Naar een dierentuin gaan blijft gewoon leuk. Kinderen vinden het geweldig. En als ouders geniet je van de gezichtjes van je kinderen (en ja, stiekem ook nog van de dieren). Een bijkomend voordeel is dat je meteen de nodige beweging af kunt vinken. De grote dierentuinen kent iedereen wel: Artis, Ouwehands dierenpark, Blijdorp… Maar er zijn ook tientallen kleine (goedkopere) dierentuinen in Nederland.

Inhoud verberg

Dierentuin en thematuin

Er is een verschil tussen een dierentuin en een zogenaamde ‘thematuin’. In een dierentuin vind je allerlei soorten dieren, in een thematuin vind je van één soort veel verschillende dieren. Denk aan vogelparken en vlindertuinen. Hieronder vind je ze gegroepeerd. Wij hebben als gezin nog heel wat af te vinken, en van de meesten had ik nog nooit gehoord. Mooie lijst voor komende zomer dus! Hieronder vind je eerst lijsten met themaparken, daarna vind je een lijst kleine dierentuinen.

Vogelparken in Nederland

Uilen- en dierenpark De Paay – Beesd

Het leukste van dit dierenpark vind ik de plaatsnaam: Beesd. ‘Ik ga naar de dierentuin in Beesd’. Dat klinkt toch alsof het zo uit een kinderboekje komt? Dit park is vooral leuk als je van uilen houdt, ze hebben er allerlei soorten uilen. Daarnaast hebben ze andere vogels zoals kraanvogels, papegaaien en caracara’s. Het park heeft een kleine collectie andere dieren zoals kamelen, muizen (om maar een tegenstelling te noemen), vossen en aapjes.

Meer informatie vind je hier.

Vogelpark Ruinen – Ruinen

Ook dit vogelpark is gestart vanuit een privécollectie, evenals Avifauna en Uilen- en dierenpark De Paay. Je vindt er hoentjes, grutto’s, de kluut, kievit en kauw, de sneeuwuil, spreeuw en tureluur. De focus van het park ligt op Europese vogels, en de tropische verwanten. Door klimaatomstandigheden evolueren vogels zodat ze kunnen overleven in een ander klimaat. Het is heel leerzaam om de verschillen en overeenkomsten te zien tussen de vogels.

Meer informatie vind je hier.

Vogelrevalidatiecentrum Zundert – Zundert

Een heel bijzonder vogelpark is het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Per jaar komen hier zo’n 6000 vogels die bijvoorbeeld een pootje missen of waar iets anders mee aan de hand is. Een ‘vogelziekenhuis’ dus. Heel bijzonder om met je kinderen een kijkje te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Zeedierenparken in Nederland

Schildpaddencentrum – Alphen aan de Rijn

Een schildpad vind ik een enorm bijzonder dier. Ze kunnen onwaarschijnlijk oud worden en kunnen zelfs 200 kilo wegen. Maar er zijn ook ieniemienie varianten. Het schildpaddencentrum is vooral een opvangcentrum, wat betekent dat er geen schildpadden gekocht zijn voor het centrum en ze ook niet bewust gekweekt worden. Je vindt er dus geen zeeschildpadden. Land- en moerasschildpadden zijn er wel.

Meer informatie vind je hier.

Zee Aquarium Bergen aan Zee – Bergen aan Zee

Weer zo’n grappige naam in combinatie met het ‘park’. In dit zee-aquarium zie je zeehondjes, loop je over een brug met daaronder piranha’s en hangt er een skelet van een potvis. Wist je dat alleen de kaak van een potvis al meer dan 2 meter lang is? Naast piranha’s zijn er nog 366 andere vissoorten te bewonderen. Al die vissen zwemmen in 870451 liter water. Phoe, stel dat je dat zou moeten schoon houden…

Meer informatie vind je hier.

