Skip to Content

Tips pasgeboren baby; van verzorging tot optimaal genieten

Tips pasgeboren baby; van verzorging tot optimaal genieten

Een pasgeboren baby: zo afhankelijk van jou, zo kwetsbaar. En jij, jij als kersverse ouder, wil het zo graag allemaal goed doen. Maar hoe? Gelukkig krijg je van de kraamverzorgster veel tips over de omgang met je baby. Wij geven je hier ook fijne en/of handige tips hoe je met je piepkleine zoon of dochter om kunt gaan.

Baby valt af!

De eerste week is het normaal dat je baby niet in gewicht toeneemt, maar eerst wat gewicht verliest. Als het goed is loopt de kraamverzorgster dan bij je rond en zij houdt dit heel goed in de gaten.

Je baby zou ongeveer na een week zijn geboortegewicht wel weer moeten hebben bereikt.

De kraamverzorgster houdt het gewicht keurig bij, zodat ze goed kan inschatten of jouw borstvoeding wel goed op gang gekomen is en de baby dus genoeg voeding binnenkrijgt! Je wurm mag maximaal 10% van zijn geboortegewicht afvallen.

Temperatuur van je pasgeboren baby

Naast het gewicht is het ook belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden. In de eerste drie maanden is het noodzakelijk dat je de huisarts om raad vraagt als je baby koorts heeft of ondertemperatuur.

Scherpe nageltjes

De nageltjes van je kleintje kunnen behoorlijk scherp zijn. Helaas kan je ze nog niet knippen als ze nog zo jong zijn. Is je baby lekker aan het heen en weer bewegen met zijn handjes, dan kan het zomaar zo zijn dat hij of zij ongewild zich openkrabt

. In dat geval kun je sokjes of wantjes om de kleine knuistjes doen, zodat je kindje zichzelf niet openhaalt.

Rustig voeden

Zeker in het begin, maar eigenlijk altijd: zorg ervoor dat je rustig ontspannen kunt gaan zitten of liggen om je kindje zelf te voeden.

De eerste dagen is het niet alleen belangrijk om je baby zo alle rust te geven, maar ook bij jou zal de borstvoeding eerst goed op gang moeten komen en bij de ene moeder gaat dit nu eenmaal sneller dan bij de ander.

Door in alle rust ervoor te gaan zitten (of liggen natuurlijk) geef je het de beste kans. De baby wordt niet afgeleid en zal zo de meeste rust hebben om de tepel goed te kunnen pakken.

Het is een wisselwerking tussen jullie twee! Omdat het best wel even kan duren voordat je baby klaar is met drinken, kun je er beter even voor zorgen dat je bijvoorbeeld naar de wc bent geweest en er ook niet iemand over vijf minuten op de stoep kan staan!

Flesje in de kast

Geef je borstvoeding en wil je dit langere tijd geven? Heel goed! Maar zorg heel praktisch er wel voor dat er een pak kunstvoeding en een flesje in je kast staat.

Stel dat er iets gebeurt waardoor jij geen borstvoeding kan geven, dan is er in ieder geval iets in huis voor je baby!

Nog slimmer is het als je af en toe afkolft en zorgt dat er dus gewoon borstvoeding klaar staat voor je baby. Hoe je dit het beste bewaart, kan je lezen bij LaLecheLeague.

Leg je neer bij vermoeidheid

Vermoeidheid hoort bij het jonge moederschap (en voor vaders ook trouwens). Daar kun je van balen of geïrriteerd over zijn, of misschien wil je er gewoon niet aan en houd je eigenwijs vol dat je niet moe bent…maar je komt jezelf zo alleen maar nog harder tegen.

Zorg dat je je rust pakt als dit kan en als je moe bent: accepteer dit! Er tegen vechten maakt de situatie niet anders en kost alleen maar nog meer energie!

Jij of ik: verdeel de taken!

Probeer de taken onderling eerlijk te verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken wie deze nacht de ‘waakdienst’ heeft. Geeft mama borstvoeding, dan zal zij moeten voeden, maar de vader kan wel de luier verwisselen en de baby troosten als deze blijft huilen.

En is mama echt heel moe, dan zou je ook kunnen proberen om af te kolven zodat papa een keer in de nacht kan voeden! De ander, die geen ‘waakdienst’ heeft kan dan proberen zo goed mogelijk te slapen en zo even wat extra energie opdoen.

Hulptroepen zijn fijn

Voel je niet te trots om gewoon hulptroepen op te trommelen als je het even niet meer trekt. Een huilbaby, bijvoorbeeld, kost nu eenmaal heel veel energie.

Of als je al kinderen hebt en de één na de ander wordt ziek, bijvoorbeeld en dan heb je ook nog de baby waarbij de zorg dag en nacht doorgaat.

Opa, oma, een lieve vriendin: ze vinden het vaak helemaal niet erg om even te helpen of de zorg even op zich te nemen! Jij, als kraamvrouw, moet ook gewoon aan jezelf denken!

Je helpt je kinderen er echt niet mee door uitgeput te raken.

Denk vooruit

Let erop dat je niet voor onverwachte problemen komt te staan. Zorg bijvoorbeeld dat je iets in huis hebt voor als je baby krampjes krijgt of koorts. Maar ook praktische zaken als luiers: houd aan dat je altijd 1 nieuw pak in voorraad hebt staan!

Je zult net zien dat je baby opeens veel meer luiers verbruikt als de winkel dicht is. Of dat de voorraad bij de winkel op is terwijl jij nog maar twee luiertjes hebt liggen…

Plan niet te veel kraambezoek in

Natuurlijk is het showen van je baby iets wat je graag doet. Uiteraard wil je vol trots jouw bevallings- en babyverhalen delen. Maar wees wijs en plan het bezoek slim in! Niet iedere dag, elk dagdeel andere mensen over de vloer. Niet fijn voor de baby, niet voor jou.

En ook niet voor oudere broertjes en zusjes, voor wie de wereld toch al op z’n kop staat. Heb even heel bewust tijd voor elkaar binnen je gezin. Ook voor jullie als ouders onderling!

Onzeker zijn

Voel je je onzeker? Dat is zeker niet raar! Vraag gewoon anderen om raad als je onzeker bent. Maar ook: volg je moederinstinct maar!

Als eerste aanspreekpunt zal in de eerste week waarschijnlijk de kraamverzorgster er zijn. Is zij er op dat moment even niet, dan is het prima om anderen om raad te vragen.

Niets raars aan, iedere kersverse moeder is onzeker. En beter te veel dan te weinig gevraagd!

Oma, vriendinnen die al moeder zijn: zij vinden het echt niet erg als je iets weten wilt.

Maar ook gewoon de professional is er voor je. In de kraamweek kun je gewoon de verloskundige om raad vragen, die in die week ook nog af en toe langs zal komen. Maar ook je huisarts is er voor je.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)