de aarde viert. Het feest wordt afgesloten met het gezamenlijk eten van een bruidstaart, waarbij de verbondenheid van de gemeenschap voelbaar is. De bruid draagt daarbij het beeld voor de ziel van Moeder Aarde uit, de bruidegom voor de geest van de Zon (de hemelse vader).

Dansen rond de meiboom

Oudere kinderen maken gevlochten kransen, sjerpen of duiven met gevouwen vleugels. Ze werken vanaf de meivakantie extra hard aan samenwerking en onderlinge verbinding, in voorbereiding op het Pinksterfeest. Zelfgemaakte bloemen en kransen van papier symboliseren het menselijk werk dat nodig is om de wereld te verfraaien.

Op de dag zelf beklimmen ze gezamenlijk de meiboom, waarbij ze bovenin een zakje met lekkers vinden. Vervolgens dansen ze rond de meiboom en weven samen een patroon met hun linten, wat teruggrijpt naar vroegere tijden waarin de gemeenschap samenkwam rond de versierde meiboom om de verbondenheid te vieren. Hierbij bespelen enkele kinderen de trom, tamboerijn, fluit, viool en accordeon terwijl de rest rondom de boom danst.

Pinksteren op de Vrijeschool is een viering van zowel christelijke tradities als voorjaarsriten, verweven met symboliek, ritueel en gemeenschap. Het biedt een gelegenheid om de verbondenheid tussen hemel en aarde te ervaren en de vruchtbaarheid van de natuur te vieren. Door middel van zang, dans, en het maken van versieringen worden deze diepere betekenissen tastbaar gemaakt voor zowel kinderen als volwassenen, waardoor Pinksteren een feest van licht, kleur en vrolijkheid wordt voor de hele gemeenschap.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)