Muzeeaquarium Delfzijl – Delfzijl

Ook het Muzeeaquarium is een combinatie van een museum en een zeeaquarium; wat mooi verwerkt is in de naam. Hoe gaaf is het om vissen te bekijken in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog? Je vindt er vissen, weekdieren en kreeftachtigen uit de Noordzee; en daar zitten bijzonderdere dieren in dan je denkt. Naast de Noordzeedieren vind je archeologische vondsten uit de buurt, zoals een hunebed. Geologische items zoals fossielen en kristallen, een collectie van 15.000 schelpen (trek er dus maar een dagje voor uit) en ook nog eens 2300 scheepvaartobjecten.

Meer informatie vind je hier.

AquaZoo Leeuwarden – Leeuwarden

In Leeuwarden vind je een dierentuin met als thema ‘in het water levende dieren’. Dat spreekt voor zich toch? Hoe gaaf is het om flamingo’s in het echt te gaan bekijken? Helemaal nu je de flamingo zo veel terug ziet komen op allerlei producten. In het park vind je educatieve presentaties en avonturenroutes langs de dieren. Naast ‘in het water levende dieren’ heeft dit park ook de grootste volière van Noord-Nederland. Vogels leven immers vaak bij het water. De volière is dan ook boven het water gebouwd, zodat de vogels een natuurlijke omgeving hebben.

Meer informatie vind je hier.

AquaZoo Leerdam – Leerdam

Een erg kleine thematuin vind je in Leerdam: namelijk in de kelder van een verpleegtehuis. Maar ze hebben een dierentuinvergunning. En klein maar fijn; er zwemmen wel mooi haaien en piranha’s rond. Verder vind je er gifkikkers, koralen, anemonen, zeesterren en nog veel meer. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik toch in dat verpleeghuis zou zitten…

Let op: ze zijn alleen open van 2 tot 4 uur ’s middags, in de schoolvakanties zijn er ruimere openingstijden.

Meer informatie vind je hier.

Sealife – Scheveningen

Sea Life Scheveningen is een groot zeeaquarium in Scheveningen en onderdeel van de internationale keten Sea Life. Het gebouw is gelegen aan de boulevard aan het strand waar vroeger het golfslagbad was. Er zijn vaak tentoonstellingen over bepaalde onderwerpen zoals tropische vissen, kreeften, krabben, kwallen en zeesterren. Te zien zijn vele soorten vissen zoals haaien en roggen, maar ook zeeschildpadden en otters. Op bepaalde tijden worden de vissen gevoerd. Er is ook een grote glazen tunnel door een aquarium, waarin men zich echt tussen de vissen waant. Dit is tevens het oudste tunnelaquarium van Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sealife Scheveningen Den Haag

Ecomare – Texel

Wil je graag zeehondjes zien? Dan moet je een bezoek brengen aan Ecomare, dit is een opvang waar zieke zeehondjes tijdelijk worden verzorgd tot ze weer uitgezet kunnen worden. Eigenlijk is het een beetje een combinatie van museum en dierentuin. Als je binnenkomt kom je in een expositie met veel informatie over de geschiedenis van Texel, stukje milieu en de flora en fauna die je hier kan vinden. Beneden vind je diverse aquaria. Vaak worden hier ook activiteiten georganiseerd. Buiten vind je de bassins met de zeehondjes en bruinvissen, deze worden meerdere keren per dag gevoerd. Ook is er een deel ingericht als vogelopvang. Vanaf hier loop je ook zo direct de duinen in voor een korte wandeling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Ecomare Texel

Informatiecentrum De Noordwester – Vlieland

Bij dit informatiecentrum kom je alles te weten over de wadden. Daarnaast is er een groot aquarium en een bak met roggen die je mag aaien. Het informatiecentrum heeft een dierentuinvergunning vanwege de vissen.

