Toen ik twee jaar geleden zwanger probeerde te worden, lukte dat niet meteen. De eerste paar maanden laat je het nog op zijn beloop, maar al snel ga je zoeken: hoe zit dat met die ovulatie, hoe vergroot je je kansen, duurt het niet al te lang? Eén van de manieren om de kans te vergroten is door ovulatietesten te gebruiken.

Wist je dat je meer dan de helft van je cyclus helemaal niet vruchtbaar bent? Erg vervelend als je zwanger wilt worden, want aan die dagen heb je ‘niks’. Je bent dan eigenlijk aan het wachten op je vruchtbare dagen of je zit in spanning of je ongesteld gaat worden of niet… Als je weet wanneer je ovulatie is, weet je wanneer je de meeste kans hebt op een zwangerschap.

Wanneer ben je vruchtbaar / vruchtbare dagen berekenen?

Omdat sperma een aantal dagen kan overleven in de baarmoeder, kan je zwanger worden als je onbeschermd vrijt vanaf een dag of 4, 5 voor je ovulatie. Na het moment van ovulatie heb je nog maar een aantal uur de tijd. Voor de grootste kans op bevruchting kan je het beste om de twee dagen vrijen. Als je elke dag of vaker vrijt, kan het zijn dat de kwaliteit van het sperma minder wordt.

Ovulatie is een moeilijker woord voor ‘eisprong’. Elke menstruatiecyclus springt er één eitje. Vlak voor het springen van de eicel en vlak daarna ben je vruchtbaar. De vruchtbare dagen beginnen 2 dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong (ovulatie) ben je vruchtbaar. Dat is dus gemiddeld maar 3 dagen. Natuurlijk kan je ook zwanger worden als je bijvoorbeeld 3 tot 6 dagen voor de ovulatie vrijt. Een zaadcel kan namelijk wel 6 dagen overleven in je lichaam! De zaadcellen liggen dan gewoon te wachten op de eicel.

Daarnaast zwemmen zaadcellen niet heel snel en hebben ze nog behoorlijk wat tijd nodig om bij de eicel te komen die uit de eileider komt. De eicel zelf is na de ovulatie nog 12 uur goed vruchtbaar, dat betekent dat een zaadcel goed door het membraan, de buitenkant van de eicel, kan om de eicel te bevruchten. Na die 12 uur neemt de vruchtbaarheid af.

Wil je dus graag zwanger worden, dan kun je het het beste seks hebben tussen de 3 dagen voor je eisprong tot 12 uur erna. De kans op een zwangerschap is echter wel een stuk kleiner dat dit gebeurt. Het maakt voor een zwangerschap trouwens niet uit of de zaadcel al een poos in je lichaam zit, je hebt dan niet meer kans op een miskraam of afwijkingen.

Wat is ovulatie?

Even weer terug naar de basis. Een cyclus begint bij de eerste dag van je menstruatie. Daarna, of tegelijkertijd, wordt er een eicel in één van je eierstokken klaargemaakt, de eicel wordt rijp. Er ontstaat een eiblaasje in de eierstok, daarin ontwikkelt zich de eicel totdat hij rijp is. Als die rijp is dan gaat hij ‘springen’. Dat betekent dat de eicel de eileider ingaat, richting de baarmoeder, waar de bevruchting plaats kan vinden. Eenmaal bevrucht, kan het zich na de eerste celdelingen gaan innestelen in de baarmoeder.

Als dat allemaal goed is gegaan, ben je zwanger. Vindt er geen succesvolle bevruchting en/of innesteling plaats, dan word je ongesteld en dan begint het feestje weer opnieuw. Je ovulatie is 12 tot 16 dagen voordat je weer opnieuw ongesteld wordt. Ben je regelmatig ongesteld, dan kun je uitrekenen wanneer ongeveer je eisprong is.

Wanneer is de ovulatie?

De ovulatie vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van de menstruatiecyclus. Als je een heel korte cyclus hebt, zou het kunnen dat er geen ovulatie plaatsvindt. Als je net bent gestopt met hormonale anticonceptie of na een bevalling (vooral als je borstvoeding geeft) kan het soms een aantal maanden duren voordat je ovuleert, zelfs als je wel weer menstrueert.

