Skip to Content

Moen festival; tips en ervaringen

Moen festival; tips en ervaringen

Vandaag was de Ouders Natuurlijk Beurs. Dit was alweer de vijfde editie van dit evenement, voor ons de eerste keer. Na vorig jaar positieve verhalen te hebben gehoord besloten we dit jaar zelf een kijkje te nemen.

In de meeste ‘basisvoorwaarden’ van het natuurlijk ouderschap kunnen wij ons vinden, vandaar ook de serie waarbij iedere week een van deze pijlers centraal staat. Zo kon je vanochtend lezen over mijn ervaringen met borstvoeding.

Wat gaaf dat hier zoveel reacties op zijn gekomen en jullie je eigen ervaringen delen. Voor iedere moeder, en ook weer ieder kind is dit toch weer anders. Manlief vond het ook interessant klinken, dus gingen we gezellig met zijn viertjes er een dagje op uit. Eens kijken hoe het zit met de voordelen rondom langvoedende, rapley, draagfanaten…

Stiekem ook best wel nieuwsgierig naar het soort ouders dat daar op af komen. Dat bleek vrij divers te zijn. Of in de woorden van mijn man; “vrouwen in net geen mantelpakjes met mannen in te dure blouses en ouders die zelf kleding maken en veganistisch eten en alles wat daar tussen in zit”. Aan jezelf om te oordelen in welke categorie je zelf valt ;-)

Ouders natuurlijk beurs

Na een weekje weg geweest te zijn hadden we er vandaag nog een extra dagje uit aan vastgeplakt. Die opzet van de Ouders Natuurlijk Beurs was meer dan geslaagd.

Na een kleine vijf kwartier in de auto arriveerden we bij het Golden Tulip hotel dat zich op een mooie locatie in de bossen van de Veluwe ligt. Eenmaal gearriveerd werd duidelijk dat we niet de enige waren.

Overal langs de weg stonden auto’s geparkeerd, voor de gelegenheid was het weiland van een manage in gebruik genomen als parkeerplaats. Na een kort stukje filerijden konden we hier onze auto kwijt en volgden we de stroom familie’s en vriendinnen naar de beurs.

Vooral veel gezinnen waarbij de vaders hun kroost in een draagzak droegen, zwangere vrouwen en ook oma’s en opa’s gingen mee.

Activiteiten voor kinderen

Nadat we de kassa hadden gepasseerd en muntjes hadden gekocht lieten we ons overweldigen door de drukte en de vele standjes. Helaas waren we te laat voor het muziekuurtje met Irene Haket.

Een muziek op schoot docente waar onze dreumes haar eerste proefles van heeft gekregen en zo is ‘besmet’ met het muziek op schoot virus. Zo kwamen we als eerste in de tuin terecht. Opvallend was hier de relaxte sfeer.

Na de tent waarin de forumleden van Dragen en Voeden elkaar konden ontmoeten kwamen we in de tent van Bureau Cambium. Daar werd onze dochter erg vrolijk van. Samen met een ander jongetje leefde ze zich uit op de kapla stenen, vooral het op de grond gooien van de torentjes vond ze helemaal fantastisch.

Het kinetische zand dat klaar lag om mee te spelen was ook zeer populair. Natuurlijk moesten mama en papa zich ook even verwonderen aan dit bijzondere speelgoed.

Spelen met zand, maar dan anders. Door de toevoeging van een bindmiddel blijft het namelijk aan elkaar plakken, terwijl het wel de eigenschappen van zand blijft behouden. Je kan het misschien nog het beste vergelijken met minimagneetjes die bij elkaar blijven.

Bij de stand waar geschminkt werd met vegan schmink hebben we ook even een kijkje genomen.  Er stond echter een korte rij en onze dreumes had geen behoeft om hierop te wachten. Natuurlijk moesten er ook even wat rozijntjes gegeten worden en gedronken.

Rondje over de beurs

Zo waren we klaar voor het bezoek aan de twee beurszalen. We vergaapten ons aan alle standjes. Wat een diversiteit is er te vinden.

Vooral veel organisaties die zich richten op zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven of hun kindje dragen, een enkele uitgeverij, gezond snoepen, natuurlijke verzorgingsproducten, kindercoaches en andere pedagogische organisaties, wasbare luiers, kleding van biologisch katoen in alle kleuren en maten en heel veel speelgoed.

