Skip to Content

Paracetamol zwangerschap als pijnstilling bij hoofdpijn?

Paracetamol zwangerschap als pijnstilling bij hoofdpijn?

Een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap is hoofdpijn! Dat zeurende gevoel, het constante gebonk dat het ons zo lastig maakt om te functioneren, dat willen we kwijt. Dus je denkt dan al snel aan een Paracetamol zwangerschap.

Als je niet zwanger bent, dan denk je er niet eens over na en pak je zo een paracetamolletje uit de kast. Maar ben je zwanger, dan moet je ineens gaan nadenken of dat wel zomaar kan. Elk medicijn, elke vitamine, alle voedsel- en drinkwaren zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. En zo is het ook met hoofdpijn en wat je daarvoor mag gebruiken. Daarom vroeg ik me af, wat mag nu wel en wat mogen we niet bij hoofdpijn gebruiken? 

Hoofdpijn

In het kort komt hoofdpijn tijdens de zwangerschap vooral tijdens het eerste en het derde trimester voor. De redenen? Tijdens het eerste trimester kan je hoofdpijn krijgen voornamelijk vanwege de aanmaak van meer hormonen en doordat er meer bloed in omloop is.

Tijdens het derde trimester kan hoofdpijn een gevolg zijn van het extra gewicht dat je met je meesjouwt, dankzij de houding die je vervolgens aanneemt en een tekort aan slaap als gevolg van de dikke buik.

In het artikel over hoofdpijn tijdens de zwangerschap deelde ik al een aantal tips waarbij je geen chemische middelen tot je hoeft te nemen.

Aangezien die tips niet altijd het gewenste effect opleveren en je soms ook gewoon graag wil grijpen naar het voorheen zo gebruikelijke pilletje, gaan we daar in dit artikel op in.

Pijnstillers tijdens de zwangerschap

Een paracetamol is de meest voordehandliggende oplossing, maar er zijn natuurlijk ook andere bekende remedies die we kunnen gebruiken bij hoofdpijn. Zoals bijvoorbeeld Ibuprofen, Advil, Aspirine, Panadol, Antigrippine of Dyclofenac.

  • Paracetamol; deze kun je gewoon veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Verderop lees je hier meer over.
  • Ibuprofen wordt afgeraden, omdat bij het gebruik van de pijnstiller het risico op aangeboren afwijkingen verhoogd is. Vooral tijdens de tweede helft van je zwangerschap kan dit een risico zijn. Op Apotheek.nl wordt met hoofdletters aangegeven dat je dit medicijn NIET moet slikken. Het kan ook nog problemen bij de bevalling geven. Genoeg reden om die in de kast te laten liggen. Hetzelfde geldt voor Advil. Het is heel simpel, de werkzame stof van Advil is Ibuprofen. Deze pijnstiller kun je ook beter niet innemen.
  • Bij zowel Aspririne, als Dyclofenac volgt hetzelfde antwoord en wordt er met hoofdletters aangegeven dat je het tijdens je zwangerschap NIET moet gebruiken. Zeker niet tijdens de tweede helft van de zwangerschap wegens dezelfde redenen als bij Ibuprofen.
  • Panadol kan je overigens wel veilig gebruiken. De werkzame stof van Panadol is namelijk paracetamol. En dat vormt geen risico voor je ongeboren kind. Hetzelfde geldt voor Antigrippine.

Op de website van alle apotheken in Nederland kun je alle informatie over medicijnen en het gebruik van die medicijnen tijdens de zwangerschap vinden. In mijn research viel op dat er bij alle medicijnen tegen hoofdpijn duidelijk aangegeven wordt dat wanneer een medicijn niet geschikt is, het alternatief paracetamol wel mag.

Dit komt mede doordat er meer ervaring is bij het gebruik van paracetamol bij zwangerschap. Gelukkig heeft die ervaring als resultaat dat paracetamol veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.

Paracetamol zwangerschap

Paracetamol kunnen we dus veilig gebruiken wanneer we last krijgen van hoofdpijn. Maar dan nog wordt er aangegeven dat je hier weinig van mag gebruiken. Dit komt neer op de laagste dosering aangegeven op de bijsluiter van paracetamol en dat is niet meer dan 6 per dag.

Daarnaast mag het medicijn niet langer dan vijf dagen achtereen genomen worden.

‘Gewone’ paracetamol, paracetamol met coffeïne of paracetamol met codeïne

Dan kunnen we nog een keuze maken uit verschillende soorten paracetamol. De gewone paracetamol, paracetamol met coffeïne of paracetamol met codeïne. Voor mij is het onderscheid altijd onduidelijk geweest en nu wil ik voor eens en altijd duidelijkheid hierover! Bij deze!

  • De gewone paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. De dosering is zoals hierboven benoemd. Tijdens de zwangerschap mag je niet meer dan de laagst aangeraden dosering per dag, 6 pilletjes.
  • Paracetamol met coffeïne: Wanneer je paracetamol met coffeïne gebruikt, werkt deze net als gewone paracetamol pijnstillend en koortsverlagend, maar heeft deze als nevendoel ook een opwekkend effect. Daar moet je een beetje mee oppassen, want een bijwerking is dat je last kan krijgen van hartkloppingen. Tijdens de zwangerschap mag je het gewoon gebruiken, mits je niet meer dan 4 per dag neemt en niet langer dan een week gebruikt. Als je geen pijn meer hebt, moet je ook direct stoppen met het innemen van deze pijnstiller.
  • Paracetamol met codeïne werkt ook pijnstillend en koortsverlagend, maar kan ook de prikkelhoest dempen. De pijnstiller wordt voornamelijk bij griep en pijn voorgeschreven. Ook deze kan je veilig gebruiken, maar in nog beperktere mate dan de gewone paracetamol en die met coffeïne. Daarbij mag je deze pijnstiller niet vlak voor de bevalling innemen, aangezien je kind na de bevalling last kan krijgen van ademhalingsproblemen.

Paracetamol: Veilig

Uit mijn research is gebleken dat paracetamol veilig kan worden gebruikt, mits het in beperkte mate wordt ingenomen. Heb je meer nodig of het helpt niet, dan is het vooral belangrijk dat je de arts om raad vraagt.

Ook zou ik persoonlijk voor de gewone paracetamol kiezen. Hier staan de minste ‘maren’ en ‘mitsen’ bij en daarbij voel ik me persoonlijk het meest comfortabel bij.

De andere soorten paracetamol kun je ook veilig gebruiken, anders zou het zeker afgeraden worden. Of zoals ze dat doen op de website van de apotheek, wordt het zelfs met hoofdletters aangegeven wanneer je het echt niet moet gebruiken.

Mijn tip, raadpleeg eerst de algemene website van de apotheek. Het geeft je direct antwoord en het alternatief word je ook geboden.

Bij mij overheerst opluchting, want je mag in ieder geval wel iets innemen wanneer je last krijgt van hoofdpijn! Dat vraagstuk hebben we dan ook weer opgehelderd.

Omschrijving van de afbeelding

Daphne Keislair
Follow me!