Naast eieren zoeken kun je nog heel veel meer spelletjes doen en Paas activiteiten. Ik zag het een en ander voorbijkomen en dat inspireerde me om een overzichtje te maken met de leukste spelletjes. Zo kom je ook, mocht het slecht weer zijn, het Paasweekend wel door, zonder dat je na afloop allemaal verstopte eieren hoeft te gaan zoeken die gaan rotten en je huis laten stinken ;-)

Thema spelletjes Pasen

Konijn prikje

In plaats van ezeltje prikje, konijn prikje. In plaats van met een spijker met stickers op een krijtbord.

Sport en spel Paas activiteiten met eieren

Jeu de boules

Een variant op jeu de boules of cricket, maar dan in plaats van zo dicht mogelijk bij de kleine bal, probeer je in de doos te scoren.

Eierrace

Zet een parcours in je woonkamer of tuin uit en ga de strijd aan tegen elkaar. Leg een ei (gekookt of ongekookt dat is aan jullie. Durf jij een ongekookt ei aan?) op een lepel en volg dit parcours. Een parcours met bijvoorbeeld de volgende elementen:

  • Over een stoel heen lopen.
  • Draai een rondje.
  • Loop achterstevoren.
  • Hevel de lepel over van de ene naar de andere hand.
  • En beleef plezier!

Extra moeilijk is het als je de lepel moet vasthouden met je mond en niet mag aanraken met je handen!

Kegelen

In plaats van met de gewone kegels wordt er met zogenaamde eieren gekegeld! Hiervoor kan je bijvoorbeeld een aantal flessen water gebruiken (waar je met papier een leuk konijntje opplakt) en vervolgens gevulde waterballonnen om mee te gooien.

Blikgooien

Met wortelvormige verzwaarde zakjes (bijvoorbeeld vilt gevuld met rijst of zand) wordt er op het met zwart getekende konijn op karton gegooid om door het grote gat in de buik of het kleinere gat van de mond te gooien.

Paashazen race

Net zoals zaklopen loop je van de ene kant naar de andere kant van het veld. In een zak ben je natuurlijk behoorlijk aan het hopsen zoals een echt konijntje ook doet en de oortjes maken het helemaal af!

Paashaastikkertje

Ik vroeg zojuist aan mijn kinderen of ze nog leuke ideeën hadden om te doen tijdens het Paasfeest.
– “Paashaastikkertje, mam.” Zegt mijn dochter.
“Dat klinkt leuk, hoe gaat het?”
“Nou, als je getikt bent, dan moet je op je knieën de grond gaan zitten en met je handen moet je twee haasoren vormen boven op je hoofd. En dan moet iemand anders over je heen springen en dan ben je weer vrij.”
– “Oh, tof! Dat ga ik toevoegen aan het stuk. Dankjewel.”
Dus bij deze. Paashaastikkertje, graag gedaan!

Natuurlijk kan je ook alle deelnemers van een staart voorzien en dan die laten afpakken.

Lego

Lego blijft één van mijn favoriete speelgoed allertijden. En ik ben vast niet de enige, want lego bestaat al jaaaaaaaren. Dus met Pasen kan je Lego ook goed inzetten. Maak een paasei, paashaas, een paasmandje of bouw de grot van Jezus.

Playmobil

Playmobil is heel interessant speelgoed wanneer je iets wilt naspelen. Het Paasverhaal is bij uitstek een verhaal wat je kunt vertellen en spelen via de poppetjes en het speelgoed van Playmobil. Het mooie tijdens zo’n verhalenspel is dat de vragen vanzelf op een natuurlijke wijze komen. Want je gaat allicht de volgende vraag krijgen: “Hoe kon Jezus de steen opzij duwen terwijl hij al dood was?”

Klei

Gezellig kleien is leuk voor alle leeftijden. Klei een heleboel paaseieren. Wie kan de meeste eieren kleien van één potje klei?

Wie maakt de mooiste paashaas van het gezin?

Zijn jullie een heuse knutselfamilie? Hier vind je nog meer vrolijke paasknutsels.

