Skip to Content

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland

Bij een bedevaartsplaats denk je al snel aan kerken in andere landen. Toch zijn er wel degelijk mooie bedevaartsplaatsen in ons eigen land te vinden. Sterker nog: er zijn er meer dan je denkt! We kunnen ze hier dan ook bij lange na niet allemaal bespreken, maar we laten je in dit artikel kennismaken met meerdere bijzondere plekken én waar je de totale lijst kunt vinden.

Wat is een bedevaartsplaats?

Eigenlijk is een bedevaartsplaats oorspronkelijk een plek waar mensen heen gingen omdat er op die plek iets bijzonders was gebeurd. Het had dan een link met een gebeurtenis uit de Bijbel. Of er was een verschijning geweest bijvoorbeeld van Jezus of Maria. Ook plekken waar een heilige wordt vereerd vallen hieronder. Mensen gaan/gingen naar deze plekken toe omdat zij daar iets bijzonders hopen te ontvangen. Een genezing, een zegen, een aflaat van hun zonden of ze moesten er bijvoorbeeld heen als boetedoening. Dit werd dan opgelegd door de biechtvader.

Ook zijn er mensen die gewoon gaan om dit een keer mee te mogen maken. Of om tot een bepaalde bezinning te komen. De meeste bedevaartsplaatsen in ons land zijn van Rooms-Katholieke oorsprong, maar ook nog van heidense oorsprong! Nu zijn er ruim 600 bedevaartsoorden in ons land, uiteraard gaat het te ver om deze allemaal te bespreken. Dus pikten we er diverse bijzondere voor je uit!

Het grootste Maria-bedevaartsoord in Nederland

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland - Reisliefde

In Heiloo (Noord-Holland) vind je de grootste zogenoemde Mariale bedevaartsplaats in ons land. Dit Heiligdom bestaat al sinds eind 14e eeuw. Het Heiligdom OLV Ter Nood vind je dus in Heiloo en je kunt er zelfs overnachten in het klooster. Het verhaal gaat dat er einde 14e eeuw een boer een Mariabeeld vond op zijn land. Hoewel hij het mee naar huis nam, keerde het beeld op de één of andere manier toch weer terug naar de plek waar het was gevonden.

Op hetzelfde moment raakte er ook een schip in nood ter hoogte van Heiloo (voor de kust dus). De schipper bad tot God en hoorde vervolgens boven de stormen uit een vrouwenstem die zei dat als hij haar zou gaan eren, de wind zou gaan liggen. Zo gezegd, zo gedaan. De schipper die de stem had herkend als de stem van Maria, zorgde voor de verering van haar toen het schip veilig aan land kwam en werd het Heiligdom gesticht.

Waar dat was mag duidelijk zijn, want beide verhalen kwamen toen samen. In de voorhof van de kapel is een put, waarin heilzaam water te vinden is. Tijdens de reformatie werd de put weliswaar gedempt met puin van de kapel, maar toen in 1713 de veepest uitbrak, welde het water gewoon vanonder het puin vandaan naar boven. De dieren die dit water hebben gedronken, zouden beter geworden zijn.

Meer over dit Heiligdom lees je hier op de site van OLV Ter Nood.

Herdenken van de martelaren in Brielle

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland - Reisliefde

Den Briel is een bedevaartsoord die valt onder het bisdom Rotterdam. Het hele jaar door gaan er mensen heen, maar op 9 juli is er de feestdag van de HH Martelaren van Gorcum. Dit bedevaartsoord is in juli en augustus geopend (check de site voor de exacte tijden), maar in de overige maanden is er openstelling mogelijk voor groepen op afspraak. De geschiedenis gaat hiervan terug naar de tijd dat we onderdrukt werden door de Spanjaarden.

Op 1 april 1572 werd Brielle door de watergeuzen ingenomen. De geuzen hadden het o.a. gemunt op de kloosters, die gesloten moesten worden. Priesters en religieuzen werden vermoord. Toen op 26/27 juni Gorcum ingenomen werd, werden alle RK geestelijken gevangen genomen en bijna twee weken lang gefolterd om ze te verleiden hun geloof af te zweren. Daarna (op 5 juli) werden ze vervoerd naar Brielle en later overgebracht naar Rugge (net buiten Brielle) waar een geplunderd klooster lag. Hier zijn ze opgehangen op 9 juli. Ter nagedachtenis aan deze martelaren trekken mensen naar deze plaats, waar nu een kerk staat.

Meer hierover lees je hier.

Bedevaart Maastricht

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland - Reisliefde

Een bekende bedevaart in Nederland is de heiligdomsvaart van Maastricht. Deze wordt iedere 7 jaar gehouden. Dit ontstond in de Middeleeuwen. De bedevaartstocht leidt naar het graf van Sint-Servaas. In de 15e eeuw waren er veel pelgrims die hieraan meededen, in combinatie met de heiligdomsvaarten naar Aken en Kornelimünster. De bedevaart is in Maastricht in 1874 weer opgestart. Het duurt maar liefst elf dagen en is niet meer alleen maar religieus. Ook cultuurhistorie en simpelweg commercie zijn uitgangspunten geworden van deze bedevaart.

Meer lezen over deze bedevaart en wat het inhoudt vind je hier.

666 bedevaartsplaatsen in Nederland

Overzicht bedevaartsplaatsen Nederland - Reisliefde

Volgens de lijst van cultusobjecten (hier) zijn er maar liefst 666 bedevaartsplaatsen in ons land. Een bijzonder getal als je bedenkt dat dit getal in de Bijbel staat voor het getal van het Beest (Openbaring 13: 17-18). Dit zou op de Antichrist duiden. Met dat in je achterhoofd klinkt het wel heel absurd dat er zoveel plaatsen op deze lijst staan… De lijst wordt alleen nog steeds langer, dus misschien zijn er op het moment dat jij het leest al wel weer meer aan toegevoegd! Wil je weten waar je nog meer bedevaartsplaatsen kunt vinden, dan kan deze lijst je dus helpen.

Een kleine greep uit de overige bedevaartsplaatsen:

  • Aarle-Rixtel – Zetel der Wijsheid: genadebeeld van Maria wat wordt vereerd. (hier)
  • Alkmaar – Bloedmirakel: processie (stille tocht) (hier)
  • Bergen op Zoom – Mariaommegang: processie door de binnenstad (hier)
  • Berlicum – ’t Hofke: kapel en bedevaartsoord, volgens de RK kerk officieel geen Mariaverschijning… (hier)
  • Bolsward – Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden: Mariabeeld in de Sint-Franciscusbasiliek (hier)
  • Delft – Maria-van-Jesse ommegang: processie door de binnenstad (hier)
  • Dokkum – H. Bonifatius: de Bonifatiuskapel is een bedevaartskapel (hier)
  • Egmond-Binnen – Adelbert: Adelbert was een evangelist die vanuit Ierland de overtocht heeft gemaakt. Hij zou ook een wonder hebben verricht. Boven zijn graf is een kerkje gesticht (hier)
  • ‘s-Hertogenbosch – Zoete Moeder: Genadebeeld van Maria wordt sinds 1380 vereerd in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. (hier)
  • Laren NH – Sint-Jansprocessie: Deze processie wordt jaarlijks gehouden rond de langste dag. (hier)
  • Overasselt – Koortsboom: Een lapje hangen aan een koortsboom kan betekenen dat je de ziekte kan laten stoppen…In Overasselt is er niet alleen de boom, maar ook ruïne van de oude kapel en een steen uit Lourdes. (hier)
  • Scheveningen – Lourdesgrot in het Lourdeskapel (hier)
  • Steenbergen – Sint-Ontkommer: fictieve vrouwelijk Heilige! Volgens de traditie zou ze in Steenbergen begraven zijn (hier)
  • Valkenburg – Ook in Valkenburg vind je een Lourdesgrot (hier)

Magische plekken vanuit andere overtuigingen

Naast het katholieke fenomeen zijn er uiteraard ook plekken die heilig zijn voor mensen met een andere geloofsovertuiging. Wat misschien veel minder bekend is, zijn de heilige plekken of misschien beter gezegd ‘magische plekken’ die teruggaan naar de oorspronkelijke natuurreligies van ons land. Ben je geïnteresseerd in dit soort spirituele plekken, dan is de site druiderij een heldere site die diverse plekken benoemd. Hierbij kun je denken aan plaatsen waar je grafheuvels vindt, hunebedden maar ook diverse kapellen worden hier genoemd.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.