Meer informatie vind je hier

Het Arsenaal – Vlissingen

Het Arsenaal was mijn lievelingsmuseum/dierentuin vroeger. Als je een uk in huis hebt rondrennen die van piraten houdt, plan dit dan als eerste uitje. Het Arsenaal is een museum en zeeaquarium in één, met als thema piraten. Het leuke is dat Het Arsenaal vlakbij het strand in Vlissingen ligt, wat toch wel bijdraagt aan het thema piraten. Qua dieren vind je er onder andere haaien en roggen; en uiteraard mag je de roggen ook aaien.

Meer informatie vind je hier.

Reptielenhuizen

Reptielenhuis De Aarde – Breda

In Breda vind je reptielenhuis De Aarde. Hier kun je een echte tijgerpython van dichtbij bekijken. Verder zie je een breedvoorhoofdkrokodil (jaja, dat is er niet zomaar één), kaaimannen, leguanen, hydrosaurussen, kameleons en schildpadden.

Meer informatie vind je hier.

DoeZoo – Leens

Spelenderwijs maken de bezoekers kennis met deze dieren en ontdekt men welke plaats de diverse insecten in de kringloop innemen. Behalve een groot aantal insecten herbergt het centrum ook insectenetende planten en -dieren, zoals hagedissen, neusberen, kikkers, spinnen en slangen. DoeZoo organiseert veel kinderactiviteiten. Het biedt alles voor een leuk en leerzaam dagje uit. In de expositieruimte is een boeiende videopresentatie te zien. Er is een uilenpad en je kunt er stinkdieren kijken (en ruiken?). En wat is eigenlijk het verschil tussen bijen en hommels? Hoe leven zij? Zet net als sommige insecten de ogen op stokjes en je vindt de antwoorden in insektenwereld.

Meer informatie vind je hier.

Reptielenzoo Iguana – Vlissingen

Reptielenzoo Iguana is een opvanghuis voor reptielen. Hoezo een opvanghuis, dacht ik, ik heb nog nooit een vogelspin over straat zien wandelen! Maar in havens en op de luchtvelden worden regelmatig reptielen aangetroffen. Ze zijn per ongeluk mee op reis gegaan, of ze worden gesmokkeld en bij de douane ontdekt (respect!). Ook zijn er mensen die een reptiel als huisdier houden, maar daar vanaf willen. Al deze dieren worden dan opgevangen bij Reptielenzoo Iguana.

De dieren blijven niet voor altijd bij de zoo, als het kan worden de dieren weer terug in de natuur gebracht. Als dat niet kan worden de dieren in een natuurreservaat geplaatst of anders is een dierentuin nog een optie. Tot die tijd logeren de dieren bij de reptielenzoo Iguana. Daarnaast zijn er dieren die altijd bij Iguana blijven.

Meer informatie vind je hier.

Vlindertuinen

Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte

Deze vlindertuin richt zich ook op tropische vlinders, en heeft een kas van 900 m². In deze kas staan alleen maar bloemen die nectar produceren. Daarom hoeven de vlinders geen kunstmatige bijvoeding te krijgen.

Meer informatie vind je hier.

 

Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin – Kwadendamme

Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin heeft een vlindertuin van 1400 m², een buitentuin, prachtige vijvers en een grote cactustuin. Helemaal leuk nu cactussen zo populair zijn! In de tuinen kunnen rupsen genoeg te eten vinden, waardoor ze later mooie vlinders kunnen worden. In deze vlindertuin vind je vooral tropische vlinders. Daarnaast zijn er ook een aantal tropische vogels. Naast rupsen, vlinders en vogels vind je er ook reptielen, amfibieën en vissen. Een erg uitgebreide vlindertuin dus…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo & vlindertuin

Vlinders aan de Vliet – Leidschendam

In deze vlindertuin ervaar je de echte jungle. Er vliegen ruim 1500 vlinders rond. De hele kas is ingericht zoals de Midden-Amerikaanse jungle. Je vindt er naast vlinders ook vogels, reptielen en vissen uit Midden-Amerika.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlinders aan de Vliet Leidschendam

Vlindorado – Waarland

Vlindorado heeft een bloemenkwekerij, een enorme vlindertuin van 1750 m² en een vogeltuin van 250 m². Op de website is een mooi filmpje te zien van een meisje waar de vlinder op haar hand gaat zitten.