Lees ook: Pasen knutselen

Eieren zoeken

Natuurlijk mag het eieren zoeken ook niet ontbreken in dit spelletjes overzicht. Wat dacht je bijvoorbeeld van glow in the dark eieren zoeken als het nog (of al) donker is? Zeker als Pasen vroeg in het jaar valt een echte aanrader.

Natuurlijk hoort eieren zoeken er ook bij. Natuurlijk kan je dit zo leuk of makkelijk maken als je zelf wil!

Educatieve activiteiten Pasen

Ei patronen

Op dit enorme ei staan een aantal rijen waar je een begin kan maken van een patroon en de kinderen hem na moeten maken met gekleurde fiches (in verschillende formaten).

Eieren-memory

Natuurlijk mogen de spelletjes met eieren ook niet ontbreken in dit overzicht ;-) Wat dacht je bijvoorbeeld van dit idee van Nele met een memory spel met de kleine eitjes uit de surprise-eieren? Je vult telkens twee eitjes met dezelfde inhoud zoals: macaroni, kleine kiezelsteentjes, paperclips, knikkers enzovoort. Om de beurt mogen de spelers rammelen met twee eitjes en zo dezelfde bij elkaar te laten zoeken.

Dit spel vindt je hier.

Paaseieren memory

Nog een variant op het memory spel, maar in plaats van goed te luisteren en voelen moet je nu goed kijken en onthouden terwijl je op zoek gaat naar twee eierschalen met precies dezelfde inhoud.

Paasei tangram

Juf Annelies maakte voor de kinderen in haar klas wel een heel bijzonder tangram; namelijk in de vorm van een paasei. Met allemaal driehoekjes en andere vormpjes. Waar ze zelf figuren van kunnen maken of als puzzel weer het paasei in elkaar leggen.

Bijbelteksten speurtocht

Ben je op zoek naar een meer gelovigere insteek van Pasen en geschikte activiteiten; dan is deze bijbelteksten speurtocht een absolute aanrader. De teksten zijn in het Engels, dus met jonge kinderen wellicht eerst even vertalen.

Dit spel vindt je hier.

Gezelschapsspelen thema Pasen

Ganzenbord Pasen

Ook dit spel Ganzenbord is bedacht door Maike. Of althans, het spel kent iedereen wel. Maar dit bord en spelregels in het kader van Pasen heeft zij ontwikkeld. Je rolt met de dobbelsteen, zet het aantal passen vooruit en doet eventueel een aanvullende opdracht. Degene die het eerste bij de paasmand is, heeft gewonnen.

Dit spel vindt je hier.

Dobbelstenen bordspel

Maike maakte voor Pasen een dobbelsteenspel, het lijkt ook wel een beetje op bingo, maar dan zonder de plaatjes zoals hierboven en ze moeten zelf gaan dobbelen voor de cijfers. De kinderen gooien met de dobbelsteen en kleuren het vakje met het gegooide cijfer in. Wie heeft als eerste de vakjes vol? Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en daarom fijn om ook in de klas te spelen.

Dit spel vindt je hier.

Bingo Pasen

Op pinterest kwam ik deze bingokaarten tegen in Pasen  /lente thema. De tekst is Engels, maar de afbeeldingen zijn natuurlijk zonder taal dus universeel en ook voor peuters en kleuters te begrijpen. Je kan ze eenvoudig downloaden, uitprinten en plastificeren zodat je er meerdere keren plezier van hebt.

Je vindt dit spel hier.

Paashaasspel als alternatief voor eieren zoeken

Dit spel vond ik op Hip & Hot en is een spel waarbij je op zoek gaat naar papieren paashazen in plaats van eieren. Geen gedoe meer als je een eitje niet terugvindt en gaat rotten ;-) Het kind met de meeste eieren mag als eerste een chocolade-ei uitzoeken, en daarna omstebeurt de rest. Zodat iedereen ook evenveel eitjes heeft en je geen ruzie krijgt.

Dit spel vindt je hier.

Boter-kaas-en-eieren variant