Skip to Content

Osteopathie bij baby’s; is het gevaarlijk of wat zijn de nadelen?

Osteopathie bij baby’s; is het gevaarlijk of wat zijn de nadelen?

Een vriendin van mij vertelde laatst over haar bezoek bij de osteopaat met haar zoontje van 4 maanden. Haar jongste was ontroostbaar en een echte huilbaby.

Verschillende onderzoeken bij zowel de huisarts als de kinderarts hadden niets opgeleverd qua oorzaak. Een invallende huisarts adviseerde haar om eens naar de osteopaat te gaan.

Steeds meer ouders weten de weg naar de osteopaat te vinden bij uiteenlopende klachten van hun baby. Wat doet een osteopaat precies? En wat zijn de voor- en nadelen van osteopathie bij baby’s?

Wat is osteopathie?

Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Dit wordt ook wel voor baby’s geadviseerd. Een osteopaat kijkt hoe de weefsels in het lichaam zich bewegen. Denk aan de organen, botten en spieren van je baby.

Als één van deze weefsels niet soepel beweegt (of een obstakel vormt) kan dit klachten veroorzaken. De osteopathie gaat ervanuit dat deze obstakels door zachte massage en kneedbare bewegingen weggehaald kunnen worden. Bij baby’s. Bij volwassenen kan de massage wat hardhandiger gaan. ;)

Een osteopaat voelt waar de beperkingen zich bevinden. Deze kan onderzoek doen naar klachten die samenhangen met een beperking in een orgaan, spier of bot.

Hoe gaat een behandeling voor baby’s bij de osteopaat?

Voor de behandeling krijg je een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Hier wordt naar de aard van de klachten gevraagd. Ook wordt er gevraagd of er al medisch onderzoek gedaan is. De voorgeschiedenis van de klachten van je kleintje worden hiermee in kaart gebracht.

Als de afspraak gemaakt is, ga je met je kindje naar de osteopaat. In de kamer staat een behandeltafel.

Neem uit hygiënisch oogpunt het liefste twee hydrofiele doeken of handdoeken mee. Zo ligt je baby schoon en lekker comfortabel. De osteopaat zal eerst uitgebreid de tijd nemen voor het bespreken van de vragenlijst.

Voor veel ouders is dit erg fijn. Bij de huis- of kinderarts is er niet altijd voldoende tijd om uitgebreid je verhaal te doen. Je maakt je zorgen en je wilt graag je verhaal kwijt. Een osteopaat maakt gebruik van een ingebreide intake. Samen met de ouders bespreekt hij het gedrag wat je baby laat zien.

Daarna mag de baby op de behandeltafel komen liggen. De osteopaat zal het hele lichaam van je kindje inspecteren. Dit doet hij of zij door zachte bewegingen en massagetechnieken toe te passen en alle organen en spieren na te gaan. Zo kunnen obstakels gevoeld of gezien worden.

Na de inspectie worden de bevindingen meteen met je gedeeld. Ook zal de osteopaat vaak een schatting geven van hoeveel behandelingen er nodig zijn.

In de behandeling wordt door zachte bewegingen en massagetechnieken toegewerkt naar het opheffen van hetgeen klachten geeft. Daarbij checkt de osteopaat regelmatig alle lichaamsfuncties.

Bij welke klachten is osteopathie voor baby’s een idee?

  • Als je kindje een sterke voorkeurshouding voor rechts of links heeft.
  • Bij terugkerende oorontstekingen
  • Als je kindje last van reflux heeft
  • Bij darmkrampjes en / of buikpijn
  • Bij slaapproblemen

Voor- en nadelen van osteopathie bij baby’s

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het effect van osteopathie bij baby’s. We raden je daarom aan om altijd bij klachten eerst de huisarts te raadplegen.

Dit zijn de voordelen van osteopathie bij baby’s

  • Je krijgt als ouders veel tijd om je verhaal te doen. De osteopaat maakt gebruik van een ingebreide intake en vragenlijst. Als ouders kun je je verhaal en zorgen in alle rust delen.
  • Er is een complete check van het lichaam. Alles in het lichaam wordt bekeken. Dit kan je als ouders veel rust geven. Omdat osteopaat uitgaat van de samenhang van weefsels in het lichaam, zullen bij oorontstekingen ook andere organen, botten en spieren gecheckt worden.
  • Er worden geen apparaten of medicijnen gebruikt. Voor een baby kan een apparaat behoorlijk beangstigd zijn. Bij een osteopaat geen medicijnen of apparaten om dingen vast te stellen.
  • Er is sprake van huid-op-huidcontact (handen van de osteopaat en de huid van je kindje). Dit kan ervoor zorgen dat je kindje rustiger wordt. Zeker bij een kundige osteopaat die zachte massagetechnieken gebruikt, kunnen verkrampte spieren e.d. tot rust gebracht worden.

En de nadelen van osteopathie bij baby’s zijn:

  • In veel gevallen wordt de behandeling niet vergoed. Het tarief voor een osteopaat is niet bij elke praktijk hetzelfde. Maar gemiddeld ben je tussen de €80 en €100 per sessie kwijt. Een prijzige behandeling dus. Zeker als er meerdere sessies nodig zijn, kunnen de kosten flink oplopen. Tip: je kunt bij de opgave van de inkomstenbelasting wel ziekenkosten indienen.
  • Er is geen beschermde titel nodig als osteopaat. Wat heel cru betekent dat iedereen osteopaat kan worden. Check daarom eerst of de osteopaat goed aangeschreven staat, hoe ervaren anderen deze behandelaar? Maar nog belangrijker: staat de osteopaat ingeschreven bij de NOF? Vraag gerust naar de opleidingen en diploma’s.

Is osteopathie gevaarlijk voor baby’s?

In de meeste gevalle is osteopathie niet gevaarlijk voor baby’s. Er zijn zelfs veel mensen die de behandeling als helpend ervaren hebben. Helaas zijn er ook gevallen bekend waarin de osteopaat gebruik gemaakt heeft van verkeerde bewegingen.

Zeker als de wervelkolom van de baby in verkeerde houdingen wordt gebracht kan dit grote schade en fatale gevolgen hebben. In het allerergste geval kan je baby overlijden.

Hoe kun je dit voorkomen?

  • Ga altijd eerst langs je huisarts. Vraag om medisch onderzoek naar de bron van je klachten. De huisarts is daarnaast goed bekend met andere hulpverleners. Vraag de huisarts wat voor andere behandelaren je nog veilig zou kunnen raadplegen voor advies.
  • Laat je kindje nooit in een dubbelgevouwen houding leggen. Dit kan de ademhaling of de werking van het hart belemmeren.
  • Ga alleen naar een osteopaat die geregistreerd is bij de NOF. Deze organisatie schrijft enkel geregistreerde osteopaten in. Je weet dan zeker dat de osteopaat over voldoende medische kennis beschikt. Ook kun je voor klachten en de afhandeling bij de NOF terecht.
Mirjam de Stigter