Skip to Content

Overblijven op school; wel of niet kinderen ophalen om thuis voor de lunch

Overblijven op school; wel of niet kinderen ophalen om thuis voor de lunch

Je kind tussen de middag laten overblijven op school of niet? Dat is voor sommige ouders echt een dilemma. In sommige gevallen maakt de school zelf de beslissing door dat ze gebruik maken van een continurooster.

Natuurlijk heeft overblijven ook zijn voor en nadelen net als je kind tussen de middag ophalen en thuis een boterhammetje laten eten.

Wat zijn de voordelen van je kind laten overblijven op school

Het belangrijkste voordeel is dat het veel meer rust geeft. Je weet vast wel uit eigen ervaring dat je kind tussen de middag ophalen, thuis laten eten en weer terugbrengen soms best krap is in tijd.

In veel gevallen houd je uiteindelijk misschien nog net tien minuten over om je zoon of dochter even te laten spelen.

Daarnaast kan het overigens ook voor jou als ouder heel prettig zijn dat je kind kan overblijven. Soms is het gewoon heel lastig te combineren met je werk.

Kan je kind op school overblijven dan hoef je niet te vragen of iemand anders zoals opa en oma het kind om 12 uur van het schoolplein op wil halen en na het eten weer terug te brengen.

Nog een ander voordeel is dat je met overblijven je kind de mogelijkheid biedt om samen met klasgenootjes te eten en er daarna meer tijd is om met elkaar te spelen.

Nadelen van overblijven op school

Het is heel goed mogelijk dat je kind het helemaal niet fijn vindt om over te blijven. Misschien heeft het juist de behoefte om even van school te zijn en thuis lekker een boterhammetje te eten.

Meestal zijn er voor het overblijven op school vrijwilligers aanwezig. Maar stel je voor dat je kind met die vrijwilliger geen klik heeft of er helemaal niet mee overweg kan.

Uiteraard zijn er ook scholen waar de kinderen gewoon in de klas aan hun eigen tafeltje eten samen met de leraar of lerares.

In veel gevallen krijg je toch te maken met een bijdrage voor het overblijven. Dat is overigens heel begrijpelijk maar kan je ook als een nadeel zien.

De voordelen van je kind thuis een broodje laten eten

Het voordeel is dat je ook al is het maar heel even toch wat quality-time samen met je zoon of dochter kan hebben. Je kan tijdens het eten toch even een beetje bijkletsen. Je bent op die manier nog net ietsje meer betrokken bij de hele schooldag.

Even je kind uit de omgeving van school halen. Een kind dat het moeilijk heeft op school gepest wordt of een kindje dat gevoelig is voor te veel prikkels op school is misschien wel gebaat bij het even naar huis kunnen gaan in de lunchpauze

Nadelen van je kind in de lunchpauze thuis te laten eten

Het kan soms een heel georganiseer zijn voor ouders die beide werken. Er moet altijd iemand zijn die het kind kan ophalen en na het eten weer terug kan brengen naar school. Als opa en oma dit bijvoorbeeld ook niet kunnen doen dan kan het soms gewoon heel lastig zijn.

Het is soms best krap qua tijd. Kijk maar eens hoeveel tijd je kwijt bent aan het ophalen en thuis laten eten.

Veel tijd blijft er meestal niet over om je zoon of dochter nog even te laten spelen want dan moet je alweer een beetje vaart maken om het kind weer op tijd op school te krijgen.

Mijn ervaring?

Nu onze dochter naar school gaat, loop ik tegen heel nieuwe vraagstukken aan; zoals wel of niet overblijven en vanaf wanneer?

Op de school waar ze heen gaat is er helaas nog geen continurooster. Dit was ze al wel een soort van gewend op de peuterspeelzaal, waar de ochtenden begonnen om half negen en duurden tot half twee. En ze dus ook met de groep een boterham aten.

Het zal dus even wennen worden dat heen-en-weer-fietsen. Gelukkig is het niet heel ver, dus dat is het probleem niet. Wel is het een uitdaging met twee kinderen die nog niet zelfstandig fietsen. Dat wordt dus de fietskar.

Met de auto mag je die straat niet in omdat er twee scholen naast elkaar liggen en dan alles geblokkeerd wordt. Is in principe ook niet nodig.