Symptomen eisprong (ovulatie)?

Sommige vrouwen kunnen de ovulatie voelen, de ene maand links, de andere maand rechts. Sommige vrouwen hebben een ovulatiebloeding: op het moment van ovulatie verliezen ze wat druppeltjes bloed of hebben roze of bruine afscheiding. Dan weet je het moment heel precies. Maar als dat bij jou niet het geval is, kan je toch op een aantal manieren erachter komen wanneer je precies ovuleert.

Lichaamstemperatuur stijgt

Als je je lichaamstemperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip, direct na het opstaan, meet, kan je zien wanneer je ovulatie is geweest. Als je een regelmatige cyclus hebt, en je doet dit een aantal maanden, dan weet je steeds beter wanneer tijdens jouw cyclus de ovulatie plaatsvindt. Dat kan je zien doordat je lichaamstemperatuur langzaam iets daalt tussen je menstruatie en je ovulatie. Direct na je ovulatie is er een stijging van 0,2 tot 0,5 °C. Die stijging kan je waarnemen.

Stijging LH hormoon

Je lichaam is eigenlijk één groot samenspel van hormonen. Doet het ene hormoon dit, dan voel jij je zus of zo en gaat een ander hormoon weer aan het werk. Zo is het ook met de ovulatie, net vóór dat het eitje gaat springen, stijgt het luteïniserend hormoon. Eh watte? Maakt niet uit wie de naam heeft bedacht, het hormoon is in ieder geval erg handig. Want het hormoon is te meten via een test waardoor je met zekerheid kan zeggen of je vruchtbaar bent of niet, daarover straks meer. Dit hormoon is een symptoom van je ovulatie wat je niet gelijk merkt als je het niet meet. Gelukkig zijn er ook symptomen van de ovulatie die je kunt merken zonder hormoontest.

Verhoogd libido

Omdat je lichaam door het luteïniserend hormoon weet dat de eisprong eraan zit te komen, gaat je libido omhoog en worden je borsten gevoeliger. Je lichaam vertelt je eigenlijk dat het nú een handig moment is om te vrijen want je bent vruchtbaar. Het is alleen geen signaal waar je blind op kunt vertrouwen, want we worden niet helemaal geregeerd door hormonen. Een bosje bloemen, een kilo chocola of samen een avondje uit kunnen natuurlijk ook wonderen doen…

Stand baarmoedermond

Een betrouwbaar signaal is de stand van je baarmoedermond. De baarmoedermond is het gladde uitsteeksel dat je diep in je vagina kunt voelen. Als je net na je menstruatie voelt, voel je hoe je baarmoedermond voelt als je niet vruchtbaar bent. Ben je een paar dagen later wel vruchtbaar, dan ligt je baarmoedermond wat hoger, voelt hij zacht aan in plaats van hard, en staat hij een beetje open (om de zaadcellen door te laten). Dit is een betrouwbaar signaal, maar wat lastig te voelen. Vlak voor de ovulatie wordt de baarmoedermond wat zachter en ligt wat hoger, zodat de zaadcellen gemakkelijker in de baarmoeder kunnen komen.

Verandering cervixslijm

Een laatste symptoom is het bekijken van het cervixslijm. Dat is slijm uit je baarmoederhals en dit verandert gedurende je cyclus. Ben je niet vruchtbaar, dan is het slijm doorzichtig en elastisch. Ben je wel vruchtbaar, dan is het slijm witter of geliger en minder elastisch. Als je elke dag het slijm uit je vagina checkt, schijn je het verschil te gaan zien. Het vaginale vocht wordt rond je vruchtbare periode wat meer en lijkt op eiwit. Als je het tussen je vingers hebt en je trekt je vingers uit elkaar, dan lijkt het wat elastisch en komen er slierten.

Eisprong voelen?

Ongeveer 20% van de vrouwen voelt de eisprong, je hoeft je dus gee