Meer informatie vind je hier.

 

Vlindertuin De Kas – Zutphen

In Vlindertuin De Kas kun je zelf actief aan de slag. Je kunt eitjes, rupsen en poppen zoeken tussen de planten, en er zijn kleurplaten en tekenspullen over vlinders.

Meer informatie vind je hier.

 

Kleine dierentuinen

Almere Jungle – Almere

In Almere is een kleine dierentuin met geleedpotigen, ongewervelden, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren zoals wasbeertjes. Er is erg veel aandacht voor planten, het is eigenlijk een dierentuin en botanische tuin in één. Er is ook een café midden ‘in de wildernis’. Je kunt voor 0,50 cent een zakje diervoer kopen om de dieren te voeren. Het mooie aan deze dierentuin is dat er wel 100 mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer informatie vind je hier.

Stichting AAP – Almere

Stichting AAP zorgt voor exotische dieren die mishandeld zijn of gevonden bij illegale smokkel. En dan gaat het ook gerust over tijgers. In dit dierenpark maak je kennis met de dieren en leer je de verhalen kennen.

Meer informatie vind je hier.

 

Landgoed Hoenderdaell – Anna Paulowna

Op dit landgoed vind je dieren in kooien, maar ook dieren die los lopen. Het dierenpark bevindt zich in een groot natuurgebied. Ideaal voor mensen die graag wandelen! Omdat er veel oorspronkelijke natuur is en er dieren los lopen, wordt dit park gezien als één van de diervriendelijkste parken.

Meer informatie vind je hier.

BestZoo – Best

In deze dierentuin vind je exotische dieren, hoefachtigen, katachtigen, zoogdieren zoals apen en buideldieren. Naast bekende diersoorten zijn er ook dieren die je in andere dierentuinen meestal niet ziet, zoals de tamandua’s en de wallaroes. Geen idee wat dat zijn? Tijd om eens een kijkje te nemen!

Meer informatie vind je hier.

Animal Farm – Beverwijk

Dit is een heel bijzondere dierentuin, want: de toegang is gratis! De dierentuin bestaat volledig op giften en dankzij hulp van vrijwilligers. Er is veel natuur op het park en er zijn uiteraard allerlei soorten dieren. Er is speciale aandacht voor insecten.

Meer informatie vind je hier.

Kasteelpark Born – Born

Ook dit dierenpark is gebouwd rondom een kasteel. In Born stond een mooi kasteel, maar helaas brak er brand uit. Rondom dit kasteel is nu Kasteelpark Born gebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Avonturia de Vogeltjeskelder – Den Haag

Een spannende speurtocht voert je langs bijzondere dieren zoals stokstaartjes, woestijnvosjes, vleermuizen en nog veel meer! Bezoek de ontdekhaven van Bombay en klim en klauter door de scheepskisten die in de haven zijn achtergebleven of de nieuwe binnenspeeltuin die in 2019 geopend wordt. Of help de onderzoekers een handje bij het opgraven van een echte dinosaurus. Goudzoeken, de grote Avonturenboom beklimmen, lavabollen kraken, uilenballen uitpluizen of creatief aan de slag. Avonturia is een dagje uit voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Avonturia Vogeltjeskelder dierentuin & dierenwinkel Den Haag

Omnium Goes Tropisch Bos – Goes

In het Tropisch Bos vind je uiteraard allerlei soorten tropische planten en bomen. Omdat het park ook een verzameling levende reptielen en vogels heeft, hebben ze een dierentuinvergunning gekregen. Naast het bos hebben ze ook een zwembad, sportactiviteiten en een camping. Daarnaast organiseren ze deze zomer een Super Zomer Festival. Het terrein is 10.000 vierkante meter, dus die camping is nog niet zo’n slecht idee.

