Op maandag is het weer zover. Dan is het papa dag in ons huis. Elke dag na het weekend is mijn man thuis bij de kinderen. Ik ben dan aan het werk en mijn man past op de kinderen. Ja, echt! Sommige mensen noemen het nog steeds oppassen, wanneer hun vader thuisblijft. Ik krijg er de kriebels van. Want je past niet op je eigen kinderen, ook vaders niet.

Steeds meer normaal

Eigenlijk krijg ik net als Victoria ook de kriebels van het woord papa dag. Want als ik thuis ben is het toch ook geen mamadag? Ik weet dat er al een tijd een evolutie gaande is dat vaders steeds meer een evenwichtigere rol vervullen met hun vrouw samen in het huishouden. Dus dat vaders thuisblijven komt ook steeds vaker voor.

Laten we dan het woord papa dag ook maar eens uitvegen. Laten we het fenomeen maar normaliseren, net als het feit dat het normaal is dat vrouwen werken. Neemt niet weg dat de dagen dat papa thuis is, anders worden beleefd dan wanneer mama thuis is.

Want wat is er anders op papa dag?

Dit kun je natuurlijk het beste aan de kinderen zelf vragen. Want zij merken de verschillen van een papa of mama thuis. En dit is natuurlijk ook anders dan wanneer papa en mama allebei thuis zijn. Dus wat is het verschil als papa of mama alleen thuis is?

Meerdere meisjes tegelijk spelen

Ik heb altijd gemengde gevoelens als er twee meisjes bij ons komen spelen. Er bestaat de kans dat er iemand buiten valt. Dit heb ik zelf vroeger meegemaakt op school. Vandaar dat ik er zelf altijd een voorstander van ben dat er onze kinderen met één klasgenootje tegelijk spelen thuis. Ik wil mijn kinderen dat leed besparen van het vijfde wiel aan de wagen worden. Maar je kunt ze niet altijd beschermen en soms is dat ook niet goed. Want ze moeten het zelf ervaren.

En mogelijk gaan ze het nooit ervaren en gedijen zij heel goed met het spelen met twee anderen. Mijn man had geen ‘traumatische jeugdervaringen’ dus hij vindt het geen probleem als er meerdere meiden mee uit school naar ons huis komen om te spelen. Op maandag is ons huis dus gevuld met klasgenootjes. Kinderen weten al heel snel bij welke ouder ze moeten zijn om iets voor elkaar te krijgen 😊.

Ei bakken

“Pap! Mogen we een gebakken ei?”, roept onze dochter al als ze één stap uit school heeft gezet. Elke maandag is het weer zover dat ze hier om vraagt. En vaak mogen ze dit ook. Maar als het niet mocht, dan hoor ik dat direct op dinsdag. Want dan krijg ik de vraag. En waarom vragen ze dit nou eerst aan hun vader? Mijn reputatie leert ons dat mijn dooier vaker kapot gaat tijdens het bakken van een spiegelei.

Klussen

Op maandag worden ook de mannenklussen gedaan. Denk hierbij aan gaatjes boren, buiten de ramen lappen of de dakgoot leeghalen. Mij zie je niet zo snel met een boormachine in de weer, maar gelukkig mijn man wel. En ons zoontje van 2 jaar vindt het maar wat leuk om dan zelf zijn eigen kinderboormachine erbij te pakken en ook een gat in de muur te boren.

Tuin werken

In de lente is mijn man graag in de tuin. De haag wordt gesnoeid, de blaadjes worden bijeengeveegd en het terras wordt schoon gespoten. Heerlijk werken in de buitenlucht. Ons zoontje is dan heerlijk in de weer met zijn kinderbezem en helpt graag mee. Alleen is dat helpen bij kinderen niet altijd helpen. Je kent het vast wel dat de blaadjes dan de andere kant op gaan dan zou moeten. Maar gezellig is het wel.

Koken

Mijn man vindt koken leuk en kan dit ook beter dan dat ik het kan. Dus de kinderen mogen vaak helpen. Bijvoorbeeld bij het bakken van pizza. Ze helpen dan met het kneden van het deeg, het rollen en versieren met allerlei lekkere groentes. Hij is hier wat vrijer in. Ik vind het zelf al snel te lang duren en geklieder met deeg. De kinderen genieten hier erg van. En zo zijn de taken mooi verdeeld. En ik hoorde gisteren van mijn dochter dat ze stiekem na het eten nog een snoepje hadden gekregen. Ja, typisch iets voor op een papa dag.

Stoeien

Op maandag wordt er veel meer gestoeid op de bank, worden de kinderen rond geslingerd en rennen ze achter elkaar aan door de woonkamer. Ik doe dit ook af en toe, maar ik weet dat mijn man meer kilometers door de kamer rent dan ik.

Inkomsten

Vroeger toen ik nog jong was, was het heel normaal dat vaders vijf dagen per week werkten en moeder de hele dag thuis was. Tegenwoordig is dat anders. Mijn man werkt nu vier dagen, wat betekent dat er minder inkomsten vanuit hem komen. Ik werk wel één dag, maar dat weegt niet op tegen het salaris wat hij verdient.

Maar het is wel waar we gelukkig van worden. Ik vind het heerlijk om te mogen werken en niet fulltime moeder te zijn en mijn man vindt het leuk om één dag thuis te zijn bij de kinderen (zonder moeder erbij 😊). De interactie is dan toch anders. En de tijd gaat al snel genoeg. Voor je het weet zitten de kinderen alweer op school.

Maar de inkomsten zijn daardoor wel omlaag gegaan. Wat we er graag voor over hebben en ook kunnen lijden. Is dit niet het geval bij jullie? Dan zou je er als vader ook voor kunnen kiezen om 9 uur te werken in 4 dagen. Je moet dit uiteraard wel overleggen met je werkgever of dit mogelijk is.

Huishouden

In sommige huishoudens is de vader wel een dag thuis om voor de kinderen te zorgen als moeders werkt, maar hoeft hij verder niets in huis te doen. Dat gaat er bij mij echt niet in! Als je thuis bent, dan kun je prima wat doen in het huishouden. (En gelukkig helpt mijn man uit zichzelf al heel goed). Maar voor de andere vaders die wel denken dat ze lekker de hele dag met de Lego kunnen spelen. Nee nee, zo werkt het niet. Pak de stofzuiger en vouw de was op. Want op de ‘mamadagen’ kunnen wij als moeders ook niet de hele dag gezellig strijkkralen.

Voordelen

Ik ben een voorstander voor een papa dag (behalve dan de term 😊). Alle dingen die papa met ze onderneemt, kunnen mama’s uiteraard ook doen. Maar de aanpak van elke ouder is uniek. Elke vader en moeder doet andere activiteiten met kinderen, waardoor het waardevol is om beiden ook één of meerdere dagen alleen met de kinderen thuis te zijn. Zo krijgen jullie kinderen het beste van twee werelden.

Hoe is jullie verdeling? Hebben jullie ook mama- en papa dagen?

Lees ook

Anita Schokker
Laatste berichten van Anita Schokker (alles zien)