Zwanger worden. De theorie kennen we allemaal, maar in de praktijk gaat het soms niet zoals je wil. Wil je graag weten op welk moment in je cyclus je het gezellig moet maken met je partner, met een zo groot mogelijke kans dat het leidt tot een zwangerschap? Dan moet je op de eisprong letten. De ene vrouw voelt precies aan haar lichaam aan wanneer die is, de andere heeft dat niet. Wat je dan nog wel kunt doen is temperaturen. Ook als je juist even niet zit te wachten op gezinsuitbreiding of als je gewoon meer wilt weten over je cyclus, kun je je temperatuur in de gaten houden om te weten wanneer je eisprong is. Daar moet ik wel even bij vertellen dat deze methode niet echt een betrouwbare methode is als anticonceptie.

Lees ook: Ovulatie berekenen; wanneer zijn de vruchtbare dagen en kan je eisprong voelen
Lees ook: PCOS en zwanger worden; symptomen en klachten herkennen

Ovulatie

Even weer terug naar de basis. Een cyclus begint bij de eerste dag van je menstruatie. Daarna, of tegelijkertijd, wordt er een eicel in één van je eierstokken klaargemaakt, de eicel wordt rijp. Er ontstaat een eiblaasje in de eierstok, daarin ontwikkelt zich de eicel totdat hij rijp is. Als die rijp is dan gaat hij ‘springen’. Dat betekent dat de eicel de eileider ingaat, richting de baarmoeder. Dit heet je eisprong, of met een wat chiquer woord: ovulatie. Je ovulatie is 12 tot 16 dagen voordat je weer opnieuw ongesteld wordt. Ben je regelmatig ongesteld, dan kun je uitrekenen wanneer ongeveer je eisprong is.

Vruchtbare dagen

De dagen dat je vruchtbaar bent zijn dus de dagen rondom je eisprong. Zaadcellen kunnen ongeveer drie dagen overleven in de baarmoeder. Daarnaast zwemmen zaadcellen niet heel snel en hebben ze nog behoorlijk wat tijd nodig om bij de eicel te komen die uit de eileider komt. De eicel zelf is na de ovulatie nog 12 uur goed vruchtbaar, dat betekent dat een zaadcel goed door het membraan, de buitenkant van de eicel, kan om de eicel te bevruchten. Na die 12 uur neemt de vruchtbaarheid af. Wil je dus graag zwanger worden, dan kun je het het beste seks hebben tussen de 3 dagen voor je eisprong tot 12 uur erna. Maar goed, dan moet je dus wel weten wanneer je eisprong is.

Symptomen ovulatie

Deze dingen gebeuren in je lijf als je een ovulatie hebt:

  • Vlak voor de ovulatie, ongeveer twee dagen ervoor, stijgt het hormoon LH in je lijf. Dit hormoon zorgt ervoor dat de ovulatie tot stand komt. Met ovulatietesten kun je dit hormoon meten. Je kunt die een paar dagen achter elkaar doen om te kijken of het hormoon stijgt en of de ovulatie dus bijna komt.
  • Sommige vrouwen voelen hun eisprong ook. Zelf heb ik dat niet. Maar het schijnt dat je dan een stekende pijn aan één kant onderin je buik voelt. Voel je dit af en toe en is dat meestal ongeveer 14 dagen voordat ongesteld wordt, dan kan het zijn dat jij hoort tot de groep die het wel voelt.
  • Verandering van de uitscheiding. Het slijm uit je vagina verandert rondom je eisprong. Dat moet ook, want zo kunnen de zaadcellen er beter doorheen om naar hun doel toe te gaan. Deze verandering kun je soms zien bij een toiletbezoek.
  • Vlak na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Dit kun je dus meten. Wil je meer weten over wanneer je ovulatie is, dan kun je je temperatuur meten. Dat heet de ovulatie basale temperatuursmethode.

Ovulatie basale temperatuursmethode

De ovulatie basale temperatuursmethode is een methode om erachter te komen wanneer je eisprong is. Vlak na je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 graden. Als je dus elke dag je temperatuur meet kun je erachter komen wanneer je eisprong is, of eigenlijk net is geweest. Het is daarbij wel belangrijk dat je dat temperaturen altijd onder dezelfde omstandigheden doet. Als je bijvoorbeeld net gesport hebt dan is je lichaamstemperatuur ook hoger, dus dan is het niet handig om te meten. Het beste is als je elke ochtend direct na het wakker worden gaat meten, dan heb je de meeste betrouwbare metingen. Nog een tip, gebruik een speciale ovulatiethermometer, deze vind je hier. Een gewone thermometer meet tot 0,1 graden precies. Hiermee kan de afwijking in het meten meteen een verkeerd beeld schetsen. Een ovulatiethermometer meet in principe tot 0,01 graden. Dat is dus meer secuur en dus betrouwbaarder.

Hoe betrouwbaar is deze methode?

Wil je de ovulatie basale temperatuursmethode gebruiken als anticonceptie dan moet ik er wel even bij zeggen dat het niet echt een betrouwbare methode is. De reden hiervoor is dat de stijging van je temperatuur plaatsvindt vlak na de eisprong. Maar een paar dagen ervoor wel ben je al vruchtbaar. Dus heb je daarvoor al seks gehad dan kun je daarvan toch zwanger raken.

Wil je meer weten over wanneer je eisprong is? Dan is dit wel een methode die je kunt gebruiken. Het handigste is om ook op de andere signalen te letten, bijvoorbeeld of je uitscheiding verandert. Zo kun je meer te weten komen over je lijf en over je cyclus.

Wil je graag zwanger worden en wil je deze methode gebruiken om te weten wanneer je je man of vriend wat extra lief aan moet kijken? Dan is het goed om te weten dat de temperatuurstijging pas na de eisprong plaatsvindt. Dus eigenlijk ben je dan al aan de late kant. Eigenlijk moet je een paar dagen daarvoor seks hebben gehad om een grotere kans te hebben dat je zwanger wordt. Meet je een paar maanden achter elkaar dan kun je waarschijnlijk meer te weten komen over je cyclus. Dan kun je die kennis gebruiken om te weten wanneer je eisprong is, en dat je dus vlak daarvoor seks moet hebben.

Eggs in the hand stockphoto from Shutterstock / yurakrasil

Geke Douw