Zet mij af bij een kringloopwinkel en je kunt me uren achter laten. Heerlijk struinen langs rijen oude meuk die anderen jarenlang in huis hebben gehad en er nu op uit gekeken zijn. Het ene product ziet er echt oud en versleten uit, maar zo af en toe vind je er echt leuke pronkstukjes tussen, met een mooi doorleefde uitstraling. Ideaal voor als je aan de slag wilt met oude meubels opknappen.

Ik ben ook dol op interieurbladen en huisprogramma’s, je lekker laten inspireren om je huis en je tuin of balkon op te leuken met mooie items. Toch loop ik liever geen woonwinkel binnen. Die zijn me veel te veel op elkaar afgestemd, het klopt net iets té precies. Ik krijg daar eigenlijk gewoon jeuk van, wat een saai plaatje zo’n woonkamer zeg bleh. En al die stylisten op tv die het bij anderen zo mooi mogelijk maken, leuk om naar te kijken en wat ideetjes van op te pikken, maar meer niet. Bij mij hoeven ze niet aan te kloppen, ik doe de deur niet voor ze open.

Ik doe het liever zelf! Ik verzamel (tja ’t is écht nog steeds mijn grootste hobby) graag van alles bij elkaar en hoop dat het uiteindelijk een compleet plaatje wordt zo samen in één ruimte. Zo niet? Dan gaat het weer op marktplaats of ik gooi er een blik verf tegenaan. Geen punt, want het was vaak toch al geen dure aanschaf uit een hippie woonwinkel, maar een (bijna) krijgertje van een tweedehands zaak, rommelmarkt of marktplaats.

Dat “zelf doen” geeft trouwens ook meteen een extra voldoening. Je hebt er je uren, je tijd en vooral ook je liefde in gestoken om er iets moois van te maken. Daar ben je trots op en je kunt er uren naar kijken met een smile van oor tot oor. Dit heeft verder niemand in huis, alleen jij! En als de visite vraagt “waar koop je die?” kun jij volmondig zeggen “zelf gedaan! Dus nergens!”

Welke oude meubels opknappen?

Zolang de spullen niet uit elkaar vallen van houtrot of echt kapot zijn is letterlijk alles her te gebruiken. Door een gedeelte van het meubelstuk weg te halen kun je weer iets nieuws toveren en het item een andere bestemming geven in je huis. Heb je spullen die je nooit meer gebruikt om welke reden dan ook, kijk er eens naar, bekijk het van alle kanten en denk creatief. Kan het ondersteboven neergezet worden om iets in te doen? Kan ik er pootjes aan bevestigen zodat het een stoel of tafel wordt? Kan er een plant in om het verder als plantenbakje te gebruiken?

Weggooien is zonde

Vaak zijn we inderdaad na een paar jaar uitgekeken op bepaalde dingen. Je smaakt verandert op den duur of je ziet elke keer in de winkel een nóg mooier product die je (ook) wil aanschaffen en het huis groeit hierdoor langzaam dicht. Weg ermee, denk je dan. Tja maar weggooien is echt zonde en slecht voor het milieu. Het is niet kapot, er mankeert niets aan en anderen zouden het nog gewoon kunnen gebruiken en er weer blij mee zijn. Denk dan aan die kringloop, het is er zo afgegeven en iedereen is blij. De winkel, de klant die iets zoekt en jij die weer ruimte krijgt.

Maar soms heb je een meubelstuk bijvoorbeeld uit een erfenis. Van je oude oma of van je ouders of wie dan ook. Daar kun je natuurlijk geen afstand van doen. Maar ja, wat moet je nu met zo’n oude kast? Het past niet eens in je interieur. Toch is het te dierbaar om zomaar weg te doen. Het geeft een verleden, een herinnering aan iemand. Dat wil je niet zomaar kwijt, maar juist koesteren. Met een likje verf of een creatieve make over kan het ineens prima in je huis staan.

En lukt het opknappen niet? Of is het echt zo onherstelbaar vergaan? Weggooien kan altijd nog. Maar probeer er eerst iets van te maken.

Ik zal je hier wat inspiratietips laten zien wat je zoal kunt opknappen.

Meubels opfrissen met verf; de spelletjeskast

Nieuwe kasten zoek ik altijd standaard op marktplaats. Eigenlijk moet ik dus niet spreken van een nieuwe, maar een andere kast. Ik meet de muur op waar hij moet komen te staan, ik bedenk welke spullen erin moeten passen zodat ik weet dat de kast diep genoeg is dat ook de deurtjes nog kunnen sluiten en ik selecteer een bepaalde stijl in de zoekfunctie, meestal antiek, barok of brocante. Vervolgens mag ik van mijn man (die toch meestal degene is die de kast moet gaan ophalen) binnen een straal van 15 km zoeken. En ik sorteer de lijst met de vraagprijs van laag naar hoog, zodat ik zeker weet dat ik er niet te veel aan uitgeef.

Als de kast binnen is kan het echte werk beginnen. Schuren, schoonmaken, gronden en aflakken in een leuke kleur. Hier word ik altijd zo blij van, een heerlijke klus. In het begin eng want wie gaat er nu zo’n prachtige kast verven? Mijn ouders en schoonouders hadden hier ook jarenlang hun bedenkingen bij, zoiets doe je toch niet? Tja dan sta je toch even een minuutje te twijfelen met die kwast in je handen….Tot ik ‘m resoluut een haal geef op het houtwerk. Zo, nu kan ik niet meer terugkrabbelen, nu moet het wel afgemaakt worden.

En wat ben ik altijd blij met het eindresultaat! Zie hier onze nieuwe spelletjeskast van bruin naar retro okergeel.

Mixen en matchen

Salontafel

Onze salontafel waren we ook zat, een groot vierkant bakbeest wat veel ruimte in beslag nam. En omdat we ook graag een vloerkleed zouden willen aanschaffen was zo’n tafel zonde want dan zou je maar een klein gedeelte van het kleed zien. Tijd voor iets anders. Geen één tafel deed ons hart harder kloppen. Dus anders denken.

We kwamen uit op kleine ronde tafeltjes, liefst 3. Een aantal best leuke sets gevonden, maar na 5 minuten waren we er al op uitgekeken. Saai! Toen kwamen we op het idee om houten krukjes te zoeken, 3 verschillende krukjes die samen een speelse set vormen. Voor 1 krukje had ik nog genoeg geel over van de kast dus ook hier komt de kleur in terug. Een mooie match al zeg ik het zelf.

Oude meubels met nieuwe functie

TV-kast

Na jaren te kijken naar een zeer grote lompe televisiekast gingen we eindelijk over op een plat scherm. Voor de dvd-speler moest er nog wel een klein kastj