Meer informatie vind je hier.

Artisklas Haarlem – Haarlem

Dit is de kleinste dierentuin van Nederland, en de dierentuin draait volledig op vrijwilligers. We kennen allemaal dierentuin Artis, een medewerker uit deze dierentuin startte lessen in Haarlem over dieren. Hij had een garagebox vol levende en dode dieren en gaf stadse kinderen les over de dieren. Het project werd steeds groter en met toestemming van Artis, kreeg het de naam Artisklas.

Meer informatie vind je hier.

Taman Indonesia – Kallenkote

Superleuk om te bezoeken voor je naar Indonesië gaat, zo herken je de dieren als je daar eenmaal bent. Naast 50 verschillende soorten vogels hebben ze ook een aantal kleine zoogdieren, zoals de Bengaalse tijgerkat. Bij het park zit ook een Indonesisch restaurant, een Indonesische bibliotheek, een Indonesische specerijentuin en een Indonesische shop, waar je zelfs kleding kunt kopen. Is die vakantie naar Indonesië een beetje too far, dan kun je je hier een dagje in Indonesië wanen.

Meer informatie vind je hier.

GaiaZOO – Kerkrade

In GaiaZOO zie je bekende dierentuindieren zoals de neushoorn, maar ook onbekende dieren zoals de boshond, veelvraat en de muskusos. De dierentuin heeft 4 verschillende thema’s: Savanna, Taiga, Rainforest en dan de leukste in het rijtje: Limburg. Ben je in Limburg met kinderen, dan is dit dé place to be. Naast een dierenpark met meer dan 100 verschillende dieren, heeft GaiaZOO namelijk ook de grootste binnenspeeltuin van Europa. De binnenspeeltuin is 2.500 vierkante meter, en heet ‘DinoDome’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gaia zoo met kinderen

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

In de polder van Flevoland ligt de uitgestrekte Orchideeënhoeve. Na een wandeling door verschillende aangelegde tuinen met verschillende paden zodat je je eigen weg kan uitzoeken, over bruggen, om bruggetjes heen en langs verschillende dieren waarvan je er een aantal ook mag voeren, kom je in de kassen waar de Orchideeën gekweekt worden. Verder is er een vogelkas waar de vogels vrij rondvliegen en ook graag dichtbij komen en op je hoofd kunnen gaan zitten. Aan het einde is er een enorme speeltuin waar de kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren, of spelen met water. Uitgekeken en gespeeld? Dan is er een uitgebreide horeca om even bij te komen en een webshop.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje Orchideeënhoeve met kinderen

Dierenrijk – Nuenen

Als je van olifanten houdt, moet je naar deze dierentuin. In deze dierentuin worden olifanten getraind en als bezoeker mag je daar gewoon bij kijken. Interessant! Het park is verdeeld in 7 gebieden. Niet de standaardgebieden zoals de continenten, maar: cultuurlandschap, oerbos, de alpen, het hoge noorden, strand en zee, moeras en het Mediterrane Zuiden. In het gebied ‘het hoge noorden’ zie je dieren als: wolven, rendieren en ijsberen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dierenrijk

Faunapark Flakkee – Nieuwe-Tonge

In deze dierentuin is de collectie vogels het grootst. Dat komt omdat de dierentuin is ontstaan vanuit een vogelpark. Inmiddels zijn er ook genoeg andere soorten dieren zoals: alpaca’s, vossen, herten, een aantal reptielen en nog veel meer. Het is het grootste dierenpark op het eiland Goeree-Overflakkee.

Meer informatie vind je hier.