Echter op de dagen dat zoonlief naar de peuterspeelzaal gaat (andere dagen dan voorheen) zijn toevallig ook de dagen waarop ik werk als gastouder en dus te maken heb met middagslaapjes etc.

Kortom een dilemma voor twee dagen per week; hoe kan ik dat handig aanpakken?

Zelf ben ik van mening dat tegenwoordig de meeste ouders fulltime werken. Tijdens het wennen en de eerste schooldag wordt er misschien vrij genomen en kan er heen-en-weer-geraced worden.

Daarna zal het kind toch gewoon moeten overblijven, in ieder geval op de dagen dat er gewerkt wordt. Waarom zou mijn kind dan niet twee dagen per week over kunnen blijven? Misschien nog niet in de eerste week, dan zijn er al genoeg nieuwe indrukken. Maar wel vanaf de tweede week. Gewoon maar zo snel mogelijk mee beginnen.

Mijn ouders hadden het vroeger zo verdeeld dat mijn vader kantoortijden werkte en mijn moeder in de avond en weekend. Er was dus altijd iemand thuis en overblijven was dus geen noodzaak.

Mijn beste vriendin bleef echter iedere maandag over en regelmatig vergezelde ik haar. Niet omdat het nodig was, maar omdat het leuk was. Zelfs al vond ik de overblijfmoeder nooit zo aardig ;-)

Dus nu mama’s: wat vinden jullie? Hebben jullie de luxe van een continurooster? Zouden jullie je kind over laten blijven? Waarom wel of niet?

Linda van Aken
  1. Janneke schreef:

    Als je drie dagen in de week buitenhuis werkt, heb je niet veel keus dan naar de overblijf en bso te laten gaan. Niet iedereen kan de opa’s en oma’s inschakelen. En ze kunnen dan nog zo klein zijn, maar het is niet anders. Hier moeten de kinderen drie dagen in de week naar de overblijf en daarna bso. Het zijn lange dagen, maar wij kunnen het niet anders oplossen.
    Vanaf komend schooljaar continurooster, en dan gaan ze nog twee dagen naar de bso. En de jongste heeft 1x in de maand een dag vrij, ze is een beginnende kleuter en heeft voor de vakantie een 1,5 maand op school gezeten. Toen vakantie en straks begint het echte kleuterleven. En dan in de weekends maar bij tanken.

  2. laura schreef:

    Geen continu rooster. In principe hoeven ze ook niet over te blijven, maar eens per week vinden ze het gewoon gezellig om met hun vriendjes op school te blijven. Het scheelt dat wij dan niet op de klok hoeven te kijken en gewoon tot 3 uur de tijd hebben.

  3. Marijke schreef:

    Hier bleef A ook over vanaf de eerste week. Tja ik kon haar niet opvangen met mijn fulltime baan. Ik merk wel dat nu ik veel thuis ben, ze het fijn vind om thuis te eten. Maar ze komt nu wel alleen naar huis, en dan zorg ik dat het eten klaar staat. Anders was een uur best krap vonden wij.
    Als T straks ook naar school gaat, gaan ze ook weer vaker overblijven denk ik.

  4. Marguerita schreef:

    Mijn meiden gaan de eerste 2 weken ook overblijven. Daarna ben ik werkloos en blijven ze alleen over als ik afspraken voor mijn blog of sollicitaties heb. Dat zal dus regelmatig voorkomen.

  5. Kleine Prinses schreef:

    Hier moet ze ook overblijven hoor… maar ik ga ze dan wel vroeg halen van school zodat ze ‘s avonds ook niet extra op school moet blijven!

  6. Nienke schreef:

    Hier geen continurooster en de meeste kinderen blijven ook niet over, hier werken echt nog làng niet alle ouders fulltime. Onze kinderen hoeven ook niet over te blijven omdat ik alleen maar late diensten of nachtdiensten werk (verpleegkundige). Onze kinderen vinden het overblijven helaas ook niet leuk, dat was wel lastig toen ik hoogzwanger was. Gelukkig wonen opa en oma dichtbij, zij haalden de kinderen de laatste weken van de zwangerschap regelmatig tussen de middag op voor een boterham.
    Ik zou mijn jonge kleuter persoonlijk ook niet laten overblijven, alleen als het echt niet anders zou kunnen. Met als kanttekening, dat het wel echt per kind verschillend is of het het overblijven al aan kan, dat kunnen alleen de ouders inschatten.

Comments are closed.