Van hele gave crayon rocks, steentjes waarmee je kindje kan krijten en hem automatisch de juiste pengreep aan laten nemen tot setjes om zelf je eigen pop te haken. Iedere keer weer verwonderden we ons weer om het aanbod. Wist je bijvoorbeeld dat er noten zijn die je kan gebruiken voor de was…  

Wat is er toch een hoop te vinden in de wereld van ouders en jonge kinderen.

Daar kan je enorm hebberig van worden! Veel standhouders hadden ook speciale beursaanbiedingen, zodat het je wel heel verleidelijk werd gemaakt om hier je aankopen te doen. Sommige mama’s hadden zich hier goed op voorbereid door een heel handig boodschappenkarretje mee te nemen.

Picknicken

Tijd dus om onze dochter weer even wat rust te gunnen en lekker uit te laten razen. Het is tenslotte ook voor haar een dagje uit. En met de twee speeltuintjes was dat geen probleem. In een overmoedige bui had ik de zwemkleding ook meegenomen, maar daar vond ik het toch iets te fris voor.

Terwijl baby boy genoot van een heerlijk flesje verkoelende melk maakte zij vriendjes met de kinderen iets verderop waarvan de ouders heel handig een pop-uptentje hadden meegenomen zodat de kinderen konden rusten.

Onze dochter is nu al fan van kamperen, dus had zo geregeld dat ze daar even op visite mocht komen. Ik had haar daar wel gezien, maar toen papa terug kwam met de patatjes was het toch even zoeken.

Zo leuk om te zien hoe makkelijk jonge kinderen, ook als ze nog maar een beperkte woordenschat hebben, nieuwe contacten kunnen leggen. Geen vooroordelen, geen weerstand, maar recht op het doel wat ze zich hebben gesteld afgaan.

Note-to-self; volgende keer een kleed meenemen en picknickmand. Super gezellig die sfeer van gezinnen die overal op het veld zitten.

Lezingen en workshops

Naast de beurs en het activiteiten voor kinderen waren er ook meerdere workshops en lezingen. Er was voor de gelegenheid zelfs een kinderopvang opgezet. Helaas was daar op het moment dat wij er waren net een workshop muziek zodat er een ouder bij moest blijven.

Manlief ‘offerde’ zich op zodat ik naar de workshop groen opgroeien van Alberthe Papma kon gaan.

Na een korte introductie waarin ze de terechte opmerking maakte dat kinderen niet alleen een volwassene nodig hebben om de natuur te ontdekken, maar dat als je volwassene ook een kind nodig hebt om je te verwonderen over de schoonheid.

Je hoeft hiervoor niet ver weg, maar gewoon eens een steen optillen in de tuin. Of je kind een paar stokjes geven. Na een inlevingsoefening waarin je werd gevraagd terug te keren naar een moment waarop je zelf een mooie ervaring had gehad in de natuur werden we meegenomen het bos in.

Heerlijk die luxe van een bos tegenover de beursruimte. Op een open plek deden we twee ‘oefeningen’. Zo gingen we in tweetallen een soort blind geleidespel doen, waarin de een de ander meenam naar een boom. Die kon je dan voelen. Werd je teruggenomen naar een andere plek en moest je op zoek gaan naar je boom.

Ook hebben we kunstwerkjes gemaakt van natuurvondsten. Mooi om op die manier zelf te ervaren hoe of wat, dat is in een lezing niet uit te leggen. Erg leuk de gesprekken met andere moeders en zwangere vrouwen. Zo hoor je hoe anderen tegen opvoeden aan kijken, bijvoorbeeld over het wel /niet gebruiken van complimenten.

Manlief had in de tussentijd met papa een muziek op schoot les gevolgd. Daarna ging ik door naar een lezing over Een basis voor het leven. Deze viel me eerlijk gezegd iets tegen. Wat ik hieruit heb meegenomen is dat het goed is om je kinderen grenzen te stellen, omdat je ze hierdoor veiligheid biedt en de gelegenheid geeft om zelf een mening te ontwikkelen. Zo leren ze juist of ze het er wel / niet mee eens zijn.

De dag sloten we af bij het kampvuur. Als echte scouts konden we de gelegenheid om even bij een vuurtje te zitten en lekkere broodjes te bakken niet laten schieten. Ondertussen was het ook al vijf uur. Tijd dus om weer op weg naar huis te gaan. Vrienden van ons hadden heel slim gekozen om daar te kamperen. Misschien ook wel handig voor ons de volgende keer.

Linda van Aken