ZooParc Overloon – Overloon

In ZooParc Overloon zijn de verblijven van de dieren zo gemaakt dat het lijkt op de natuurlijke omgeving. De dieren hebben dan ook erg veel ruimte om te rennen, klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er natuurlijke waters voor de dieren zoals grote vijvers en stroompjes. Heb jij ooit een leeuw zo hard zien rennen dat zijn manen door de wind op en neer bewegen? Tijd om naar ZooParc Overloon te gaan!

Meer informatie vind je hier.

Plaswijckpark – Rotterdam

In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en avontuurlijke zandspeeltuin voor de jongere kinderen. Achter de speeltuin ligt een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. Wie nog geen genoeg heeft van de speeltuin, kan ook nog een rondje op het meer fietsen met een waterfiets. In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Nieuw in het Plaswijckpark is speelhuis Het Huis in de Heuvel. Lekker trampoline springen op de bedden in de slaapkamer, met badschuim spuiten in de badkamer of klauteren door geheime tunnels en gangen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Wonderwereld – Ter Apel

Gun jezelf een blik in de fantasie- en dierenwereld. Maak tijdens een tocht door het park kennis met de natuur, klim en klauter in het speellandschap en durf een stap te wagen in de wonder Drakengrot. Hier vond Greurt de Groninger reus ooit twee slapende draken. Maar wees niet bang, deze draken slapen nog steeds en zullen hun ogen voorlopig niet opendoen! Naast deze spannende figuren ontmoet je in Wonderwereld ook veel bijzondere dieren, zoals roofvogels en uilen.

Meer informatie vind je hier.

Texel ZOO – Texel

In een groene oase in het noorden van Texel vind je midden in de weilanden dierenpark Texel Zoo. Hier vind je meer dan 40 diersoorten en meer dan 350 vogels! Van kleine zoogdieren, lori’s en diverse reptielen. In de vlindertuin fladderen de prachtigste exoten rond en ook in de vogeltuin vliegen veel soorten vogels vrij rond. Op het buitenterrein kun je kennismaken met onze roofvogels. Machtige uilen, arenden en buizerds en nog veel meer grote en kleine roofvogels kun je van dichtbij bekijken tijdens de roofvogelshow.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark De Oliemeulen – Tilburg

Altijd al eens naar een vogelspinnenshow gewild? In dierenpark De Oliemeulen maak je het mee. Naast vogelspinnen hebben ze allerlei soorten reptielen (koudbloedige kruipdieren), amfibieën (dieren die op het water en op het land kunnen overleven), geleedpotigen (zoals de vogelspin) en zoogdieren (waaronder aapjes!). Naast al deze (zeer!) bijzondere dieren, is het gebouw zelf ook het bekijken waard. Het dierenpark is namelijk gevestigd in en om een 17de-eeuwse boerderij. De koeien en de varkens hebben plaats gemaakt voor dieren waar je nog nooit van gehoord had!

Meer informatie vind je hier.

Van Blanckendaell Park – Tuitjenhorn

Deze dierentuin heeft ongeveer 70 verschillende diersoorten. Naast een dierentuin is er ook een grote speeltuin, een parktrein, restaurant en het Hollands Boerenmuseum. Genoeg om je een hele dag te vermaken!

Meer informatie vind je hier.

 

Zoo Veldhoven – Veldhoven

Zoo Veldhoven is gespecialiseerd in papegaaien. Maar naast papegaaien vind je nog tientallen andere vogels en dieren. Je kunt ook een gids huren die je meeneemt door het park en je ondertussen van alles vertelt over de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark Zie-ZOO – Volkel

Een zekere meneer had een bijzondere hobby: hij hield namelijk hyena’s in zijn achtertuin. Eén van de gevaarlijkste katachtigen. De hobby groeide uit de kluiten en samen met een paar dierenliefhebbers werd dierenpark Zie-ZOO opgericht. En ja wel, als je op de website kijkt is het eerste wat je ziet… Een hyena.

Meer informatie vind je hier

Wat is jouw favoriete kleine dierenpark?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit