Pasta eten we graag hier. Of het nu gaat om een bord tagliatelle, spaghetti of macaroni, het is altijd een feest. Kinderen zijn er ook dol op, het eet makkelijk weg en door de saus is de groente ook niet zo goed meer te zien waardoor ook dit moeiteloos naar binnen gaat. Het makkelijke van pasta gerechten is ook inderdaad dat bijna alles er wel in kan. Trek de koelkast open, kijk wat je nog hebt liggen en verwerk het in je pasta. Weg zijn je restjes en je hoeft geen eten te verspillen.

Pasta soorten

Als er één gerecht is dat gemakkelijk te maken is en goedkoop te maken is, is het pasta. Er zijn verschillende soorten pasta die ieder op een andere manier wordt gecombineerd met een saus. Zo kies je voor lange pasta of pasta van het type “lint” voor vloeibare en lichte sauzen, of juist rijkere sauzen op roombasis. Buisvormige pasta (maccheroni, penne, rigatoni ) kan je het beste combineren met dikke gestoofde sauzen met stukjes. De andere korte pasta’s (coquillette, fusilli, farfalle, orecchiette, conchiglie, trofie) zijn multifunctioneel en te combineren in alle sauzen! Simpele tomatencoulis, lichte saus of meer romig met stukjes… Evenzo zijn deze “chique” pasta’s perfect voor het bereiden van salades. Tot slot zijn de kleinere pasta’s (riso, orzetto, alfabeto…) ideaal voor soepen en bouillons.

  • Spaghetti: lange en dunne pasta. Ze passen goed bij allerlei sauzen.
  • Linguine; In tegenstelling tot de fettuccine en pappardelle is de linguine een smallere variant binnen de pasta slierten familie. Omdat de linguine vaak maar 2 mm breed is, is het een pastasoort die je goed kunt gebruiken voor de lichte pastasauzen.
  • Fettuccine; valt in de familie van de brede pastaslierten. Het is een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed.
  • Tagliatelle; Pasta slierten in brede lintvormige repen noem we tagliatelle. Tagliatelle kun je goed combineren met lichte tomatensauzen, vis en sauzen waar veel vlees in zit. Een tagliatelle is in de regel ongeveer 5mm breed.
  • Pappardelle zijn net als tagliatelle lintvormige pastaslierten. Het verschil tussen beide is de breedte: Pappardelle zijn een stuk breder dan tagliatelle, en daarom goed te gebruiken in combinatie met stevige rundvleessauzen. De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed.
  • Cappelini of engelenhaar: lange en dunne pasta. Ze worden gedroogd en opgerold om te voorkomen dat ze breken. Delicaat, ze kunnen worden geserveerd met lichte sauzen of als soep.
  • Macaroni / Maccharoni: korte, buisvormige pasta, ze worden vaak gebruikt in ovenschalen. In Nederland kennen we deze elleboogjes als macaroni, maar traditioneel gezien is het recht en lijkt het meer op penne. Dit is in Nederland de meest gebruikte pasta.
  • Coquillette: dit zijn de elleboogjes zoals we hier kennen in Nederland.
  • Penne: korte, buisvormige pasta, vergelijkbaar met macaroni, maar met puntige uiteinden. Ze passen goed bij rijke sauzen als ze groeven hebben. Ze zijn ook perfect als gratin.
  • Rigatoni; is ‘familie’ van de penne maar dan met een grotere diameter.
  • Trofie; is een pastasoort uit de Italiaanse streek Ligurië. Het zijn met de hand gerolde kronkelige vormpjes van tarwebloem en water.
  • Fussili: korte, gedraaide pasta, ze zijn erg goed met rijke sauzen met vlees of kaas, die goed aan krullen hechten. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor salades.
  • Farfalle: korte pasta in de vorm van vlinders. Ze zijn heerlijk bij vlees- en groentesauzen die goed blijven zitten. Hun vormen lenen zich voor originele armaturen.
  • Conchiglioni: korte pasta in de vorm van schelpen. De grote zijn ideaal om te vullen, de kleintjes verwelkomen lichte en verfijnde sauzen in hun holtes. Ze zijn ook erg lekker in salades of soepen.
  • Orecchiette; korte pasta in de vorm van kleine oren. Deze pasta’s worden vaak met de hand gemaakt en hebben een stevigere textuur dan andere. Ze passen goed bij ietwat dikke sauzen gemaakt van vis of groenten.
  • Cannelloni: lange, brede en holle pasta, ze worden vaak gevuld met vlees, bedekt met saus en kaas en vervolgens gebakken in de oven. Ze kunnen ook worden gekookt, gevuld en vervolgens gebakken.
  • Tortellini en ravioli; Dit zijn gevulde pasta’s die je zelf kan maken of zo kopen. De saus die je er mee combineert bepaal je zelf! Ravioli is meer vierkante pasta in de vorm van ‘kussentjes’, tortellini daarentegen heeft meer een noedelachtige vorm.
  • Lasagne: lange, rechthoekige pastavellen. Ze zijn vaak in lagen opgemaakt en gegarneerd met vlees, vis, groentesaus, kaas … en gebakken. Ze kunnen ook worden gevuld, gerold en gebakken als cannelloni in de oven. Ze geven een lekker en stevig gerecht.

Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar: ook in de ingrediënten die in het deeg gebruikt worden zit veel verschil.

  • De meest gebruikte tarwesoort in pasta is durum tarwe, dit wordt ook wel harde tarwe genoemd vanwege de harde en grote korrel. Hierdoor is durum pasta stevig en goed te koken. Deze variant is vaak licht en geelachtig van kleur.
  • Spelt komt net als tarwe uit de graanfamilie. Het verschil tussen beiden zit hem in het aantal gluten dat het bevat: spelt bevat wél gluten, alleen wel minder dan normale tarwe! Hierdoor bevat spelt pasta ook minder koolhydraten dan bijvoorbeeld durum pasta.
  • Het verschil tussen ‘normale’ pasta en volkoren pasta is het vliesje om de tarwekorrel, die bij de ‘normale’ pasta variant wel verwijderd wordt en bij de volkoren variant niet. Hierdoor is de volkorenpasta voedzamer en donkerder van kleur.
  • Vegan pasta; Veel pasta soorten worden gemaakt met ei, ook al is dit vaak geen noodzakelijk ingrediënt. Pasta’s waar geen ei of eiwit in zit zijn dan ook vegan.
  • Glutenvrije pasta’s zijn in plaats van tarwe en bloem gemaakt van maïs en rijst.
  • Gekleurde pasta; Vooral fussili en farfalle kan je vaak ook in andere kleurtjes kopen. Hiervoor wordt het basis recept gebruikt, maar worden hier ingredienten aan toegevoegd die voor het kleurtje zorgen. Ingrediënten die extra aan de pasta toegevoegd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: kikkererwten, citroen, gember, funghi, groene bonen, linzen, truffel, basilicum, peperoni of inktvisinkt.

Traditionele pasta saus recepten

De traditionele pasta gerechten zijn heel anders dan de pasta die je vaak in Nederland vindt vol met groenten. Vaak worden er slechts een paar ingrediënten aan toegevoegd die wel bomvol smaak zitten. Lang leve de Italiaanse zon! De pasta wordt altijd geserveerd met een soort van saus, die in sommige gevallen meer weg heeft van een dressing. Waar je in Nederland soms kan kiezen uit verschillende pasta soorten zijn deze traditioneel op elkaar afgestemd op basis van het gemak van eten. De meeste pastasauzen zijn vrij eenvoudig en binnen een half uur te bereiden. De meeste pastasausen gebruiken tomaat als basis. Daarnaast vind je in Noord-Italië wat vaker de witte romige saus. Pastagerechten met weinig gebruik van tomaten zijn te vinden in Trentino-Alto Adige en Emilia Romagna. De Bolognese saus uit Bologna bevat vlees en tomatenpuree. De groene pesto saus met basilicum daarentegen is afkomstig uit Genua. In Midden-Italië zijn er bekende sauzen zoals tomatensaus, amatriciana, arrabbiata en het op ei-gebaseerde carbonara. In Toscane en Umbrië wordt pasta vaak geserveerd alla carrettiera (een tomatensaus met peperoncini worst).

Ragù alla Bolognese

Dit is een slow-cooked saus van vlees (meestal gehakt, kalfs-of varkensvlees) en tomaten, vernoemd naar de stad Bologna, waar het werd uitgevonden. Er is ook een Napolitaanse ragù waarbij in plaats van gehakt stukken vlees gebruikt worden, die na het bereiden voor een andere gang gebruikt worden. De jus is voor de ragù.

Het recept vind je hier.

Pasta carbonara

Een van de echte klassiekers, zonder de standaard rode tomatensaus is deze pasta carbonara. Om hem echt goed te krijgen met ei kan even zoeken zijn, maar als je het eenmaal doorhebt echt om te smullen! Veel mensen voegen room toe, maar dat hoort er dus niet bij. Traditioneel werd hij gegeten door kolenmijners die weinig geld hadden, vandaar ook de naam.

Het recept vind je hier.

Pasta marinara / napoletana / salsa al pomodoro

Dit is een van de meest eenvoudige pasta recepten op basis van een simpele tomatensaus, vandaar salsa al pomodoro afkomstig uit de omgeving van Napels. Echter is hij in Amerika en Australië ook bekend geworden als pasta met zeevruchten onder de naam Marinara. De pizza marinara uit de italiaanse keuken is wel een pizza met zeevruchten, vandaar de verwarring.

Het recept vind je hier.

Pasta Amatriciana

Sugo all’amatriciana of alla matriciana is een traditionele Italiaanse pasta saus op basis van guanciale (gezouten varkenswang), pecorino kaas en tomaat. De saus is afkomstig uit de stad Amatrice (in de bergachtige provincie Rieti), en is een van de meest bekende pasta sauzen in de Italiaanse keuken.

Het recept vind je hier.

Pasta Arrabiata

Sugo all’arrabbiata in het Italiaans, is een pittige saus voor pasta gemaakt van knoflook, tomaten en rode chili pepers gebakken in olijfolie. Arrabbiata betekent letterlijk boos in het Italiaans, en de naam van de saus is te wijten aan de hitte van de chilipepers. Arrabbiata saus wordt meestal geserveerd met penne.

Het recept vind je hier.

Pasta Carrettiera

Pasta alla Carrettiera betekent pasta met wagenmenners-saus, en is afkomstig uit Oost-Sicilie. Het is meestal pasta geserveerd met een pittige saus van verse tomaten, maar er zijn ook ongebruikelijke variaties op het thema.

Het recept vind je hier.

Pasta Puttanesca

Spaghetti alla puttanesca is een pittige, ietwat zoute Italiaanse pasta uitgevonden in het midden van de 20e eeuw. De ingrediënten zijn kenmerkend voor de Zuid-Italiaanse keuken : tomaten, olijfolie, olijven, kappertjes en knoflook.

Het recept vind je hier.

Pasta alla Boscaiola

Deze porcini paddestoelen pasta is populair in Midden-Italie, maar restaurants in heel Italië kunnen het op de kaart hebben. Over het recept is men nogal eensgezind.

Het recept vind je hier.

Pasta Pesto alla Genovese

De klassieke pesto Genovese met basilicum, pijnboompitten en parmezaan is algemeen bekend geworden. Maar wist je dat in de authentieke pastaschotel naast de pesto ook aardappelen en sperzieboontjes worden toegevoegd?

Het recept vind je hier.

Pasta Norma

Pasta alla Norma is een klassieke gerecht uit Catania (Sicilie) en vernoemd naar de beroemde opera Norma van Bellini. Het bestaat uit gebakken aubergine, tomatensaus en geraspte ricotta.

Het recept vind je hier.

Mac and Cheese

Ok, geen traditionele Italiaanse pasta, maar wel traditioneel Amerikaans dit recept met mac and cheese. Een grote favoriet bij veel kinderen.

Het recept vind je hier.

Zelf pastasaus maken met verse groenten

Het voordeel van pasta recepten is dat je snel klaar bent, dat klopt zeker als je kant en klare sauzen uit een pot gebruikt. Maar wist je dat het veel gezonder en lekkerder is om de saus zelf te maken? Je kunt hier echt alle groentes mee verstoppen die je maar wil, courgette, prei, champignons, tomaten, aubergine, alles kan hierin. De staafmixer zorgt ervoor dat er gewoon een rode saus overblijft waar niets verder aan te zien zal zijn. En ondertussen weet jij wel beter! En echt veel extra tijd hoeft dit ook niet in beslag te nemen.

Lees ook: Pastasaus maken met verse (verborgen) groenten

Pasta to go met artisjokke en wortel

Zoals ik al zei, pasta is ideaal om mee te nemen. Zeker handig is het dan als je de pasta in een weckpotje doet. Deksel erop en er kan niets geks mee gebeuren in je tas. Dit recept kan bijvoorbeeld prima bij een lunch voor onderweg. Lekkere pasta met artisjok en worteltjes.

Het recept vind je hier.

Pasta recepten met vlees

Italiaanse ovenschotel met een vleugje Hollandse bloemkool

Misschien kun je er samen niet uitkomen, wil je nu Hollandse pot eten of toch liever Italiaans? Vandaag hoef je niet te kiezen, maar te mixen. Want in deze pasta eet je gewoon je Hollandse bloemkool met hamblokjes.

Het recept vind je hier.

Pastitio; Griekse pasta

Pastitio. Dat zegt je misschien niets. Maar een ovenpasta met gehaktballetjes waarschijnlijk wel. Het heeft een beetje weg van een lasagne, maar door de kruiden oregano, kaneel en kruidnagel krijgt dit gerecht meer een Grieks tintje. En in plaats van de grote lasagnebladen wordt het gerecht gemaakt met een macaroni.

Het recept vind je hier.

Mexicaanse pasta

Pennepasta met gehakt, mexicaanse kruiden, cheddarkaas en zure room Een makkelijk gerecht wat snel op tafel staat.

Het recept vind je hier.

Pasta met wodka en chorizo

Een stoere pasta met wodka, maar tijdens het koken zal de alcohol vervliegen waardoor het voor iedereen goed te eten is. Lekker met pittige chorizo worst.

Het recept vind je hier.

Pasta met spekjes en pompoensaus

Ook deze pasta is het beste te eten tijdens de herfstdagen. Dan is het ook pompoentijd. En dat heb je nodig in dit gerecht. Lekker met knapperige rucola.

Het recept vind je hier.

Witlof, met ham en kaas

Witlof met ham en kaas, mijn moeders favoriet. Liefst gegratineerd uit de oven. Ik paste liever als kind, bbrrr ik had niks met witlof. Maar toch wil ik jullie dit recept niet onthouden. Wel eens gedacht om de witlof in combinatie met macaroni te eten? Probeer het eens uit.

Het recept vind je hier.

Pasta recepten met kip

Pasta met bbq kip

Penne pasta met spinazie en uitgebakken spekblokjes gaan goed samen met kippendijfilet wat goed op smaak zijn gemaakt met een rokerige bbq saus. Natuurlijk kun je hiervoor ook gewoon kipfilet voor gebruiken, maar kippendijen zijn iets sappiger en malser. Zeker als je ze ook nog met bot en al in de pan bakt. Trek het vlees als het gaar is van het bot af en serveer het dan bij je pasta. Het is misschien net iets meer werk, maar oh zo veel lekkerder. Dat zal gewaardeerd worden, heus.

Het recept vind je hier.

Pasta kip kerrie

Een verrassende combinatie, meestal denk ik bij kip kerrie aan een rijstgerecht. Toch kun je ook met pasta genieten van de kerriekruiden. Lekker met bloemkool en doperwtjes.

Het recept vind je hier.

Eenpanspasta; kip parmezaan

Soms is het fijn dat er van die simpele gerechten bestaan. Wat dacht van deze alles in één pan. Heerlijk voor op vakantie, scheelt een hoop afwas (voor de kids haha) Dit pastagerecht eet je met kip en parmezaanse kaas, tomaten en verse basilicum. Vind je er te weinig groente in zitten? Voeg dan nog wat (rauwe) witte kool eraan toe. Of bosuitjes bijvoorbeeld.

Het recept vind je hier.

Cajun pasta met kip en spinazie

Mijn favoriet onder de kruiden is Cajun. Een sterke pittige, beetje rokerige smaak wat je kipgerecht lekker spicy maakt. Deze pasta kende ik nog niet, maar ik ga het graag snel uitproberen. Misschien wel al deze vakantie, want ook hier heb je maar één pan bij nodig! Ideaal dus.

Het recept vind je hier.

Pasta met kipgehaktballetjes en paddestoelen

Voor de paddenstoelen liefhebber is dit gerecht een feestje om voor zich op tafel te hebben. Dit recept die je dus eigenlijk pas op in de herfstperiode, als het paddenstoelentijd is. Een mooie mix van verschillende paddenstoelen maken dit een mooi gerecht.

Het recept vind je hier.

Pasta met honingkip en spinazie

Een zomerse pasta met een zoete smaak. Lekker met veel verschillende groentes. Een gezonde maaltijd die snel op tafel kan staan.

Het recept vind je hier.

Pasta recepten met vis of zeedieren

Tagliatelle met gamba’s en romige witte wijnsaus

Een romige tagliatelle gaat er altijd wel in, hier worden lekkere grote garnalen, oftewel gamba’s in verwerkt met een witte wijn saus.

Het recept vind je hier.

Bang bang pittige pasta met garnalen

Dit is geen gerecht om je bang te maken, maar je hebt hier wel een beetje lef voor nodig. Deze pasta is een traktatie voor SPICY liefhebbers, die zin hebben in een maaltijd met pit.

Het recept vind je hier.

Vegetarische pasta met groenten

Pasta met gegrilde courgette en cashewnoten

Even een keer geen vlees, dan zijn noten een prima vleesvervanger in je maaltijd. Deze pasta eet je met een lekkere smeuïge zelfgemaakte pesto van cashewnoten en gegrilde courgette. Niet moeilijk te maken en met een fijne staafmixer is die pesto in een handomdraai gemaakt dus hier hoef je ook niet al te lang voor in de keuken te staan.

Het recept vind je hier.

Pasta met groenten, walnoot en parmezaan

Pasta is een ideaal gerecht om je kids mee te foppen. Hier kun je in de saus makkelijk wat extra groentes in verstoppen. Ze zien het niet, dus bestaat het niet. Maar ondertussen eten ze het wel op en er bestaat zelfs een kans dat ze nog een tweede portie op zullen scheppen!

Het recept vind je hier.

Pastasalades

Pastasalade met gepofte tomaatjes

Tomaten gaan bijna altijd wel door de pasta, soms gebakken bij het vlees, soms rauw als de pasta koud geserveerd wordt. Soms gebruik ik grote vleestomaten die ik dan in de saus pureer en soms gebruik ik juist lekkere pittige zongedroogde tomaatjes met een bite. Bij deze salade worden er gepofte tomaatjes gebruikt. Heerlijk uit de oven in combinatie met asperges en een fijne spinazie en een goede ham.

Het recept vind je hier.

Pastasalade met zalm

Een zomers pastasalade is lekker snel bereid en je kunt het zowel warm als koud eten. Makkelijk om bijvoorbeeld mee te nemen voor een picknick of te serveren bij een barbecue als bijgerecht. Deze salade wordt gemaakt met zalm, komkommer, cherrytomaatjes en rucola.

Het recept vind je hier.

Pastasalade met fruit

Een frisse pasta salade die zeer makkelijk weg eet tijdens de hetere dagen. Lekker fris door het zoete fruit en knapperig door de snackkomkommers en voedzaam omdat je nu volkorenpasta gebruikt.

Het recept vind je hier.

Koude pastasalade met nectarines

Een lekkere koude pasta om overal bij te hebben, op de barbecue, als lunch of bij een picknick Deze salade zal ook door de kids graag gegeten worden. Geen enge groentes, maar vriendelijke vrolijke gele maïs en rode kleine tomaatjes maken deze salade een kindvriendelijk gerecht. Lekker met veel verschillende verse kruiden op smaak gebracht.

Het recept vind je hier.

Pasta van restjes

Zoals ik hier al eerder schreef is een pasta gerecht een ideale kans om je koelkast leeg te maken. We hadden laatst weer een to good to go-pakket gekocht in de supermarkt die dit keer flink gevuld was met verschillende soorten ham en rauwkost en een grote bak verse tapenade. In de koelkast hadden we nog wat champignons, wat wortels en een prei liggen. De tapenade werd de tomatensaus en hierin heb ik wat gehakt geruld en de groentes verder mee gebakken. Dit alles door de tortellini geschept en voilà we konden aan tafel. De ham in een droge koekenpan uitgebakken en erover heen gestrooid. Eerst keken de kids een beetje met lange neus, het rook anders dan normaal. Ja dat klopt, dit komt allemaal uit het pakket van de winkel, een beetje anders dan we gewend zijn, maar net zo lekker. En ja hoor de restjes waren op! Je kan zelfs rode kool of rode bieten combineren met pasta, al zullen de Italianen het daar vast niet mee eens zijn ;-)

Lees ook

Latest posts by Isabell (see all)